open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

621/70/21

2-о/621/12/21

РІШЕННЯ

іменем України

19 березня 2021 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області в складі:

судді Бібіка О. В.

з участю секретаря Горобець Н. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Зміїв цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 про встановлення факту припинення трудових відносин,

встановив:

13.01.2021 ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити факт припинення трудового договору від 01.02.2017, укладеного між нею та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 з 28.12.2020, в зв`язку зі смертю роботодавця.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначила про те, що 01 лютого 2017 року між нею та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 укладено трудовий договір, відповідно до умов якого вона прийнята на роботу продавцем. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла. За заявою сина померлої 28.12.2020 було припинено державну реєстрацію підприємницької діяльності Доброскок Г.С. в зв`язку зі смертю. 28.12.2020 року до державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення підприємницької діяльності Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3 в зв`язку зі смертю, номер запису 2004580070004001069.

Належним чином повідомлені учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Представник заявника ОСОБА_4 у заяві від 18.03.2021 просила розгляд справи проводити за її відсутності та за відсутності заявника, на задоволенні заяви наполягала.

Заінтересована особа ОСОБА_2 19.03.2021 надав до канцелярії суду заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечував проти задоволення заяви.

Зважаючи на те, що всі учасники справи в засідання не з`явилися, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного.

01 лютого 2017 року між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 та ОСОБА_1 укладено трудовий договір. Відповідно до умов вказаного трудового договору ОСОБА_1 прийнята на роботу продавцем (а.с. 9)

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , яке видано 22.12.2020 року Зміївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) (а.с. 10)

28.12.2020 року було припинено державну реєстрацію підприємницької діяльності ОСОБА_3 в зв`язку зі смертю на підставі заяви її сина ОСОБА_2 .

Як вбачається з інформації з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 28.12.2020 року до державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3 в зв`язку зі смертю, номер запису 2004580070004001069 (а.с. 11-13)

У відповідності до ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч.2 ст.315 ЦПК України, крім встановлення фактів перелічених частиною першою цієї статті, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З 1 січня 2015 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов`язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» виключено з Кодексу законів про працю України статтю 241, якою передбачалася реєстрація трудового договору, укладеного між підприємцем і найманим працівником у службі зайнятості.

З 2015 року під час оформлення трудових відносин підприємець не повинен реєструвати трудовий договір у центрі зайнятості, але зобов`язаний повідомити про нового працівника орган Державної фіскальної служби. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» визначено механізм повідомлення податкової служби про прийнятих працівників. У додатку до цієї постанови міститься форма повідомдення.

Фізична особа-підприємець під час оформлення трудових відносин із працівником зобов`язані укладати трудові договори.У разі звільнення працівників, оформлених на роботу після 01.01.2015 року, підприємці не звертаються до служби зайнятості і оформляють таке звільнення розпорядженням або наказом.

Порядок ведення трудових книжок регулюється Інструкцією «Про порядок ведення трудових книжок працівників» затвердженої наказом Мін`юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 (далі - Інструкція № 58).

Відповідно до п. 2.3. Інструкції записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Відповідно до п .2.4. Інструкції усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Згідно із п. 2.20-1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях, фізичні особи, при звільненні найманого працівника, роблять у трудовій книжці запис: "Звільнений з роботи (далі зазначається підстава звільнення з посиланням на відповідні статті КзПП України)".

Механізм припинення трудового договору у разі смерті роботодавця фізичної особи-підприємця чинним законодавством не визначений. Окремі роз`яснення із цього приводу були надані Мінпраці в листі від 05.03.2003 р. № 06/2-2/51, згідно якого при смерті однієї зі сторін трудові відносини між сторонами припиняються (достроково). Тому виникає необхідність зняття з реєстрації в службі зайнятості трудового договору "у зв`язку зі смертю роботодавця" на підставі документів, що підтверджують його смерть. Однак, у зв`язку з відсутністю трудового договору у письмовій формі, уповноважені особи не мають можливості зареєструвати припинення трудових відносин.

Також, на даний час внесення запису про припинення трудового договору до трудової книжки працівника законодавчо не врегульоване. Мінпраці у вищезгаданому листі пропонувало посадовим особам служби зайнятості до трудової книжки працівника вносити запис про зняття з реєстрації відповідного трудового договору у зв`язку зі смертю роботодавця і посвідчувати його в установленому порядку. Але запис про звільнення до трудової книжки працівника працівник служби зайнятості в будь-якому разі вносити не буде. Це не передбачено ні Положенням про Держслужбу зайнятості України, затвердженим Указом Президента України від 16.01.2013 р. № 19/2013, ні Інструкцією № 58.

Відтак встановлено, що трудовий договір між ОСОБА_1 та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 слід вважати припиненим в зв`язку зі смертю останньої, хоча це питання законодавчо не врегульоване, але не суперечить існуючим нормам трудового та цивільного законодавства, а встановлення даного факту надасть можливість заявникові надалі здійснювати її право на працю.

Таким чином, суд приходить до висновку, що дана заява є обґрунтованою, та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. ст.ст. 3, 4, 9, 83, 229, 235, ч.2 ст.247, 258-259, 265, 293, 315 ЦПК України, суд -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце прживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_2 ) про встановлення факту припинення трудових відносин - задовольнити.

Встановити факт припинення трудового договору, укладеного 01.02.2017 між ОСОБА_1 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 , з 28 грудня 2020 року, в зв`язку зі смертю роботодавця.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення складено 19.03.2021.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 95640318
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку