open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер 341/233/20

Номер провадження 2-п/341/7/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2021 року Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого-судді Гаполяка Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Галичі за відсутності учасників справи заяву представника відповідача адвоката Дениса Тараса Дмитровича в інтересах довірителя ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 20 травня 2020 року,-

встановив:

Представник відповідача адвокат Денис Т.Д. в інтересах довірителя ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить поновити строк на подання заяви, переглянути заочне рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 20 травня 2020 року. Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач не знав про прийняте рішення, оскільки перебував за кордоном, а дізнався про його існування у січня 2021 року під час перевірки відомостей щодо себе в Єдиному реєстрі боржників. Зазначає, що відповідач в період карантину втратив роботу та немає її по сьогоднішній день, а сума аліментів занадно велика враховуючи відсутність роботи в даний час. Крім того відповідачем завжди добровільно надавались кошти дітям коли він мав роботу.

Сторони в судове засідання не з`явилися.

Позивач та відповідач по справі скерували до суду заяви про розгляд справи у їхній відсутності, не заперечили щодо скасування заочного рішення.

В силу пункту 1 стаття 287 ЦПК України, неявка осіб, належним чином повідомлених про дату, час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Згідно з частини 1статті 284 ЦПК України, заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

У відповідності до пункту 2 частини 3 статті 287 ЦПК України, суд може своєю ухвалою за результатами розгляду заяви про перегляд заочного рішення скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що заочним рішенням Галицького районного суду Івано-Франківської області від 20 травня 2020 року ухвалено стягувати з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання на утримання трьох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 в розмірі по 2000 (дві тисячі) гривень щомісячно на кожну дитину до досягнення дітьми повноліття, однак не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, вирішено питання розподілу судових витрат. Згідно відомостей паспорта відповідач у період ухвалення вищезазначеного рішення перебував за кордоном.

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Прозапобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (з подальшими змінами) на всій території України встановлено карантин, починаючи з 12.03.2020 р. до 22.05.2020 р.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» установлено з 22.05.2020 р. до 22.06.2020 р. (продовженодо 31.07.2020 р.постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 р. № 500) на території відповідних регіонів України з урахуванням епідемічної ситуації карантин, продовживши на всій території України дію карантину, встановленого згаданою постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 та встановивши, що заходи, запроваджені актами законодавства в процесі реалізації карантину на період, визначений постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211, також продовжують діяти на період, встановлений постановою від 20.05.2020 р. № 392.

Законом України від 30.03.2020 р. № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», що набрав чинності 02.04.2020 р. доповнено розділ XII «Прикінцеві положення» доповнити пунктом 3 положенням про те, що під час дії згаданого карантину строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 ЦПК України, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Таким чином, наведеними приписами ЦПК України продовжено на строк дії карантину, зокрема, строки подання відзиву на позов.

За роз`ясненнями Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, викладеними у методичній інформації щодо спірних питань застосування законодавства про продовження процесуальних строків під час дії карантину, що надіслано судам та розміщено на офіційному веб-сайті Верховного Суду (https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/928802/), наведені законодавчі зміни, що набули чинності з моменту опублікування згаданого Закону № 540-ІХ, тобто з 02.04.2020 р., проте мають зворотну силу (пункт 2 Роз`яснень); при цьому Законом № 540-ІХ визначено, що процесуальні строки у визначених ним випадках не зупиняються, не поновлюються, а автоматично продовжуються (пункт 4). Також Верховним Судом звернуто увагу на те, що службові строки (тобто строки судової діяльності, встановлені законом для суду) продовжуються лише за умови, якщо вчинення процесуальної дії суддею (судом) залежить від вчинення або невчинення певних процесуальних дій учасниками справи (пункти 3, 6); до закінчення карантину суди не можуть розглядати справи, в яких «зобов`язаний» учасник не вчинив процесуальної дії, яка від нього очікується, або не реалізував надані йому процесуальні права. Отже, установлений у судовому рішення строк не може бути меншим, ніж строк дії карантину (пункт 7); на період дії карантину обчислення процесуальних строків зупиняється (пункт 8).

Враховуючи викладене суд вважає, що заява про перегляд заочного рішення підлягає задоволенню, оскілки відповідно до частин 1-3 статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін та кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до частини 1 статті 288 ЦПК України, заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Оскільки заявником надані доводи для перегляду заочного рішення, підстав для відмови в задоволенні заяви про перегляд заочного рішення немає, суд вважає за необхідне скасувати заочне рішення Галицького районногосуду Івано-Франківськоїобласті від20травня 2020року та призначити справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, поновивши строк на подання заяви про перегляд заочного рішення суду.

Керуючись статтями287,288 ЦПК України, суд -

постановив:

Поновити строк на подання заяви про перегляд заочного рішення суду.

Скасувати заочне рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 20 травня2020 року у справі позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів і призначити дану справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження на 08.30 год. 15 квітня 2021 року у відкритому судовому засіданні в приміщенні Галицького районного суду Івано-Франківської області.

Запропонувати відповідачу, у випадку заперечення проти позову, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати до суду відзив на позов, копію якого разом із доданими до нього документами надіслати позивачу.

Запропонувати позивачу подати до суду відповідь на відзив, а відповідачу - заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов та відповіді на відзив відповідно.

Веб-адреса (http://gl.if.court.gov.ua) сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:Т. В. Гаполяк

Джерело: ЄДРСР 95443353
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку