open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 569/19914/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2021 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі головуючого судді Бучко Т.М.

секретар судового засідання Дем`янчук Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів субсидії,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача суму надміру виплачених (у вигляді житлових субсидій) коштів в сумі 11857,17 грн та судовий збір у сумі 2102 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог покликається на те, що відповідно до поданої заяви від 5 червня 2019 року відповідачу була призначена житлова субсидія на період з червня 2019 року по квітень 2020 року. В результаті проведення перевірки правильності призначення житлової субсидії відповідачу за адресою АДРЕСА_1 було виявлено факт зняття реєстрації в помешканні 31 серпня 2019 року ОСОБА_2 , в зв`язку зі смертю. Внаслідок неподання інформації про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні членів домогосподарства відповідачу було надміру нараховано житлову субсидію за період з 1 вересня 2019 року по 30 квітня 2020 року в сумі 11857,17 грн. Листом від 3 червня 2020 року відповідачу запропоновано в термін до 20 липня 2020 року добровільно повернути суму надміру виплаченої субсидії, але кошти відповідачем не сплачені.

Ухвалою від 17 грудня 2020 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив спрощене позовне провадження у справі з проведенням судового засідання з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився. 4 березня 2021 року подав суду заяву про розгляд справи без участі представника позивача, позов просить задовольнити.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явилася, причини неявки суду не повідомила. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлена своєчасно та належним чином. Відзиву на позовну заяву до суду не надходило.

Відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Суд, дослідивши представлені у справі докази, дійшов таких висновків.

Умови призначення та порядок надання громадянам житлових субсидій регулюються Положенням про порядок призначення житлових субсидій (далі - Положення), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21 жовтня 1995 року (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Відповідно до п.3 Положення призначення житлових субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м.Києві і м.Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

Згідно із п.13 Положення для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання: заяву про призначення житлової субсидії за формою, встановленою Мінсоцполітики, декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формою, встановленою Мінсоцполітики. Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

Відповідно до п.9 Положення житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства. До складу домогосподарства включаються всі особи, що зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), на яких розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії.

5 червня 2019 року відповідач звернулася до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради із заявою про призначення житлової субсидії за адресою АДРЕСА_1 . Разом із заявою відповідач подала декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, в якій в розділі І зазначила дані про осіб, які входять до складу домогосподарства, а саме ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Рішенням Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради ОСОБА_1 призначено житлову субсидію за адресою АДРЕСА_1 на термін з 1 червня 2019 року по 30 квітня 2020 року.

Відповідно до п.16 Положення громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов`язаний протягом 30 календарних днів проінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про обставини для перерахунку призначеної житлової субсидії, зокрема: зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа - членів домогосподарства, які фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), їх соціального статусу. У разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім`ї члена домогосподарства подаються нові заява та декларація.

Перевіркою, проведеною Управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради, встановлено, що 31 серпня 2019 р. ОСОБА_2 знята з реєстраційного обліку за адресою АДРЕСА_1 в зв`язку зі смертю.

В заяві про призначення житлової субсидії від 5 червня 2019 року відповідач своїм підписом підтвердила, що у разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміна у складі осіб, які зареєстровані (фактично проживають), зміна в переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, придбання майна, товарів або оплата послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень), зобов`язується протягом місяця повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення.

Однак, в порушення зазначеного обов`язку відповідач не повідомила Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради протягом місяця про зняття з реєстрації ОСОБА_2 в квартирі 31 серпня 2019 року.

Відповідно до абзацу п`ятого пункту 22 Положення за рішенням комісії надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється за поданням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, управителів, об`єднання, виконавців комунальних послуг у разі, коли громадянин не повідомив структурному підрозділу з питань соціального захисту населення про обставини, зазначені у пункті 16 цього Положення, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.

У випадках, зазначених в абзацах четвертому - восьмому цього пункту, на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, який призначив житлову субсидію, сума надміру перерахованої (виплаченої) субсидії повертається громадянином до державного бюджету, а саму житлової субсидії, яка надавалася не у грошовій формі, повертається управителем, об`єднанням, виконавцем комунальних послуг до державного бюджету шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії. У разі відмови громадянина добровільно повернути суму надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії питання про її примусове стягнення вирішується у судовому порядку (п.22 Положення).

Згідно з проведеним позивачем розрахунком надміру виплачених житлових субсидій по особовій справі № 429660 громадянки ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 надання субсидії припинено з 1 вересня 2019 року, субсидія підлягає поверненню за період з 1 вересня 2019 року по 30 квітня 2020 року згідно акта перевірки від 22 травня 2020 року в сумі 11857,17 грн.

Відповідачу було запропоновано в термін до 20 липня 2020 року внести на рахунок Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради надміру надану субсидію в сумі 11857,17 грн, що підтверджується листом № 08-2575 від 3 червня 2020 року.

Проте, відповідач суму надміру виплачених коштів субсидії не повернула.

Правовідносини щодо набуття, збереження майна без достатньої правової підстави регулюються главою 83 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Стаття 1215 ЦК України встановлює випадки, коли набуте особою без достатньої правової підстави майно за рахунок іншої особи не підлягає поверненню.

Згідно з ч.1 ст.1215 ЦК України не підлягають поверненню безпідставно набуті: заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Суд з представлених у справі доказів встановив факт недобросовісності набуття відповідачем коштів за призначеною житловою субсидією, відтак сума надміру виплаченої житлової субсидії має бути повернута відповідачем як така, що одержана без належної правової підстави.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені дослідженими у справі доказами, а тому позов підлягає задоволенню.

За правилами ст.141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача понесені ним документально підтверджені витрати на оплату судового збору.

На підставі наведеного та керуючись ст.10, 12, 89, 141, 223, 258-259, 263-265, 267, 273, 280-282, 353, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Позов Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів субсидії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради суму надміру виплачених у вигляді житлових субсидій коштів: на рахунок НОМЕР_1 в ДКСУ

(МФО 820172; ЄДРПОУ 37567866) в сумі 11 652 (одинадцять тисяч шістсот п`ятдесят дві) грн. 34 коп. та на рахунок НОМЕР_2 в ДКСУ (МФО 820172; ЄДРПОУ 37567866) в сумі 204 (двісті чотири) грн. 83 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради 2102 (дві тисячі сто дві) грн. у відшкодування судових витрат.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони у справі:

позивач - Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради, місцезнаходження: 33028, м.Рівне, вул.Соборна, 12; код ЄДРПОУ 03195441;

відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_3 .

Суддя

Джерело: ЄДРСР 95369152
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку