open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 610/383/21

Провадження № 2/610/376/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.04.2021 Балаклійський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Тімонової В.М.,

за участю секретаря судового засідання Бартєнєвої Ю.І.,

за відсутності учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Балаклія Харківської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу № 610/383/21 (провадження № 2/610/376/2021) за позовом ОСОБА_1 до Балаклійської міської ради Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

17 лютого 2021 року до Балаклійського районного суду Харківської області надійшла вказана позовна заява ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Литовченко Сергій Іванович, у якій позивач просить визначити їй додатковий строк, тривалістю два місяці, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті її рідної сестри - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначила, що з 1990 року вона проживає в місті Сміла Черкаської області. Із сестрою - ОСОБА_2 , яка з дитинства хворіла на психічні розлади, вони не спілкувалися. ОСОБА_2 постійно проживала з батьками, а після їх смерті, у зв'язку із загостренням хвороби, вона була направлена на лікування до Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна психіатрична лікарня № 2», де ІНФОРМАЦІЯ_1 померла і була похована за рахунок коштів медичного закладу. Позивач не знала про смерть сестри, тому у встановлений строк не подала заяву про прийняття спадщини. Позивачу стало відомо про смерть ОСОБА_2 лише в серпні 2020 року. Свідоцтво про смерть ОСОБА_2 вона отримала у вказаному медичному закладі. Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно - квартира АДРЕСА_1 . Наприкінці серпня 2020 року позивач звернулася до Балаклійської державної нотаріальної контори Харківської області за роз`ясненнями щодо оформлення спадщини після померлої ОСОБА_2 , та їй було запропоновано звернутися до суду із заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Для оформлення спадщини після смерті сестри позивачу необхідно встановити додатковий строк для прийняття спадщини, оскільки строк для подачі заяви про прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин.

Ухвалою судді від 19.02.2021 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 26.03.2021 закрито підготовче провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті на 07.04.2021.

Позивач та його представник у судове засідання не з'явилися. Представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та за відсутності позивача, позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача - Балаклійської міської ради Харківської області в судове засідання не з'явився, до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені такі обставини і визначені відповідні до них правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Харкові, з 1990 року зареєстрована у м. Сміла Черкаської області, що підтверджується копією її паспорта громадянина України, свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 07 вересня 1960 року (а.с. 7, 12).

Зміна прізвища позивача з « ОСОБА_1 » на « ОСОБА_1 » підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 22.05.1984, згідно якого позивачу після укладення 19.08.1983 шлюбу з ОСОБА_6 присвоєно прізвище « ОСОБА_1 » (а.с. 14).

Згідно свідоцтва про народження позивача, її батьком є ОСОБА_7 , матір'ю - ОСОБА_8 (а.с. 12).

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України від 07.11.2018, ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 у м. Балаклія Харківської області, її батьком є ОСОБА_7 , матір'ю - ОСОБА_8 (а.с. 13).

Сестра позивача - ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Барвінкове Барвінківського району Харківської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 17.10.2017 Барвінківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області (а.с. 10).

Згідно копії свідоцтва про право власності на житло від 18.04.2000, виданого Фондом комунального майна Балаклійського району, ОСОБА_2 на праві спільної сумісної власності належала квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 15).

Згідно ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст. 1269 ЦК України).

Частиною 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з правилами ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини вважається день смерті особи, зазначений у свідоцтві про смерть, виданому відповідним державним органом реєстрації актів цивільного стану.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 3 ст. 1272 ЦК України).

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України. Поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно відповіді Балаклійської державної нотаріальної контори Харківської області від 25.03.2021 на запит суду, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ніхто із спадкоємців із заявою про прийняття спадщини або про відмову від спадщини до нотаріальної контори не звертався. Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 25.03.2021 інформація стосовно ОСОБА_2 відсутня (а.с. 35, 36).

Після смерті сестри - ОСОБА_2 позивач не звернулася до нотаріальної контори у встановлений законом шестимісячний строк із заявою про прийняття спадщини, оскільки про її смерть позивачу стало відомо вже після закінчення шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини - у серпні 2020 року. Враховуючи вищенаведене, суд визнає поважною причину пропуску позивачем строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Беручи до уваги вищенаведене, суд дійшов висновку, що зазначені позивачем обставини, у зв`язку з якими вона пропустила строк для прийняття спадщини, є об`єктивними, створили для неї істотні труднощі для вчинення дій, пов`язаних із прийняттям спадщини, у зв`язку з чим позовні вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1220, 1268, 1270, ч. 3 ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 13, 81, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Балаклійської міської ради Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк, тривалістю два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті сестри - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Барвінкове Барвінківського району Харківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Балаклійський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Балаклійська міська рада Харківської області, місцезнаходження: 64207, Харківська область, м. Балаклія, вул. Центральна, буд. 16, код ЄДРПОУ 04058628.

Суддя В.М. Тімонова

Джерело: ЄДРСР 96093867
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку