open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/14097/20

Категорія 38

2/295/1194/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.03.2021 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира у складі:

головуючого судді Перекупка І.Г.

за участю секретаря судового засідання Капустинської Г.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України " в особі філії Житомирське обласне управління Акціонерне товариство "Ощадбанк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

07.10.2020 позивач звернувся до Богунського районного суду міста Житомира із позовом, в якому просив стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі філії - Житомирського обласного управління АТ "Ощадбанк" заборгованість за Заявою про приєднання №516980307 від 04.09.2018 року до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) в сумі 25 285,70 грн. (двадцять п`ять тисяч двісті вісімдесят п`ять гривень 70 копійок) та сплачений судовий збір у розмірі 2102,00грн.

Позов обґрунтовується тим, що між сторонами 04.09.2018 року укладена Заява про приєднання №516980307 до Договору комплексного банківського обслуговування (ДКБО) фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) відповідно до умов якої банком Відповідачу був відкритий поточний рахунок № НОМЕР_1 в Гривнях України і умовах тарифного пакету «Мій комфорт» та для його користування оформив та вид; клієнту банківську платіжну картку (БПК) типу «Моя картка» (п. п.3.4.1; 3.4.2). Відповідно до Заяви на встановлення відновлювальної кредитної лінії (Кредиту) блок «Умови кредитування» на строк 60 місяців, з можливим подовженням на той самий строк Банк встановлює Клієнту Кредит у розмірі 54000,00 грн. (п`ятдесят тисяч гривень) п 0.001 процентів річних за користування кредитними коштами (п.6.3; п. 6.5.1). Укладений між сторонами Договір комплексного банківського обслуговувані фізичних осіб за №647485 від 13.10.2014 року Клієнтом не підписується, ь роздруковується та на руки не видається, а сам текст Договору розміщується для ознайомлення на інтернет сторінці Банку www/oschadbank.ua.

Відповідач умови договору не виконує, в результаті чого станом на 20.11.2020 утворилася заборгованість у розмірі 25285,70 грн., яка складається із: заборгованості за основним боргом (кредитом) - 24968,46,00 грн.; процентів за користування кредитом - 0,00 грн.; нарахованої комісії - 0,00 грн.; пені за несвоєчасне погашення основного боргу - 0,00 грн.; пені за несвоєчасну сплату процентів за користування кредитом - 0,00 грн.; трьох процентів річних за несвоєчасне погашення основного боргу (кредиту) - 217,019 грн.; трьох процентів річних за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом - 0,00 грн.; втрати від інфляції за несвоєчасне погашення основного боргу (кредиту) - 0,00 грн.; втрати від інфляції за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом - 0,00 грн.

Ухвалою судді Богунського районного суду м. Житомира від 07.12.2020 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін у судове засідання.

Відповідач відзив не подав, про наявність поважних причин, які перешкоджають його подачі, суд не повідомлено, тому відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

В судове засідання представник позивача не з`явився, у матеріалах справи міститься заява, у якій він просив розгляд справи проводити без його участі, позовні вимоги підтримав, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним, причини неявки суду не повідомив, правом подання відзиву не скористався, інших заяв, клопотань, суду не надав, окрім того судом було зроблено оголошення на сайті у зв`язку із чим, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 131 ЦПК України вважається повідомленою про розгляд справи.

Згідно з ч.1 ст.174 ЦПК України, при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом, що є правом учасників справи.

Як встановлено, ч.8 ст.178 ЦПК України, у разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Частина 1 ст. 280 ЦПК України встановлює, що суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин, оскільки існує сукупність умов, визначених ст. 280 ЦПК України, за яких суд може ухвалити заочне рішення, враховуючи думку представника позивача, який у заяві вказав, що не заперечує проти ухвалення заочного рішення, суд визнав можливим провести заочний розгляд справи у відсутність учасників судового процесу на підставі наявних у справі доказів та ухвалити заочне рішення.

Враховуючи вищевикладене та з урахуванням приписів ЦПК України, відповідача суд вважає повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що між сторонами 04.09.2018 року укладена Заява про приєднання №516980307 до Договору комплексного банківського обслуговування (ДКБО) фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) відповідно до умов якої банком Відповідачу був відкритий поточний рахунок № НОМЕР_1 в Гривнях України і умовах тарифного пакету «Мій комфорт» та для його користування оформив та вид; клієнту банківську платіжну картку (БПК) типу «Моя картка» (п. п.3.4.1; 3.4.2).

Відповідно до Заяви на встановлення відновлювальної кредитної лінії (Кредиту) блок «Умови кредитування» на строк 60 місяців, з можливим подовженням на той самий строк Банк встановлює Клієнту Кредит у розмірі 54000,00 грн. (п`ятдесят тисяч гривень) п 0.001 процентів річних за користування кредитними коштами (п.6.3; п. 6.5.1).

Укладений між сторонами Договір комплексного банківського обслуговувані фізичних осіб за №647485 від 13.10.2014 року Клієнтом не підписується, ь роздруковується та на руки не видається, а сам текст Договору розміщується для ознайомлення на інтернет сторінці Банку www/oschadbank.ua.

Станом на20.11.2020 утворилася заборгованість у розмірі 25285,70 грн., яка складається із: заборгованості за основним боргом (кредитом) - 24968,46,00 грн.; процентів за користування кредитом - 0,00 грн.; нарахованої комісії - 0,00 грн.; пені за несвоєчасне погашення основного боргу - 0,00 грн.; пені за несвоєчасну сплату процентів за користування кредитом - 0,00 грн.; трьох процентів річних за несвоєчасне погашення основного боргу (кредиту) - 217,019 грн.; трьох процентів річних за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом - 0,00 грн.; втрати від інфляції за несвоєчасне погашення основного боргу (кредиту) - 0,00 грн.; втрати від інфляції за несвоєчасне погашення процентів за користування кредитом - 0,00 грн.

АТ «Державний ощадний банк України» виконав свої зобов`язання за договором, надавши відповідачу кредит у встановленому договором розмірі, однак відповідач свої зобов`язання щодо сплати щомісячних платежів не виконував належним чином та отримані кошти не повернув.

Згідно зі ст.ст.525, 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений строк. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Відповідно до ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до ст.1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з абз.1 ч.1 ст.1049 ЦК України передбачено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі) у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч.2 ст.1050 ЦК України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст.1048 ЦК України.

Як встановлено законодавцем у ч.1 ст.1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Відповідно до ч.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За правилами ч.3 ст. 12, ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У спростування викладених обставин будь-яких доказів відповідачем суду не надано.

Оскільки відповідач не виконує умови договору у добровільному порядку, сума отриманого кредиту, проценти за користування ним та пеня за прострочення виконання зобов`язання із своєчасного повернення кредиту та сплаті процентів за користування ним, підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь АТ "Державний ощадний банк України" сплачений позивачем судовий збір в дохід держави в сумі 2102,00 грн.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 12, 81, 82, 76-82, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 280, 352-354 ЦПК України, ст.ст.16, 525, 526, 530, 536, 543, 612, 625, 1048, 1049, 1050, 1054 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України " в особі філії Житомирське обласне управління Акціонерне товариство "Ощадбанк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі філії - Житомирського обласного управління АТ "Ощадбанк" заборгованість за Заявою про приєднання №516980307 від 04.09.2018 року до Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб та відкриття поточного рахунку з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) в сумі 25 285,70 грн. (двадцять п`ять тисяч двісті вісімдесят п`ять гривень 70 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь позивача Акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі філії - Житомирського обласного управління АТ "Ощадбанк" судовий збір в сумі 2 102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривни 00 копійок).

Рішення може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено з загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" в особі філії - Житомирське обласне управління АТ "Ощадбанк" (10003, м. Житомир, вул. Перемоги, 15, код ЄДРПОУ 09311380, рах. № НОМЕР_2 )

Відповідач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме місце реєстрації - АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ).

Суддя І.Г. Перекупка

Джерело: ЄДРСР 96095231
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку