open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 952/995/20

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.03.2021 року Зачепилівський районний суд Харківської області

у складі : головуючого судді Яценка Є.І.,

при секретарі Гагаріній С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Зачепилівка Харківської області цивільну справу 952/995/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням та зняття з реєстраційного обліку, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом в якому вказала, що вона є власником житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом ВАС № 843862 від 25.04.2003 року.

Позивач зазначає, що в її будинку зареєстровані невістка ОСОБА_2 , онук ОСОБА_3 , які не проживають в ньому понад десять років, та її син ОСОБА_4 , який на даний час знаходиться в місцях позбавлення волі. Із змісту позовної заяви вбачається, що відповідачі добровільно знятися з реєстраційного обліку з її домоволодіння не бажають, з позивачем не спілкуються, витрати на утримання будинку не несуть, спільного господарства з ОСОБА_1 не ведуть.

Тому позивач просить суд усунути перешкоди у користуванні житловим будинком шляхом визнання відповідача ОСОБА_2 та ОСОБА_3 такими, що втратили право користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 та зняти їх з реєстраційного обліку.

До суду від позивача ОСОБА_1 надійшла заява в якій вона просить суд розглянути справу без її участі, та задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 які належним чином були повідомлені продату,час імісце розглядуяк підготовчоготак ісудового засіданняпо сутіне з`явилися. Відзив напозовну заяву вустановлений строкне надали, причининеявки всудове засіданняне повідомили, томусуд вважаєрозглянути справубез участівідповідачів відповіднодо вимог ст.280ЦПК України де зазначено, що суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов :

-відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання.,

-відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин.,

-відповідач не подав відзив.,

-позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

з подальшим виконанням ст. 283ЦПК України направлення їм копії заочного рішення суду.

Відповідно доч.1ст.223ЦПК України неявка у судове засідання будь якого учасника справи не перешкоджає розгляду справи по суті.

Згідно ст.247 ЦПКУкраїни суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою відео та (або) звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність,допустимість,достовірність кожного доказу окремо,а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності,суд вважає,що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Кожна особа, згідно з ч.1ст.15 ЦК України, має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Частиною 2 ст.16 ЦК України встановлено способи захисту цивільних прав та інтересів, до яких, зокрема, належить припинення дії, яка порушує право (п.3 ч.2ст.16 ЦК).

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 є власником житлового будинку розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом ВАС № 843862 від 25.04.2003 року.

Ч. 1 ст. 383 ЦК України передбачає, що власник житлового будинку, квартири, має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сімї, інших осіб.

Відповідно до ст. 72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки провадиться в судовому порядку.

Згідно ч. 1 ст. 71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сімї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до довідки про склад сім`ї виданої Зачепилівською селищною радою Зачепилівського району Харківської області № 02.01-27/3746 від 27.08.2020 та копії витягу з будинкової книги приписки громадян ОСОБА_4 1977 року народження, ОСОБА_2 , 1980 року народження, ОСОБА_3 , 1998 року народження зареєстровані за адресою : АДРЕСА_1 по теперішній час. Згідно акта депутата ОСОБА_2 1980 року народження, та ОСОБА_3 1998 року народження в будинку не проживають.

Згідно рішення Зачепилівського районного суду Харківської області від 19.12.2012 року шлюб між ОСОБА_2 із засудженим ОСОБА_4 розірвано.

В силу ст. 391 ЦК України, п.5 постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12квітня 1985року із змінами «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового Кодексу України» власник має право вимагати усунення будь-яких перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

За змістом ст.7 Закону України від 11грудня 2003 року№1382-4«Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання може бути здійснено на підставі рішення суду виключно про: 1) позбавлення права власності на житлове приміщення; 2) позбавлення права користування житловим приміщенням; 3) визнання особи безвісно відсутньою: 4) оголошення фізичної особи померлою.

Тобто, у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм житловим приміщенням, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, зокрема, шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання, пред`явивши одночасно одну із таких вимог: 1) про позбавлення права власності на житлове приміщення; 2) про позбавлення права користування житловим приміщенням; 3) про визнання особи безвісно відсутньою; 4) про оголошення фізичної особи померлою.

З огляду на це вирішення питання про зняття особи з реєстраційного обліку залежить, зокрема, від вирішення питання про право користування такої особи житловим приміщенням відповідно до норм житлового та цивільного законодавства (ст.ст.71,72,116,156 ЖК України; ст. 405 ЦК України).

Відповідно до ч.2 ст.405 ЦК України член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Згідно ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні`зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Таким чином, суд вважає, що позивач, будучи власником житла, довела належними та допустимими доказами порушення її права на користування і розпорядження належним їй майном, а також створення відповідачами перешкод щодо здійснення ним цих законних прав, а тому таке право підлягає захисту судом у спосіб, що передбачений ст. 391 ЦК України, шляхом визнання відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. ст.ст.10,12,13,223, 247,279,259,263,264,265, 280,283 ЦПК України, ст. ст. 15,16,29,383,405,744,748 ЦК України, ст.ст. 71,72,116,156 ЖК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням та зняття з реєстраційного обліку задовольнити.

Усунути перешкоди ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 у користуванні будинком, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 ,шляхом визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 такими, що втратили право користування вище зазначеним житловим приміщенням.

Зобов`язати Зачепилівську селищну раду Зачепилівського району Харківської області зняти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з реєстраційного обліку домоволодіння ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуто Зачепилівським районним судом Харківської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Зачепилівський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цивільним процесуальним кодексом України.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

Джерело: ЄДРСР 95636230
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку