open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/18407/20

н/п 2/766/6158/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

15.03.2021 року Херсонській міський суд Херсонської області у складі:

головуючої судді Войцеховської Я.В.,

при секретарі Кобець А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Херсоні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Виконавчого комітету Корабельної районної у м. Херсоні ради (орган опіки та піклування) в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

в с т а н о в и в :

Представник позивача в листопаді 2020 року звернувся до Херсонського міського суду Херсонської області з позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відносно доньки ОСОБА_1 та стягнення аліментів у розмірі ј частин доходів відповідачів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачі є батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 18.08.2020р. до служби у справах дітей звернулася бабуся дитини ОСОБА_4 з проханням позбавити батьків дитини батьківських прав, оскільки вони не виконують батьківських обов`язків, ведуть аморальний спосіб життя. Під час обстеження житлово-побутових умов проживання родини, спеціалістами служби у справах дітей було встановлено, що батьки не створили належних умов для проживання та розвитку дитини. За даними Корабельного відділення поліції від 13.10.2020р. відповідачі зловживають алкоголем, вчинять між собою сварки. ОСОБА_2 перебуває на обліку Корабельного відділення поліції за вчинення насильства у сім`ї. В ході відвідування родини ОСОБА_2 Херсонським міським центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 07.10.2020р., встановлено, що належних умов для проживання та виховання дитини немає. Родина існує на пенсію по інвалідності батька. Дитину влаштовано на тимчасове проживання до родини бабусі - ОСОБА_4 і дитина не має бажання повертатися у родину батьків. Зазначене свідчить про те, що батьки свідомо ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню, що є підставою для позбавлення їх батьківських прав.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 02.12.2020 року позов прийнято до розгляду та відкрито провадження, призначено розгляд справи проводити у порядку загального позовного.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 15.02.2021 року закрито підготовче провадження, призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, надала через канцелярію суду заяву про розгляд справи за відсутності представника, підтримала заявлені вимоги та просила їх задовольнити.

Відповідачі у судове засідання не з`явилися повторно, про день, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Процесуальним правом надати відзив на позов або письмові пояснення по суті предмету спору не скористалися. Документів, що підтверджують поважність причин їх відсутності суду не надано. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надійшло.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд вважає можливим ухвалити заочне рішення у справі на підставі наявних в ній доказів.

Відповідно до ч. 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 08.05.2014 року, актовий запис 414 батьками ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

18.08.2020р. до служби у справах дітей Виконавчого комітету Корабельної районної у м. Херсоні ради звернулася ОСОБА_4 з заявою про вирішення питання про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відносно ОСОБА_1 .

Наказом виконавчого комітету Корабельної районної у м.Херсоні ради від 18.08.2020р. № 62 ОСОБА_1 тимчасово влаштовано у сім`ю громадянки ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 до вирішення питання подальшої долі дитини, надання відповідного статусу та призначення опіки.

20.08.2020р. спеціалістами Виконавчого комітету Корабельної районної у м.Херсоні ради проведено обстеження житлово-побутових умов проживання родини ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 про що складено акт затверджений заступником начальника служби у справах дітей. В акті зазначено, що стан утримання квартири та санітарно гігієнічні умови незадовільні, для дитини виділено окремий куточок, іграшки зламані, не відповідають віку дитини. Стосунки в сім`ї конфліктні, батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків. Умови незадовільні, потребують покращення.

З листа Херсонського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 07.10.2020р. № 01-19/2006р. вбачається, що 2.08.2020р. спільно з спеціалістами служби у справах дітей Корабельної районної у м.Херсоні ради та представником ЮП СП Корабельного ВП здійснено виїзд до родини малолітньої ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 . Належні умови для проживання дитини відсутні. В квартирі брудно, не прибрано, затхле повітря. Місце для відпочинку та занять дитини не облаштовано належним чином. Розкидане сміття, порожні пляшки з під алкогольних напоїв. Відсутня чиста постільна білизна та чисті дитячі речі. За борги відключено газопостачання. Продукти харчування в обмеженій кількості. Емоційний стан батьків незадовільний. Під час візиту фактичне місце проживання дитини за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно листа Корабельного відділення поліції ГУНП в Херсонській області від 13.10.2020р. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зловживають алкоголем, в стані сп`яніння вчиняють між собою сварки. ОСОБА_2 перебуває на обліку відділення за вчинення насильства у сім`ї.

З характеристики , наданої КЗ «Музиківський ліцей» Музиківської сільської ради Білозерського району Херсонської області № 01-27/12 від 01.02.2021р. ОСОБА_1 навчається в 1-Б класі даного навчального закладу. Вихованням дитини займається бабуся - ОСОБА_4 .

Згідно зі ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Органом опіки та піклування подається суду письмовий висновок щодо розв`язання спору, складений на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно висновку № 02-14-323-25 від 16.11.2020р. про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ОСОБА_3 органом опіки та піклування Виконавчого комітету Корабельної районної у м.Херсоні ради було прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав громадян ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно їх малолітньої дитини ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Підстави позбавлення батьківських прав наведені у ст. 164 СК України. Зокрема, п. 2 ч.1 ст.164 СК України визначено, що мати, батько, можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

За змістом роз`яснень, викладених у п.п. 15,16,17 постанови Пленуму ВСУ № 3 від 30.03.2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов`язків унаслідок душевної хвороби, недоумства чи іншого тяжкого захворювання (крім хронічного алкоголізму чи наркоманії) або з інших не залежних від неї причин.

Отже, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом і може мати місце при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Позбавлення батьківських прав допускається тоді, коли змінити ставлення батьків до виховання дитини неможливо (ухвала ВССУ від 01.11.2017 у справі № 211/559/16-ц).

За таких обставин, суд приходить до переконання, що свідоме нехтування відповідачами своїми батьківськими обов`язками щодо дитини є наслідком їх винної поведінки та підставою для позбавлення їх батьківських прав.

Суд вважає, що позбавлення батьківських прав відповідачів буде відповідати інтересам дитини, оскільки відповідачі в подальшому будуть позбавлені можливості негативно впливати на психіку дитини до моменту зміни ними свого ставлення відносно дитини та поновлення у встановленому порядку батьківських прав.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він, ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ч. 3 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

Як встановлено вище, відповідачі по справі не займаються вихованням доньки та ухиляються від виконання батьківських обов`язків, не виявляють до дитини будь-якої батьківської уваги та турботи, зловживають алкогольними напоями, соціально нестабільні.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідачі не виконують своїх батьківськи обов`язків відносно доньки ОСОБА_1 належним чином, а тому наявні підстави для позбавлення їх батьківських прав відносно неї.

Згідно ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Згідно роз`яснень наданих в постанові Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року «Про практику застосування законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Згідно з ч. 3 ст. 181 СК України, кошти на утримання дитини присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Частиною 2 ст. 182 СК України, встановлено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З урахуванням встановлених обставин справи, досліджених у судовому засіданні доказів, вбачається, що відповідачі безвідповідально ставляться до виховання своєї дитини, ухиляються від виконання своїх обов`язків по її вихованню, тому доцільно позбавити їх батьківських прав та стягнути при цьому аліменти на утримання дитини у встановленому законом розмірі , оскільки особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно п.3 ч.3 ст.71 Житлового кодексу України, жиле приміщення зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членами його сім`ї понад шість місяців у випадках: влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім`ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім`ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У відповідності з вимогами ч.3 ст.25 Закону України «Про охорону дитинства» та ст.32 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», у разі передачі дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку чи піклування, влаштування в будинки дитини, дитячі будинки, школи- інтернати, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім`ї, жиле приміщення, в якому вони проживали, зберігається за дітьми протягом усього часу перебування їх в цих закладах, у опікунів чи піклувальників, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім`ї незалежно від того, чи проживають у жилому приміщенні, з якого вибули діти, інші члени сім`ї.

Частиною 1 статті 248 Сімейного кодексу України передбачено, що дитина-сирота і дитина, позбавлена батьківського піклування, яка проживає у закладі охорони здоров`я, навчальному або в іншому дитячому закладі, прийомній сім`ї, має право на збереження права користування житлом, у якому вона раніше проживала.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.247, п.3 ч.1 ст.248 Сімейного кодексу України, дитина, над якою встановлено опіку або піклування, дитина-сирота має право на збереження права користування житлом, у якому вона проживала до встановлення опіки або піклування.

В узагальненнях Верховного суду України від 11.12.2008 року «Про практику розгляду судами справ, пов`язаних із позбавленням батьківських прав, поновленням батьківських прав, усиновленням, установленням опіки та піклування над дітьми», в разі поміщення дитини (дітей) на виховання в дитячий заклад, до родичів, опікуна чи піклувальника за нею (ними) зберігається право користування житлом, у якому вона проживала. Право дитини на збереження за нею права користування житлом встановлено законом і є безспірним.

Згідно ч.4 ст.17 Закону України «Про охорону дитинства», суд у разі позбавлення батьків батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав одночасно накладає заборону на відчуження майна та житла дітей.

Відповідач ОСОБА_2 згідно свідоцтва про право власності НОМЕР_2 від 26.05.2005р. виданого на підставі розпорядження Фонду комунального майна № 17513-ж - є власником квартири АДРЕСА_2 що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 232205065 від 12.11.2020р.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне позов в цій частині задовольнити та накласти заборону на відчуження квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , що належать на праві приватної власності ОСОБА_2 до досягнення дитиною повноліття.

На підставі вищевикладеного, перевіривши матеріали цивільної справи та надані докази, суд приходить до висновку, що даний позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Суд вважає за необхідне роз`яснити відповідачам їх право на звернення до суду із заявою про надання права на побачення з дитиною у відповідності зі ст. 168 СК України, якщо це не причинить шкоди їх життю, здоров`ю та моральному вихованню, за умови присутності іншої особи, що в свою чергу, на думку суду, буде стимулювати відповідачів до виправлення та наддасть можливість в майбутньому, при наявності бажання, звернутись до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення у частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що позивач звільнений від сплати судового збору, тому у порядку ст.141 ЦПК України суму судового збору необхідно стягнути із відповідачів в рівних частинах у дохід держави.

Керуючись ст.ст. 164, 166,168, 180-182, 247,248 Сімейного Кодексу України ст. ст. 141 ч.1, ч. 2 п. 1, ч. 8, 259, 263, 264, 265, 268, 272, 280-285 ЦПК України, Законом України «Про охорону дитинства», суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов Виконавчого комітету Корабельної районної у м. Херсоні ради (орган опіки та піклування) в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити в повному обсязі.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Накласти заборону на відчуження житла та майна, що належить громадянину ОСОБА_2 а саме, на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 до досягнення його малолітньою дитиною ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 повноліття.

Стягувати із ОСОБА_2 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі ј частки усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, на користь особи, яка буде утримувати дитину або шляхом перерахування коштів на особливий рахунок дитини, починаючи стягувати з 17.11.2020 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягувати із ОСОБА_3 аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі ј частки усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, на користь особи, яка буде утримувати дитину або шляхом перерахування коштів на особливий рахунок дитини, починаючи стягувати з 17.11.2020 року і до досягнення дитиною повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в дохід держави судовий збір в сумі по 420 (чотириста двадцять) гривень 00 копійок з кожного.

Відповідно до ч.5 ст.164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Роз`яснити, що мати, батько позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача , поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом встановлених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua

Найменування сторін:

Позивач: Виконавчий комітет Корабельної районної у м.Херсоні ради, орган опіки та піклування 73000 м.Херсон вул. Суворова,29 ЄДРПОУ 04060172.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Суддя Я.В.Войцеховська

Повний текст рішення складено 15.03.2021р.

Джерело: ЄДРСР 95596875
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку