open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

номер провадження справи 27/141/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

02.03.2021 Справа № 908/2139/20

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Дроздової С.С. при секретарі судового засіданні Шолоховій С.В., розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "СЯЙВОМЕТ" (69032 м. Запоріжжя, вул. Доківська, б. 3, код ЄДРПОУ 40063752)

до відповідача: ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL)

про стягнення 75000 доларів США

за участю представників сторін:

від позивача: Панченко С.М., ордер АР № 1021374 від 25.02.2021 р.

від відповідача: не з`явився

УСТАНОВИВ:

20.08.2020 р. до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "СЯЙВОМЕТ" до відповідача ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI про стягнення 75 000 доларів США за Контрактом № 100519-TS.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.08.2020 р. справу № 908/2139/20 передано на розгляд судді Дроздовій С.С.

Ухвалою суду від 25.08.2020 р. позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків.

27.08.2020 р. на адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "СЯЙВОМЕТ" надійшли докази усунення недоліків позовної заяви, на виконання вимог ухвали суду від 25.08.2020 р.

Ухвалою Господарського суду міста Запорізької області від 31.08.2020 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/2139/20, присвоєно справі номер провадження 27/141/20, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначено на 07.12.2020 р.

Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю "СЯЙВОМЕТ" (69032, м. Запоріжжя в 7-денний строк з дня отримання цієї ухвали надати суду по два примірники належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів на англійську мову таких документів:

- позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "СЯЙВОМЕТ" до відповідача ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI про стягнення 75000 доларів США за Контрактом № 100519-TS;

- цієї ухвали від 31.08.2020 про відкриття провадження у справі № 908/2139/20;

- прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

Запропоновано сторонам судового процесу подати суду у строк до 25 листопада 2020 року: позивачу - будь-які додаткові докази в обґрунтування позовних вимог (у разі їх наявності); відповідачу - Компанії "EUROPEAN TOP TRADE SPRL" встановити відповідачу строк для подання (надіслання) до Господарського суду Запорізької області відзиву (у т.ч. з перекладом на українську мову) - 20 днів з дня вручення цієї ухвали про відкриття провадження у справі; заперечення на відповідь на відзив (у т.ч. з перекладом на українську мову) - протягом 15 днів з дня вручення відповіді на відзив (за наявності); позивачу - встановити позивачу строк для подання до суду: відповіді на відзив (у т.ч. з перекладом на англійську мову), із документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи - протягом 15 днів з дня отримання відзиву позивачем (за наявності).

Роз`яснено ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL), що відповідно до вимог ст. 165 ГПК України: у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову; відзив підписується відповідачем або його представником; відзив повинен містити, зокрема: у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем; обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, наданих позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання; заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду; до відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи; до відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача; у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Зупинено провадження у справі № 908/2139/20 до виконання судового доручення про вручення судових та позасудових документів чи повідомлення про неможливість такого вручення.

31.08.2020 р. Господарський суд Запорізької області звернувся із судовим дорученням (проханням про вручення за кордоном судових або позасудових документів) до Міністерства юстиції України, для подальшої передачі до компетентної установи - Міністерства юстиції Турецької Республіки (06659 KIZILAY/ANKARA) про вручення ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL) ухвали Господарського суду Запорізької області від 31.08.2020 р.

Станом на 07.12.2020 р. на адресу Господарського суду Запорізької області повідомлення про вручення поштового відправлення ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL) не надходило.

Ухвалою суду від 07.12.2020 р. провадження у справі поновлено з 07.12.2020 р.

07.12.2020 р. судом проведено підготовче засідання у справі № 908/2139/20.

Ухвалою суду від 07.12.2020 р., відповідно до ст. 183 ГПК України підготовче провадження у справі відкладено на 02.03.2021 р.

Повторно запропоновано сторонам судового процесу подати суду документи:

позивачу: будь-які додаткові докази в обґрунтування позовних вимог (у разі їх наявності);

відповідачу - ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL) встановлено строк для подання (надіслання) до Господарського суду Запорізької області відзиву (у т.ч. з перекладом на українську мову) - 20 днів з дня вручення цієї ухвали про відкриття провадження у справі; заперечення на відповідь на відзив (у т.ч. з перекладом на українську мову) - протягом 15 днів з дня вручення відповіді на відзив (за наявності);

позивачу: встановлено строк для подання до суду: відповіді на відзив (у т.ч. з перекладом на англійську мову), із документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи - протягом 15 днів з дня отримання відзиву позивачем (за наявності).

Роз`яснено ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL), що відповідно до вимог ст. 165 ГПК України: у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову; відзив підписується відповідачем або його представником; відзив повинен містити, зокрема: у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем; обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, наданих позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання; заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду; до відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи; до відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача; у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Суд зазначив, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю "СЯЙВОМЕТ" (69032 м. Запоріжжя, вул. Доківська, б. 3, код ЄДРПОУ 40063752) в строк до 28 грудня 2020 р. надати суду по два примірники належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів на англійську мову

- цієї ухвали від 07.12.2020 у справі № 908/2139/20;

- прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

Провадження у справі № 908/2139/20 зупинено до виконання судового доручення про вручення судових та позасудових документів чи повідомлення про неможливість такого вручення.

Суд звернувся із судовим дорученням (проханням про вручення за кордоном судових або позасудових документів) до Міністерства юстиції України, для подальшої передачі до компетентної установи - Міністерства юстиції Турецької Республіки (06659 KIZILAY/ANKARA) про вручення ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL) ухвали Господарського суду Запорізької області від 07.12.2020 р.

29.12.2020 р. заявою № 268 від 28.12.2020 р. (вх. № 25647/08-08/20 від 29.12.2020 р.) позивач на виконання ухвали Господарського суду Запорізької області від 07.12.2020 р. по справі № 908/2139/20 надав по два примірника належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів на англійську мову ухвали від 07.12.2020 р. у справі № 908/2139/20, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів та оригінал фіскального чеку, опису на підтвердження надання поштових послуг в якості доказу відправлення копії ухвали від 07.12.2020 р. у справі № 908/2139/20, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

30.12.2020 р. з метою виконання ухвали Господарського суду Запорізької області від 07.12.2020, на адресу Міністерства юстиції України надсилано для подальшого скерування офіційний (нотаріально посвідчений) переклад на англійську мову (прошитий, пронумерований та скріплений мокрою печаткою) ухвалу Господарського суду Запорізької області від 07.12.2020 у справі № 908/2139/20; прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів

Станом на 02.03.2021 р. на адресу Господарського суду Запорізької області повідомлення про вручення поштового відправлення ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL) не надходило.

Провадження у справі поновлено з 02.03.2021 р.

02.03.2021 р. судом продовжено підготовче засідання у справі № 908/2139/20.

Відповідно до ст. 222 Господарського процесуального кодексу України, за наявності заперечень з боку будь-кого з учасників судового процесу проти здійснення повного фіксування судового засідання за допомогою відеозаписувального технічного засобу - таке фіксування здійснюється лише за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фіксування судового процесу у справі здійснюється за допомогою технічних звукозаписувальних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу "Оберіг".

02.03.2021 р. судом оголошено про відкриття підготовчого засідання та оголошено справу, яка розглядається.

Головуючим оголошено склад суду, а також прізвище секретаря судового засідання.

Судом з`ясовано наявність відводів згідно ст. ст. 35, 36, 37 ГПК України.

Відводів складу суду, секретарю судового засідання не заявлено.

Судом з`ясовано у представника позивача чи відомі йому права та обов`язки, відповідно до ст. ст. 42, 46 ГПК України та чи є необхідність роз`яснення прав та обов`язків.

Права та обов`язки представнику позивача відомі, роз`яснень не потребують.

Судом з`ясовано у представника позивача про наявність заяв чи клопотань.

Представником позивача будь-яких заяв чи клопотань процесуального характеру не заявлено.

02.03.2021 р. представник позивача надав суду письмові пояснення (вх. № 4510/08-08/21 від 02.03.2021 р.) з яких вбачається, що відповідач поставив позивачу товар згідно контракту № 100519-ТS від 10.05.2019 р. в повному обсязі, на підтвердження надав належним чином завірені копії відповідних документів, у зв`язку з чим просить суд відкласти підготовче засідання для належного оформлення заяви в порядку ст.231 ГПК України, оскільки спір між сторонами відсутній.

Відповідно до частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених, зокрема, пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Враховуючи зазначене, з метою належного повідомлення відповідача про наявність даного спору, дату, час та місце розгляду справи № 908/2139/20, зважаючи на необхідність повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, забезпечення рівності прав та обов`язків всіх учасників процесу, також враховуюче усне клопотання позивача суд дійшов висновку про відкладення підготовчого засідання.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи висновки суду стосовного того, що направлені документи не були вручені відповідачу, приймаючи до уваги положення статті 228 Господарського процесуального кодексу України, провадження у справі зупинити.

Керуючись ст. ст. 42, 46, 182, 183, 202, 228, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі 908/2139/20 з 02.03.2021 р. для подальшого розгляду.

2. Відкласти підготовче засідання у даній справі на 07 квітня 2021 о/об 11 год. 00 хв. яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001 м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4, корпус 2, кабінет № 116.

Телефон Єдиного Контакт-центр судової влади України 0 800 501 492.

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "СЯЙВОМЕТ" (69032 м. Запоріжжя, вул. Доківська, б. 3, код ЄДРПОУ 40063752) в строк до 25.03.2021 р. надати суду по два примірники належним чином (нотаріально) засвідчених перекладів на англійську мову

- цієї ухвали від 02.03.2021 0 у справі № 908/2139/20;

- прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

4. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи. Документи на підтвердження їх повноважень оформити згідно з вимогами ст.ст. 58, 60 ГПК України, а також надати належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують повноваження представників.

5. При направленні в судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі документи, довіреність), та оригінали доказів, якими учасники справи обґрунтовують обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень.

6. Звернутися із судовим дорученням (проханням про вручення за кордоном судових або позасудових документів) до Міністерства юстиції України, для подальшої передачі до компетентної установи - Міністерства юстиції Турецької Республіки (06659 KIZILAY/ANKARA) про вручення ANT TEKNIK MAKINA SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI (TURKEY, MIMAR SINAN MAH. GUNDOGDU SK.№: 68 IC RAPINO: 1 CEKMEKOY/ISTANBUL) ухвали Господарського суду Запорізької області від 02.03.2021 р.

7. Копію цієї ухвали надіслати позивачу у справі разом прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

8. Зупинити провадження по справі № 908/2139/20 до виконання судового доручення про вручення судових та позасудових документів чи повідомлення про неможливість такого вручення.

9. Попередити сторони, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

України, а також надати належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують повноваження представників.

10. Повідомити учасників справи, що згідно з ч. 8 ст. 80 Господарського кодексу України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

11. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації про час та розгляд справи зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/. Електронна адреса господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua. Єдиний Контакт-центр судової влади України 0-800-501-492. Гаряча телефонна лінія суду функціонує за номером (061) 764-89-30, прес-секретар господарського суду Запорізької області - Клімова Наталія Миколаївна.

12. Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, в частині зупинення провадження у справі ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбаченому розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 09.03.2021 р.

Повний текст ухвали буде розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя С.С. Дроздова

Джерело: ЄДРСР 95372734
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку