open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

НОВОУШИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 680/97/21

2/680/160/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2021 року смт Нова Ушиця

Новоушицький районний суд Хмельницької області в складі:

судді Олійник А.О.,

з участю секретаря судового засідання Максимчука С.М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

відповідач - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування,

установив:

Зміст позовних вимог та позиції учасників справи

У лютому 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом про визнання права власності на домоволодіння, що розташоване у АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 чоловіка ОСОБА_4 .

Свої вимоги мотивує тим, що вона спадщину прийняла, однак нотаріус через відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на житловий будинок, відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину. Відповідачі, які є синами спадкодавця, хоча на день смерті останнього були зареєстровані із ОСОБА_4 , проте на спадщину не претендують.

Позивач ОСОБА_1 у вступному слові позов підтримала.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 позов визнали, вказали, що вони домовились, що житловий будинок належатиме матері.

Процесуальні дії у справі

15 лютого 2021 року ухвалою судді відкрито провадження у справі, задоволено клопотання позивача про витребування доказів.

01 березня 2021 року закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

Позивач ОСОБА_1 (дошлюбне прізвище ОСОБА_1 ) є дружиною ОСОБА_4 , про що свідчить копія свідоцтва про укладення шлюбу (арк.спр.6).

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є синами позивача ОСОБА_1 та спадкодавця ОСОБА_4 , про що свідчать копії свідоцтв про народження (арк. спр. 22,24).

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача та відповідно батько відповідачів ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (арк.спр.7).

На день смерті ОСОБА_4 був зареєстрований та проживав у АДРЕСА_1 , разом з ним були зареєстровані та проживали: ОСОБА_1 - дружина, ОСОБА_2 - син, ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 - син, ІНФОРМАЦІЯ_3 (арк.спр.18,17).

Відповідно до довідки № 27 від 13 січня 2021 року, сформованої на підставі погосподарської книги, ОСОБА_4 належав житловий будинок АДРЕСА_1 (арк.спр.20).

Даними довідки №108 від 17 листопада 2020 року підтверджується, що право власності ОСОБА_4 на зазначений вище житловий будинок не було зареєстроване та свідоцтво про право власності не видавалося (арк.спр. 9).

Загальна вартість нерухомого майна в АДРЕСА_1 становить 178 009 гривень (арк.спр.10).

Дані спадкової справи №193-2020, свідчать про те, що спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняли спадкоємці за законом - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та отримали свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно (арк. спр. 32-49).

Позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва на право на спадщину за законом на домоволодіння, що знаходиться в АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_4 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на майно, що підтверджується постановою нотаріуса від 20 січня 2021 року (арк.спр.15).

З огляду на викладене виник спір про право на спадкове майно та за вказаних обставин позивач не може отримати свідоцтво про право на спадщину за законом в іншому (позасудовому) порядку.

Мотиви з яких виходить суд та застосовані норми права

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла до інших осіб. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (ч.1 ст. 1220, ст. 1216 ЦК України).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ст.ст. 1217, 1261 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними (ч.1 ст. 1278 ЦК України).

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч. 3 ст. 1268 ЦК України).

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

З огляду на наведені вище норми права, суду при розгляді справ про визнання права власності на спадкове майно належить встановити: факт смерті спадкодавця, коло спадкоємців, наявність (відсутність) заповіту, факт прийняття спадщини, наявність спадкового майна.

Зібрані по справі та безпосередньо дослідженні судом докази свідчать про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилась спадщина після смерті ОСОБА_4 . Позивач, як спадкоємець за законом першої черги, відповідно до вимог статті 1268 ЦК України, прийняла спадщину, оскільки на час відкриття спадщини проживала разом із спадкодавцем. Окрім позивача спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_4 є його сини - відповідачі у справі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які також спадщину прийняли, оскільки на час відкриття спадщини проживали із спадкодавцем та отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на інше спадкове майно.

Доводи позивача про те, що відповідачі не претендують на спадкове домоволодіння, суд відхиляє, оскільки відповідачі в строк дня прийняття спадщини не відмовились від прийняття спадщини після смерті батька, таким чином її прийняли. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням, спадкоємець має право прийняти спадщину або не прийняти її. При цьому частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними. Укладення сторонами нотаріального посвідченого договору про розподіл іншого спадкового майна, до якого не входить спірний житловий будинок, при оформленні спадщини після смерті ОСОБА_4 не спростовує факту рівності часток кожного із спадкоємців.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі на житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством порядку. Водночас застосуванню підлягає законодавство, що регулювало виникнення права власності у самих спадкодавців на момент закінчення будівництва будинків.

На підтвердження права власності спадкодавця на спірний будинок позивач надала суду довідку Новоушицької селищної ради Хмельницької області від 13 січня 2021 року, видану на підставі записів погосподарських книг, які велися на підставі Вказівок по веденню погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів, затвердженими Центральним статистичним управлінням СРСР 13 квітня 1979 року за № 112/5. Саме записи у погосподарських книгах визнавались як акти органів влади (публічні акти), що підтверджують право приватної власності, на підставі яких органи БТІ здійснювали державну реєстрацію права власності.

Таким чином право власності спадкодавця ОСОБА_4 , на будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 підтверджене належними доказами та не заперечується відповідачами.

Відсутність у спадкодавця свідоцтва про право власності на майно за наявності акту органу влади, що підтверджує право власності, не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Зміна адреси спадкового домоволодіння, зокрема з АДРЕСА_1 на АДРЕСА_1 , пов`язана із прийняттям 17 липня 2020 року Верховною радою України постанови «Про утворення та ліквідацію районів». Зазначений факт є загальновідомим та доказуванню, в силу вимог частини третьої статті 82 ЦПК України, не підлягає.

З огляду на викладені вище обставини, позивач ОСОБА_1 має право на успадкування 1/3 частини спадкового домоволодіння після смерті чоловіка ОСОБА_4 , оскільки право на успадкування іншої частини домоволодіння (по 1/3 частині) належить відповідачам ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Обраний позивачем спосіб захисту права - визнання права власності є ефективним, право позивача підлягає захисту, оскільки іншого порядку визнання права власності в даному випадку не існує, тому позов необхідно задовольнити частково.

Водночас, визнання відповідачами цього позову в повному обсязі суперечить вимогам наведених вище судом норм права, тому не приймається до уваги судом.

Розподіл судових витрат

Суд за заявою позивача ОСОБА_1 , зробленою під час підготовчого засідання, судові витрати не розподіляє.

Доказів понесення будь-яких витрат відповідачами при розгляді даної справи суду надано не було.

Керуючись ст.ст.2, 12, 81, 141, 258, 263-265, 273 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як спадкоємцем за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 право власності на 1/3 частини домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що складається з житлового будинку, прибудови, літньої кухні, веранди, господарської будівлі з підвалом та гаражем, сараю.

В іншій частині - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду через Новоушицький районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів із дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 .

Відповідачі:

ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_3 .

Суддя А. О. Олійник

Джерело: ЄДРСР 95562425
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку