open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 738/1727/20

№ провадження 2/738/101/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М ЕН ЕМ УК РА ЇН И

11 березня 2021 року м. Мена

Менський районний суд Чернігівської області в складі:

судді Волошиної Н.В.

з участю секретаря судового засідання Донець Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Менської міської ради Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування

В С Т А Н О В И В:

І. Зміст позовних вимог.

У грудні 2020 року ОСОБА_2 та ОСОБА_1 звернулися до суду з позовною заявою до Менської міської ради Чернігівської області про визнання за кожним з них права власності по Ѕ частці у житловому будинку з надвірними будівлями, розташованому по АДРЕСА_1 , як на частку у спільному майні подружжя та в порядку спадкування відповідно.

Позовна заява мотивована тим, що ОСОБА_2 разом з ОСОБА_3 в період шлюбу придбали житловий будинок, з надвірними будівлями, розташований по АДРЕСА_1 , а тому позивач ОСОБА_2 вважає, що вказаний будинок є спільною власністю подружжя, в якому Ѕ частка належить їй. Подружжя ОСОБА_4 право власності на вказаний житловий будинок в органах бюро технічної інвентаризації належним чином свого часу не зареєстрували. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько та чоловік позивачів ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилась спадщина, до складу якої входить належне йому за життя Ѕ частка у зазначеному житловому будинку з надвірними будівлями. Позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом першої черги, звернулась до Менської районної державної нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про прийняття спадщини на вказаний житловий будинок, інший спадкоємець за законом першої черги дружина померлого ОСОБА_3 ОСОБА_2 відмовилась від належної їй частки у спадковому майні, про що надала нотаріальній конторі відповідну заяву. У зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на вказаний житловий будинок державним нотаріусом було відмовлено позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину та запропоновано визнати право власності на нерухоме спадкове майно в судовому порядку.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні рішення у справі.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 31 грудня 2020 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого засідання на 29 січня 2021 року, витребувано у Менської районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи, заведеної до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 29 січня 2021 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 22 лютого 2021 року.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області віл 22 лютого 2021 року за клопотанням позивача ОСОБА_1 судовий розгляд справи відкладено на 11 березня 2021 року.

01 березня 2021 року позивачем до суду подано клопотання про долучення до матеріалів справи письмових доказів.

ІІІ. Позиції учасників судового провадження.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явились, надали до суду заяви, в яких просять розглянути справу без їх участі, позовні вимоги підтримують, наполягають на їх задоволенні.

Представник відповідача Менської міської ради Чернігівської області, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи без його участі, при ухваленні рішення у даній справі поклався на розсуд суду.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

ІV. Фактичні обставини встановлені судом.

Згідно з копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Дягівської сільської ради Менського району Чернігівської області 19 січня 2012 року, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Мена Чернігівської області помер ОСОБА_3 (арк.с.15).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне йому майно.

Спадкоємцями померлого ОСОБА_3 є його дружина ОСОБА_2 та донька ОСОБА_1 , що підтверджується матеріалами справи (а.с.9, 10, 14).

Спадкодавець ОСОБА_5 на день смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований та проживав по АДРЕСА_1 , разом з ним у вказаному будинку були зареєстровані та проживали його дружина ОСОБА_2 , 1961 року народження, та донька ОСОБА_6 , 1986 року народження, що підтверджується довідкою №03-25/209 від 18 квітня 2012 року, виданою Дягівською сільською радою Менського району Чернігівської області (арк.с.58).

Як вбачається з матеріалів спадкової справи №276/2012, заведеної за заявою ОСОБА_1 , остання як спадкоємець першої черги за законом, звернулася до Менської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Інший спадкоємець за законом, дружина спадкодавця ОСОБА_2 , відмовилась від належної їй частки у спадковому майні після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 чоловіка ОСОБА_3 , про що свідчить наявна в матеріалах спадкової справи її заява (арк.с.43 ).

02 серпня 2012 року нотаріусом були видані ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки площею 2,82 га та 2,79 га, розташовані на території Дягівської сільської ради Менського району Чернігівської області, та на грошові заощадження з належними до них відсотками та компенсаціями, що зберігаються ТВБВ НОМЕР_2 ) ВАТ «Державний ощадний банк України» в м. Мена Чернігівської області, а у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними будівлями, розташований по АДРЕСА_1 , постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 25 листопада 2020 року №1383/02-31 відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на вказаний житловий будинок (арк.с.17).

З копіїдоговору купівлі-продажувід 15листопада 1986року,укладеного між ОСОБА_7 та ОСОБА_3 ,вбачається,що останнійкупив, належний ОСОБА_7 на підставі запису в погосподарській книзі №108, жилий будинок загальною площею 33 кв.м., розташований в селі Дягова. Даний договір посвідчено секретарем виконкому Дягівської сільської ради народних депутатів Коньок О.Г. та зареєстровано в реєстрі за №32 (арк.с.16).

З довідки про право власності колгоспного (одноосібного селянського) двору на жилий будинок, яка видається в зв`язку з відчуженням будинку або його частини, виданою виконкомом Дягівської сільської Ради народних депутатів Менського району Чернігівської області, вбачається, що цю довідку видано ОСОБА_7 , як голові колгоспного (одноосібного селянського) двору, в тому що згідно з записом в погосподарській книзі виконавчого комітету сільської (селищної) Ради народних депутатів за №108 за цим двором значиться житловий будинок, який знаходиться у селі Дягова Менського району Чернігівської області, який складається з членів двору: ОСОБА_7 ..

Відповідно до записів, які містяться в погосподарській книзі №2 за 1986-1990 роки, головою домогосподарства з особовим рахунком № НОМЕР_3 з 1986 року значиться ОСОБА_3 , членами сім`ї: ОСОБА_2 дружина; ОСОБА_6 донька, про що свідчить витяг з погосподарської книги за 1986-1990 роки та довідка №35/4 від 23 лютого 2021 року, видана старостою Дягівського старостинського округу Менської міської ради Чернігівської області Буркою Н.М..

Згідно з повідомленням №274 від 31 серпня 2020 року, наданим КП «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради, станом на 31 грудня 2012 року право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 не зареєстровано. Житловий будинок має 100% готовності (арк.с.25).

Отже, спадкодавець ОСОБА_3 за життя не здійснив належної державної реєстрації договору купівлі-продажу у встановленому законом порядку.

З технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , вбачається, що дана садиба складається з житлового будинку А-1, веранди а-1, погреба Б-1 (збудовані в 1950 році), літньої кухні В-1 (збудована в 1960 році), воріт №1, огорожі №4 (арк.с.18-22).

Відповідно до звіту про оцінку майна, проведеного Товариством з обмеженою відповідальністю «Трудовий колектив Чернігівського міжміського бюро технічної інвентаризації» 10 грудня 2020 року, вартість житлового будинку АДРЕСА_1 , складає 20882 грн. (арк.с.24).

V. Норми права, які підлягають застосуванню та мотиви суду, щодо оцінки аргументів наведених учасниками справи.

Відповідно до положень статті 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ч.1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до приписів статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Відповідно до ч.1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Відповідно до статей 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Статтею 22 КпШС, який діяв на час виникнення спірних правовідносин, визначено, що майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю. Кожен з подружжя має рівні права володіння, користування і розпорядження цим майном і у разі його поділу частки визнаються рівними.

Аналогічні норми містять статті 60 та 70 Сімейного кодексу України.

Матеріалами справи документально підтверджено, що житловий будинок АДРЕСА_1 був придбаний ОСОБА_3 під час шлюбу з ОСОБА_2 , а тому належав останнім на праві спільної сумісної власності у рівних частках.

Отже, судприходить довисновку,що Ѕ часткау спірномужитловому будинкуз надвірнимибудівлями належить на праві власності позивачу ОСОБА_2 ..

У зв`язку з тим, що спадкодавець ОСОБА_3 після укладення договору купівлі-продажу за життя процедуру оформлення права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , не завершив належним чином, позивачі позбавлені можливості оформити право власності на вказане майно і змушені звернутись до суду за захистом своїх прав.

Враховуючи те,що правона часткуу спірномубудинку заспадкодавцем ОСОБА_3 підтверджено належнимидоказами,спірний будинокз господарськимибудівлями єоб`єктом прававласності іза змістомст.1218ЦК Україниможе бутиоб`єктом спадкування.

Враховуючи викладене, суд, вважає можливим визнати право власності за позивачем ОСОБА_1 на Ѕ частку у житловому будинку з надвірними будівлями, розташованогому по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_3 , та визнати право власності за позивачем ОСОБА_2 на Ѕ частку у житловому будинку з надвірними будівлями, розташованому по АДРЕСА_1 , як на частку у спільному майні подружжя.

Керуючись статтями 15, 16, 328, 392, 1261, 1268, 1269, 1297 ЦК України, ст. 22, 28 КпШС, статтями 60, 70 Сімейного кодексу України, статтями 4, 12, 13, 76-80, 258, 259, 263 265,354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Менської міської ради Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на Ѕ частку у житловому будинку з надвірними будівлями, розташованому по АДРЕСА_1 .

Визнатиза ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на Ѕ частку у житловому будинку з надвірними будівлями, розташованому по АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Менський районний суд Чернігівської області.

Позивачі:

ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

ОСОБА_2 ,місце реєстраціїта проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Відповідач:

Менська міська рада Чернігівської області, місцезнаходження: вул. Титаренка Сергія, 7 м. Мена Чернігівська область, індекс 15600, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04061777.

Суддя Н.В. Волошина

Джерело: ЄДРСР 95486105
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку