open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 419/509/21

Провадження № 1-кп/419/135/2021

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2021 року суддя Новоайдарського районного суду Луганської області Мартинюк В.Б., без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження розглянув кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021136500000002 від 05.02.2021за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Брянка Луганської області, громадянина України, з повною середньою освітою, одруженого, не працюючого, не маючого утриманців, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , не судимого в порядку ст. 89 КК України,

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ст. 390-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування встановлені наступні фактичні обставини кримінального проступку, передбаченого ст. 390-1 КК України, які не оспорюються учасниками судового провадження:

07 серпня 2020 року постановою Новоайдарського районного суду ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 173-2 КУАП та накладено на останнього адміністративне стягнення у виді шістдесяти годин громадських робіт із направленням останнього для проходження програми для кривдників строком 3 (три) місяці згідно порядку, передбаченого Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

11.09.2020 ОСОБА_1 прибув до КУ «Новоайдарський центр надання соціальних послуг» для проходження програми для кривдників та цього ж дня психологом складено індивідуальний план роботи для ОСОБА_1 , а також ОСОБА_1 було роз`яснено його обов`язки під час проходження програми для кривдників, згідно яких останній був зобов`язаний відвідувати КУ «Новоайдарський центр надання соціальних послуг» згідно плану на протязі 3 місяців, починаючи з 11.09.2020 по 23.12.2020 для проходження профілактичних бесід та тренінгів із особами, які вчиняють домашнє насильство, надавати правдиву, своєчасну інформацію про себе, виконувати заходи індивідуального плану проходження програми своєчасно

попереджати працівників Центру про неможливість виконання заходів індивідувального плану проходження корекційної програми (за умови об`єктивних причин, підтвердження яких він повинен надати). Крім того ОСОБА_1 відповідно до п. 8 ст. 28, ст. 29 Закону України «Про запобігання та протидію домашнього насильству» було попереджено про кримінальну відповідальність за умисне ухилення від проходження програми для кривдників.

В той же час ОСОБА_1 достовірно знаючи про покладання на нього обов`язків про проходження програми для кривдників, умисно, без поважних причин, в порушення вимог ст. 28 Закону України «Про запобігання та протидію насильства», згідно якого його було направлено на проходження програми для кривдників, 09.10.2020, 04.11.2020, 11.11.2020, 18.11.2020, 25.11.2020, 02.12.2020, 16.12.2020, 23.12.2020 без поважних причин не з`являвся для проходження програми для кривдників, чим умисно ухиляється від проходження програми для кривдників.

За вказані дії ОСОБА_1 обвинувачують у вчиненні кримінального проступку передбаченого ст. 390-1 КК України, тобто в умисному ухиленні від проходження програми для кривдників.

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про розгляд кримінального проступку у спрощеному порядку.

Обвинувачений ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, відповідно до якої він беззаперечно визнає свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального проступку, не оспорює встановлені досудовим розслідуванням обставини, ознайомлений із обмеженням права апеляційного оскарження і просить розглянути обвинувальний акт без його участі у спрощеному провадженні.

Дана заява написана в присутності захисника обвинуваченого – адвоката Шепель М.В., яка підтвердила добровільність згоди ОСОБА_1 на розгляд обвинувального акту без його участі у спрощеному порядку.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 381 КПК України суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта.

Спрощене провадження щодо кримінальних проступків здійснюється згідно із загальними правилами судового провадження, передбаченими КПК України, з урахуванням положень параграфа 1 глави 30 КПК України.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 382 КПК України вирок суду за результатами спрощеного провадження ухвалюється в порядку, визначеному КПК України, та повинен відповідати загальним вимогам до вироку суду. У вироку суду за результатами спрощеного провадження замість доказів на підтвердження встановлених судом обставин зазначаються встановлені органом досудового розслідування обставини, які не оспорюються учасниками судового провадження.

Суд має право призначити розгляд у судовому засіданні обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку та викликати для участі в ньому учасників кримінального провадження, якщо визнає це за необхідне.

Враховуючи викладене, суд, прийшов до висновку, що винуватість ОСОБА_1 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, доведена повністю, необхідності розгляду обвинувального акта у судовому засіданні і виклику учасників, суд не вбачає.

За таких обставин умисні дії обвинуваченого ОСОБА_1 підлягають кваліфікації за ст. 390-1 КК України, тобто як умисне ухилення від проходження програми для кривдників.

При призначенні покарання, суд відповідно до ст. 65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Вчинене обвинуваченим кримінальне правопорушення відповідно до ст. 12 КК України відноситься до кримінальних проступків.

Обвинувачений ОСОБА_1 не судимий в силу ст. 89 КК України, на диспансерному обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання зі скаргами на нього не звертались.

Обставиною, що пом`якшує покарання відповідно до ст. 66 КК України, суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання відповідно до ст. 67 КК України, судом не виявлено.

Враховуюче викладене, тяжкість скоєного кримінального правопорушення, обставину, що пом`якшує покарання та відсутність обставин, що його обтяжують, особу обвинуваченого, який не працює, а тому йому не можливо призначити покарання у виді штрафу чи виправних робіт, разом з тим призначення покарання у виді обмеження чи позбавлення волі в даній ситуації, суд вважає надмірним, а тому приймаючи до уваги положення ст. 65 КК України, приходить до висновку, що з метою виправлення обвинуваченого, попередження вчинення нових кримінальних правопорушень як ним, так і іншими особами і досягнення інших цілей покарання, ОСОБА_1 слід призначити покарання, у виді арешту в межах передбачених санкцією ст. 390-1 КК України.

Цивільний позов не пред`являвся.

Судові витрати та речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст.ст. 368-371, 373-374, 381-382 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА _1 визнати винуватим у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ст. 390-1 КК України і призначити йому покарання у виді арешту строком на один місяць.

Строк відбування покарання ОСОБА_1 відраховувати з початку реального виконання вироку, тобто з початку тримання засудженого в умовах ізоляції.

Вирок може бути оскаржений до Луганського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Новоайдарський районний суд Луганської області.

Вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статтями 381 та 382 КПК України, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Відповідно до ч. 4 ст. 382 КПК України копію вироку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надіслати учасникам судового провадження.

Головуючий суддя Мартинюк В.Б.

Джерело: ЄДРСР 95948450
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку