open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 367/8469/20

Провадження №2-о/367/81/2021

РІШЕННЯ

Іменем України

01 березня 2021 Ірпінський міський суд Київської області у складі:

головуючого судді Мерзлого Л.В.,

при секретарі Спільній А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ірпінського міського суду справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Бучанська міська рада Київської області про встановлення факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини

в с т а н о в и в:

У грудня 2020 до Ірпінського міського суду Київської області звернулася ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини в якій просить встановити факт, що вона постійно проживала разом із спадкодавицею ОСОБА_2 на час відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , яка була зареєстрована по АДРЕСА_1 , але постійно мешкала разом з нею по АДРЕСА_2 так як через похилий вік та хронічні хвороби потребувала сторонньої допомоги та не могла обслуговувати приватний будинок, де була зареєстрована. Вказує, що на момент смерті померла також мешкала разом з нею, що підтверджується актом депутата Бучанської міської ради Київської області від 14.02.2021 зареєстрований, складений 12.01.2021.Після смерті матері відкрилася спадщина на 1/4 частину квартири АДРЕСА_2 , яка належала їй згідно свідоцтва про право власності на житло від 01.04.1993, виданого органом приватизації Бучанського заводу скловиробів. Зазначає, що є єдиною спадкоємицею за законом 1 черги і належно прийняла спадщину матері так, як постійно проживала разом із спадкодавицею на час відкриття спадщини. Інших спадкоємців ні по закону, ні по заповіту після смерті матері не має.

Ухвалою Ірпінського міського суду Київської області від 24.12.2020 заяву була залишено без руху.

Ухвалою Ірпінського міського суду Київської області від 21.01.2021 відрито провадження по даній справі та призначеної її до розгляду у відкритому судовому засіданні.

В судовому засіданні заявник - ОСОБА_1 просила задовольнити заявлені вимоги.

В судове засідання представник заінтересованої особи - Бучанської міської ради Київської області не з`явився, про час, місце та день розгляду справи повідомлений належним чином. Причини неявки суду не повідомив.

В судовому засіданні допитані в якості свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які є сусідками заявниці та проживають за адресою: АДРЕСА_2 , підтвердили факт проживання ОСОБА_1 та померлої її матері ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_2 з 1997 року по день її смерті.

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду, які з`явилися в судове засідання, дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , її батьки: ОСОБА_6 та ОСОБА_2 .

Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_2 після реєстрації шлюбу 20.01.1982 з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 змінила прізвище на - ОСОБА_1 .

Згідно свідоцтва про право власності на житло від 01.04.1993 року квартира в АДРЕСА_2 належить ОСОБА_2 та членам її сім`ї ОСОБА_1 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Згідно свідоцтва про смерть серія НОМЕР_3 виконавчим комітетом Бучанської селищної ради міста Ірпеня Київської області була зареєстрована смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_5 у віці 75 років, у м. Буча Київської області, актовий запис № 230 від 19.08.2005.

Згідно акту депутата Бучанської міської ради від 12.01.2021 при обстеженні матеріально-побутових умов проживання за адресою: АДРЕСА_2 встановлено, що за вищевказаною адресою зареєстрована та проживає: ОСОБА_1 , 1953 р.н., Також за вищевказаною адресою разом із заявницею не була зареєстрована, але постійно проживала по день своєї смерті її мати - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 . ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вели спільне господарство.

Згідно довідки № 8388862 від 08.02.2021 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 була знята з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 24.02.2021 року вих. № 44/02-31 Ірпінського міського нотаріального округу приватного нотаріуса Шех Ксенії Григорівни відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом згідно ст. 1261 ЦК України після померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 її матері ОСОБА_2 на 1/4 частку у праві власності на квартиру АДРЕСА_2 , що належала ОСОБА_2 .

Згідно ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 211 «Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», затвердженої наказом Міністра Юстиції України №20/5 від 03 березня 2004 року - доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

У своїй ухвалі № 505/2085/14-ц від 14.09.2016 Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшов висновку - «якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Згідно роз`яснень викладених у п.п.2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах спадкування» №7 від 30.05.2008, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

З положень ч. 2 ст. 1120 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_1 проживала з своєю матір`ю ОСОБА_2 на момент її смерті за адресою: АДРЕСА_2 та здійснювала за нею догляд, однак факт такого проживання може бути встановлений виключно в судовому порядку.

Метою встановлення факту спільного проживання заявника зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки; чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Бучанська міська рада Київської області про встановлення факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, знайшла своє підтвердження у судовому засіданні, а також те, що цей факт ніким не оспорюється, суд вважає можливим задовольнити заявлені заявником вимоги.

На підставі викладеного, керуючись статтями 4, 12, 13, 19, 247, 259, 264 - 265, 273, 293 - 294, 315, 319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Бучанська міська рада Київської області про встановлення факту проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом із спадкодавцем - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою: АДРЕСА_2 на час відкриття спадщини.

Повний текст судового рішення складено 09.03.2021.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/sud1013/ та в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням - http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Л.В. Мерзлий

Джерело: ЄДРСР 95427772
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку