open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 274/7715/20 Провадження № 2-о/0274/28/21 РІШЕННЯ

іменем України

06.04.2021 м. Бердичів

Суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Большакова Т.Б. (далі - Суд),

за участю секретаря судового засідання Лободи В.Л.,

заявника,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Гришковецька громада Бердичівського району в особі Гришковецької селищної ради, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся з вказаною заявою, у якій просить встановити факт його постійного проживання на час відкриття спадщини зі своєю сестрою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлену вимогу обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його сестра ОСОБА_3 , яка була зареєстрована в АДРЕСА_1 , після смерті якої залишилась спадщина у вигляді житлового будинку в АДРЕСА_1 .

Вказує, що ОСОБА_3 на день своєї смерті проживала з ним постійно без реєстрації в АДРЕСА_2 . Спільно вели господарство, він її доглянув і поховав за власний рахунок.

В червні 2016 року заявник звернувся до Бердичівської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, однак постановою державного нотаріуса йому було відмовлено у видачі свідоцтва у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Встановлення даного факту необхідно для реалізації його права на спадщину.

Заявник та його представник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали у повному обсязі та просили їх задовольнти з підстав, наведених у заяві.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності; проти задоволення позову не заперечує.

Суд, заслухавши пояснення заявника та його представника, допитавши свідків, дослідивши письмові докази по справі, вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Бердичів Житомирської області померла ОСОБА_3 , сестра ОСОБА_2 , родинний зв`язок яких доводиться посвідками про їх народження (а.с.6,7).

Рішенням Скаківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області №59 від 21.10.2004 ОСОБА_2 , 1940 року народження, призначено піклувальником над ОСОБА_3 , 1939 року народження, у зв`язку з тим, що остання являється інвалідом І групи з дитинства. (а.с. 43)

З довідки, виданої виконкомом Гришковецької селищної ради 12.10.2020 за №346 вбачається, що ОСОБА_3 згідно запису погосподарської книги №2, номер об`єкта ПГО 01-0058-5 являлася власником житлового будинку в АДРЕСА_1 (а.с.12).

ОСОБА_2 проживає за адресою: АДРЕСА_2 , разом з ним без реєстрації проживає сестра - ОСОБА_3 , 1939 року народження (довідка ДВЖРЕП №3 м.Бердичева від 14.10.2004 №3500, а.с.11).

Довідкою виконкому Скаківської сільської ради від 05.06.2015 №270 встановлено, що ОСОБА_2 з жовтня місяця 2014 року проживав разом зі своєю сестрою ОСОБА_3 до дня її смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) в АДРЕСА_2 ; разом вели господарство. Захоронення сестри ОСОБА_2 проводив за власний рахунок (а.с.24).

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_5 пояснила, що ОСОБА_2 разом зі своєю дружиною з 1960 року за місцем свого проживання доглядали його сестру ОСОБА_3 , оскільки остання була позбавлена слуху і здатності говорити. ОСОБА_3 померла в житлі свого брата.

Свідок ОСОБА_6 пояснила, що ОСОБА_3 більше 30 років проживала разом зі своїм рідним братом у його житлі. Остання мала інвалідність І групи й сама неспроможна була забезпечувати свої потреби. Померла ОСОБА_3 в будинку брата, який і займався її похованням. Крім того, зазначила, що ОСОБА_2 обробляв городину та займався домогосподарством за місцем реєстрації сестри в АДРЕСА_1 .

Так, в аспекті заявлених позовних вимог, з огляду на фактичні обставини справи, Суд вказує на таке.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна, або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до абз. 3 п. 3 роз`яснень постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами ст. 29, ч. 2 ст. 1221 ЦК України. Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

Частиною 1 статті 1296 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Щодо спадкоємців, які на час відкриття спадщини постійно проживали спільно із спадкодавцем, встановлюється презумпція прийняття спадщини, яка може бути спростована лише шляхом подання ними заяви про відмову від спадщини до нотаріальної контори. Для тих спадкоємців, які не проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, єдиним виявом бажання прийняти спадщину є заява про це, подана до нотаріального органу (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

При цьому, слід враховувати, що чинним законодавством не розкривається поняття постійного місця проживання фізичної особи, тому визнання цього факту розцінюється законом як встановлення факту, що має юридичне значення.

Згідно з пп. 4.10 п. 4 гл. 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, жодним строком не обмежена. Тобто спадкоємець, який прийняв спадщину, може звернутися за видачею свідоцтва протягом будь-якого часу після закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини. Особливе значення при цьому має факт постійного проживання спадкоємця на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, який підтверджує фактичне прийняття спадщини і має бути доведений спадкоємцем.

В останньому випадку зазначені обставини є підставою для звернення з позовом або заявою (в залежності від наявності або відсутності спору щодо спадкового майна) про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини (п.2 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 р.) Отже, законодавець в даному випадку висунув вимогу про обов`язковість постійного проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що ставить прийняття спадщину у такому випадку в залежність від факту спільного постійного проживання вказаних осіб.

Згідно роз`яснень, викладених у п.п. 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Метою встановлення факту спільного проживання заявника зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки.

Таким чином, враховуючи, що встановлення даного факту необхідно заявнику для оформлення спадкових прав після смерті сестри, іншого порядку встановлення даного факту законом не визначено, встановлення даного факту не порушує прав інших осіб, а тому, оцінивши докази в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню як законні, обґрунтовані та доведені заявником.

Керуючись статтями 258, 259, 263-265, 293, 315, 316, 319Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 задовольнити.

Встановити факт постійного проживання на час відкриття спадщини ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Житомирського апеляційного суду через Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Гришковецька громада Бердичівського району в особі Гришковецької селищної рад, місцезнаходження за адресою: Бердичівський район, смт.Гришківці, вул.Червоний Промінь, 4, ЄДРПОУ 04345380.

Повний текст рішення виготовлено 07.04.2021.

Суддя Т.Б.Большакова

Джерело: ЄДРСР 96095159
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку