open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 219/7052/20

Провадження № 2/219/305/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(З А О Ч Н Е)

04березня 2021року Артемівськийміськрайонний судДонецької областів складі:головуючого судді ДубовикаР.Є.,за участюсекретаря судовогозасідання КривошапкоІ.О.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуу м.Бахмуті цивільнусправу запозовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 простягнення заборгованостіза договором,

В С Т А Н О В И В:

27 липня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором у розмірі 4340 грн., а також понесених позивачем судових витрат.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідно до договору оренди квартири (житлового приміщення) № 1 від 01 лютого 2020 року, який було укладено між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позивачем було передано відповідачу належну йому на праві власності квартиру, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в оренду за плату 2500 грн. в місяць та окремо за споживання комунальних послуг (п.п. 5.1 та 5.7 Договору). Вказана квартира була передана у користування відповідачу відповідно до умов договору № 1 від 01 лютого 2020 року. Відповідно до п.п. 5.2 договору, відповідач, зокрема, був зобов`язаний своєчасно вносити плату за користування квартирою та звільнити дану квартиру після спливу строку дії договору. Даний договір набрав чинності з 01 лютого 2020 року та закінчився 01 лютого 2021 року. Відповідно до п.п. 8.1. договору, сторони несуть майнові зобов`язання за невиконання або неналежне виконання умов Договору відповідно до вимог діючого законодавства. 17 квітня 2020 року відповідач повідомив про дострокове припинення договору та звільнив квартиру. Також відповідачем власноруч складено розписку, в якій він визнає заборгованість за спожиті комунальні послуги в сумі 4340 грн. та зобов`язується сплатити дану заборгованість у строк до 20 квітня 2020 року. Дана розписка складена у присутності свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Однак вказана грошова сума так і не була повернута позивачу. В усній формі відповідач погодився добровільно сплатити вказану грошову суму, однак, станом на день звернення до суду свої обіцянки не виконав. У зв`язку з цим, позивач вимушений звернутися до суду із даним позовом, оскільки іншим шляхом не може захистити свої права.

Позивач ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце судового засідання, у судове засідання не з`явився. Надав суду заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи без його участі. Проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_2 , який про дату, час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, у судове засідання не з`явився, причини своєї неявки суду не повідомив, відзив на позовну заяву не надав, тому суд на підставі п. 1 ч. 1 ст. 280 ЦПК України вирішує справу на підставі наявних у ній доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши всі обставини по справі та перевіривши їх доказами, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. ст.15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу має право звернутися до суду, який може захистити цивільне право або інтерес у один із способів, визначених частиною першою статті 16 ЦК України, або й іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України,кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що 01 лютого 2020 року між позивачем ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідачем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , укладено договір № 1 оренди квартири (житлового приміщення), розташованої за адресою: АДРЕСА_1 . Строк дії даного договору з 01 лютого 2020 року по 01 лютого 2021 року (а.с. 13-16).

Згідно з п. п. 1.1, 5.1, 5.7 договору оренди квартири (житлового приміщення), власник ОСОБА_1 зобов`язується передати наймачу ОСОБА_2 у тимчасове користування житлову квартиру розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , за плату 2500 гривень за 1 місяць та сплату комунальних послуг, телефону і інтернет-послуг.

Відповідно до п.п. 5.2 договору оренди квартири (житлового приміщення), всі платежі здійснюються наймачем до 1 числа поточного місяця.

Як видно з письмової розписки ОСОБА_2 , складеної 17 квітня 2020 року у присутності ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 визнав, що має заборгованість за комунальні послуги та проживання у квартирі у розмірі 4340 грн., які зобов`язується повернути у строк до 20 квітня 2020 року (а.с. 17).

Згідно з ч. 1ст. 810 ЦК України,за договором найму (оренди) житла одна сторона власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Відповідно до ч. 1ст. 812 ЦК України,предметом договору найму житла можуть бути помешкання, зокрема, квартира або її частина, житловий будинок або його частина.

Статтею 820 ЦК Українипередбачено, що розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла.

Згідно з ч. 3ст. 815 ЦК України,наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 526 ЦК України,зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимогвідповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зст. 625 ЦК України,боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідно дост. 610 ЦК України,порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача ОСОБА_1 підлягає стягненню сплачений позивачем судовий збір у розмірі 840,80 грн.

Керуючись ст. ст. 141, 263, 264, 265, 268, 282 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) заборгованість за договором оренди квартири (житлового приміщення) № 1 від 01 лютого 2020 року у розмірі 4340 (чотири тисячі триста сорок) грн. 00 коп., а також судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) грн. 80 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто Артемівським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Донецького апеляційного суду через Артемівський міськрайонний суд Донецької області протягом 30 днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення судуякщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя Р.Є. Дубовик

Джерело: ЄДРСР 95477148
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку