open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 23.02.2021 Справа № 554/10661/20

Провадження № 2/554/834/2020

Рішення

іменем України

23.02.2021 року місто Полтава

Суддя Октябрського районного суду м. Полтави Тімошенко Н.В., розглянувши цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Управління майном комунальної власності міста, Територіальної громади м. Полтави в особі Полтавської міської ради, треті особи: комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна організація №2» Полтавської міської ради, Дочірнє підприємство «Електромотор-Побут» про встановлення факту проживання на правових підставах та визнання права користування жилим приміщенням,

встановила:

17.11.2020 року позивач, ОСОБА_1 , звернувся до суду із позовом до Управління майном комунальної власності міста виконавчого комітету Полтавської міської ради, виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради, третя особа - комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна організація №2», про встановлення факту проживання на правових підставах та визнання права користування жилим приміщенням в гуртожитку.

В обґрунтування свого позову позивач посилалався на те, що згідно ордеру на жилу площу в гуртожитку від 23.08.2016р.виданого ПАТ «Електромотор» йому було надано в користування кімнату АДРЕСА_1 .

В подальшому ним було здійснено об`єднання кімнат № НОМЕР_1 (кімната в якій проживала його мати - ОСОБА_2 ), і 913б в одну кімнату № НОМЕР_1 , що складається із двох. Оскільки відмітка про реєстрацію в паспорті не містять номеру кімнати, в якій він проживає.

Ця обставина перешкоджає позивачу реалізувати своє право на приватизацію займаної кімнати. Позивач зазначав, що підтримує чистоту та порядок, проводить поточні ремонти та сплачує комунальні послуги. У зв`язку з цим вважав, що має право на приватизацію займаного ним житлового приміщення, однак оскільки реєстрація місця проживання не містить номера кімнати та оригінал ордера на займану площу відсутній, реалізувати таке право на даний час неможливо, у зв`язку з чим змушений звернутись до суду з даним позовом. Прохав суд встановити факт фактичного проживання та реєстрації місця проживання за ним на законних підставах в кімнаті № НОМЕР_1 по АДРЕСА_2 , із 17.01.2007року. Визнати за ним право користування на законних підставах житловим приміщенням кімнатою № НОМЕР_1 по АДРЕСА_3 загальною площею 27,0 кв.м., у складі: кімната (1) пл.9,9 кв.м., кімната (2) пл.17,1 кв.м. із 17.01.2007 р.

Ухвалою суду від 18.11.2020 року відкрито провадження по справі, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 14.12.2020 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 23.02.2021 року.

Позивач в судове засідання не з`явився, доручив представляти свої інтереси представнику- адвокату Бибику В. А.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, прохав позовні вимоги задовольнити.

Відповідач Управління майном комунальної власності міста в судове засідання свого представника не направили, надавши відзив на позовну заяву, в якому прохали судове засідання провести за відсутності представника, при вирішенні справи покладаються на розсуд суду.

Відповідач: Територіальна громада м. Полтави в особі Полтавської міської ради в судове засідання свого представника не направили, надали до суду клопотання про розгляд справи у їх відсутність.

Треті особи в судове засідання своїх передставників не направили, повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

На підставі ч.2 ст.247ЦПК України у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши подані сторонами належні та допустимі докази окремо та в їх сукупності, встановивши фактичні обставини справи, проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини між сторонами, суддя прийшла до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Суддею встановлено, що розпорядженням №1 від 04.12.2002р. виданим Полтавським електромеханічним заводом «Електромотор», надано для проживання ОСОБА_2 кімнату АДРЕСА_1 .

Згідно постанови №18 від 18.12.2013р. сумісного засідання правління та профспілкового комітету ПАТ «Електромотор» вирішено ОСОБА_2 , що проживає в кімнаті АДРЕСА_4 виділено кімнату пл.9,7 кв.м. розташовану між кухнею та кімнатою АДРЕСА_4 , як доповнення до житлової площі.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 від 15.06.2015р.

Згідно ордеру на жилу площу в гуртожитку від 23.08.2016р.виданого ПАТ «Електромотор» позивачу по справі надано в користування кімнату АДРЕСА_1 на склад сім`ї в особі однієї особи ОСОБА_1 1973р.н. Вказаний ордер видано на підставі витягу з протоколу №8 засідання правління ПАТ «Електромотор» від 23.08.2016р.

В подальшому позивачем було переплановано шляхом об`єднання вказаних кімнати № НОМЕР_1 і НОМЕР_1 б в одну кімнату № НОМЕР_1 , що складається із двох.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради №234 від 27.10.2020р. ОСОБА_1 було надано дозвіл на реєстрацію перепланування кімнати АДРЕСА_1 .

Згідно технічного паспорту від 17.09.2020р. в користуванні ОСОБА_1 з находиться кімната № НОМЕР_1 по АДРЕСА_3 загальною площею 27,0 кв.м., у складі: кімната (1) пл.9,9 кв.м., кімната (2) пл.17,1 кв.м.

Згідно довідки ДП «Електромотор-побут» ПАТ «Електромотор» №43 від 04.09.2016р. ОСОБА_1 зареєстрований по АДРЕСА_5 . Із липня 2015р. нарахування здійснюється на одну особу.

Рішенням двадцять першої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання від 19.02.2019 року прийнято у комунальну власність територіальної громади міста Полтави гуртожиток за адресою АДРЕСА_2 , а КП «ЖЕО № 2» Полтавської міської ради визначено управителем, виконавцем та/або замовником послуг з житлово-експлуатаційного обслуговування і утримання гуртожитку по АДРЕСА_3 , а Рішенням Виконавчого комітету Полтавської міської ради № 98 від 22.05.2019 року затверджено акт прийняття-передачі відомчого житлового фонду в комунальну власність .

Таким чином, гуртожиток по АДРЕСА_2 з 22.05.2019 прийнято у комунальну власність міста, а рішенням Полтавської міської ради від 12.07.2019 залишено житловий комплекс гуртожитку за адресою АДРЕСА_2 у статусі «гуртожитку», дозволено приватизацію його житлових та допоміжних приміщень.

Поняття гуртожитків визначеност. 127 ЖК України, де передбачено, що для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання можуть використовуватись гуртожитки. Під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки.

Відповідно до положеньГлави 4 ЖК Україниєдиною підставою для вселення в гуртожиток є спеціальний ордер, який видається адміністрацією підприємства, установи, організації на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку (ст. 129 ЖК, п. 10 Розділу II Примірного положення про гуртожитки).

Статтею 1 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків»передбачено, що сфера дії цьогоЗакону поширюється на громадян, які не мають власного житла, більше п`яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них.

Відповідно до ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Відповідно до статті 3Закону України«Про свободупересування тавільний вибірмісця проживанняв Україні» реєстрація - внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місце перебування із зазначенням адреси житла та внесення цих даних до реєстраційного обліку відповідного органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань реєстрації.

Згідно з ч.1.ст.61ЖК України користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповіднодо договору найму жилого приміщення .

Згідно зіст.345ЦК України фізична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності.

Статтею 3Закону України«Про приватизаціюдержавного житловогофонду» передбачено, що приватизація здійснюється шляхом: безоплатної передачі громадянам квартир (будинків) з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена сім`ї та додатково 10 квадратних метрів на сім`ю.

Частиною четвертою статті 5Закону України«Про приватизаціюдержавного житловогофонду» передбачено, що право на приватизацію квартири державного житлового фонду одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах. В силу статей1,3,8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації.

Відповідно до ч. ч. 1, 3, 10 ст.8 вище вказаного Закону, приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами, організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд. Передача квартир у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина. Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир, житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.

Згідно з п.1ст.2Закону України«Про приватизаціюдержавного житловогофонду» до об`єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати) кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів. Пунктами 4, 5 ст. 5 передбачено право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах (будинках) або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в дію цьогоЗакону.

З вище наведених правових норм слідує, що реєстрація постійного місця проживання повинна проводитись із зазначенням конкретної адреси, в тому числі номеру квартири.

Згідно паспорту громадяна України ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Оскільки у паспорті позивача відсутні відомості про номер кімнати, яку він займає у гуртожитку, він не має можливості реалізувати своє право на приватизацію.

Ураховуючи те, що факт фактичного проживання та реєстрації місця проживання на законних підставах в кімнаті № НОМЕР_1 по АДРЕСА_2 підтверджується належними і допустимими доказами, позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 127, ст. 129 ЖК України, ст. 29 ЦК України, ст. 3 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», ст.1ЗУ «Прозабезпечення реалізаціїжитлових правмешканців гуртожитків», ст.ст. 4-10, 13, 17, 18, 76-81, 83, 247, 259, 263-265, 268, 272-273, 354-355 ЦПК України, суддя

ухвалила:

позовну заяву ОСОБА_1 до Управління майном комунальної власності міста, Територіальної громади м. Полтави в особі Полтавської міської ради, треті особи: комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна організація №2» Полтавської міської ради, Дочірнє підприємство «Електромотор-Побут» про встановлення факту проживання на правових підставах та визнання права користування жилим приміщенням, - задовольнити.

Встановити факт фактичного проживання та реєстрації місця проживання в кімнаті АДРЕСА_1 ОСОБА_1 , із 17.01.2007року.

Визнати право користування житловою кімнатою АДРЕСА_6 загальною площею 27,0 кв.м., у складі: кімната (1) пл.9,9 кв.м., кімната (2) пл.17,1 кв.м. за ОСОБА_1 із 17.01.2007 р.

Копію повного судового рішення направити учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні протягом 2 (двох) днів з дня його складання.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд міста Полтави протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 (тридцяти) днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників, які брали участь у справі:

позивач:

ОСОБА_1 , АДРЕСА_5 , РНОКПП: НОМЕР_3 ;

представник позивача: Адвокат Бибик Володимир Анатолійович, м. Полтава, вул. Гоголя, 7, оф.101, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю № 1115 від 25.11.2011.

відповідач: Управління майном комунальної власності міста, адреса: м. Полтава, вул. Соборності, 36, ЄДРПОУ: 13967034

відповідач: Територіальна громада м. Полтави в особі Полтавської міської ради,

м. Полтава, вул. Соборності, 36.

третя особа: Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна організація №2» Полтавської міської ради, м. Полтава, вул. Івана Мазепи, 30, ЄДРПОУ: 39318927.

третя особа: Дочірнє підприємство «Електромотор-Побут» Публічного акціонерного товариства «Електромотор», м. Полтава, вул. Київське шосе, 58, ЄДРПОУ: 25170602.

Рішення суду виготовлено в нарадчій кімнаті в єдиному примірнику.

З текстом рішення суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Н.В.Тімошенко

Джерело: ЄДРСР 95818154
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку