open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відмову у прийнятті до виконання

судового доручення іноземного суду

18.03.2021м. ДніпроСправа№ 904/2691/21

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Новікова Р.Г., розглянувши матеріали

за позовом Автономної некомерційної організації "Фонд захисту вкладників", м. Сімферополь

до Акціонерного товариства "Акцент - Банк" , м. Дніпро

про стягнення заборгованості.

ВСТАНОВИВ: До Господарського суду Дніпропетровської області 17.03.2021 надійшло судове доручення Арбітражного суду Республіки Крим у справі №А83-3639/2021 від 12.02.2021 про вручення документів Акціонерному товариству "Акцент - Банк", а саме - ухвали суду у справі №А83-3639/2021 від 12.02.2021.

Відповідно до частини 1 статті 369 Господарського процесуального кодексу України суд виконує доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами.

Іноземний суд - це державний або інший уповноважений орган іноземної держави, уповноважений здійснювати провадження у справах (Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Відповідно до ст.ст. 133, 134 Конституції України Автономна Республіка Крим входить до складу України. Автономна Республіка Крим є невід`ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

Згідно із ст. 21 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя входять до складу місцевих господарських судів. Враховуючи вищевикладене, Арбітражний суд Республіки Крим не є іноземним судом, отже, його судове доручення про вручення документів суперечить чинному законодавству України.

У відповідності із п. 3 ч. 2 ст. 369 Господарського процесуального кодексу України, судове доручення не приймається до виконання, якщо воно суперечить закону або міжнародному договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Преамбулою та ст. ст .1, 3 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" передбачено, що Україна згідно з Конституцією України є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою. Тимчасово окупована територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Для цілей Закону тимчасово окупованою територією визначається, зокрема, сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсними і не створює правових наслідків (п. п. 2, 3 ст. 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України").

За таких обставин, у прийнятті судового доручення Арбітражного суду Республіки Крим про вручення документів Акціонерному товариству "Акцент - Банк" слід відмовити.

Керуючись статтями 234, 235, 369 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. У прийнятті судового доручення Арбітражного суду Республіки Крим про вручення документів Акціонерному товариству "Акцент - Банк" - відмовити.

2. Повернути Арбітражному суду Республіки Крим матеріали судового доручення.

3. Текст ухвали в електронному вигляді можна переглянути на офіційному веб-порталі Єдиного державного реєстру судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/.

4. Ухвала набирає законної сили 18.03.2021 та не може бути оскаржена.

Додаток: судове доручення Арбітражного суду Республіки Крим з додатками на 1арк.; конверт.

Суддя Р.Г. Новікова

Джерело: ЄДРСР 95604778
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку