open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 226/773/21

Справа № 226/773/21

Провадження № 3-зв/226/3/2021

ПОСТАНОВА

19.03.2021 суддя Димитровського міського суду Донецької області Петунін Ігор Владиславович, розглянувши заяву судді Димитровського міського суду Донецької області Рибкіна Олексія Анатолійовича про самовідвід від розгляду справи про адміністративне правопорушення ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 1726 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

16.03.2021 до Димитровського міського суду Донецької області надійшла справа про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 1726 КУпАП щодо ОСОБА_1 , яка була автоматично розподілена для розгляду судді Рибкіну О. А.

18.03.2021 суддею Рибіним О. А. заявлено самовідвід від розгляду зазначеної справи, мотивований тим, що особа, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 є присяжною Димитровського міського суду Донецької області, статус якої прирівнюється до статусу судді цього суду, і ця обставина може викликати сумнів у неупередженості судді під час розгляду даної справи.

Крім того, за участю ОСОБА_1 у якості присяжної Димитровським міським судом Донецької області розглядалися цивільні справи, зокрема й у складі з суддею Рибкіним О. А.

Розглянувши заяву судді Рибкіна О. А. про самовідвід, суддя доходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Положеннями ст.245КУпАП передбачено, що завданнями провадження у справах про адміністративні правопорушення є своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності із законом, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності.

Стаття 7 Закону України «Про судоустрій та статус суддів»передбачає, зокрема, що кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів безстороннім і справедливим судом.

Згідно зі ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод 1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до практики ЄСПЛ, яка має застосовуватися національними судами, важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Статтею 15 Кодексу суддівської етики передбачено, що неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу, а також у випадку, якщо судді з його власних джерел стали відомі докази чи факти, які можуть вплинути на результат розгляду справи. Суддя не повинен зловживати правом на самовідвід. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи у разі неможливості ухвалення ним об`єктивного рішення у справі.

У пункті 2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів (схвалені резолюцією 2006/23 Економічної ООН від 27.07.2006) закріплено, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього є неможливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Рішенням Мирноградської міської ради від 17.05.2017 №VII/30-11 «Про затвердження списку присяжних» визначено виконання ОСОБА_1 обов`язків присяжної для здійснення судочинства у Димитровському міському суді Донецької області.

Статус присяжного, як і статус судді, визначений Законом України «Про судоустрій і статус суддів», і відповідно до ст.68Закону присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя. Присяжні виконують обов`язки, визначені пунктами 1, 2, 4-6 ч. 7 ст. 56 цього Закону. На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов`язків із здійснення правосуддя.

Приймаючи до уваги, що положеннями чинного КУпАП питання щодо відводу та самовідводу судді від розгляду справи про адміністративне правопорушення не врегульовані, проте, враховуючи, що відповідні питання врегульовані нормами КПК України, застосовуючи принцип аналогії права, суддя вважає за необхідне при вирішенні даної заяви виходити з положень ст.ст. 75-81 КПК України.

Пунктом четвертим ч. 1 ст.75КПК України передбачено, що виключається участь судді у кримінальному провадженні за наявності обставин, які викликають сумнів у його неупередженості.

Згідно з ч. 1 ст. 80КПК України за наявності підстав, передбачені статтями 75-79 цього Кодексу, суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

Оскільки ОСОБА_1 є присяжною Димитровського міського суду Донецької області, з метою уникнення сумнівів в об`єктивності та неупередженості судді Рибкіна О. А. заявлений суддею самовідвід підлягає задоволенню.

З частин другої та четвертої статті 82КПК України вбачається, що у разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) судді, який здійснює судове провадження одноособово, справа розглядається в тому самому суді іншим суддею. Суддя, на розгляд якого передається кримінальне провадження або справа, визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу, якою передбачені правила визначення судді для конкретного судового провадження автоматизованою системою документообігу суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 245, 283, 284 КУпАП, ст.ст. 75, 76, 80-82КПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву судді Рибкіна Олексія Анатолійовича про самовідвід від розгляду справи про адміністративне правопорушення про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 1726 КУпАП задовольнити.

Відвести суддю Димитровського міського суду Донецької області Рибкіна Олексія Анатолійовича від розгляду справи про адміністративне правопорушення про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 1726 КУпАП.

Передати справу про адміністративне правопорушення №226/773/21 до канцелярії суду для повторного автоматизованого розподілу.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя: І. В. Петунін

Джерело: ЄДРСР 95658537
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку