open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 571/1314/20

Провадження № 2/571/65/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2021 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області в складі: судді одноособово Комзюк А.Ф., секретаря судового засідання Гордійчук Т.О., за участю позивача ОСОБА_1 , розглянувши у відкритомусудовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Масевицької сільської ради Рокитнівського району Рівненської області про визначення додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним позовом до Масевицької сільської ради Рокитнівського району Рівненської області про визначення додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, яка залишилася після смерті брата.

Позовні вимоги позивач обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її брат ОСОБА_2 , після смерті якого залишилося спадкове майно, а саме: сертифікат на право на земельну частку (пай), серія РВ 0248829, виданий 02 червня 2008 року КСП «Полісся» на ім`я померлої матері ОСОБА_3 . Брат після смерті матері спадщину фактично прийняв, але нотаріально не оформив. На час смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , брат проживав та був зареєстрований разом з матір`ю в АДРЕСА_1 . На день смерті брат проживав сам. Позивач, як спадкоємець другої черги за законом звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, але їй було відмовлено у зв`язку із пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини. Вважає, що пропущено строк з поважної причини, так як з 19.07.2017 по 25.07.2017 перебувала на лікуванні, строк подачі заяви про прийняття спадщини закінчився 22 липня 2017 року. Просить визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою суду від 06 жовтня 2020 року відкрито провадження у справі, призначено судовий розгляд за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Встановлено, що в рамках адміністративно-територіальної реформи, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №599-р було затверджено територіальні громади Рівненської області, Масевицька сільська рада Рокитнівського району Рівненської області входить до Рокитнівської територіальної громади з адміністративним центром в смт.Рокитне Рівненської області. Сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади.

Ухвалою суду від 23 грудня 2020 року закінчено підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду, до участі у справі залучено співвідповідачем Рокитнівську селищну раду, як правонаступника Масевицької сільської ради Рокитнівського району Рівненської області.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала та доповнила, що спір щодо спадкового майна відсутній, інших спадкоємців немає, брат ОСОБА_2 був неодружений і на день смерті проживав один. Через хворобу пропустила строк прийняття спадщини. Просить позов задовольнити, витрати по сплаті судового збору залишає за собою.

Представник відповідача Рокитнівської селищної ради в судове засідання не з`явився. 10 березня 2021 року до суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника Рокитнівської селищної ради за наявними у ній матеріалами.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши та оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до наступного.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 (а.с.5).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 (а.с.6).

Відповідно свідоцтва про народження ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками зазначені ОСОБА_5 , ОСОБА_3 (а.с. 7).

17 березня 1970 року ОСОБА_4 зареєструвала шлюб з ОСОБА_6 та змінила прізвище на ОСОБА_7 , що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серї НОМЕР_3 (а.с.14).

Згідно копії запису акта про народження №6 від 28.01.1995, ОСОБА_2 народився 2 січня 1955 року, батьками вказані ОСОБА_5 та ОСОБА_3 (а.с.30).

Згідно довідки Масевицької сільської ради №1971 від 17.08.2020 року ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 дійсно постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 Разом з нею на день її смерті постійно проживали та були зареєстровані: її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.10).

Згідно довідки Масевицької сільської ради №1970 від 17.08.2020 року ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно постійно проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с. 11).

Згідно копії Сертифікату на право на земельну частку (пай) Серія РВ № 0248829 від 2 червня 2008 року, ОСОБА_3 належить земельна частка (пай) розміром 3,08 га на підставі рішення Рокитнівської РДА №193 від 29.05.2008 (а.с.9).

Повідомленням Рокитнівської районної державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) від 08.01.2021 року № 4/02-14 встановлено, що 17 серпня 2020 року від ОСОБА_1 ,1951 року народження, жительки села Буда, Рокитнівського району Рівненської області, в нотконтору надійшла заява про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай), яка залишилася після смерті брата ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . 17 серпня 2020 року нотконторою винесено Постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв`язку з тим, що ОСОБА_1 пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини. За вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі інформацію щодо складеного заповіту від імені ОСОБА_2 , не знайдено. Від інших спадкоємців заяв про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину в нотконтору не надходило (а.с.35-37).

Постановою державного нотаріуса Рокитнівської районної державної нотаріальної контори від 17.08.2020, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, після смерті брата ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельну частку (пай), що перебуває в КСП «Полісся» села Масевичі, Рокитнівського району Рівненської області, посвідчений сертифікатом на право на земельну частку (пай) виданим 02 червня 2008 року, який належав його матері ОСОБА_3 померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину після смерті якої він прийняв, але не оформив, у зв`язку з пропуском шестимісячного строку (а.с.12).

Відповідно до довідки фельдшерсько-акушерського пункту с.Буда Рокитнівського району Рівненської області від 10.09.2020, ОСОБА_1 , 1951 р.н. знаходилась на амбулаторному лікуванні з діагнозом: гіпертермічний синдром, гострий трахеобронхіт з 19.07.2017 по 25.07.2017 (а.с.13).

За приписами викладеними в п.24постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування»суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Отже, як встановлено судом, інші спадкоємців після смерті ОСОБА_2 , які могли б дати згоду на прийняття спадщини, відсутні, а Рокитнівська селищна рада не заперечує щодо визначення позивачеві додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В силу вимог ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи обставини справи та правові норми суд дійшов висновку про обгрунтованість позовних вимог. що є підставою для задоволення позову.

Керуючись ст.1272 ЦК України, ст.ст. 264,265 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: Масевицька сільська рада Рокитнівського району Рівненської області, місцезнаходження: 34253, Рівненська область, Рокитнівський район, с.Масевичі, вул.Центральна,97, код ЄДРПОУ 04387616. Відповідач: Рокитнівська селищна рада, місцезнаходження: 34200, Рівненська область, смт.Рокитне, вул.Незалежності,15, код ЄДРПОУ 04387421.

Повне рішення виготовлено 31.03.2021.

Суддя А.Ф.Комзюк

Джерело: ЄДРСР 95908596
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку