open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 732/162/21

Провадження 2/732/188/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 березня 2021 року м. Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області у складі :

головуючої судді Лиманської М.В.,

в присутності секретаря Бруй І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городня цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, -

В С Т А Н О В И В :

04 лютого 2021 року позивачка звернулась до суду із позовом, в якому просила розірвати шлюб між нею та відповідачем, укладений 19 лютого 2019 року у Городнянському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, актовий запис № 09. Також позивачка просила після розірвання шлюб залишити їй прізвище „ ОСОБА_3 .

На обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначила, що 19 лютого 2019 року вона уклала шлюб з відповідачем, який зареєстрували у Городнянському районному відділі ДРАЦС, актовий запис № 9. Від шлюбу сторони мають неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Шлюб між сторонами розпався, оскільки сторони мають різні погляди на життя, між ними виникають сварки, внаслідок чого сторони припинили шлюбні стосунки. Примирення сторонами позивачка вважає неможливим.

Ухвалою судді від 16 лютого 2021 року провадження у зазначеній справі відкрито.

У судове засідання позивачка не з`явилась, про дату, час та місце судового засідання повідомлена належним чином. 23 лютого 2021 року позивачка подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлений позов підтримала та наполягала на його задоволенні. Строк на примирення просить не надавати. Судові витрати залишає за собою. (а.с. 27-29 ).

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином. 19 лютого 2021 року відповідач подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги визнає повністю, не заперечує щодо їх задоволення, строк на примирення просить не надавати. ( а.с. 22-26 ).

Згідно положень ч. 3 ст.211ЦПКУкраїни учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст.223ЦПКУкраїни неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до вимог частини 4 статті 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

За правилами ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази та вивчивши матеріали справи, з`ясувавши позицію сторін по суті заявлених позивачкою позовних вимог, суд знаходить, що позовні вимоги ОСОБА_1 підтверджені доказами, зібраними по справі, а визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи і інтереси інших осіб, виходячи з наступного.

З дослідженого в судовому засіданні свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1 встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб 19 лютого 2019 року, про що Городнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області зроблено відповідний актовий запис № 09. Після укладення шлюбу прізвища подружжя: ОСОБА_3 , ОСОБА_3 . ( а.с. 8 ).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Чернігів та його батьками зазначені: ОСОБА_2 , ОСОБА_1 . ( а.с. 9 ).

З довідки про склад сім`ї від 04.02.2021 року встановлено, що ОСОБА_1 проживає за адресою : АДРЕСА_1 , до складу її сім`ї входить син ОСОБА_6 , 2020 року народження. ( а.с. 10 ).

Відповідно до приписів ст.37СКУкраїни шлюб є правозгідним. Згідно положень ст.55СКУкраїни дружина та чоловік зобов`язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім`ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги.

Стаття 112СКУкраїни проголошує, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що має істотне значення.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що подружні відносини сторони припинили, і їх відновлювати позивачка не має наміру, наполягає на розлученні. Відповідач заперечень на позов не подав, позовні вимоги визнав, про що подав до суду відповідну заяву.

З огляду на вказане, суд дійшов висновку про те, що подальше збереження шлюбу суперечить інтересам сторін, і це має істотне значення.

У відповідності до ст. 113 Сімейного кодексу України особа, яка змінила своє прізвище у зв`язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Оскільки позивачка подала клопотання про залишення їй прізвища „ ОСОБА_3 , отже, слід їй залишити прізвище „ ОСОБА_3 .

Виходячи з принципу диспозитивності, закріпленого у ст.13 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, слід покласти на позивачку, оскільки нею заявлене відповідне клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. 37, 55, 104, 105, 110-113 Сімейного кодексу України, ст. 13, 211, 223, 247, 265, 268, 272, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_3 ) до ОСОБА_2 ( місце реєстрації : АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ) про розірвання шлюбу - задовольнити.

Розірвати шлюб, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 19 лютого 2019 року Городнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, актовий запис № 09.

Прізвище позивачки після розірвання шлюбу залишити « ОСОБА_3 ».

Рішення суду про розірвання шлюбу після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду або через суд першої інстанції в 30-денний строк з дня складання повного тексту рішення.

Дата складання повного тексту рішення 16.03.2021

Суддя М.В. Лиманська

Джерело: ЄДРСР 95597667
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку