open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/1971/20

Провадження № 2-о/650/46/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2021 року Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі: головуючого судді Хомик І.І.

за участю секретаря Ткаченко І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. В.Олександрівка цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 вінтересах ОСОБА_2 доКалинівської селищноїради Великоолександрівськогорайону Херсонськоїобласті, ОСОБА_3 про встановленняфакту постійногопроживання ізспадкодавцем тавизнання прававласності наспадкове майно -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_2 до Калинівської селищної ради, ОСОБА_3 про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем та визнання права власності на спадкове майно, посилаючись на те, що ОСОБА_2 є рідною донькою ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . На час смерті їй належала земельна ділянка площею 5,49 га, що розташована на території Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області.

Після смертіматері єдинимспадкоємцем першоїчерги залишиласьїї донька ОСОБА_2 ,яка намомент смертіпроживала разомз неюта прийняласпадщину навищевказану земельнуділянку напідставі закону.На чассмерті матері, ОСОБА_2 проживала разоміз нею,здійснювала занею догляд,після смертіздійснила їїпоховання.

Оскільки позивач прийняла спадщину після смерті матері на підставі закону, слід констатувати прийняття нею у спадщину вказаної земельної ділянки, яке належало померлій у відповідності до вищевказаних обставин та не припинилось у зв`язку зі смертю.

Зважаючи на наведені обставини, виникла необхідність встановлення факту проживання позивачки разом із своєю матір`ю ОСОБА_4 , на момент її смерті, а також визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, що й стало підставою для звернення позивачки до суду з даним позовом.

Представник позивача в судовому засіданні вимоги підтримав згідно обставин викладених у позовній заяві. Просить суд позовні вимоги задовольнити.

Представник Калинівської селищної ради Великоолександрівськогорайону Херсонськоїобласті в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність. Не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, про час розгляду справи повідомлявся завчасно, належним чином, через оголошення на сайті Судова влада України.

Заслухавши представника позивача, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд приймає до уваги слідуючи обставини.

Відповідно ч. 1, ч. 2ст.16ЦК України кожнаособа маєправо звернутисядо судуза захистомсвого особистогонемайнового абомайнового правата інтересу.Способом захистуможе бутивизнання права.

В судовому засіданні встановлено, що мати позивачки ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 07.02.2014 р. ОСОБА_2 є рідною дочкою ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 02.12.1969 р. та свідоцтво про укладання шлюбу серії НОМЕР_3 від 24.11.1993 р.

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю серії ЯГ № 496032 від 15.01.2007 року ОСОБА_4 мала у власності земельну ділянку площею 5,49 га., яка розташована на території Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області, видану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Як встановлено в судовому засіданні за життя ОСОБА_4 залишила заповіт на ім`я ОСОБА_3 , посвідчений Калинівською сільською радою Великоолександрівського району Херсонської області, 17.05.2011 р.

Відповідно до вимог ст. 1288 ЦК України спадкоємець за законом чи за заповітом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини, строки для подання якої встановлено ст. 1270 ЦК України в шість місяців.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 на момент смерті матері ОСОБА_4 , проживав за адресою АДРЕСА_1 , тобто проживав окремо від спадкодавця.

Відповідно до інформації приватного нотаріуса № 368/21 від 21.01.2021 р. спадкова справа після смерті ОСОБА_4 не заводилась, тобто спадкоємець за заповітом не прийняв спадщину.

ОСОБА_2 є рідною дочкою померлої ОСОБА_4 і є спадкоємцем першої черги за законом.

Зв життя , на момент смерті ОСОБА_4 проживала в с. Іванівка Білозерського району, що відповідає місцю смерті зазначеному у свідоцтві про смерть серії НОМЕР_4 . ОСОБА_2 проживала разом із матір`ю по день її смерті, без реєстрації, дана обставина підтверджується довідкою сільського голови Дар`ївськї сільської ради Білозерського району Херсонської області № 907 від 24.11.2020 р.

Дану обставину у судовому засіданні підтвердили свідки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , які пояснили, що ОСОБА_2 з 2012 р. забрала до себе в с. Іванівка Білозерського району свою маму ОСОБА_4 , де остання і проживала до дня смерті.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

ОСОБА_2 заяву про відмову від прийняття спадщини не подавала і вважається такою, що прийняла спадщину, оскільки, як встановлено судом, проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Таким чином, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.7, 8, 10, 12,13, 258, 259, 265, 315,ст.1268,1269,1270,1288 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_2 до Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області, ОСОБА_3 про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем та визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 із спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_3 в АДРЕСА_2 .

Визнати за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 5,49 га., що розташована на території Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області, відповідно до державного акту серії ЯГ № 496032, виданого 15.01.2007 р. на ім`я ОСОБА_4 , в порядку спадкування за законом.

Рішення суду може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду через Великоолександрівський районний суд Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.І. Хомик

Джерело: ЄДРСР 95890548
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку