open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №203/745/21

Провадження №1-кс/0203/263/2021

УХВАЛА

10 березня 2021 року Кіровський районний суд міста Дніпропетровська у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого управління Головного управління національної поліції в Дніпропетровськійобласті ОСОБА_5 про відсторонення від посади відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Горошків Тетіївського району Київської області, громадянки України, працюючої на посаді голови Царичанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, маючої на утриманні двох дітей, зареєстрованої та мешкаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України, заявлене у рамках кримінального провадження №42021040000000032,

у с т а н о в и в:

1. 01 березня 2021 року слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду із цим клопотанням, у якому зазначив, що підозрювана 16.02.2021, близько 1230, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, одержала від ОСОБА_7 на паливну катку мережі АЗС «ОККО» 5000,00 грн.

2. У клопотанні слідчий просить суд відсторонити підозрювану від посади на два місяці.

3. Необхідність застосування саме такого виду забезпечення кримінального провадження слідчий обґрунтував необхідністю попередження вчинення підозрюваною іншого злочину, припинення або запобігання протиправної поведінки підозрюваної щодо перешкоджання здійсненню досудового розслідування у кримінальному провадженні.

4. У судовому засіданні прокурор заявлене клопотання підтримав у повному обсязі.

5. Підозрювана, її захисник проти задоволення клопотання слідчого заперечували.

6. Заслухавши пояснення підозрюваної, її захисника, прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

7. Судом встановлено, що за вказаними вище обставинами відкрите кримінальне провадження №42021040000000032, а 26.02.2021 ОСОБА_6 пред`явлено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України.

8. Крім того, підозрювана від грудня 2019 року обіймає посаду голови Царичанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, отже є службовою особою у розумінні статті 18, примітки1 до статті364 і відповідно до примітки 1 до статті 368 Кримінального кодексу України є особою, яка займає відповідальне становище.

9. Відповідно до підпункту «б» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України від 14.10.2014 №1700-VII «Про запобігання корупції» (далі Закон №1700-VII) підозрювана є суб`єктом відповідальності за корупційні правопорушення та зобов`язана дотримуватись встановлених правил запобігання проявам корупції.

10. Згідно зі статтею 22 Закону №1700-VII особам, зазначеним у частині першій статті 3 Закону, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах.

11. За правилами, встановленими частиною 1 статті 65 Закону №1700-VII, за вчинення корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень особи, зазначені в частині першій статті 3 Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

12. Пунктом 4 частини 2 статті 131 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) встановлено, що одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження, які застосовуються з метою досягнення дієвості провадження, є відсторонення від посади.

13. За приписами частини 1 статті 154 КПК відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

14. Суд при розгляді клопотання слідчого бере до уваги, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за яким передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі спеціальною конфіскацією.

15. Таким чином, ураховуючи наявність достатніх підстав вважати, що перебування підозрюваної на займаній посаді може негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду внаслідок можливого знищення та підроблення документів і речей, які мають значення для досудового розслідування, впливу на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправного перешкоджання кримінальному провадженню, з метою попередження, припинення або запобігання протиправної поведінки підозрюваної щодо перешкоджання здійсненню досудового розслідування у кримінальному провадженні, суд вважає за необхідне заявлене клопотання задовольнити.

16. Керуючись статтями 154 158, 369 372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Відсторонити ОСОБА_6 від посади голови Царичанськоїрайонної державноїадміністрації Дніпропетровськоїобласті строком на два місяці, тобто до 10 травня 2021 року.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 95442960
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку