open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 372/3353/20

Провадження № 2-285/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(Заочне)

09 березня 2021 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Висоцької Г.В.

при секретарі Ковтуненко Ю.В.,

розглянувши у приміщенні Обухівського районного суду Київської області у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, третя особа без самостійних вимог на стороні позивача - Приватне акціонерне товариство «ДТЕК Київські Регіональні Електромережі»

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2020 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що ТОВ «Київська обласна енергопостачальна компанія» є електропостачальником та отримало ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, що підтверджується постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.06.2018 р. ОСОБА_1 до 01.01.2019 року, тобто до дня запровадження нового ринку електричної енергії, купувала електричну енергію у вертикально інтегрованого суб`єкта господарювання - ПрАТ «Київобленерго». Враховуючи факт споживання електричної енергії, між ОСОБА_1 та позивачем укладено Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг №400796866 від 01.01.2019 року, шляхом приєднання до умов публічного договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. У зв`язку із невиконанням зобов`язань ОСОБА_1 за договором, позивач звернувся до суду із заявою про видачу судового наказу. 11.10.2019 року судовий наказ було видано. Ухвалою суду від 16.01.2020 року вказаний судовий наказ скасовано за заявою ОСОБА_1 . В серпні 2020 року ОСОБА_1 в усній формі повідомила позивача про те, що вона не є власником нерухомого майна за місцем надання послуг. у зв`язку із чим не має наміру сплачувати наявну заборгованість. Проте ОСОБА_1 не здійснювала будь яких заходів щодо розірвання договору про постачання електричної енергії, а свідомо замовчувала зазначені обставини, безпідставно вважаючи, що договірні відносини припинені. Таким чином, позивач, отримуючи інформацію про наявність споживання з точкою обліку правомірно вважав, що споживання здійснює саме ОСОБА_3 . Із наданих ОСОБА_1 копій договорів купівлі-продажу нерухомого майна вбачається, що новим власником є ОСОБА_2 , що дає підстави вважати, що вона також могла споживати електричну енергію за точкою комерційного обліку. Позивач свої зобов`язання за договором виконує в повному обсязі та постачає електричну енергію, а відповідачі в супереч закону та умовам договору не здійснюють плату за електричну енергію. Враховуючи зазначене, виникла заборгованість у розмірі 240 011 грн. 68 коп., яку позивач просить стягнути з відповідачів.

Ухвалою судді від 27.10.2020 року у справі відкрито провадження для розгляду за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 04.02.2021 року закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судове засідання представник позивача не з`явився ,подав до суду заявку, в якій просив слухати справу за його відсутності, проти винесення заочного рішення не заперечив.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялись належним чином, шляхом направлення судових повісток засобами поштового зв`язку, відзивів, заяв, клопотань до суду не надали.

За таких обставин, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи без участі відповідача, на підставі наявних доказів у матеріалах справи. Керуючись ст. 280 ЦПК України, суд зі згоди представника позивача розглянув справу заочно.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відносини, пов`язані з розподілом, купівлею-продажем та постачанням електричної енергії споживачам регулюються Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 року №2019-YІІІ Закон також визначає організаційні засади функціонування ринку електричної енергії в Україні.

Судом встановлено, що ТОВ «Київська обласна енергопостачальна компанія» є електропостачальником та отримало ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, що підтверджується постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.06.2018 р. № 429.

Відповідач ОСОБА_1 отримувала вказану послугу з постачання електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 , уклавши договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 400796866 від 01.01.2019 року з постачальником, внаслідок приєднання його до умов публічного договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого на веб-сайті позивача, шляхом фактичного споживання електричної енергії.

Пунктом 1.2.15. ПРРЕЕ встановлено, що укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил. Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку). На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Отже, договір між позивачем та відповідачем ОСОБА_1 укладено шляхом приєднання Відповідача до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого на веб-сайті позивача, шляхом фактичного споживання відповідачем електричної енергії, а приєднавшись до договору, відповідач взяв на себе договірні зобов`язання, зокрема, здійснювати оплату вартості електричної енергії.

Цей Договір є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії виключно побутовим та малим непобутовим споживачам постачальником універсальних послуг та укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання Споживача до цього Договору. Умови цього Договору є однаковими для всіх споживачів. Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги розміщено на офіційному веб-сайті ТОВ «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК» за посиланням: http://koec.com.ua/page?root=18&id=19.

Беручи до уваги, що договір укладений на умовах, які розроблені електропостачальником та опубліковані на офіційному веб-сайті ТОВ «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК», без викладення його в паперовій формі, а факт укладення договору підтверджується діями відповідача, які спрямовані на виконання його умов, зокрема, споживанням електричної енергії та заяв від відповідача ОСОБА_4 до ТОВ «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК» щодо надання письмового примірника Договору не надходило.

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу України, - за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ч. 1 ст. 633 Цивільного кодексу України, - публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Відповідно до ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України, - Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

У зв`язку із невиконанням зобов`язань ОСОБА_1 за договором, позивач звернувся до Обухівського районного суду Київської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості із ОСОБА_1

11 жовтня 2019 року Обухівським районним судом Київської області видано судовий наказ.

16 січня 2020 року ухвалою Обухівського районного суду Київської області судовий наказ скасовано за заявою ОСОБА_1 .

Із позову вбачається, що в серпні 2020 року ОСОБА_1 повідомила в усній формі позивача про те, що вона не є власником нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 та надала копії відповідних договорів купівлі-продажу, у зв`язку із чим не має наміру сплачувати наявну заборгованості.

ОСОБА_1 не здійснювала заходи спрямовані на розірвання договору про постачання електричної енергії, який діяв до 01.01.2020 року, не робила офіційного повідомлення про звільнення приміщення, не подавала до Оператора системи розподілу заперечень щодо укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, не подавала заперечень і до постачальника щодо укладення договору про постачання електричної енергії.

В постанові від 08.05.2018 року у справі № 757/45133/15-ц Велика Палата Верховного суду зазначила, що відповідно до п. 6.18 Правил користування електричною енергією у разі звільнення займаного приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією споживач зобов`язаний повідомити постачальника електричної енергії та (у разі наявності відповідного договору) електропередавальну організацію або основного споживача не пізніше ніж за 20 робочих днів до дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією та надати заяву щодо розірвання договору, і в цей самий термін здійснити сплату всіх видів платежів, передбачених відповідними договорами, до заявленого споживачем дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією включно.

Постачальник електричної енергії зобов`язаний припинити постачання електричної енергії за договором, а електропередавальна організація - передачу електричної енергії із заявленого споживачем дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування електричною енергією. За умови одночасного розірвання договору про постачання електричної енергії з попереднім споживачем, виплати всіх видів платежів, передбачених відповідними договорами, та звернення нового споживача щодо укладення договору про постачання електричної в межах одного розрахункового періоду припинення електропостачання об`єкта не здійснюється.

У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживачем постачальника електричної енергії та (у разі наявності відповідного договору) електропередавальну організацію або основного споживача про звільнення приміщення та/або остаточне припинення користування електричною енергією споживач зобов`язаний здійснювати оплату спожитої на таких об`єктах електричної енергії та інших платежів виходячи з умов договорів.

З новим споживачем укладаються договори відповідно до вимог законодавства України зокрема цих Правил та нормативно-технічних документів, після розірвання договорів зі споживачем, який звільняє приміщення.

З наданих ОСОБА_1 копій договорів купівлі-продажу нерухомого майна вбачається, що новим власником приміщень є ОСОБА_2 , а тому наявні підстави вважати, що вона також могла споживати електричну енергію за точкою комерційного обліку протягом 01.01.2019 року по 31.07.2020 року.

Відповідно до п 2.1. Договору, - за цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 6.2. Договору, - Споживач зобов`язується, зокрема, забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії відповідно до умов цього Договору та пов`язаних з постачанням електричної енергії послуг згідно з умовами цього Договору.

Позивач свої зобов`язання за Договором виконує в повному обсязі та постачає (продає) Відповідачу електричну енергію. Натомість, Відповідач, всупереч п.1 ч. З ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», п. 5.5.5. ПРРЕЕ, а також умовам укладеного між Сторонами Договору не виконує належним чином свої зобо`язання за Договором, не оплачуючи спожиті послуги.

Враховуючи зазначене, станом на момент звернення до суду у Відповідачів виникла заборгованість перед позивачем на загальну суму 24 011,86 грн за спожиту енергію, що підтверджується наданим позивачем розрахунком.

Отже, у зв`язку із невиконанням відповідачами своїх зобов`язань за договором, були порушенні законні права та інтереси позивача.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України «Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено законом».

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно п.2.3. Договору, обсяг проданої споживачу електроенергії визначається Оператором системи розподілу - ПрАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ».

Пунктом 4.3. ПРРЕЕ встановлено, що дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку ,встановленому Кодексом комерційного обліку.

ПрАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» було надано ТОВ «КИЇВСКЬА ОБЛАСНА ЕК» шляхом електронного обміну даними інформацію про обсяг спожитої електричної енергії Споживачем, на підставі якої позивачем сформовані рахунки за електроенергію.

Таким чином, загальна сума заборгованості з оплати електричної енергії за період з січня 2019 року по липень 2020 року становить 240 011 грн. 68 коп.

Відповідно до ст. 56 Закону України «Про ринок електричної енергії», - Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Відповідно до ч. З ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії», - Споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, - якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 590 Цивільного кодексу України, - зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, - Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Відповідно до ч.1 ст. 4. Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13 квітня 2017 року №2019-VIII, учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оскільки відповідачі в добровільному порядку заборгованість за спожиту електроенергію не сплачують, суд вважає за необхідне позов задовольнити та стягнути з них заборгованість у сумі 240 011 грн. 68 коп.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідачів на користь позивача необхідно стягнути 3600,18 грн. сплаченого судового збору.

Керуючись ст. ст. 525, 526,530, 590, 610, 625, ЦК України, ст.ст. 12, 13, 77-82, 141, 263, 264-265, 268, 280 ЦПК України суд,

В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, третя особа без самостійних вимог на стороні позивача - Приватне акціонерне товариство «ДТЕК Київські Регіональні Електромережі» - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська обласна енергопостачальна компанія» заборгованість за спожиту електричну енергію за Договором про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг в сумі 240 011 (двісті сорок тисяч одинадцять) грн. 68 коп.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська обласна енергопостачальна компанія» витрати по оплаті судового збору в розмірі - 3 600 (три тисячі шістсот) грн. 18 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Обухівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Суддя Г.В.Висоцька

Джерело: ЄДРСР 95368817
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку