open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 318/2202/20 Номер провадження №2/318/235/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" січня 2021 р. м. Кам`янка-Дніпровська

Кам`янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області у складі: судді Васильченка В.В.; секретар Александрова А.А.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в особі представника за довіреністю ОСОБА_2 до Кам`янсько-Дніпровської міської ради Запорізької області про визнання права власності в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому зазначає, що на підставі свідоцтва про право власності на житло від 11.07.2001 року виданого Нікопольським регіональним управлінням водних ресурсів Дніпровського басейнового управління Державного комітету України по водному господарству - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є власниками квартири АДРЕСА_1 . Право власності зареєстроване в Запорізькому міжміському бюро технічної інвентаризації 06.08.2001 року в реєстраційній книзі №17а за №141.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, при житті заповіту не залишила. Після її смерті залишилася спадщина, а саме: Ѕ частина квартири АДРЕСА_1 . Спадкоємцем за закон першої черги після смерті ОСОБА_3 є її рідний син ОСОБА_4 , який прийняв спадщину, так як постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини , а саме на день її смерті.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер, при житті Заповіту не залишив. Після його смерті залишилася спадщина, квартира АДРЕСА_1 . Позивач є спадкоємцем за законом першої черги, яка прийняла спадщину шляхом своєчасної подачі до нотаріуса заяви про відкриття спадщини.

Маючи намір отримати свідоцтво про право на спадщину, вона звернулася до нотаріуса, 13.10.2020 року нотаріусом винесено постанову про відмову у вчинені нотаріальних дій, по спадковій справі №82/2020, у зв`язку з відсутністю оригінала або дубліката свідоцтва про право власності на вказану квартиру.

Позивачка просить суд: визнати за ОСОБА_1 , реєстраційний номер ОКПП НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 її батька ОСОБА_4 , на квартиру АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 09.12.2020 року прийнято позовну заяву до розгляду в порядку загального позовного провадження та відкрито провадження в цивільній справі і призначено підготовче судове засідання на 05.01.2021 року та зобов`язано Кам`янсько-Дніпровську державну нотаріальну контору та Приватного нотаріуса Кам`янсько-Дніпровського районного нотаріального округу Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Хаяркіна В.В. надати суду інформацію про наявність спадкової справи після смерті померлого ОСОБА_4 .

В судове засідання сторони не з`явилися, позивач та її представник ОСОБА_2 просили справу розглядати за їх відсутності, позовні вимоги підтримали.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, до суду надали заяву в якій не заперечують проти позову, просять справу розглядати без їх участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом установлено, що на підставі свідоцтва про право власності на житло від 11.07.2001 року виданого Нікопольським регіональним управлінням водних ресурсів Дніпровського басейнового управління Державного комітету України по водному господарству - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є власниками квартири АДРЕСА_1 . Право власності зареєстроване в Запорізькому міжміському бюро технічної інвентаризації 06.08.2001 року в реєстраційній книзі №17а за №141.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, при житті заповіту не залишила. Після її смерті залишилася спадщина, а саме: Ѕ частина квартири АДРЕСА_1 .

Спадкоємцем за закон першої черги після смерті ОСОБА_3 є її рідний син ОСОБА_4 , який прийняв спадщину, так як постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини , а саме на день її смерті.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер, при житті Заповіту не залишив. Після його смерті залишилася спадщина, квартира АДРЕСА_1 . Позивач є спадкоємцем за законом першої черги, яка прийняла спадщину шляхом своєчасної подачі до нотаріуса заяви про відкриття спадщини.

Маючи намір отримати свідоцтво про право на спадщину, вона звернулася до нотаріуса, 13.10.2020 року нотаріусом винесено постанову про відмову у вчинені нотаріальних дій, по спадковій справі №82/2020, у зв`язку з відсутністю оригінала або дубліката свідоцтва про право власності на вказану квартиру.

Після смерті спадкодавця залишилось спадкове майно: (літ. А-2 - квартира) що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

За приписами ч. 2 ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

На підставі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно із ч.ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк в шість місяців, який починається з миті відкриття спадщини.

На підставі ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на момент відкриття спадщини не проживав постійно з спадкодавцем, повинен подати в нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини.

Стаття 1268 ЦК України встановлює, що спадкоємець, який проживав постійно з спадкодавцем на мить відкриття спадщини, вважається прийнявшим спадщину, якщо на протязі строку, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

У пункті 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила ч.2 ст. 3 Сімейного кодексу України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до п. 1 ч.2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

На підставі п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Згідно Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про успадкування» справи про успадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та наявності інших спадкоємців і спору між ними. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, заявлені ОСОБА_1 вимоги підлягають задоволенню.

На підставі ст. ст. 25, 182, 328, 1216, 1217, 1218, 1220, 1223, 1258, 1261, 1267 ЦК України, ст. 2 Закону України від 01.07.2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», керуючись ст. ст. 3, 10, 11, 15, 57-61, 212-215, 256 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 в особі представника за довіреністю ОСОБА_2 до Кам`янсько-Дніпровської міської ради Запорізької області про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за - ОСОБА_1 , реєстраційний номер ОКПП: НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , на квартиру АДРЕСА_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення (з урахуванням п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст.358 ЦПК України.

Повне найменування учасників судового процесу:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3

АДРЕСА_3

В особі представника за довіреністю ОСОБА_2

АДРЕСА_4

Відповідач - Кам`янсько-Дніпровська міська рада Запорізької області

Запорізька область, м. Кам`янка-Дніпровська, вул. Каховська, 98

Суддя: В. В. Васильченко

Джерело: ЄДРСР 96084801
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку