open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 315/212/21

Номер провадження № 2/315/153/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2021 року м. Гуляйполе

Гуляйпільський районний суд Запорізької області у складі:

головуючої судді Окладнікової О.І.,

за участю секретаря судового засідання Браціло І.В.,

представника позивача - адвоката Яковенка О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Гуляйполе Запорізької області цивільну справу за позовною заявою

ОСОБА_1 до Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

05.02.2021 року до суду звернувся представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Яковенко О.С. з позовом до Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради про визначення додаткового строку ОСОБА_1 у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В позовній заяві представник позивача посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 . Місцем смерті ОСОБА_2 є с. Новозлатопіль Гуляйпільського району Запорізької області. Після смерті ОСОБА_2 у неї залишилася донька - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка являється єдиним спадкоємцем за законом. 21.10.2020 року позивачка звернулася до державного нотаріуса Шостої запорізької державної нотаріальної контори для видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом на майно померлої ОСОБА_2 .

Державний нотаріус винесла постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку із тим, що ОСОБА_1 на день смерті матері бела зареєстрована окремо від спадкодавця та пропустила шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини. Тому свідоцтво про право на спадщину за законом у такому разі не може бути видане.

Представник позивача вважає, що причина пропуску шестимісячного строку для звернення до нотаріуса для вчинення нотаріальних дій, є поважною. Оскільки на час прийняття спадщини вона перебувала на лікуванні в КНП «Гуляйпільський центр первинної медико-санітарної допомоги» Гуляйпільської міської ради: з 10 червня 2019 року по 17 червня 2019 року з діагнозом хронічний гастродуоденіт, стадія загострення; хронічний панкреатит, стадія загострення; з 03 вересня 2019 року по 15 вересня 2019 року загальний обструктивний бронхіт; з 11 грудня 2019 року по 20 грудня 2019 року - хронічний гастроциоцетит, стадія неповної ремісії; хронічний панкреатит, стадія загострення; больовий та диспептичний синдром.

Також у позовній заяві зазначено, що у позивача у паспорті громадянина України та свідоцтві про народження малися розбіжності, тому у зв`язку з допущеною помилкою позивач змінила прізвище з « ОСОБА_1 » на « ОСОБА_1 » та 13 січня 2021 року отримала новий паспорт громадянина України з виправленим прізвищем.

Таким чином, представник позивача в інтересах ОСОБА_1 просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини у зв`язку із поважністю причин пропуску строку звернення до нотаріуса, а саме перебування ОСОБА_1 на лікуванні.

05.02.2021 року ухвалою суду відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено до розгляду в підготовче судове засідання. Даною ухвалою також було витребувано копію спадкової справи у державного нотаріуса Шостої запорізької державної нотаріальної контори в порядку заміщення державного нотаріуса Гуляйпільської державної нотаріальної контори Дмитрієвої Н.П.

12.02.2021 року до суду надійшла копія витребуваної спадкової справи.

24.02.2021 року від представника позивача - адвоката Яковенка О.С. надійшло клопотання про приєднання додаткових доказів до матеріалів справи.

15.03.2021 року ухвалою суду закрито підготовче провадження та справу призначено до розгляду по суті.

В сьогоднішньому судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в повному обсязі.

Позивач в судове засідання не з`явилася, не заперечувала проти розгляду справи за її відсутності за участю представника.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, раніше направив клопотання про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги визнали в повному обсязі та не заперечують проти їх задоволення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши обставини справи та перевіривши їх письмовими доказами, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, згідно ч.1 ст.1268 ЦК України.

Статтею 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України.

Згідно ч.1 ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Частиною 1 статті 1297 ЦК України визначено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Матеріалами справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 18.06.2019 року, виданого Гуляйпільським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Померла ОСОБА_2 мала єдину спадкоємицю за законом - доньку: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 12.01.2021 року Гуляйпільським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

За життя померла ОСОБА_2 мала у власності земельну ділянку площею 5,3875 га, яка знаходиться на території Чубарівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, що підтверджується копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЗП №049782.

Як єдиний спадкоємець за законом, 21.10.2020 року позивач звернулася до державного нотаріуса Шостої запорізької державної нотаріальної контори в порядку заміщення державного нотаріуса Гуляйпільської державної нотаріальної контори Дмитрієвої Н.П. для отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Однак, нотаріус постановою від 21.10.2020 року відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, так як нею пропущений шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач у період з 10.06.2019 року по 17.06.2019 року, з 03.09.2019 року по 15.09.2019 року, з 11.12.2019 року по 20.12.2019 року перебувала на лікуванні в КНП «Гуляйпільський центр первинної медико-санітарної допомоги» Гуляйпільської міської ради, що підтверджується копіями довідки та виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого.

З урахуванням ч.3 ст.1272 ЦК України, суд доходить висновку, що якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон надає йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Пленум Верховного Суду України в постанові від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснив, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до ч.1 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч.3 п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12.06.2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини поважними, тому, враховуючи те, що позивач у період строку для подання заяви про прийняття спадщини з 10.06.2019 року по 17.06.2019 року, з 03.09.2019 року по 15.09.2019 року, з 11.12.2019 року по 20.12.2019 року перебувала на лікуванні в КНП «Гуляйпільський центр первинної медико-санітарної допомоги» Гуляйпільської міської ради, суд відносить до поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Що стосується додаткового строку, що може бути встановлений для подання позивачем заяви про прийняття спадщини, то суд приходить висновку про можливість встановлення строку у два місяці з дня набрання рішенням законної сили, який суд вважає достатнім для подання відповідної заяви.

На підставі рішення суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини спадкоємець повинен у визначений судом строк звернутися до нотаріальної контори та подати відповідну заяву, після чого він буде вважатися таким, що прийняв спадщину.

Керуючись ст. ст. 19, 76-83, 206, 247, 258-259, 264-265, 268, 354 ЦПК України, ст. ст. 1220, 1268, 1269, 1270, 1272, 1297 ЦК України, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Гуляйпільської міської територіальної громади в особі Гуляйпільської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці с. Красноселівка Пологівського району Запорізької області, додатковий строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини за законом після померлої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю два місяці з дня набрання законної сили рішенням.

Рішення набуває законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Гуляйпільський районний суд Запорізької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення складено 05 квітня 2021 року.

Суддя О.І. Окладнікова

Джерело: ЄДРСР 96084613
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку