open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 289/174/21

Номер провадження 2/289/290/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2021 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Сіренко Н.С.,

за участю: секретаря судового засідання Галькевич Ю.В.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Радомишльський районний відділ державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про припинення стягнення аліментів з батька дитини,-

ВСТАНОВИВ:

02.02.2021 позивач звернувся до суду із зазначеним позовом посилаючись на те, що рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 29.03.2013 на користь відповідача стягнуті аліменти на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини заробітку (доходів), але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку до повноліття дитини - до ІНФОРМАЦІЯ_2 , заборгованість по сплаті аліментів відсутня.

Рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 03.11.2020 визначено місце проживання дитини - дочки позивача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із батьком ОСОБА_1 .

Оскільки дитина проживає з позивачем та перебуває на його утриманні, просить суд припинити стягнення аліментів за рішенням суду.

Ухвалою від 19.02.2021 відкрито провадження у цій справі та з урахуванням ч. 4 ст. 19 ЦПК України вирішено її розглядати у порядку спрощеного провадження з викликом сторін. Надано відповідачу строк для подання відзиву (а.с.20).

24.02.2021 на зареєстровану адресу відповідача була направлена ухвала про відкриття провадження у справі із пропозицією направити до суду свій відзив на позов, разом із копією позовної заяви з додатками, яку отримано адресатом 26.02.2021, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.26).

Позивач в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі (а.с.28).

Відповідачка та представник третьої особи в судове засідання не з`явилися із невідомих суду причин, про дату, час і місце судового засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи (а.с.26,27).

Розгляд справи здійснюється у порядку спрощеного позовного провадження згідно гл.10 Розділу ІІІ ЦПК України. Передбачених ч. 2 ст. 223 ЦПК України підстав для відкладення розгляду справи судом не встановлено, судом прийнято рішення про розгляд справи за відсутності учасників справи. Згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні у справі документи і матеріали, суд встановив наступне.

Відповідно до вимог ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу.

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 08.09.2012 відділом державної реєстрації актів цивільного стану Радомишльського районного управління юстиції Житомирської області, вбачається, що батьками ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сторони по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_4 (а.с.7).

Згідно виконавчого листа №2/289/233/13 з позивача ОСОБА_1 стягуються аліменти на користь відповідачки ОСОБА_4 на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі1/4 частини заробітку (доходів), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 26.02.2013 по 10.08.2030 (а.с.8).

Із довідки, виданої старшим державним виконавцем Радомишльського РВ ДВС Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) 26.02.2020 вбачається, що станом на 26.02.2020 заборгованість по аліментах на користь ОСОБА_4 на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не має (а.с.9).

Матеріалами справи підтверджується, що дитина ОСОБА_3 проживає разом із батьком ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 (а.с.10,11,28).

Рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 03.11.2020, яке набрало законної сили 04.12.2020, визначено місце проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із її батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.12-13).

Частиною 4 статті 82 ЦПК України визначено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

У відповідності до ст. 7 СК України, жінка та чоловік мають рівні права і обов`язки у сімейних відносинах, шлюбі та сім`ї, відповідно обов`язок по утриманню дитини в рівних частках покладається на її батьків. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

У відповідності до ст. 51 Конституції України та ст. 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Обов`язок утримувати дитину є рівною мірою обов`язком як матері, так і батька. Причому обов`язок є особистим, а не солідарним.

Відповідно до ч. 4 ст. 273 ЦПК України якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Виходячи із вищенаведеного та зазначених у ст. 3 ЦК України засад розумності, справедливості і добросовісності цивільного законодавства, інтересів малолітньої дитини, а також з урахуванням того, що після винесення рішення Радомишльського районного суду Житомирської області від 29.03.2013 про стягнення з позивача аліментів змінились обставини, які існували на час стягнення аліментів, і дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з матір`ю ОСОБА_4 не проживає і остання дитину не утримує, наразі дитина мешкає разом із батьком ОСОБА_1 , з якого стягуються аліменти на утримання цієї ж дитини на користь матері ОСОБА_4 , суд приходить до висновку, що наявні підстави для задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір.

Керуючись ст.ст. 2, 19, 81, 141, 263, 265, 274-279 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , рнокпп НОМЕР_3 ), третя особа Радомишльський районний відділ державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) (12201, Житомирська область, м. Радомишль, вул. 9-го Січня, 2-А, код ЄДРПОУ 34534670) про припинення стягнення аліментів з батька дитини - задовольнити.

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , по рішенню Радомишльського районного суду Житомирської області від 29.03.2013 на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи з дня звернення до суду, тобто з 02.02.2021.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судовий збір в розмірі 908,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, враховуючи п.п. 15.5. п. 15 Розділу 13 Перехідні положення ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Н. С. Сіренко

Джерело: ЄДРСР 96095511
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку