open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 760/32963/19

провадження № 2/753/2418/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" березня 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

головуючого судді Мицик Ю.С.

при секретарі Пугач Д.С.

учасники справи не з`явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Туристична компанія "Анекс тур", третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю "Алвона планет" про захист прав споживачів та відшкодування завданих збитків,-

В С Т А Н О В И В :

В листопаді 2019 року ОСОБА_1 (далі - Позивач) звернувся до суду із зазначеним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Туристична компанія «Анекс тур»( далі - Відповідач), в якому просить стягнути з Відповідача на користь Позивача збитки, завдані в результаті неналежного виконання договору № 75222311 на туристичне обслуговування від 13.09.2019 в розмірі 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки).

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що 13.09.2019 між турагентом Товариством з обмеженою відповідальністю «Алвона пленет», в особі Колєва М.М., що діє на підставі статуту, від імені та за дорученням туроператора Товариства з обмеженою відповідальністю Туристична компанія «Анекс тур» на підставі договору № 379 А/14 від 14.04.2014 та туристом ОСОБА_1 , з другого боку, укладено договір № 75222311 на туристичне обслуговування.

Відповідно до пункту 1.1. Договору про туристичне обслуговування, турагент зобов`язується відповідно до замовлення туриста й особам, що слідують з ним, забезпечити надання комплексу туристичних послуг (туристичний продукт) туристу, а турист зобов`язується на умовах даного Договору прийняти та оплатити їх.

Пунктами 2.1. 2.3., 2.5. Договору визначено, що туристична подорож здійснюється у складі: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, паспорт України для виїзду за кордон: НОМЕР_1 . ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, паспорт України для виїзду за кордон: НОМЕР_2 . ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин України паспорт України для виїзду за кордон: НОМЕР_3 .

Країна та місце призначення: Туреччина, Кемер, термін подорожі з 29.09.2019 р. по 10.10.2019 р. у готелі AKKA HOTELS ANTEDONT 5*, тип розміщення: SUPERIOR ROOM, 2 РАХ, PREMIUM UAI (2 чел. + немовля), адреса готелю: Beldibi i Mevkii, 07994 Antalya, Туреччина.

Згідно п.3.1. Договору загальна вартість туристичних послуг, замовлених туристом складає 85 400 грн. (вісімдесят п`ять тисяч чотириста грн.) 00 коп.

З метою оплати туристом ОСОБА_1 вартості туристичних послуг, турагентом, який діяв від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок туроператора, надано туристу ОСОБА_1 рахунок No: T-00112 від 13.09.2019 на суму 35 400 грн. (тридцять п`ять тисяч чотириста грн.), а решта суми - 50 000 грн. (п`ятдесят тисяч грн.) внесена туристами ОСОБА_1 та ОСОБА_5 в касу турагента, про що отримано відповідні квитанції.

Позивач зазначає, що на виконання п.3.1, п.3.2 та п.5.2 Договору, туристами було сплачено на рахунки турагента загальну суму коштів у розмірі 85 400 (вісімдесят п`ять тисяч чотириста грн.) 00 коп.

Проте турагент, який діяв від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок туроператора, не здійснив у спосіб і строки, передбачені цим Договором, бронювання туристичних послуг та забезпечення туриста необхідними документами: ваучерами, страховими полісами (Пам`яткою), авіаквитками на авіарейси згідно з графіком відправлення за маршрутом, вказаними п.2 цього Договору.

Натомість, як вказує Позивач, 27.09.2019, менше ніж за дві доби до передбаченого Договором початку подорожі, в телефонному режимі, директор по туризму Київської філії Турагента - ТОВ "АЛВОНА ПЛЕНЕТ" Шилова Наталія , повідомила туриста ОСОБА_1 про те, що ТОВ "АЛВОНА ПЛЕНЕТ", як комерційній посередник, відмовляється виконати свої обов`язки, передбачені п. 5.1 Договору, а саме: організувати оформлення документів та забезпечити Туриста ваучерами, страховими полісами (пам`яткою), авіаквитками на авіарейси згідно з графіком відправлення за маршрутом, вказаними у п. 2 Договору.

Також, директор по туризму Київської філії ТОВ «АЛВОНА ПЛЕНЕТ», з метою вирішення всіх питань, пов`язаних з виконанням умов Договору, вказала звернутись безпосередньо до представників Туроператора ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур» від імені та за дорученням якого діє Турагент - ТОВ "АЛВОНА ПЛЕНЕТ" .27.09.2019, під час телефонної розмови між туристом ОСОБА_1 та особою, яка представилась як директор Одеського філіалу Туроператора ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур» Наталія Куліш , остання повідомила, що з метою належного виконання умов Договору та надання туристу необхідних для здійснення подорожі документів, туристу ОСОБА_1 необхідно сплатити кошти в розмірі 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві колійки) на розрахунковий рахунок Туроператора - «Туристична компанія «Анекс тур» .

27.09.2019 о 12 год. 11 хв. на електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_4 , що належить туристу ОСОБА_1 , з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_5 було надіслано рахунок про оплату туристичних послуг № НОМЕР_4 на загальну суму 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки) на розрахунковий рахунок Туроператора - ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур», на підтвердження чого Позивач надає роздруківку знімку екрана (принтскрін) про отримання електронного листа.

Як зазначає Позивач, зважаючи на ультимативний та погрозливий характер повідомлень працівників Туроператора, Позивачем була сплачена сума коштів у розмірі 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки) на розрахунковий рахунок Туроператора, що підтверджується квитанцією № 44754236 від 27.09.2019.

Після перерахування Позивачем вказаних грошових коштів на розрахунковий рахунок Відповідача, з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_5 на електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_4 , що належить туристу ОСОБА_1 , були надіслані документи необхідні для здійснення подорожі, на підтвердження чого Позивачем також надано роздруківку знімку екрана (принтскрін) про отримання електронного листа.

З метою повернення грошових коштів, сплачених відповідно до п. 3.1 та п. 5.2.1 Договору, на адресу ТОВ «АЛВОНА ПЛЕНЕТ» 28.09.2019 Позивачем була направлена заява про повернення коштів, однак, на момент подачі позову будь-якої відповіді на заяву не отримано.

З метою відшкодування завданих збитків, на адресу ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур» 06.11.2019 Позивачем направлена заява про відшкодування збитків, однак, на момент подачі позову будь-якої відповіді на заяву не отримано.

Позивач вказує, що зазначені обставини свідчать про недотримання туроператором - ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур» та турагентом - ТОВ "АЛВОНА ПЛЕНЕТ", що діє від імені та в інтересах туроператора, вимог Законів України "Про захист прав споживачів", "Про туризм" та умов Договору в частині порушення його прав як споживача послуг, а саме: безпідставне невиконання взятих на себе зобов`язань за вартість, що передбачена п. 3. Договору, вимагання та отримання у непередбачений договором спосіб надмірної оплати туристичних послуг, наданих туроператором туристу понад ту суму, що передбачена п. 3.1 Договору, чим завдано Позивачу матеріальних збитків на суму 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки). Вказані обставини Позивач підтверджує наступним розрахунком: 10 400 грн. + 15 000 грн. + 10 000 грн. + 25 000 грн. + 25 000 грн. = 85 400 грн. (сума сплачена відповідно п. 3.1 Договору) + 75 728 грн, 52 коп. (сума сплачена надмірно) = 161 128 грн. 52 коп. (загальна сума сплачена за Договором); 161 128 грн. 52 коп. (загальна сума сплачена за Договором) - 85 400 грн. (сума сплачена відповідно п. 3.1 Договору) = 75 728 грн. 52 коп. (сума збитків).

Враховуючи вищевикладене, позивач просить позов задовольнити з наведених вище підстав.

Ухвалою судді Дарницького районного суду м. Києва від 21.04.2020 справа призначена до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Роз`яснено відповідачу право протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали надіслати до суду відзив на позовну заяву, письмові докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення проти позову.

Як вбачається із зворотного повідомлення, відповідач отримав позов з додатками та ухвалу про відкриття провадження у справі 24.06.2020, проте відзив до суду подав лише 25.11.2020. З клопотанням про поновлення строку на подання відзиву не звертався.

Таким чином, відповідачем пропущено строк на подання відзиву, а тому суд не бере його до уваги та приймає рішення на підставі наявних матеріалів.

В судове засідання учасники справи не з`явились. Про розгляд справи повідомлені в установленому законом порядку. Представник Позивача надав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч. 1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що 13.09.2019 ОСОБА_1 уклав договір № 75222311 на туристичне обслуговування з ТОВ «Туристична компанія «Анекс Тур», від імені та за дорученням якого, на підставі агентського договору № 379 А/14 від 14.04.2014 діяло ТОВ «Алвона Пленет», з метою придбання туристичних послуг (туристичного продукту), а саме туристичної подорожі до Туреччини, Кемер, з 29.09.2019 по 10.10.2019.

На підставі п.3.1. вказаного договору вартість туристичних послуг становить 85 400 грн. (вісімдесят п`ять тисяч чотириста грн.) 00 коп.

Відповідно до п.5.2.1. Договору, позивачем згідно наданих квитанцій про оплату від 12.09.2019, 13.09.2019 та 16.09.2019 сплачено кошти у сумі 85 400 грн. (вісімдесят п`ять тисяч чотириста грн.) 00 коп. на рахунок ТОВ «Алвона Пленет» , чим виконано умови Договору необхідні для формування, підтвердження та бронювання туристичного продукту.

Проте, турагент ТОВ «Алвона Пленет, який діяв від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок туроператора ТОВ «Туристична компанія «Анекс Тур», не здійснив у спосіб і строки, передбачені цим Договором, бронювання туристичних послуг та забезпечення туриста необхідними документами: ваучерами, страховими полісами (пам`яткою), авіаквитками на авіарейси згідно з графіком відправлення за маршрутом, вказаними п.2 цього Договору, доказів протилежного сторонами не надано.

Як вбачається з наданої Позивачем роздруківки електронного листа від 27.09.2019, який надійшов на його електронну адресу від ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур», в особі директора Одеського філіалу туроператора, останнім було надіслано рахунок про оплату туристичних послуг № 75222311 на загальну суму 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки) із розрахунковим рахунком ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур».

Позивачем було сплачено суму коштів у розмірі 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки) на розрахунковий рахунок ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур», що підтверджується квитанцією № 44754236 від 27.09.2019.

Після перерахування Позивачем вказаних грошових коштів на розрахунковий рахунок Відповідача, з електронної адреси ТОВ «Туристична компанія «Анекс тур», в особі директора Одеського філіалу, на електронну адресу ОСОБА_1 , були надіслані документи необхідні для здійснення подорожі.

Відповідно до п. 6.8 Договору № 75222311, за невиконання або неналежне

виконання умов даного Договору, винна Сторона сплачує іншій Стороні завдані цим, документально підтверджені збитки.

Відповідно до п.6.9. Договору, у випадку анулювання подорожі з вини турагента туристу повертається повна вартість сплачених останнім послуг протягом 14 днів.

В п.10.3. цього ж Договору зазначено, що турагент вправі відмовитись від виконання Договору тільки за умов повного відшкодування Туристу вартості сплаченого ним туру.

Вищевказані вимоги ані турагентом, ані туроператором не виконані, надмірно сплачені кошти в сумі 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки) Позивачу не повернуті.

Згідно ст. 20 Закону України «Про туризм» (надалі Закон N 324/95-ВР) - за договором на туристичне обслуговування одна сторона (туроператор, який укладає договір безпосередньо або через турагента) зобов`язується надати за замовленням іншої сторони (туриста) комплекс туристичних послуг (туристичний продукт), а турист зобов`язується оплатити його. До договору на туристичне обслуговування застосовуються загальні положення договору про надання послуг, якщо інше не передбачено законом. Договір на туристичне обслуговування укладається в письмовій чи електронній формі відповідно до закону.

Туроператор або турагент вправі відмовитися від виконання договору лише за умови повного відшкодування замовникові збитків, підтверджених у встановленому порядку та заподіяних внаслідок розірвання договору, крім випадку, якщо це відбулося з вини туриста.

Якщо під час виконання договору на туристичне обслуговування туроператор не в змозі надати значну частину туристичного продукту, щодо якого відповідно до договору на туристичне обслуговування сторони досягли згоди, туроператор повинен з метою продовження туристичного обслуговування вжити альтернативних заходів без покладення додаткових витрат на туриста, а в разі потреби відшкодувати йому різницю між запропонованими послугами і тими, які були надані. У разі неможливості здійснення таких заходів або відмови туриста від них туроператор зобов`язаний надати йому без додаткової оплати еквівалентний транспорт для повернення до місця відправлення або іншого місця, на яке погодився турист, а також відшкодувати вартість ненаданих туроператором туристичних послуг і виплатити компенсацію у розмірі, визначеному в договорі за домовленістю сторін.

Туроператор несе перед туристом відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування, крім випадків, якщо:

невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування сталося з вини туриста;

невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування сталося з вини третіх осіб, не пов`язаних з наданням послуг, зазначених у цьому договорі, та жодна із сторін про їх настання не знала і не могла знати заздалегідь;

невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування сталося внаслідок настання форс-мажорних обставин або є результатом подій, які туроператор (турагент) та інші суб`єкти туристичної діяльності, які надають туристичні послуги, включені до туристичного продукту, не могли передбачити.

Частиною першою статті 901 ЦК України визначено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За змістом статті 611 ЦК України в разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідно до ч.2 ст.30 Закону N324/95-ВР порушеннями законодавства в галузі туризму є порушення умов договору між туристом і суб`єктом туристичної діяльності з надання туристичних послуг.

Також ст.33 Закону N324/95-ВР установлено, що суб`єкт туристичної діяльності, який порушив, законодавство в галузі туристичної діяльності при наданні туристичної послуги, що завдало шкоду, зобов`язаний відшкодувати туристу збитки у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Заподіяна туристу моральна (немайнова) шкода, якою порушені його законні права, відшкодовується суб`єктом туристичної діяльності в порядку, встановленому законом.

Згідно із частинами першою та другою статті 32 Закону N324/95-ВР за неналежне виконання своїх зобов`язань туроператор, турагент, інші суб`єкти туристичної діяльності несуть майнову та іншу відповідальність, визначену в договорі відповідно до чинного законодавства. Розмір майнової відповідальності туроператора, турагента чи іншого суб`єкта туристичної діяльності не може перевищувати фактично завданих замовнику збитків з їх вини.

Відповідно до статті 902 ЦК України виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

Згідно із ч. 14 ст. 20 Закону N324/95-ВР права і обов`язки, відповідальність сторін та інші умови договору між туроператором, і турагентом визначаються відповідно до загальних положень про агентський договір, якщо інше не передбачено договором, укладеним між ними, а також цим Законом.

Агентські відносини регулюються главою 31 Господарського кодексу України, ч.1 ст.295 ГК України, передбачено, що комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб`єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб`єкта, якого він представляє.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 297 ГК України за агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов`язується надати послуги другій стороні (суб`єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб`єкта і за його рахунок. Агентський договір повинен визначати сферу, характер і порядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов`язки сторін, умови, і розмір винагороди комерційному агентові, строк дії договору, санкції у разі порушення сторонами умов договору, інші необхідні умови, визначені сторонами.

За змістом частин першої, другої, десятої статті 20, частини другої статті 30, частин першої, другої статті 32, частини першої статті 33 Закону України від 15 вересня 1995 року «Про туризм», частини четвертої статті 10 Закону України від 12 травня 1991 року «Про захист прав споживачів», статей 610, 611, частини п`ятої статті 653, частини першої статті 901 ЦК України майнову відповідальність несе суб`єкт туристичної діяльності, який порушив законодавство в галузі туристичної діяльності при наданні туристичної послуги, порушив умови договору між туристом і суб`єктом туристичної діяльності з надання туристичних послуг, та за вини якого замовнику (туристу) завдано збитків.

Таким чином, ТОВ «Алвона пленет» (турагент) діяло від імені туроператора ТОВ Туристична компанія «Анекс Тур» на підставі субагентського договору №379 А/14 від 14.04.2014. Відповідальність за порушення істотних умов договору не може нести інший суб`єкт туристичної діяльності з надання туристичних послуг, ніж туроператор, яким у цій справі є ТОВ Туристична компанія «Анекс Тур».

Правовідносини, які виникли між відповідачем та третіми особами, не можуть впливати на права позивача, який належно виконав умови договору. Спір між туроператором та турагентом може бути вирішений в іншому провадженні.

Зазначена позиція викладена у Постановах Верховного Суду від 27 січня 2021 року у справі № 569/16256/19 та від 13 березня 2019 року по справі № 750/9028/15-ц.

У зв`язку з вищевикладеним, суд вважає, що саме туроператор несе відповідальність за невиконання умов Договору.

Наведені обставини вказують, що вимога про стягнення з ТОВ «Туристична компанія «Анекс Тур» матеріальних збитків по договору № 75222311 від 13.09.2019 у сумі 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки) підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що вказані збитки, наразі, не компенсовано ТОВ «Туристична компанія «Анекс Тур», доказів на спростування даного факту відповідачем суду надано не було.

Таким чином, на основі повно та всебічно з`ясованих обставин, на які посилаються сторони, як на підставу своїх вимог та заперечень підтверджених доказами, перевірених в судовому засіданні, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд вважає, що вимоги позивача знайшли своє доведення, є такими, що ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 20, 30, 32 33 Закону України "Про туризм", ст. 10 Закону України "Про захист прав споживачів", ст.ст.23, 610, 611, 629, 901, 902, 1167 ЦК України, ст.ст. 2, 10, 12, 13, 76-81, 89, 137, 141, 209, 213-215, 223, 258, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Туристична компанія «Анекс Тур», третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Алвона пленет» про захист прав споживачів та відшкодування завданих збитків - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Туристична компанія «Анекс Тур» (код ЄДРПОУ: 34191244, адреса: 02121, м. Київ, вул. Харківське шосе, 201-203, 2А/група нежилих приміщень №53, офіс №1) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_5 ) матеріальні збитки в розмірі 75 728 грн. 52 коп. (сімдесят п`ять тисяч сімсот двадцять вісім грн. п`ятдесят дві копійки).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Туристична компанія «Анекс Тур» (код ЄДРПОУ: 34191244, адреса: 02121, м. Київ, вул. Харківське шосе, 201-203, 2А/група нежилих приміщень №53, офіс №1) на користь держави судовий збір в розмірі 1921 грн. 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 95656178
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку