open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/6370/21

Провадження №: 3/752/3828/21

П О С Т А Н О В А

іменем України

10 березня 2021 року суддя Голосіївського районного суду міста Києва Єсауленко М.В., розглянувши об`єднані матеріали про притягнення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , до адміністративної відповідальності за ознаками правопорушень, передбачених ч.2 ст. 173-2 КУпАП,

встановив:

ОСОБА_1 , будучи особою, відносно якого встановлено терміновий заборонний припис серії АА № 004259 від 08.02.2021, яким йому заборонено у будь - який спосіб контактувати з постраждалою ОСОБА_2 строком на 10 діб з 18 год. 00 хв. 08.02.2021 р. до 18 год. 00 хв. 18.02.2021 р., порушив встановлену заборону і 13.02.2021 р. о 17 год. 00 хв. з`явився за місцем проживання постраждалої ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 та вчинив з нею сварку.

Він же, будучи особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за вчинення правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП, повторно 26.02.2021 о 11 год. 00 хв., перебуваючи за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 , вчинив сварку з матір`ю ОСОБА_2 , в ході якої ображав її, принижував, погрожував фізичною розправою, тобто вчинив домашнє насильство психологічного характеру.

Він же, будучи особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за вчинення правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП, повторно 26.02.2021 о 14 год. 10 хв., перебуваючи за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 , вчинив сварку з матір`ю ОСОБА_2 , в ході якої ображав та принижував її, тобто вчинив домашнє насильство психологічного характеру.

Він же, будучи особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за вчинення правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП, повторно 26.02.2021 о 18 год. 30 хв., перебуваючи за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_1 , вчинив сварку з вітчимом ОСОБА_3 , в ході якої погрожував йому фізичною розправою, кидався у бійку, тобто вчинив домашнє насильство психологічного характеру.

В судовому засіданні ОСОБА_1 вину у вчиненні інкримінованих дій, за обставин викладених у протоколах, визнав у повному обсязі. Пояснив суду, що інкриміновані йому правопорушення були вчинені на тлі перебування у стані алкогольного сп`яніння. Жалкує про скоєне, запевнив суду, що висновки для себе зробив і майбутньому не допустить подібної поведінки.

Вислухавши пояснення особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, дослідивши матеріали об`єднаної справи, суд приходить до таких висновків.

Пунктом 3 ч.1 ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначає, що домашнє насильство це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Відповідно до п.14 ч.1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» психологічним насильством є така форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать: 1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника; 2) обмежувальний припис стосовно кривдника; 3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; 4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Згідно із ч.1 ст. 25 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров`ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Частиною 2 ст. 173-2 КУпАП передбачена відповідальність як за повторне протягом року вчинення домашнього насильства психологічного характеру так і за невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений.

З матеріалів об`єднаної справи встановлено, що постановами Голосіївського районного суду м. Києва від 12.10.2020 р. та 10.02.2021 р. ОСОБА_4 був підданий адміністративному стягненню у виді штрафу за скоєння правопорушень, передбачених ст. 173-2 КУпАП.

Вина ОСОБА_1 у вчиненні як домашнього насильства відносно матері ОСОБА_2 і вітчима ОСОБА_3 , так і у порушенні тимчасового заборонного припису, окрім обставин зазначених у протоколах про адміністративне правопорушення, підтверджується даними рапортів оперативного чергового Голосіївського УП ГУНП у м.Києві від 13.02.2021, 26.02.2021, поясненнями потерпілих ОСОБА_3 і ОСОБА_2 копією термінового заборонного припису серії НОМЕР_1 від 08.02.2021, а також поясненнями ОСОБА_1 , які надані ним безпосередньо під час розгляду справи.

З урахуванням наведеного, суд приходить до висновку, що досліджені докази повністю узгоджуються між собою. Їх аналіз дає суду підстави прийти до висновку про доведеність вини ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбачених ч. 2 ст.173-2 КУпАП, за ознаками вчинення домашнього насильства психологічного відносно матері ОСОБА_2 і вітчима ОСОБА_3 та за ознаками невиконання термінового заборонного припису, що вчинені повторно протягом року після притягнення до адміністративної відповідальності, адміністративного правопорушення.

Обставин, що пом`якшують або обтяжують відповідальність, передбачених ст.34-35 КУпАП України, судом не встановлено.

Відповідно до ст.36 КУпАП при вчиненні однією особою двох або більше адміністративних правопорушень адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо. Якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції, встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених.

Враховуючи дані про особу правопорушника, який неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності, суд приходить до висновку про необхідність накладення на ОСОБА_1 стягнення у виді штрафу у межах санкції ч.2 ст.173-2 КУпАП.

Згідно ст. 40-1 КУпАП з ОСОБА_1 на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 454 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1, 24, 25 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», ст.ст. 9, 33-35, 36, 38, 40-1, ст.173, ч. 2 ст. 173-2, ст.ст. 276-280, 283-285 КУпАП, суд,

постановив:

ОСОБА_1 визнати винним у скоєнні правопорушень, передбачених ч.2 ст. 173-2 КУпАП та піддати адміністративному стягненню у виді штрафу у розмірі 20 (двадцяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 340 (триста сорок) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 454 (чотириста п`ятдесят чотири) грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя М.В. Єсауленко

Джерело: ЄДРСР 95620078
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку