open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 395/1261/20 Провадження № 2/395/38/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 березня 2021 року м. Новомиргород

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Орендовського В.А.,

з участю секретаря судового засідання Піддубної Н.С.,

за участю:позивача ОСОБА_1 , представника позивача- ОСОБА_2 ,представника відповідача ПойдиС.М.,третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору настороні позивача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новомиргороді в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 доКомунального некомерційногопідприємства«Новомиргородськарайонна лікарня»Новомиргородської районноїради,Комунального некомерційногопідприємства «Новомиргородськаміська лікарня»Новомиргородської міськоїради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: ОСОБА_4 про часткове скасування наказів, поновлення на посаді та стягнення заборгованості різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуємої роботи,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася в суд з позовом до Комунального некомерційногопідприємства «Новомиргородськарайонна лікарня» Новомиргородської районної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: ОСОБА_4 про часткове скасування наказів, поновлення на посаді та стягнення заборгованості різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуємої роботи.

Ухвалою Новомиргородського районногосуду Кіровоградськоїобласті від20.01.2021року залученодо участіу справіяк співвідповідачаКомунальне некомерційнепідприємство «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради (т.1 а.с.185).

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, ОСОБА_1 зазначила наступне.

01.01.2001 року згідно запису №7 в Трудовій книжці на ім`я позивача ОСОБА_1 була зарахована на посаду лікаря акушер-гінеколога за переведенням з онкодиспансера по ст.36 п.5 КЗпП України. 16.06.2005 року згідно запису №18 в Трудовій книжці та наказу Новомиргородської ЦРЛ №94-04-06 від 16.05.2005 року, позивач була призначена на посаду завідуючого акушер-гінекологічним відділенням. 30 грудня 2010 року рішенням Новомиргородської районної ради №40 «Про створення районного територіального медичного об`єднання» було створене РТМО «Новомиргородське» та затверджено Статут. Згідно п.1.1 Статуту РТМО «Новомиргородське» є правонаступником всіх лікувально-профілактичних закладів району. 02 червня 2011 року Наказом Новомиргородської ЦРЛ № 95-04-05 «Про реорганізацію Новомиргородської ЦРЛ та продовження трудових відносин медичних працівників ЦРЛ та Коробчинської ДЛ в новоствореній установі Районне територіальне медичне об`єднання «Новомиргородське» було реорганізовано та знято з державної реєстрації Новомиргородську ЦРЛ. На її майновій базі створили нову юридичну особу - РТМО, яке об`єднує в собі всі лікувально-профілактичні заклади району з їх кількісною численністю працюючих, не допустивши зменшення численності працюючих зазначених в затвердженому штатному розписі та займаних посад, чим продовжено трудову діяльність відповідно до ч.3 ст.36 КЗпП України в даній установі на попередньо займаних посадах на тих же умовах. Протоколом № 15 від 08.06.2011 року профспілкових зборів, засідання профкому, погоджено вищенаведений Наказ Новомиргородської ЦРЛ № 95-04-05 від 02.06.2011 року. 01.12.2011 року згідно запису №19 в Трудовій книжці, на підставі рішення Новомиргородської районної Ради №55 від 28.01.2011 року та наказу РТМО «Новомиргородське» № 1-04-05 від 01.12.2011 року позивач була призначена на посаду завідуючого акушер-гінекологічним відділенням. 22 лютого 2019 року рішенням Новомиргородської районної ради № 463 «Про реорганізацію РТМО «Новомиргородське» було проведено реорганізацію РТМО «Новомиргородське» шляхом перетворення в КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради, яке не міняє свого виду діяльності та відповідно до Статуту є правонаступником. 31 грудня 2019 року Наказом КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 1-04-05 «Про продовження (переведення) трудових відносин працівників РТМО «Новомиргородське» в створеному шляхом перетворення КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради була розпочата робота КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради з 01 січня 2020 року. Згідно п.3 даного Наказу відповідно до ч.3 ст.36 КЗпП України продовжено трудову діяльність на попередньо займаних посадах на тих самих умовах всім працівникам, які працювали в РТМО «Новомиргородське» на момент перетворення без зменшення численності та будь-якого скорочення з числа працюючих.

24 липня 2020 року позивач на своє звернення отримала відповідь від КНП «Новомиргородська районна лікарня» № 961-11 згідно якої записи в Трудовій книжці №18 від 16.06.2005 року та №20 від 01.12.2011 року вважаються недійсними та записані невірно, в зв`язку з реорганізацією продовжено трудову діяльність на посаді лікаря-акушер-гінеколога. 03.09.2020 року позивач звернулась з зверненням до Департаменту охорони здоров`я Кіровоградської ОДА, який своїм листом на ім`я КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 01 жовтня 2020р. вказав на порушення ведення Трудової книжки ОСОБА_1 і зазначив про відсутність Штатного розпису Новомиргородської ЦРЛ до 01.09.2005 року.

З моменту призначення на посаду завідуючою акушер-гінекологічним відділенням, позивач складала звіти, вела всю організаційну роботу та контроль, організацію роботи акушерсько-гінекологічної служби в районі.

У зв`язку з викладеним позивач просить суд: визнати незаконним та скасувати Параграф 4 «Про зміну записів в трудовій книжці» Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 24.07.2020р. №112-04-06; визнати недійсним запис виконаний КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 21 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язати КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради і КНП «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради зробити відповідний запис у трудовій книжці НОМЕР_1 ; визнати недійсним запис виконаний КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 22 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язати КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради і КНП «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради зробити відповідний запис у трудовій книжці НОМЕР_1 ; визнати пропуск встановлений ст.233 КЗпП України тримісячного строку для подачі позову про визнання незаконним та скасувати пункт 2 Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 03.03.2020 р. № 64/ПВ-04-05 в частині здійснення переміщення лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_1 з пологового відділення до відділення хірургії та травматології з оперативним блоком - з поважних причин; поновити позивачу строк встановлений ст.233 КЗпП України тримісячного строку для подачі позову про визнання незаконним та скасувати пункт 2 Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 03.03.2020р. №64/ПВ-04-05, в частині здійснення переміщення лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_1 з пологового відділення до відділення хірургії та травматології з оперативним блоком; визнати незаконним та скасувати пункт 2 Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 03.03.2020р. №64/ПВ-04-05, в частині здійснення переміщення лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_1 з пологового відділення до відділення хірургії та травматології з оперативним блоком; визнати недійсним запис виконаний КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 23 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язати КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної і КНП «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради зробити відповідний запис у трудовій книжці НОМЕР_1 ; визнати недійсним запис виконаний КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 24 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язати КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради і КНП «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради зробити відповідний запис у трудовій книжці НОМЕР_1 ; стягнути з відповідачів заборгованість різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуємої роботи в розмірі 7000 грн.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та представник позивача підтримали позовні вимоги повністю, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві, та просили їх задовольнити.

Представник відповідачів направив до суду відзиви на позовну заяву, згідно яких позовні вимоги не визнав, при цьому у судовому засіданні ОСОБА_5 просив відмовити у задоволенні позову.

Третя особа ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечував проти задоволення позову, оскільки, на його думку, позовні вимоги є повністю обґрунтованими.

Третя особа ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечила проти задоволення позову та вважала за необхідне відмовити повністю в його задоволенні.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши письмові докази та інші матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню за таких підстав.

У відповідності до ст.13 ч.1 ЦПК України суд розглядає справи в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом.

Згідно ст.43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створюєумови дляповного здійсненнягромадянами правана працю. Кожен має право на належні умови праці. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Відповідно до ст.21 ч.1 КЗпП України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Згідно до ст.32 ч.1 КЗпП України переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством

Згідно до ст.32 ч.3 КЗпП України у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Згідно до ст.32 ч.4 КЗпП України якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється запунктом 6 статті 36цього Кодексу.

Судом встановлено наступне.

Згідно п.6 засвідченої копії Трудової книжки серії НОМЕР_2 , виданої на ім`я ОСОБА_6 , останній з 28.09.1999 року по 16.06.2005 року працював на посаді завідуючого акушер-гінекологічним відділенням Новомиргородської ЦРЛ (а.с.80).

01.01.2001 року згідно запису № 17 в Трудовій книжці серії НОМЕР_1 позивач була зарахована на посаду лікаря акушер-гінеколога за переведенням з онкодиспансера по ст.36 п.5 КЗпП України (а.с.90).

16.06.2005 року згідно наказу Новомиргородської ЦРЛ № 94-04-06 від 16.06.2005 року (а.с.27) позивач була призначена на посаду завідуючого акушер-гінекологічним відділенням, у зв`язку з чим зроблений запис № 18 в Трудову книжку серії НОМЕР_1 на ім`я позивача (а.с.90).

30 грудня 2010 року рішенням Новомиргородської районної ради № 40 «Про створення районного територіального медичного об`єднання» було створене РТМО «Новомиргородське» та затверджено Статут (а.с.31).

Згідно п.1.1 Статуту РТМО «Новомиргородське» є правонаступником всіх лікувально-профілактичних закладів району (а.с.35).

02 червня 2011 року наказом Новомиргородської ЦРЛ № 95-04-05 «Про реорганізацію Новомиргородської ЦРЛ та продовження трудових відносин медичних працівників ЦРЛ та Коробчинської ДЛ в новоствореній установі Районне територіальне медичне об`єднання «Новомиргородське» було реорганізовано та знято з державної реєстрації Новомиргородську ЦРЛ як юридичну особу. На її майновій базі створили нову юридичну особу - РТМО, яке об`єднує в собі всі лікувально-профілактичні заклади району з їх кількісною численністю працюючих, не допустивши зменшення численності працюючих зазначених в затвердженому штатному розписі та займаних посад, чим продовжено трудову діяльність відповідно до ч.3 ст.36 КЗпП України в даній установі на попередньо займаних посадах на тих же умовах (а.с.45).

Витягом з Протоколу № 15 від 08.06.2011 року профспілкових зборів, засідання профкому, погоджено вищевказаний наказ Новомиргородської ЦРЛ № 95-04-05 від 02.06.2011 року (а.с.47).

01.12.2011 року згідно запису № 20 в Трудовій книжці серії НОМЕР_1 , на підставі рішення Новомиргородської районної Ради № 55 від 28.01.2011 року (а.с.49) та наказу РТМО «Новомиргородське» № 1-04-05 від 01.12.2011 року (а.с.48) позивач продовжила трудову діяльність на посаді завідуючого акушер-гінекологічним відділенням (а.с.90).

В зв`язку з проведеною реорганізацією РТМО «Новомиргородське» шляхом перетворення в КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради на підставі рішення № 463 від 22 лютого 2019 року Новомиргородської районної ради «Про реорганізацію РТМО «Новомиргородське», яке не міняє свого виду діяльності та відповідно до Статуту є правонаступником, 31 грудня 2019 року Наказом КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 1-04-05 «Про продовження (переведення) трудових відносин працівників РТМО «Новомиргородське» в створеному шляхом перетворення КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради» розпочато роботу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради з 01 січня 2020 року. Згідно п.3 даного Наказу, відповідно до ч.3 ст.36 КЗпП України продовжено трудову діяльність на попередньо займаних посадах на тих же умовах, всіх працівників, які працювали в РТМО «Новомиргородське», на момент перетворення без зменшення чисельності, та будь-якого скорочення з числа працюючих (а.с.52).

Як вбачається з п.2 Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 03.03.2020 року № 64/ПВ-04-05 «Про зміну підпорядкування медичних працівників пологового відділення» здійснено переміщення медичного персоналу з пологового відділення до відділення хірургії та травматології з операційним блоком, в тому числі і лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_1 (а.с.93).

З моменту призначення на посаду завідуючою акушер-гінекологічним відділенням, позивач складала звіти, вела організаційну роботу та контроль, організацію роботи акушерсько-гінекологічної служби в районі, що підтверджується п.30 §2 наказу РТМО «Новомиргородське» № 6а-04-06 від 29.01.2012 року «Про встановлення розмірів, доплат, надбавок та інших виплат працівникам РТМО «Новомиргородське» на І квартал 2013 рік», наказом РТМО «Новомиргородське» №194-04-05 від 24.10.2012 року «Про графік чергування і ургенції в листопаді 2012 року по РТМО «Новомиргородське»; наказом РТМО «Новомиргородське» №210-04-05 від 27.11.2012 року «Про графік чергування і ургенції в грудні 2012 року по РТМО «Новомиргородське»; наказом РТМО «Новомиргородське» №232-04-05 від 26.12.2012 року «Про графік чергування і ургенції в січні 2013 року по РТМО «Новомиргородське»; наказом РТМО «Новомиргородське» №22-04-05 від 25.01.2013 року «Про графік чергування і ургенції в лютому 2013 року по РТМО «Новомиргородське»; наказом РТМО «Новомиргородське» №44-04-05 від 26.02.2013 року «Про графік чергування і ургенції в березні 2013 року по РТМО «Новомиргородське»; наказом РТМО «Новомиргородське» №75-04-05 від 26.03.2013 року «Про графік чергування і ургенції в квітні 2013 року по РТМО «Новомиргородське» (а.с.62-69).

У відповідності до п.1 Параграфу 4 «Про зміну записів в трудовій книжці» Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 24.07.2020 року №112-04-06 вбачається, що в зв`язку з проведеним розслідування на підприємстві, в ході якого виявлено відсутність в штатних розписах ЦРЛ та РТМО «Новомиргородське» посади «завідувача акушер-гінекологічним відділенням» запис за номером № 18 про призначення на посаду завідуючою акушер-гінекологічним відділенням вважати недійсним (а.с.59).

Розділом І «Загальних положень» Статуту Новомиргородської ЦРЛ, який зареєстрований розпорядженням РДА № 450-р від 16.09.1999 року, передбачено профіль ліжок: пологові - 15; гінекологічні - 15; для новонароджених 15 (а.с.14).

Пунктом 1.5 розділу І «Загальних положень» Статуту Новомиргородської ЦРЛ, затвердженого рішенням сесії Новомиргородської районної Ради №226 від 16.02.2007 року, передбачено, що ЦРЛ забезпечує надання стаціонарних медичних послуг за такими профілями: терапевтичним, акушерсько-гінекологічним, хірургічним, травматологічним, педіатричним, інфекційним, реанімаційним. Профіль ліжок: Пологові - 7; Патологія вагітних - 8; Гінекологічні 15 (а.с.16).

Вищевказані профіліліжок узгоджуютьсяз НаказомМОЗ України№ 33від 23.02.2000року «Про примірніштатні нормативизакладів охорониздоров`я», який діяв до 02.09.2016 року та визначав нормативи медичного персоналу в лікувально-профілактичних закладах охорони здоров`я.

У відповідностідо п.2.5Інструкції пропорядок веденнятрудових книжокпрацівників,затвердженої наказомМіністерства праціУкраїни,Міністерства юстиціїУкраїни,Міністерства соціальногозахисту населенняУкраїни №58від 29.07.1993року з кожним записом, що заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення і звільнення власник або уповноважений ним орган зобов`язаний ознайомити працівника під розписку в особистій картці (типова відомча форма № П-2, затверджена наказом Мінстату України від 27 жовтня 1995 року № 277 ( v0277202-95 ), в якій має повторюватися відповідний запис з трудової книжки (вкладиша).

З урахуванням викладеного, суд вважає, що параграф 4 «Про зміну записів в трудовій книжці» наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 24.07.2020р. №112-04-06 є незаконним, а тому вказаний наказ підлягає скасуванню в цій частині, оскільки суду не надано доказів про скасування наказу Новомиргородської ЦРЛ № 94-04-06 від 16.06.2005 року (а.с.27), згідно яким позивач була призначена на посаду завідуючого акушер-гінекологічним відділенням, обіймаючи таку посаду до 03.03.2020 року включно. Більш того, ОСОБА_5 як представник відповідача КНП «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради зазначив у судовому засіданні, що наказ Новомиргородської ЦРЛ № 94-04-06 від 16.06.2005 року не скасований. Доводи ОСОБА_5 про відсутність у період з 16.06.2005 року до 03.03.2020 року включно у штаті КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради посади завідуючої акушерсько-гінекологічним відділенням не відповідають встановленим судом обставинам та наведеним вище письмовим доказам.

Крім того, перебування на посаді ОСОБА_1 як завідуючої акушерсько-гінекологічним відділенням з 16.06.2005 року до 03.03.2020 року включно також підтверджується наступними доказами, а саме: витягами з наказів (а.с.70 т.2, а.с.72 т.2, а.с.75 т.2, а.с.77 т.2, а.с.79 т.2, а.с.82 т.2, а.с.84 т.2, а.с.85 т.2, а.с.88 т.2, а.с.90 т.2, а.с.92 т.2, а.с.93 т.2, а.с.98 т.2, а.с.100 т.2, а.с.102 т.2, а.с.104 т.2, а.с.106 т.2, а.с.108-110 т.2, а.с.112-113 т.2, а.с.116 т.2, а.с.118 т.2, а.с.120 т.2, а.с.122 т.2, а.с.124 т.2, а.с.127 т.2, а.с.129 т.2, а.с.131 т.2, а.с.133 т.2, а.с.137 т.2, а.с.139 т.2, а.с.140 т.2, а.с.143-144 т.2, а.с.146-148 т.2, а.с.150-155 т.2, а.с.178 т.2, а.с.183 т.2, а.с.107 т.3, а.с.110-111 т.3, а.с.113-115 т.3, а.с.117-122 т.3); примірним положенням про завідуючого пологовим (гінекологічним) відділенням стаціонару (а.с.39 т.3); посадовою інструкцією лікаря акушера-гінеколога акушерського відділення РТМО «Новомиргородське» (а.с.40,41 т.3), посадовою інструкцією лікаря неонатолога РТМО «Новомиргородське» (а.с.42 т.3), посадовою інструкцією старшої акушерки пологового відділення РТМО «Новомиргородське» (а.с.43 т.3), посадовою інструкцією акушерки пологового відділення РТМО «Новомиргородське» (а.с.44 т.3), посадовою інструкцією медсестри гінекологічного відділення РТМО «Новомиргородське» (а.с.45 т.3), посадовою інструкцією завідувача акушерсько-гінекологічного відділення РТМО «Новомиргородське» (а.с.46-48 т.3).

Суд також вважає обґрунтованими вимоги позивача з приводу незаконності записів виконаних КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради за № 21 та № 22 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 , оскільки параграф 4 «Про зміну записів в трудовій книжці» наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 24.07.2020р. №112-04-06 є незаконним та підлягає скасуванню. Крім того, графа запису №21 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я позивача не містить посилання на документ, що зумовив необхідність внесення змін до запису №20 вказаної трудової книжки.

При цьому, необхідно зауважити, що з урахуванням положень ст.16 ЦК України правильним і законним способом захисту порушеного права позивача на працю є визнання незаконним (визнання недійсним відноситься до правочинів) відповідних записів у трудовій книжці і як наслідок зобов`язання відповідачів зробити відповідні записи у трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я позивача.

Що стосується позовної вимоги про визнання недійсним запису, виконаного КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради за № 24 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 , та зобов`язання відповідачів зробити відповідний запис у вказаній трудовій книжці, то суд вважає його таким, що не підлягає задоволенню. Так, підставою внесення відповідного запису до трудової книжки є рішення суду про визнання незаконним та скасування Параграфу 4 «Про зміну записів в трудовій книжці» Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 24.07.2020р. №112-04-06. Тобто, відповідач після набрання рішенням суду законної сили зобов`язаний буде привести записи у трудовій книжці на ім`я позивача у відповідність до такого рішення суду з урахуванням скасованого наказу, який був підставою для внесення запису №24 в Трудовій книжці НОМЕР_1 . Зазначена позовна вимога за своєю суттю є складовою вимоги про скасування Параграфу 4 «Про зміну записів в трудовій книжці» Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 24.07.2020р. №112-04-06, а тому не підлягає окремому задоволенню судом.

Що стосується позовних вимог, зокрема: визнання незаконним та скасування п.2 Наказу КНП «Новомиргородська РЛ» Новомиргородської районної ради від 03.03.2020р. №64/ПВ-04-05 в частині здійснення переміщення лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_1 з пологового відділення до відділення хірургії та травматології з оперативним блоком, а також визнання недійсним запису виконаного КНП «Новомиргородська РЛ» Новомиргородської районної ради № 23 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язання КНП «Новомиргородська РЛ» Новомиргородської районної і КНП «Новомиргородська МЛ» Новомиргородської міської ради зробити відповідні записи у трудовій книжці НОМЕР_1 слід вказати наступне.

Відповідно до ст.233 ч.1 КЗпП України працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Згідно до ст.234КЗпП України у разі пропуску з поважних причин строків, установлених статтею 233 цього Кодексу, районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд може поновити ці строки.

Вирішуючи питання про застосування строку, передбаченогочастиною 1 статтею 233 КЗпП України, судом встановлено, що у даному випадку початок перебігу тримісячного строку звернення до суду розпочався з 03 березня 2020 року, тобто з дня коли позивач дізналася про своє переміщення з акушер-гінекологічного відділення до відділення хірургії та травматології з оперативним блоком.

З позовом ОСОБА_1 звернулася до суду лише 22 жовтня 2020 року, тобто з пропуском тримісячного строку, встановленогочастиною 1 статтею 233 КЗпП України.

Суд вважає, що позивачем та його представником під час розгляду справи не надано належних і допустимих доказів на підтвердження поважності причин пропущеного тримісячного строку для звернення до суду з позовною заявою для вирішення трудового спору, а тому відсутні підстави для поновлення строку, передбаченого ст.233 ч.1 КЗпП України.

У зв`язку з наведеним не підлягають задоволенню позовні вимоги про визнання незаконним та скасування п.2 Наказу КНП «Новомиргородська РЛ» Новомиргородської районної ради від 03.03.2020р. №64/ПВ-04-05 в частині здійснення переміщення лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_1 з пологового відділення до відділення хірургії та травматології з оперативним блоком та визнання недійсним запису виконаного КНП «Новомиргородська РЛ» Новомиргородської районної ради № 23 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язання КНП «Новомиргородська РЛ» Новомиргородської районної і КНП «Новомиргородська МЛ» Новомиргородської міської ради зробити відповідні записи у трудовій книжці НОМЕР_1 .

Відповідно до ст.233 ч.2 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Суд вважає, що позовна вимога про стягнення заборгованості різниці взаробітку зачас виконаннянижчеоплачуємої роботипозивачем заявленадосуду без порушення строку давності з огляду на ст.233 ч.2 КЗпП України. Проте, у задоволенні вказаної позовної вимоги необхідно відмовити, оскільки вона є похідною від вимоги про визнання незаконним та скасування п.2 Наказу КНП «Новомиргородська РЛ» Новомиргородської районної ради від 03.03.2020р. №64/ПВ-04-05 в частині здійснення переміщення лікаря-акушера-гінеколога ОСОБА_1 з пологового відділення до відділення хірургії та травматології з оперативним блоком.

Враховуючи наведене вище, позов підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір пропорційно задоволеним позовним вимогам, тобто за три позовні вимоги, в розмірі 2724 гривні 00 копійок (908 грн. х 3) підлягає стягненню на користь держави з відповідача Комунального некомерційногопідприємства «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради.

Суд вважає, що не підлягає задоволенню вимога позивача та представника позивача з приводу стягнення з відповідачів на користь позивача витрат, пов`язаних з явкою до суду, у загальному розмірі 1218 грн. 59 коп., оскільки сторона позивача не довела, що позивач (представник позивача) витратив на паливо саме вказану суму грошових коштів і що вони пов`язані з явкою у два судові засідання як це вказано у заяві позивача.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 доКомунального некомерційногопідприємства«Новомиргородськарайонна лікарня»Новомиргородської районноїради,Комунального некомерційногопідприємства «Новомиргородськаміська лікарня»Новомиргородської міськоїради, третяособа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету споруна стороніпозивача: ОСОБА_3 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету споруна сторонівідповідача: ОСОБА_4 прочасткове скасуваннянаказів,поновлення напосаді тастягнення заборгованостірізниці взаробітку зачас виконаннянижчеоплачуємої роботи задовольнити частково.

Визнати незаконним та скасувати Параграф 4 «Про зміну записів в трудовій книжці» Наказу КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради від 24.07.2020р. №112-04-06.

Визнати незаконним запис виконаний КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 21 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язати КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради і Комунальне некомерційне підприємство «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради зробити відповідний запис у трудовій книжці НОМЕР_1 .

Визнати незаконним запис виконаний КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради № 22 в Трудовій книжці НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та зобов`язати КНП «Новомиргородська районна лікарня» Новомиргородської районної ради і Комунальне некомерційне підприємство «Новомиргородська міська лікарня» Новомиргородської міської ради зробити відповідний запис у трудовій книжці НОМЕР_1 .

Стягнути з Комунального некомерційногопідприємства «Новомиргородськаміська лікарня»Новомиргородської міськоїради на користь держави судовий збір в розмірі 2724 (дві тисячі сімсот двадцять чотири) гривні 00 копійок.

У задоволенні інших позовних вимог відмовити.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Повне рішення складено 4 квітня 2021 року.

Суддя Новомиргородського районного суду

Кіровоградської області В.А. Орендовський

Джерело: ЄДРСР 96002183
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку