open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №522/18261/20

Провадження № 2-о/522/43/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2021 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси

в складі: головуючого судді - Домусчі Л.В.,

за участю секретаря судового засідання Лисенко А.О.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю зацікавленої особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту родинних відносин

ВСТАНОВИВ:

Заявник 19.10.2020р. звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сестрою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначив, що він є власником нежилих приміщень магазину промислових товарів, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 на підставі Свідоцтва про право власності серії НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Одеської міської ради 18.11.2004 року. Бажаючи розпорядитись належними мені на праві приватної власності нежитловими приміщеннями магазину промислових товарів шляхом укладення договору дарування на користь моєї матері, ОСОБА_4 , я звернувся до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Яковлєвої О.М.Оскільки мені відомо, що договори дарування між особами, пов`язаними між собою родинними відносинами, в тому числі між сином та матір`ю, оподатковуються за нульовою ставкою, я не звертався до суб`єкта оціночної діяльності та не надав нотаріусу Звіт про оціночну вартість вказаного майна. Однак, після мого звернення, нотаріусом було роз`яснено неможливість посвідчення договору дарування із застосуванням нульової ставки податку на доходи фізичних осіб, виходячи з наступного.

Для підтвердження своїх родинних відносин із ОСОБА_4 надав нотаріусу наступні документи: Свідоцтво про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 від 22.12.1971 року, паспорт громадянина України ОСОБА_1 серії НОМЕР_3 , виданий Малиновським РВ УМВС України в Одеській області 31.07.1996 року, та паспорт громадянина України, ОСОБА_4 серії НОМЕР_4 , виданий Малиновським РВ УМВС України в Одеській області24.07.1996 року (копії додаю). З наданих документів нотаріусу виявилось неможливим встановити родинні відносини між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 у зв`язку з тим, що у документі, що посвідчує особу дарувальника на сторінці №1 прізвище вказано « ОСОБА_5 », а у документі, що посвідчує особу обдаровуваної на сторінці №1 зазначено « ОСОБА_6 ».

Згідно із Повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00027867694, сформованим нотаріусом 21.09.2020 року на підставі ст. 46-1 Закону України «Про нотаріат» в актовому записі про народження ОСОБА_1 прізвище матері українською мовою вказане як « ОСОБА_5 ». Отже, дані розбіжності у документах не дають нотаріусу встановити факт існування родинних зв`язків між мною та моєю матір`ю.

Тому при відсутності відомостей для встановлення родинних відносин першого та другого ступеня споріднення дарувальника та обдаровуваного, нотаріус зобов`язаний повідомити контролюючий орган про посвідчення договору дарування, згідно з яким обдаровуваним отримано дохід у вигляді об`єкта нерухомого майна. Це, як наслідок, буде зобов`язувати обдарованого сплатити податок на дохід фізичних осіб, що встановлено законодавством України у розмірі 5% від оціночної вартості об`єкту дарування.

Він не має можливості надати нотаріусу інші документи, які підтверджують мої родинні відносини з ОСОБА_4 з метою оподаткування об`єкта дарування за нульовою ставкою, яка застосовується щодо дарунків, отриманих за договорами дарування, сторонами яких є особи першого та другого ступеня споріднення.

Виходячи з цього, нотаріусом було роз`яснено мені, що для підтвердження факту родинних відносин, а саме того, що ОСОБА_1 , « ІНФОРМАЦІЯ_4 , є сином ОСОБА_4 , « ІНФОРМАЦІЯ_5 , мені необхідно звернутись до місцевого суду (копію роз`яснення 245/02-17 від 21.09.2020 р. додаю).

Також «16» грудня 2020 року віг зі своєю рідною сестрою ОСОБА_3 звернулися до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Яковлєвої О.М. з метою посвідчення договору дарування нерухомого майна, а саме: належного ОСОБА_3 на праві приватної власності житлового будинку під АДРЕСА_2 .

Із наданих документів вбачалося, що вказаний житловий будинок набутий ОСОБА_3 на підставі Договору купівлі-продажу житлового будинку, посвідченого приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Яковлєвою О.М. 26.12.2018 року за реєстровим №2436. Право власності ОСОБА_3 на житловий будинок зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Яковлєвою О.М. 26.12.2018 року, номер запису про право власності: 29664537, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1727603451101.

Вищезазначений житловий будинок ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 мала намір подарувати заявнику. ОСОБА_3 є його рідною сестрою.

Так як заявнику відомо, що договори дарування між особами, пов`язаними між собою родинними відносинами, в тому числі між братом та сестрою, оподатковуються за нульовою ставкою, він не звертався до суб`єкта оціночної діяльності та не надав нотаріусу Звіт про оціночну вартість вказаного майна.

Для підтвердження його родинних відносин із ОСОБА_3 нотаріусу були також надані пакет документів. Він не має можливості надати нотаріусу інші документи, які підтверджують мої родинні відносини з ОСОБА_3 з метою оподаткування об`єкта дарування за нульовою ставкою, яка застосовується щодо дарунків, отриманих за договорами дарування, сторонами яких є особи першого та другого ступеня споріднення. А тому вимушений звернутися до суду задля встановлення факту родинних відносин між ним та матір`ю і сестрою.

Ухвалою суду від 23.10.2020р. провадження по справі відкрито з призначенням судового засідання на 30.11.2020р.

30.11.2020р. у зв`язку з знаходженням судді на лікарняному судове засідання відкладено на 25.01.2021р.

25.01.2021р. представник заявника адв. ОСОБА_7 надала пояснення та пояснила, що встановлення вказаного факту необхідно для підтвердження родинних зв`язків з метою укладання правочинів щодо відчуження майна та надала пояснення ОСОБА_3 як зацікавленої особи яка підтримала заяву та підтвердила що заявник є її рідним братом , ОСОБА_4 є її рідною мамою , судове засідання відкладено на 12.03.2021р.

12.03.2021р. в судове засідання не з`явились представник заявника, та зацікавлені особи, проте вони звернулись до суду з заявами про розгляд справи у їх відсутність.

Згідно ч.1 ст.223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Відповідно до ст.268 ЦПК України, датою складення цього судового рішення є 19.03.2021р.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що паспорт громадянина України ОСОБА_1 серії НОМЕР_3 , виданий Малиновським РВ УМВС України в Одеській області 31.07.1996 року. На сторінці паспорту ОСОБА_1 , прізвище російською мовою вказано як « ОСОБА_8 », на сторінці № 13 вказано, що я зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ,

Зацікавлена особа має паспорт громадянина України, ОСОБА_4 серії НОМЕР_4 , який виданий Малиновським РВ УМВС України в Одеській області 24.07.1996 року, на сторінці паспорту ОСОБА_4 №2 прізвище вказано як « ОСОБА_9 », на сторінці № НОМЕР_5 паспорту місце реєстрації вказане АДРЕСА_3 .

Згідно Свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 від 22.12.1971 року, вбачається що його батьки: у графі мати вказано російською мовою « ОСОБА_10 », а у графі батько « ОСОБА_11 »;

Згідно свідоцтва про шлюб на російській мові батьків: ОСОБА_4 та ОСОБА_12 , серії НОМЕР_6 від 06.03.1971 року шлюб укладено 06.03.1971р.

З довідки №3, що видана органом самоорганізації населення комітету мікрорайону «Приморський» 30.07.2020 року, відповідно до якої заявник зареєстрований разом зі своєю матір`ю ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_3 (копію довідки додаю).

З довідки № 5, що видана органом самоорганізації населення комітету мікрорайону «Приморський» 30.07.2020 року, у якій зазначено, що ОСОБА_1 постійно проживав та вів спільне господарство разом зі своєю матір`ю ОСОБА_4 та своїм померлим батьком ОСОБА_12 (копію довідки додаю);

Окрім цього суду надані в підтвердження родинних відносин фотокартками(а.с.17-19) з родинного архіву, де зображені він разом з матір`ю ОСОБА_4 та іншими членами сімї.

Також вбачається , що ОСОБА_3 належить на праві приватної власності житловий будинок під АДРЕСА_2 , набутий на підставі Договору купівлі-продажу житлового будинку, посвідченого приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Яковлєвою О.М. 26.12.2018 року за реєстровим №2436.

Як вбачається с заяви, вищезазначений житловий будинок ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 мала намір подарувати мені. ОСОБА_3 є моєю рідною сестрою.

Однак, після звернення заявника, нотаріусом було роз`яснено неможливість посвідчення договору дарування із застосуванням нульової ставки податку на доходи фізичних осіб, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 Закону України «Про нотаріат» нотаріуси або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, має право витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

З наданих документів нотаріусу виявилось неможливим встановити родинні відносини між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 у зв`язку з тим, що у свідоцтві про шлюб дарувальника дівоче прізвище вказано « ОСОБА_6 », у Свідоцтві про народження прізвище вказано російською мовою « ОСОБА_13 », а у документі, що посвідчує особу обдарованого на сторінці №1 зазначено « ОСОБА_5 ».

Згідно з п.174.4 ст. 174 Податкового кодексу України нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса щокварталу подає до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину в порядку, встановленому розділом IV кодексу для податкового розрахунку. У такому самому порядку нотаріуси подають інформацію про посвідчення договорів дарування.

Тому при відсутності відомостей для встановлення родинних відносин першого та другого ступеня споріднення дарувальника та обдаровуваного, нотаріус зобов`язаний повідомити контролюючий орган про посвідчення договору дарування, згідно з яким обдаровуваним отримано дохід у вигляді об`єкта нерухомого майна. Це, як наслідок, буде зобов`язувати обдарованого сплатити податок на дохід фізичних осіб, що встановлено законодавством України у розмірі 5% від оціночної вартості об`єкту дарування.

В обґрунтування поданої заяви заявник посилається на те, що у зв`язку з наявністю розбіжностей у написанні наших із сестрою прізвищ у документах, він не має можливості надати нотаріусу інші документи, які підтверджують його родинні відносини з ОСОБА_3 з метою оподаткування об`єкта дарування за нульовою ставкою, яка застосовується щодо дарунків, отриманих за договорами дарування, сторонами яких є особи першого та другого ступеня споріднення.

Доказами родинних відносин між ОСОБА_1 , та ОСОБА_3 , надано фото та:

-свідоцтво про народження ОСОБА_1 НОМЕР_2 від 22.12.1971 року, де у графі прізвище російською мовою вказано « ОСОБА_13 », у графі мати вказано російською мовою « ОСОБА_10 », а у графі батько « ОСОБА_11

-свідоцтво про народження ОСОБА_14 (дівоче прізвище « ОСОБА_13 ») серії НОМЕР_7 від 20.05.1978 року, де у графі прізвище російською мовою вказано « ОСОБА_13 », у графі мати вказано російською мовою « ОСОБА_10 », а у графі батько « ОСОБА_11 ».

Крім того на підтвердження обґрунтованості заяви суду надані пояснення ОСОБА_15 яка підтвердила що заявник є її рідним братом та у них обох мама ОСОБА_4 ., просто виникла помилка в одній букві при паспорту ванні заявника.

Як зазначено у п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про становлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно пункту 1 статті 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Згідно частини першої статті 15, частини першої статті 16ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до вимог ч. 2ст. 315 ЦПК Українита роз`яснень, що містяться в п. 1постанови Пленуму Верховного Суду «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.95 N 5, справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, розглядаються в судовому порядку, коли чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх установлення.

У відповідності до п.7 вказаної постанови Пленуму, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Змістстатті 89 ЦПК Українивизначає, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Оцінивши представлені докази в сукупності, суд прийшов до висновку, що факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; і що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , є його рідною сестрою, знайшов своє підтвердження.

Обставин, які б давали підстави сумніватись у такому висновку - судом не встановлені.

При таких обставинах заявлені вимоги про встановлення факту родинних відносин підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 15-16 ЦК України, ст.ст.2, 4, 5, 10, 11-13, 19, 43, 49, 76-82, 89, ч.1 ст.223, ст.247, 258-259, 263-264, 265, 268, 293, 315, 319, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 за участю зацікавленої особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту родинних відносин- задовольнити.

Встановити фактродинних відносин,а самете,що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 ( РНОКПП НОМЕР_8 ) є матір`ю ОСОБА_1 ,(зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_9 ) ;

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 (РНОКПП НОМЕР_10 ) , є сестрою ОСОБА_1 , (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_9 ) ;

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення, згідно ч.1 ст.354 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 19.03.2021 року.

Суддя: Домусчі Л.В.

Джерело: ЄДРСР 95646614
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку