open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 березня 2021 року м. Херсон Справа № 923/1002/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Немченко Л.М., за участю секретаря судового засідання Степанової Н.Д., розглянувши справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна Компанія" (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 178, код ЄДРПОУ 42117825)

до: фізичної особи-підприємця Білоконь Катерини Миколаївни ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 )

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Акціонерне товариство "Херсонобленерго" (73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, код ЄДРПОУ 05396638).

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Акціонерне товариство "Укрпошта" в особі Херсонської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" (73003, м. Херсон, пр. Ушакова, 41, код ЄДРПОУ 22740252).

про стягнення 17476 грн. 52 коп.

за участю представників сторін:

від позивача: Мацула Є.Г., адвокат, довіреність № 10-3479 від 02.01.2020;

від відповідача: Риженко Д.О., адвокат, ордер № 160034 від 09.11.2020;

від 3-ї особи-1: Дімова Ж.О., представник, довіреність № 07/336-20 від 09.12.2020;

від 3-ї особи-2: не прибув.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (надалі - позивач) звернулось до Господарського суду Херсонської області із позовною заявою до фізичної особи-підприємця Білоконь Катерини Миколаївни (надалі - відповідач), якою просить суд стягнути заборгованість за спожиту електричну енергію у розмірі 17476 грн. 52 коп.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 26.10.2020 постановлено відкрити провадження у справі; здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, з повідомленням учасників справи та призначити перше засідання по справі на 24.11.2020.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 24.11.2020 залучено до участі у справі в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Акціонерне товариство "Херсонобленерго" та третю особу-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Акціонерне товариство "Укрпошта" в особі Херсонської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" та відкладено розгляд справи на 24.12.2020.

Ухвалами Господарського суду Херсонської області від 24.12.2020 розгляд справи відкладено на 21.01.2021.

Ухвалами Господарського суду Херсонської області від 21.01.2021 розгляд справи відкладено на 16.02.2021, встановлено позивачу строк до 10.02.2021 для надання відповіді на відзив.

Сторони належним чином повідомлені про місце, час та дату розгляду справи, однак явку уповноважених представників до суду не забезпечили.

Позивач заяв та клопотань щодо судового засідання 16.02.2021 до суду не надав, відповіді на відзив суду не надіслав.

03.02.2021 до суду надійшло клопотання представника відповідача з додатками.

12.02.2021 від третьої особи-2 АТ "Укрпошта" в особі Херсонської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" надійшли письмові пояснення.

15.02.2021 надійшло клопотання третьої особи-2 АТ "Укрпошта" в особі Херсонської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" про відкладення розгляду справи на іншу дату, у зв`язку із розглядом 16.02.2021 Херсонським апеляційним судом кримінальної справи № 659/1228/19 де АТ "Укрпошта" є потерпілою стороною.

16.02.2021 від представника відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату, у зв`язку із захворюванням цього представника на коронавірус COVID-19, що підтверджується наданими результатами аналізу від 12.02.2021.

Ухвалою від 16.02.2021 суд відклав розгляд справи та призначив судове засідання на 09.03.2021. В судовому засіданні 09.03.2021 оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Стислий виклад позиції позивача

Нова модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі - ПРРЕЕ, Правила).

14 червня 2018 року Товариством з обмеженою відповідальністю «Херсонська обласна енергопостачальна компанія» (далі - ТОВ «ХОЕК») отримано ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу (постанова НКРЕКП №429 від 14.06.2018), яка видана державним Регулятором -Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП).

Положеннями Закону передбачено, що постачальник, створений у результаті здійснення заходів з відокремлення від оператора системи розподілу, тобто ТОВ «ХОЕК» упродовж двох років з дня отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії буде виконувати функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, на якій до відокремлення проводив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом АТ "Херсонобленерго» - територія Херсонської області.

Відповідно до ст.714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. Згідно частини 1 статті 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії". Частиною 2 статті 275 Господарського кодексу України, відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Енергопостачальні підприємства інших, крім державної і комунальної, форм власності можуть брати участь у забезпеченні енергією будь-яких споживачів, у тому числі через державну (комунальну) енергомережу, на умовах, визначених відповідними договорами. Відповідно до п.1.2.8. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 (далі-ПРРЕЕ), постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який є публічним договором приєднання та зміст якого визначається постачальником універсальних послуг на основі Типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (додаток 6 до цих Правил), та укладається в установленому цими Правилами порядку. Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому споживачу, малому непобутовому споживачу або іншому споживачу, який відповідно до законодавства має право на отримання універсальних послуг, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору за умови наявності у споживача чинного договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії. На вимогу споживача електропостачальник має надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку. Якщо сторони досягли згоди щодо укладення договору на інших умовах, відмінних від тих, які містяться у комерційних пропозиціях, розміщених на офіційному сайті електропостачальника, договір укладається у паперовій формі.

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (далі-Договір) укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (п. 13 Розділу XVII ЗУ "Про ринок електричної енергії").

Умови цього договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312 (ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів.

За цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 1.2.8 ПРРЕЕ Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому споживачу, малому непобутовому споживачу або іншому споживачу, який відповідно до законодавства має право на отримання універсальних послуг, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору за умови наявності у споживача чинного договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

Положеннями ПРРЕЕ передбачено, що на вимогу споживача електропостачальник має надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку. Якщо сторони досягли згоди щодо укладення договору на інших умовах, відмінних від тих, які містяться у комерційних пропозиціях, розміщених на офіційному сайті електропостачальника, договір укладається у паперовій формі.

Пунктом 5.1. Договору передбачено, що Споживач розраховується з Постачальником за спожиту електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 3 до цього Договору.

Згідно п. 2.3.13 ПРРЕЕ обсяги спожитої електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить 1 місяць.

У відповідності до п. 4.12 ПРРЕЕ розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

Відповідно до 4.14 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 (далі-ПРРЕЕ) платіжні документи надаються електропостачальниками споживачам безкоштовно. Платіжні документи на оплату надаються споживачам у відповідних структурних підрозділах електропостачальника, через персональну сторінку споживача на веб-сайті електропостачальника або електронною поштою, факсимільним зв`язком, поштовим зв`язком, кур`єром чи іншими способами з використанням інформаційних технологій у системі електронного документообігу у порядку, передбаченому договором про постачання електричної енергії споживачу.

Розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника (далі - спецрахунок). При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу Постачальника, та в інший не заборонений чинним законодавством спосіб (п. 5.9. Договору).

Оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання Споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої Споживачем.

У разі порушення Споживачем строків оплати Постачальник має право вимагати сплату пені. Пеня нараховується за кожен прострочений день оплати за цим Договором (п. 5.10. Договору).

Правилами, а саме п. 5.2.1 передбачені права електропостачальника:

1) на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію відповідно до укладених договорів;

2)звертатися до оператора системи щодо відключення (обмеження) електроживлення споживача у випадках, визначених цими Правилами, крім випадків постачання вразливим споживачам, визначених Кабінетом Міністрів України;

8) на стягнення пені та застосування інших санкцій за несвоєчасну оплату спожитої електричної енергії відповідно до вимог законодавства;

9) на всі види забезпечення виконання зобов`язань споживачем щодо оплати договірних обсягів споживання електричної енергії у формі і видах, передбачених законодавством України;

В свою чергу споживач у відповідності п.5.5.5 Правил зобов`язаний:

2) сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів;

3) за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне

електроспоживання відповідно до умов договору;

01.02.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (далі по тексту - Позивач, Постачальник, ТОВ "ХОЕК") та Білоконь Катериною Миколаївною (далі по тексту - Відповідач, Споживач) укладено договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі по тексту - Договір). (Споживач приєднався до умов договору шляхом надання заяви-приєднання з відповідними додатками).

Слід зауважити, що відповідно до абз. 12 п. 13 Розділу XVII Закону України "Про ринок електричної енергії" передача постачальнику універсальних послуг персональних даних побутових та малих непобутових споживачів під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу не потребує отримання згоди та повідомлення таких споживачів про передачу персональних даних і вважається такою, що здійснена в загально суспільних інтересах з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам.

Тому, в зв`язку з виконанням зазначених вимог, ОСР передав постачальникам універсальних послуг бази даних вертикально інтегрованого суб`єкта господарювання щодо споживачів, які згідно з вимогами Закону мають право на отримання універсальних послуг, зокрема таких категорій споживачів як побутові та малі не побутові.

За розрахунковий період квітень 2020 - серпень 2020 ТОВ "ХОЕК" від АТ "Херсонобленерго", як оператора системи розподілу, були отримані дані щодо фактичного споживання електричної енергії Фізичною особою-підприємцем Білоконь Катериною Миколаївною - 6850 кВт/год.

За спірний період позивач виставив відповідачу рахунки за спожиту електроенергію (автоматично відображалися в "персональному кабінеті" споживача, логін: ІНФОРМАЦІЯ_1, сот. тел. НОМЕР_2 ), які були отримані відповідачем та не сплачені, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість за отримані послуги електропостачання станом на день звернення позивача до суду з позовом у розмірі 17476,52 грн.

На виконання Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг ІНФОРМАЦІЯ_1 Позивач своєчасно і в повному обсязі виконував свої зобов`язання з постачання електроенергії, і у порядку передбаченому Договором виставляв Відповідачу рахунки на оплату об`єму спожитої ним активної електроенергії.

Разом з тим, вказані рахунки у встановлений Договором строк сплачені не були, що призвело до порушення строків виконання грошових зобов`язань за договором та нарахування штрафних санкцій та компенсаційних нарахувань за прострочення виконання грошових зобов`язань.

Протягом квітня 2020 р. - серпня 2020 року включно відповідач не проводив сплати.

Таким чином неоплаченими є нарахування квітня 2020 р. 3118,90 грн. - кредитовий залишок 1328,90 грн. (переплата етапом на 01.04.20 р.) + нарахування травня 2020 р. 3987,10 грн. + нарахування червня 2020 р. 3914,73 грн. + нарахування липня 2020 р. 3829,98 грн. + нарахування серпня 2020 р. 3954,71 грн. = 17476,52 грн.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно повинно бути виконане у встановлений строк (термін).

Пунктом 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах ставляться.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог та умов - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" намагалось вирішити спір шляхом направлення на адресу відповідача претензії із вимогою сплатити вартість спожитої електричної енергії (додано до матеріалів справи).

На день розгляду справи заборгованість добровільно відповідачем не сплачена.

Стислий виклад позиції відповідача

Відповідач не визнає позовні вимоги.

Він зазначив, що з квітня по серпень 2020 року позивач отримав дані щодо фактичного споживання електричної енергії відповідачем у розмірі 6850 кВт/год, вартістю 17476,52 грн.

Відповідач погоджується з однією наведеною позивачем обставиною, а саме: фактом укладання договору про постачання електричної енергії ІНФОРМАЦІЯ_1.

З іншими обставинами відповідач не погоджується, оскільки наведені позивачем обставини є наслідком зловживання спорідненою структурою з одного боку та фактичним отриманням вказаної у позові електричної енергії іншою особою.

Відповідач звернув увагу, що в провадженні Господарського суду Херсонської області знаходиться господарська справа №923/1151/20 за позовом ФОН Білоконь К.М. (відповідач по цій справі) до АТ «Херсонобленерго» про зобов`язання вчинити певні дії, про що свідчить роздруківка з сайту судової влади та додана копія позовної заяви.

Відповідач звернув увагу, що відповідно до суті позовних вимог у справі №923/1151/20 ФОП Білоконь К.М. посилається на наступні обставини:

Відповідно до договору оренди комунального майна міської територіальної громади №2105 укладеним 09 серпня 2019 року між позивачем та третьою особою, позивач прийняв у строкове платне користування нежилі приміщення першого поверху, загальною площею 133,5 кв.м, розташовані за адресою: м.Херсон, вул.Генерала Алмазова (до перейменування Безродного), 37, корп.1 строком до 09 серпня 2024 року, про що свідчить додана копія вказаного договору та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права .

24 січня 2020 року між позивачем та відповідачем було укладено договір №7203 споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідно до умов якого, оператор системи (відповідач) надає споживачу (позивачу) послуги з розподілу електричної енергії.

24 лютого 2020 року позивачем за справою № 923/1151/20 була подана заява відповідачу про відключення вказаного об`єкта від електричної мережі.

В той же день відповідачем був виставлений рахунок №1158873 на оплату вказаних послуг на суму 504,07 грн.

В той же день платіжним дорученням №1158873 вказаний рахунок було позивачем оплачено.

Відповіді на вказану заяву отримано не було, як не було і відключено об`єкт від електроспоживання.

Відповідач звернув увагу, що на адвокатський запит №477 відповідачем 06 листопада 2020 року була направлена відповідь №66-057848-12, у якій було вказано, що 26 березня 2020 року (майже через місяць після подачі заяви) за адресою знаходження об`єкта було направлено інспектора для проведення відключення. Робота не була виконана у зв`язку з недопуском представника оператора системи розподілу про що складено акт про недопуск.

Надалі було вказано, що 02 квітня 2020 року позивачу було направлено повідомлення про недопущення до електроустановки та проведення повторного відключення.

24 квітня 2020 року позивачка відмовилась прийти на об`єкт для виконання роботи по відключенню про що складено акт про недопуск.

Відповідач зазначив, що копії вказаних документів не були посвідчені ніяким чином.

З приводу цих документів відповідач зазначає, що вони не свідчать про належне виконання відповідачем своїх обов`язків, визначених вказаними нормами права, оскільки не містять доказів попередження позивача про припинення розподілу електричної енергії до запланованої дати та часу такого припинення та доказів взагалі обізнаності позивача про вказані дії, навпаки, вказані документи свідчать про ухилення відповідача від виконання обов`язку припинити електропостачання на об`єкт.

Так, попередження позивача про заплановане відключення на 26 березня 2020 року надано не було, напевно його не існування взагалі.

Відповідач звернув увагу, що сам акт №1511 містить підпис начебто уповноваженої особи на його підписання та прохання відкласти роботи у зв`язку з карантином, в той же час позивач про складення такого акту не має ніяких відомостей.

Повідомлення (не попередження) про припинення розподілу електричної енергії (відключення) без номеру та дати містить допис олівцем про дату його наслання позивачу 02 квітня 2020 року.

Відповідач звернув увагу, що з долученої до повідомлення поштової квитанції взагалі не вбачається що, коли та кому за нею було надіслано.

Вказаного повідомлення позивач не отримував.

Акт про недопуск від 24 квітня 2020 року містить запис про те, що (мовою оригіналу) «ФОП Білоконь К.М. відмовилась прийти на об`єкт».

Враховуючи, що ФОП Білоконь К.М. не була повідомлена про те, що 24 квітня 2020 року буде проходити відключення об`єкту від розподілу електроенергії, то ствердження про відмову прийти на об`єкт є не тільки необґрунтованими, а є не логічними, враховуючи зацікавленість ФОП Білоконь К.М у виконанні вказаних робіт.

На підставі наведеного ФОП Білоконь К.М. за позовом у справі № 923/1151/20 просила зобов`язати АТ «Херсонобленерго» припинити розподіл електричної енергії (відключити) до нежилих приміщень першого поверху, загальною площею 133,5 кв.м, які розташовані за адресою: м.Херсон, вул.Генерала Алмазова (до перейменування Безродного), 37, корпус 1.

На думку відповідача, звідси випливає, що ще з лютого місяця 2020 року ФОП Білоконь К.М. безрезультатно просить розподільчу компанію припинити постачання електроенергії на вказаний об`єкт, через що вона мала звернутись до суду з позовом про зобов`язання вчинити вказані дії.

На думку відповідача, істотною обставиною у справі є і те, що фактично вказана у позові електрична енергія ФОП Білоконь К.М. не споживалась, а була спожита іншою особою - АТ «Укрпошта», з позовом про виселення якої ФОП Білоконь К.М. звернулась до суду.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 03 листопада 2020 року було відкрито провадження по справі 923/1088/20 за вказаним позовом.

Так, відповідно до суті позовних вимог, ФОП Білоконь К.М. не може користуватись вказаними нежитловими приміщеннями, оскільки їх безпідставно займає відповідач, що позбавляє позивача здійснювати передбачені законом правомочності щодо володіння, використання майна на власний розсуд та вчиняти щодо цього майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Стислий виклад позиції третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача на предмет спору: Акціонерне товариство "Херсонобленерго"

АТ "Херсонобленерго" вважає, що позовні вимоги ТОВ "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" підставні та підлягають задоволенню.

АТ "Херсонобленерго" зазначило, що взаємовідносини між Акціонерним товариством "Херсонобленерго" та ФОП Білоконь К.М. врегульовані положеннями укладеного між сторонами Договору, нормами Закону України "Про ринок електричної енергії", ПРРЕЕ, КСР, Цивільного кодексу України.

Товариство зазначило, що 22 січня 2020 року фізична особа-підприємець Білоконь Катерина Миколаївна приєдналась до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії за об`єктом: нежиле приміщення, розташоване за адресою: м.Херсон, вул.Алмазова Генерала, будинок 37, корпус 1, про що свідчить особистий підпис Білоконь К.М. на заяві-приєднанні.

24 січня 2020 року між Акціонерним товариством "Херсонобленерго" та фізичною особою-підприємцем Білоконь К.М. укладено Договір № 7203 споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідно до якого оператор системи надає Споживачу послуги з розподілу (передачі) електричної енергії параметри якості якої електричної енергії параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309, та Кодексу систем розподілу затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки розподілу за об`єктом споживача, який є Додатком 2 до цього договору, та в особовому разрахунку Споживача, облікових базах даних Оператора системи, а Споживач оплачує за розподіл (передачу) електричної енергії (розділ 2 Договору).

За паспортом точки розподілу електричної енергії, що є Додатком 2 до Договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від 24 січня 2020 року № 7203, на об`єкті "Нежилі приміщення першого поверху (133,5 кв.м.) встановлені наступні точки комерційного обліку: 6225013555028784; 6222052869175668, приєднаною потужністю за точкою розподілу 15,0 кВт, дозволеною потужністю - 15,0 кВт, ступіню напруги/схеми живлення за точкою розподілу - 0,4 кВ, категорія надійності струймоприймачів - III.

Постачання електричної енергії з 01 квітня 2020 року здійснює ТОВ "Херсонська обласна енергопостачальна компанія".

У період з квітня 2020 року по серпень 2020 року (період стягнення) фактичне споживання електричної енергії було зараховано по середнім показникам.

АТ "Херсонобленерго" пояснило, що порядок передачі обсягів використаної електроенергії передбачений до пунктів 3.3 - 3.6 укладеного Договору. Зокрема, за умовами договору Споживач щомісячно має обов`язок передавати показники лічильника використаної електроенергії. Через ненадання у встановлені Договором строки Споживачем показів лічильника нарахування обсягів електричної енергії визначалось розрахунковим шляхом за значенням середньодобового обсягу споживання.

АТ "Херсонобленерго" пояснило, за укладеним договором з 01 квітня 2020 року оплата за розподіл електричної енергії здійснюється через ТОВ "ХОЕК" - АТ "Херсонобленерго" (п.п.2.2 розділу 2, п.5.13 розділу 5, п.6.2 розділу 6, п.п. 9 пункту 7.2 Договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг).

19 лютого 2020 року на адресу Акціонерного товариства надійшли заяви ФОП Білоконь К.М. щодо виклику інспектора за адресою вул. Генерала Алмазова, 37, к.1 у зв`язку з переукладенням договору та про відключення від електромережі у зв`язку зі зміною орендаря.

На виконання заходів з відключення Акціонерним товариством 26 березня 2020 року було направлено інспектора для проведення відключення. Однак, відключення не було виконано у зв`язку з недопуском представника оператора системи розподілу, про що складено акт про недопуск. При цьому представник ФОП Білоконь К.М. за довіреністю - Завгородній В.О. особисто клопотав про перенесення дати відключення на 24 квітня 2020 року, про що власноруч зазначив у акті про недопуск від 26 березня 2020 року. Відповідно, відключення споживача у цей день не було виконано.

02 квітня 2020 року, на адресу Позивача направлено повідомлення про припинення розподілу електричної енергії (відключення) у зв`язку з недопущенням до електроустановок, пристроїв релейного захисту, автоматики та зв`язку, які забезпечують регулювання навантаження в енергосистемі уповноважених посадових осіб оператора системи розподілу (п.п.3 пункту 11.5.2 глави 11.5 розділу XI КСР). Також Споживача попереджено, що електропостачання до об`єкта по вул. Генерала Алмазова, будинок 37 корпус 1 буде припинено з 14.04.2020 року.

24 квітня 2020 року представники Акціонерного товариства повторно здійснили виїзд на об`єкт Споживача з метою проведення робіт щодо припинення розподілу електричної енергії (відключення), однак Споживач відмовився прийти на об`єкт для виконання робіт по відключенню. Зазначене зафіксоване в акті про недопуск від 24.04.2020 року.

21 травня 2020 року на адресу Акціонерного товариства від постачальника електричної енергії - Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (ТОВ "ХОЕК") надійшла вимога припинити розподіл електричної енергії Споживачам, що не сплатили за спожитий товар (електричну енергію) та яким ТОВ "ХОЕК" вручено попередження про припинення електропостачання з 01 червня 2020 року. У зазначеному переліку містився споживач - Фізична особа -підприємець Білоконь Катерина Миколаївна.

27 травня 2020 року Акціонерне товариство вкотре направило на адресу Позивача повідомлення про припинення розподілу електричної енергії (відключення) з підстав наявності заборгованості перед енергопостачальником за спожиту електричну енергію. Припинення електроживлення було заплановано з 09 червня 2020 року.

09 червня 2020 року представників Акціонерного товариства знов недопущено до електроустановок Споживача для здійснення відключення електричної енергії (припинення розподілу), про що складено відповідний акт від 09 червня 2020 року.

01 вересня 2020 року представників Акціонерного товариства знов недопущено до електроустановок Споживача для здійснення відключення електричної енергії (припинення розподілу), про що складено відповідний акт від 01 вересня 2020 року та Акт-обстеження щодо неможливості припинення електропостачання через кабель живлення від 01 вересня 2020 року.

05 жовтня 2020 року Акціонерне товариство звернулось до Господарського суду Херсонської області із позовною заявою до фізичної особи-підприємця Білоконь Катерини Миколаївни з метою зобов`язати останню надати представникам Акціонерного товариства доступ до електроустановок для відключення об`єкта за адресою: м. Херсон, вул. Генерала Алмазова, будинок 37 корпус 1 від електропостачання (припинення розподілу) (справа №923/998/20). Станом на поточну дату, справа перебуває у суді апеляційної інстанції.

АТ "Херсонобленерго" зазначило, що умови та порядок припинення та відновлення постачання електричної енергії споживачу врегульовані нормами ПРРЕЕ та КСР.

Згідно з пунктом 7.9 розділу VII ПРРЕЕ, електроживлення електроустановки може бути припинено оператором системи за заявою власника цієї електроустановки у зазначений заявником термін (за погодженням з оператором системи) та на погоджений електропостачальником строк (який визначається власником електроустановки) після оплати власником цієї електроустановки оператору системи послуги з відключення.

Відсутність доступу, забезпечення якого є обов`язком Споживача, виключає можливість виконання Відповідачем заходів з відключення.

Керуючись п.11.5.11 КСР Акціонерне товариство "Херсонобленерго", після отримання заяви фізичної особи-підприємця Білоконь К.М. щодо припинення розподілу електричної енергії, у терміни, визначені пунктом 11.5.11 КСР (через 21 робочий день) направило уповноважену особу для здійснення відключення. Однак, як зазначено вище, робота не була виконана у зв`язку з недопуском представника оператора системи розподілу до електроустановок Споживача, про що складено акт про недопуск від 26 березня 2020 року.

Важливо звернути увагу на те, що за змістом пункту 11.5.11 КСР у оператора системи відсутній обов`язок надсилати на адресу Споживача повідомлення про припинення електроживлення, адже ініціатором такого припинення виступає саме Споживач, який зобов`язаний повідомити оператора системи про остаточне припинення експлуатації електроустановки не пізніше, ніж за 20 робочих днів до дати припинення розподілу.

Споживач має усвідомлювати, що зі спливом строку, наданого КСР споживачу на попередження оператора системи розподілу, його електрообладнання буде відключено від електричної мережі, а розподіл електричної енергії - припинений.

Допуск представників оператора системи до електроустановок та електропроводки є невід`ємною частиною як укладеного між сторонами Договору, так і вимог законодавства, зокрема. Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ).

При таких обставинах, АТ "Херсонобленерго" доводить, що невиконання заяви ФОП Білоконь К.М про припинення електроенергії відбулося не з його вини.

Стислий виклад позиції третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці відповідача: Акціонерне товариство "Укрпошта" в особі Херсонської дирекції.

АТ "Укрпошта" позовні вимоги не визнало та пояснило, що відповідно до чинного законодавства відпуск електроенергії без оформлення договору не допускається, товариство не є стороною за договором поставки електроенергії, що є предметом у цій справі. АТ "Укрпошти" не отримувало від позивача жодних вимог про сплату заборгованості із електроенергії. Отже, товариство не має зобов`язань перед позивачем.

Правові висновки суду та мотивувальна частина рішення.

Правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії визначаються Законом України "Про ринок електричної енергії" (далі- Закон), яким також врегульовані відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії.

Частиною другою статті 2 Закону передбачено, що основні умови діяльності учасників ринку електричної енергії та взаємовідносин між ними визначаються нормативно-правовими актами, що регулюють впровадження цього Закону, у тому числі Правилами роздрібного ринку та Кодексом системи розподілу.

Правила роздрібного ринку передбачають, зокрема, загальні умови постачання електричної енергії споживачам, систему договірних відносин між учасниками роздрібного ринку, права та обов`язки учасників ринку, процедуру заміни споживачем постачальника електричної енергії, умови та порядок припинення та відновлення постачання електричної енергії споживачу, процедуру розгляду скарг споживачів, особливості постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги, постачальником "останньої надії".

Кодексами систем передачі та розподілу визначаються, зокрема, порядок планування розвитку системи передачі та систем розподілу; умови та порядок доступу до системи передачі/розподілу, умови та порядок приєднання до системи передачі/розподілу, характеристики та порядок надання допоміжних послуг оператору системи передачі, порядок оперативного планування; порядок управління та експлуатації системи в нормальних та аварійних режимах; стандарти операційної безпеки, критерії, що застосовуються оператором системи передачі для диспетчеризації генеруючих потужностей та використання міждержавних перетинів, порядок диспетчеризації розподіленої генерації та умови надання пріоритетності об`єктам електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії.

Правила роздрібного ринку електричної енергії затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 312 (далі - ПРРЕЕ).

Кодекс системи розподілу затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року № 310 (далі - КСР).

За частиною другою статті 45 Закону України "Про ринок електричної енергії" оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії на недискримінаційних засадах відповідно до цього Закону, кодексу систем розподілу та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії. Оператор системи розподілу надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі договорів про надання послуг з розподілу (частина четверта статті 46 Закону).

Відповідно до ст.73 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін.

Відповідно до ст. 74 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини на які посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 175 ГК України встановлено, що майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно із ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності і справедливості.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору чи вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Із огляду на доводи сторін, суд дійшов до висновку, що позивачем та третьою особою, яка не заявляє самостійні вимоги та залучена на стороні позивача -АТ "Херсонобленерго" позовні вимоги доведені, спростовані заперечення відповідача щодо правильності обліку використаної електроенергії, тому позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Розгляд по суті спору щодо відключення постачання електроенергії що було зазначено відповідачем у запереченнях до позову є предметом окремого спору, який розглянуто у судовому порядку і щодо якого винесено судове рішення. Суд прийшов до висновку, що вказане рішення не впливає на розгляд даного спору, оскільки у заявлений до стягнення період, за який склалася заборгованість електроенергія постачалась на умовах договору про постачання електроенергії, за яким відповідач набув договірних грошових зобов`язань.

Що стосується обставин, які пояснював відповідач щодо використання орендним приміщення іншої особи-АТ "Укпошта" в особі Херсонської дирекції, то судом встановлено, що за період часу за який склалася заборгованість, відповідач не вчинив дій щодо захисту своїх порушених прав (розірвання договору, виселення третьої особи тощо). Суд роз`яснює, що відповідач не позбавлений права за фактом перебування третьої особи в орендованому відповідачем приміщення та використання електроенергії, за яку склалася заборгованість у даній справі, стягнути цю заборгованість з АТ "Укрпошта" в порядку регресу.

Відповідно до ст.129 ГПК України, суд покладає на відповідача витрати, що пов`язані зі сплатою судового збору.

Керуючись статтями 123, 129, 232, 233, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

1.Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

2.Стягнути з фізичної особи-підприємця Білоконь Катерини Миколаївни ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 178, код ЄДРПОУ 42117825, на рахунок із спеціальним режимом використання IВАN: НОМЕР_3 в ТВБВ № 10021/01 Філія Херсонське обласне управління АТ"ОЩАДБАНК" МФО 352457) 17476,52 грн. - заборгованості за спожиту електричну енергію.

2.Стягнути з фізичної особи-підприємця Білоконь Катерини Миколаївни ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 178, код ЄДРПОУ 42117825, на поточний рахунок НОМЕР_4 в ТВБВ № 10021/01 Філія Херсонське обласне управління АТ"ОЩАДБАНК" МФО 352457) 2102,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

4.Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням приписів ч.4 розділу Х Прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (підпункт 17.5 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України).

Повний текст рішення виготовлено та підписано 18.03.2021

Суддя Л.М. Немченко

Джерело: ЄДРСР 95615488
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку