open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 314/3950/19

Провадження № 2/314/104/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2021 року м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області в складі судді Мануйлової Н.Ю., секретар судового засідання Рясна А.В., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу №314/3950/19 за позовом ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2019 року позивач звернувся до суду з позовом до Гнаровської сільської ради Вільнянського району Запорізької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько, ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на нерухоме майно, яке належало йому за життя.

При зверненні до нотаріальній контори, йому стало відомо, що спадщину після смерті своєї матері, ОСОБА_3 , його батько не приймав.

В той же час, його бабуся, ОСОБА_3 (мати ОСОБА_2 ) за життя склала заповіт. Згідно заповіту, бабуся заповіла його батькові земельну ділянку розміром 3,54 га, розташовану на території Гнаровської сільської ради.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 .

Він вважав, що батько за життя, прийняв спадщину у вигляді земельної ділянки відповідно до заповіту. Але, після смерті батька виявилося, що спадщину після смерті своєї матері він не встиг прийняти та помер.

У зв`язку з цим просить суд надати йому додатковий строк, три місяці, для прийняття спадщини після смерті бабусі.

Позивач у судове засідання не з`явився, від його представника надійшла заява про розгляд справи без участі позивача та представника позивача, зазначив, що позов підтримує у повному обсязі та наполягає на його задоволенні, судові витрати просив залишити за ним.

Ухвалою суду від 27.08.2020 було замінено неналежного відповідача на належного - ОСОБА_4 .

Відповідач надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені позивачем вимоги визнала.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку щодо обґрунтованості позову і наявності підстав для його задоволення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого ІНФОРМАЦІЯ_2 Гнаровською сільською радою Вільнянського району Запорізької області, актовий запис №05), яка є бабусею позивача, що підтверджується наданими копіями свідоцтв про народження батька позивача, ОСОБА_2 (арк.с.25), та позивача (арк.с.24).

За життя, 16.04.2008, ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений секретарем Гнаровської сільської ради Вільнянського району Запорізької області Риндич І.М. (зареєстровано в реєстрі за №352), відповідно до якого земельну ділянку площею 3,54га, яка розташована на території Гнаровської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, яка належить їй на підставі Державного акту ІV-ЗП №007348, вна заповіла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача, ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 02.05.2019 Вільнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, актовий запис №319).

За життя батько позивача спадщину після смерті своєї матері оформити не встиг.

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру, інші спадкоємці до нотаріальної контори для отримання спадщини після смерті ОСОБА_3 не зверталися, спадкова справа не реєструвалась.

Відповідно ст.ст.1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зі змісту ч.1 ст.1269, ч.1 ст.1270 ЦК України вбачається, що спадкоємець який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Суд вважає причину пропуску строку поважною відповідно до ст. 1272 ЦК України та приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2018 року, додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК для прийняття спадщини.

Враховуючи те, що позивач просить не стягувати з відповідача сплачений судовий збір, судові витрати слід залишити за позивачем.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 258, 259, 263, 265, 268, ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , до ОСОБА_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 , про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , - три місяці з дня набранням рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду через Вільнянський районний суд Запорізької області. Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 04.03.2021.

Суддя Наталія Юріївна Мануйлова

04.03.2021

Джерело: ЄДРСР 96084557
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку