open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 456/33/21

Провадження № 2-о/456/17/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2021 року місто Стрий

Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої судді Гули Л. В.

з участю секретаря Петренко Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Стрию справу за заявою виконувача обов`язків керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області про визнання спадщини відумерлою,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позицій сторін.

Виконувач обов`язків керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області, уточнивши вимоги, просить визнати відумерлою спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається із земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,36 га на території Подорожненської сільської ради Стрийського району Львівської області, право на яку посвідчено сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, зареєстрованим 09.04.1997 за № 620 в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Стрийською районною державною адміністрацією.

В обґрунтування заявлених вимог покликався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,36 умовних кадастрових гектарів на території Подорожненської сільської ради Стрийського району Львівської області, яке посвідчено сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, зареєстрованим 09.04.1997 за № 620 в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Стрийською районною державною адміністрацією. ОСОБА_1 на день смерті проживала одна в с. Зарічне Стрийського району Львівської області, заповіту від її імені не було, спадкоємців немає, за охороною спадкового майна та оформленням спадщини ніхто не звертався, господарство закрите, спадкоємців будь-якої з черг спадкування не виявлено. Прокурор зазначає, що саме тривала бездіяльність Подорожненської сільської ради щодо звернення до суду із заявою про визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою свідчить про нездійснення цим органом захисту інтересів територіальної громади у сфері ефективного розпорядження майном та землями територіальної громади, які в даному випадку збігаються з інтересами держави, що має прояв в усвідомленій пасивній поведінці уповноваженого суб`єкта владних повноважень та підтверджує наявність виключного випадку для звернення прокурора з даною заявою до суду. Відтак, враховуючи, що з часу смерті ОСОБА_1 минуло понад 14 років, а спадкоємці, якщо такі навіть і є, не прийняли спадщину, таку слід визнати відумерлою.

Заяви та клопотання сторін, узагальнення їх доводів та інші процесуальні дії у справі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи від 12 січня 2021 року головуючим суддею в справі визначено суддю Гулу Л.В. /а.с. 17/

Ухвалою Стрийського міськрайонного суду Львівської області від 13.01.2021 заяву виконувача обов`язків керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області про визнання спадщини відумерлою прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 10.02.2021. Роз`яснено сторонам їх процесуальні права /а.с. 18/.

В судовому засіданні 10.02.2021 проведено заміну заінтересованої особи: з Подорожненської сільської ради на Стрийську міську раду Стрийського району Львівської області.

Розгляд справи по суті відбувся 25.02.2021 за участі прокурора Романіва О.В.

Представник Стрийської місцевої прокуратури Львівської області прокурор Романів О.В. в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Стрийської міської ради Стрийського району Львівської області Темник Н.С. подала заяву, в якій просить розглянути дану справу за її відсутності, заяву виконувача обов`язків керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області про визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою підтримує.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення її по суті, враховуючи вимоги ст. 6 Європейської конвенції з прав людини та основоположних свобод, відповідно до якої кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків, суд вважає, що справу слід вирішити в межах тих доказів, які були отримані в ході судового розгляду, а також на підставі наявних письмових доказів, які містяться у матеріалах справи. Оцінивши докази з точки зору належності, допустимості та достатності, суд, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши та дослідивши письмові докази по справі, які мають юридичне значення для її розгляду, вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Фактичні обставини справи, встановлені судом, та відповідні їм правовідносини.

З інформаційної відповіді № 1815/21.31.04-04, наданої Стрийським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Зарічне Стрийського району Львівської області померла ОСОБА_1 , про що виконавчим комітетом Подорожненської сільської ради Стрийського району Львівської області складено актовий запис про смерть № 9 від 01.06.2006 /а.с. 6/.

Спадщина відкрилася в цей же день 30.05.2006 відповідно до вимог ч. 2 ст. 1220 ЦК України (в редакції, що була чинною на час виникнення правовідносин).

Судом встановлено, що до складу спадщини померлої ОСОБА_1 ввійшло право на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки (паю) на території Подорожненської сільської ради Стрийського району Львівської області, яке посвідчено сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, зареєстрованим 09.04.1997 за № 620 в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Стрийською районною державною адміністрацією /а.с 7,9/.

Згідно з довідкою, виданою ТзОВ «Західземлепроект», від 22.12.2020 за № 51 вартість земельної ділянки площею 1,36 га (землі сільськогосподарського призначення), яка знаходиться на території Подорожненської сільської ради Стрийського району Львівської області, становить 729025 грн /а.с. 15/.

Судом встановлено та підтверджується долученою до матеріалів справи відповіддю Подорожненської сільської ради за № 41 від 20.05.2020, що на день смерті ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в її господарстві в селі Зарічне Стрийського району ніхто не проживав і не був зареєстрований. Господарство ОСОБА_1 закрите /а.с. 8/.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 60838035 від 08.07.2020 за запитом « ОСОБА_1 » інформація у Спадковому реєстрі відсутня /а.с. 10/.

Крім того, відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 60837997 від 08.07.2020 за запитом « ОСОБА_1 » інформація у Спадковому реєстрі відсутня /а.с. 11/.

13.11.2020 листом № 14.38/05-42-6802ВИХ-20 перший заступник керівника Стрийської місцевої прокуратури Львівської області повідомив Подорожненську сільську раду Стрийського району Львівської області про те, що ним буде подано до Стрийського міськрайонного суду Львівської області заяву в інтересах держави в особі Подорожненської сільської ради про визнання спадщини ОСОБА_1 відумерлою /а.с. 13-14/.

Мотиви, з яких виходить суд, та застосовані норми права.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання (ч. 1 ст. 15 ЦК України).

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 131-1 Конституції України визначено, що в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках.

Відповідно до вимог ч. 1, ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 № 1697-VII представництво прокурором інтересів громадян або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадян або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до вимог ст. 56 ЦПК України у випадках, встановлених законом, прокурор може звернутися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Відповідно до ст. 334 ЦПК України заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Так, як вбачається з відповіді Стрийського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) за № 1815/21.31.04-04, ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Зарічне Стрийського району Львівської області, де постійно проживала та була зареєстрована одна.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Дослідженими матеріалами справи встановлено, що днем смерті ОСОБА_1 є ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 1-3 ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Висновки суду за результатами розгляду позовної заяви.

Враховуючи той факт, що відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) та Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкові справи не заводились, заповіт від імені ОСОБА_1 відсутній, на момент смерті спадкодавець проживала одна, спадкоємці із заявами про прийняття спадщини не зверталися, як і не звертались будь-які особи до Подорожненської сільської ради Стрийського району Львівської області за охороною спадкового майна, з часу відкриття спадщини сплило більше одного року, суд дійшов висновку про необхідність визнання спадщини відумерлою.

Керуючись ст. 293, 294, 331-338ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається із земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,36 га на території Подорожненської сільської ради Стрийського району Львівської області, право на яку посвідчено сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, зареєстрованим 09.04.1997 за № 620 в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Стрийською районною державною адміністрацією, відумерлою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 05.03.2021.

Суддя Л.В.Гула

Джерело: ЄДРСР 95390974
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку