open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2021 року м. Житомир

справа № 240/18566/20

категорія 112010200

Житомирський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Горовенко А.В.,

розглянувши у письмовому провадженні у приміщенні суду за адресою: 10014, місто Житомир, вул. Мала Бердичівська, 23, адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії,-

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, у якому просить:

- визнатипротиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України у Житомирській області щодо відмови у переведенні на пенсію по втраті годувальника відповідно дост.54 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

- зобов"язати Головне управління Пенсійного фонду України у Житомирській області перевестина пенсію по втраті годувальника відповідно дост.54 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"з дати звернення.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що є дружиною померлого ОСОБА_2 , який за життя мав право на пенсію на підставіЗакону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Вказує, що з 22.11.2019 отримує пенсію у зв"язку з втратою годувальника, призначену відповідно до Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування".

Зазначає, що 15.07.2020 звернулася до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області із заявою про перерахунок пенсії у разі втрати годувальника по заробітній платі у розмірі відшкодування фактичних збитків відповідно до ст.54 та ст.57 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Однак відповідачем відмовлено у перерахунку пенсії у зв"язку з тим, що надана довідка №19 від 25.02.2020 про розмір заробітної плати одержаної її чоловіком за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986-1990 роках, не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки зазначений у ній населений пункт не відноситься до зони відчуження.

Позивач, вважаючи протиправними дії відповідача щодо не переведення її з одного виду пенсії на інший, звернулася до суду за захистом свого порушеного права.

Відповідно до ухвали Житомирського окружного адміністративного суду від 02.11.2020 провадження у справі відкрито. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Ухвала про відкриття провадження була направлена позивачу та відповідачу за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, вказана ухвала отримана відповідачем.

Відповідач у строк, встановлений ч.1 ст.261Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), зазначений в ухвалі про відкриття провадження у справі надіслав до суду відзив на позовну заяву (за вх.№49929/20), у якому просить відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог, посилаючись на їх необґрунтованість.

В обґрунтування своєї правової позиції зазначає, що з 22.11.2019 позивача переведено з пенсії по інвалідності на пенсію по втраті годувальника за матеріали пенсійної справи померлого годувальника, відповідно до Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування". 15.07.2020 позивач звернулась до відповідача із заявою про перерахунок пенсії по заробітній платі померлого годувальника у розмірі фактичних збитків, відповідно до ст.54 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», однак їй було відмовлено у зазначеному перерахунку.

Відповідач вказує, що відповідно до п.2.3 розділу ІІ Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" до заяви про призначення пенсії у зв"язку з втратою годувальника додаються документи померлого годувальника. Для підтвердження виконання робіт по ліквідації аварії на ЧАЕС безпосередньо в зоні відчуження подається довідка ф.122, у разі неможливості подання довідки за формою №122 для визначення права на призначення пенсії подаються інші (первинні) документи, що підтверджують періоди роботи в зоні відчуження. Вказує, що надана довідка №19 від 25.02.2020 не може бути врахована, оскільки вказаний у ній населений пункт - с.Пєсковка Київської області ст."Тетерівка" не відноситься до зони відчуження. Окрім того, надана позивачем довідка не відповідає формі, визначеній наказом Міністерства соціальної політики.

Також зауважує, що попередньо надана довідка про суму заробітку із розшифровкою, яка видана ОСОБА_2 та міститься в матеріалах його пенсійної справи та не може бути взята до уваги, оскільки видана у 2007 році і не містить інформації необхідної для обчислення розміру пенсії в розмірі фактичних збитків, визначених Порядком №1210.

18 грудня 2020 року позивач надіслала до суду відповідь на відзив на позовну заяву (за вх.№53658/20), у якій додатково вказує, що нормами чинного законодавства не передбачено, обов"язку особи, яка звертається за призначенням пенсії померлого годувальника доводити наявність підстав для призначення пенсії померлого годувальника, в тому числі підтверджувати факт роботи померлого годувальника в зоні відчуження.

Відповідно до положень ч.5 ст.262, ч.1 ст.263 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами.

Суд зазначає, що судове рішення у справі, постановлене у письмовому провадженні, складено у повному обсязі відповідно до ч.4 ст.243 КАС України, з врахуванням положень ст.263 КАС України.

Згідно з ч. 5 ст. 250 КАС України датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про одруження серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 одружився з ОСОБА_3 (а.с.13).

Згідно з посвідченням серії НОМЕР_2 від 13.05.2008 ОСОБА_2 був особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (а.с.16).

Відповідно до довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ №546302 ОСОБА_2 з 10.04.2019 при повторному огляді встановлено першу "А" групу інвалідності безстроково у зв`язку із захворюванням, пов`язаним з роботами по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (а.с.11).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 06.08.2019 (а.с.91).

Сторонами не заперечується, що з 22.11.2019 ОСОБА_1 призначена пенсія у разі втрати годувальника відповідно до Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" (а.с. 83-84, 98-99).

15 липня 2020 року позивач звернулась до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській із заявою про перерахунок пенсії у разі втрати годувальника згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", надавши довідку про заробітну плату (грошове забезпечення) одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986-1990 роках №19 від 25.02.2020, видану Товариством з обмеженою відповідальністю "Бердичівське АТП - 11837" (а.с.15, 110).

Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області листом №0600-0304-8/41182 від 14.08.2020 відмовило позивачу в перерахунку пенсії по втраті годувальника по заробітній платі у розмірі відшкодування фактичних збитків відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з тих підстав, що довідка про заробітну плату №19 від 25.02.2020 за померлого чоловіка громадянина ОСОБА_2 , надана за період роботи з 18.09.1986 по 16.10.1986 в населених пунктах - с.Пєскова Київської області ст."Тетерівка", які не відносяться до зони відчуження згідно з постановою Кабінету Міністрів України УРСР від 23.07.1991 №106. Окрім того, у довідці не вказано всі необхідні графи.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, що виникли між сторонами, суд зазначає наступне.

Частиною 1 статті 46 Конституції України передбачено, що громадянам гарантовано право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст.10 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV (далі - Закон України №1058-IV) особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв`язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Статтею 13 Закону України №1058-IV визначено, що держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов`язується відшкодувати її за втрату годувальника, якщо його смерть пов`язана з Чорнобильською катастрофою.

Загальні умови призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника визначені в статті 36 Закону України №1058-IV, відповідно до якої пенсія у зв`язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім`ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності. При цьому згідно з п.1 ч.2 статті 36 Закону України №1058-IV непрацездатними членами сім`ї вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

Відповідно до ч.3 статті 36 Закону України №1058-IV до членів сім`ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, зазначені в частині другій цієї статті, якщо вони: були на повному утриманні померлого годувальника; одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування. Члени сім`ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв`язку з втратою годувальника.

Згідно з ч.1 ст.37 Закону України №1058-IV пенсія у зв`язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім`ї в розмірі 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника.

Суд акцентує увагу на тому, що предметом спору у даній позовній заяві є питання про наявність у позивача права на обрахунок пенсії у зв"язку з втратою годувальника відповідно до ст.54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з урахуванням заробітної плати, отриманої ОСОБА_2 (годувальником) в зоні відчуження у 1986 - 1990 роках.

Матеріали справи свідчать, що ОСОБА_1 , перебувала у шлюбі з ОСОБА_2 та на момент його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримувала пенсію за віком, а тому є непрацездатним членом сім`ї померлого годувальника - ОСОБА_2 , у зв"язку з чим їй з 22.11.2019 було призначено пенсію у зв"язку з втратою годувальника відповідно до Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування", що в стою чергу відповідачем не заперечується.

Разом з тим, статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 №796-ХІІ (далі - Закон №796-ХІІ) визначено, що пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв`язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв`язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

З огляду на системний аналіз правових норм, можна зробити висновок про те, що отримання пенсії у зв`язку з втратою годувальника безпосередньо залежить від виду та розміру пенсійного забезпечення, що було призначено померлому годувальнику.

Умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

Крім того, частиною 4 статті 57 Закону №796-ХІІ визначено, що порядок обчислення середньомісячного заробітку для призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначеної відповідно до статті 54 цього Закону, визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 23.11.2011 №1210 затверджений Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі - Порядок №1210).

Порядок визначає механізм обчислення пенсій у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Відповідно до п.1 Порядку №1210 пенсії за бажанням осіб можуть призначатися, виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986 - 1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

Згідно з п. 11 Порядку №1210 мінімальний розмір пенсії у разі втрати годувальника становить: на одного непрацездатного члена сім`ї померлого годувальника, який був на його утриманні - 50 відсотків пенсії по інвалідності померлого годувальника.

Постановою правління Пенсійного фонду України "Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»" №22-1 від 25.11.2005, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846, затверджений Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій (далі - Порядок №22-1).

Пунктом 2.3. Порядку №22-1 визначений вичерпний перелік документів, необхідних для призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так до заяви про призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника подаються документи померлого годувальника, перелічені в підпунктах 2, 3 пункту 2.1 цього розділу, якими є документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637, а також індивідуальні відомості про застраховану особу за період з 01 липня 2000 року, які надаються відділом персоніфікованого обліку для підтвердження заробітної плати та довідка про заробітну плату (дохід) по 30 червня 2000 року, яка подається за бажанням пенсіонера. Також надаються такі документи:

1) документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або свідоцтво про загальнообов`язкове державне соціальне страхування особи, якій призначається пенсія, та померлого годувальника (подається у разі, якщо особа, яка звернулася із заявою про призначення пенсії у зв`язку з втратою годувальника, має такі документи);

2) свідоцтво про народження або паспорт особи, якій призначається пенсія;

3) довідка про склад сім`ї померлого годувальника та копії документів, що засвідчують родинні стосунки члена сім`ї з померлим годувальником (за наявності);

4) свідоцтво органу ДРАЦС про смерть годувальника або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення його померлим;

5) документи про вік померлого годувальника сім`ї за відсутності таких даних у свідоцтві про смерть чи рішенні суду про визнання годувальника безвісно відсутнім або оголошення його померлим;

8) документи про місце проживання (реєстрації);

9) документ про перебування членів сім`ї (крім дітей) на утриманні померлого годувальника;

10) експертний висновок про встановлення причинного зв`язку смерті годувальника з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Орган, що призначає пенсію, додає до заяви одержані ним від МСЕК виписки з актів огляду в МСЕК дорослих членів сім`ї, яким право на пенсію у зв`язку з втратою годувальника надається внаслідок їх інвалідності.

До заяви про призначення пенсії членом сім`ї померлого пенсіонера повинні бути додані необхідні документи, зазначені в цьому пункті. Заробіток у такому випадку визначається за документами, що є в пенсійній справі померлого годувальника, або за поданими додатково документами відповідно до вимог частини першої статті 40 Закону.

Відповідно до п. 2.8. Порядку №22-1 переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється за бажанням пенсіонера за документами, що є у пенсійній справі, та відповідають вимогам законодавства, що діяло на момент призначення цього виду пенсії.

Матеріали справи свідчать, що чоловік позивача - ОСОБА_2 був особою, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-ї категорії), мав встановлену інвалідність 1 групи внаслідок захворювання, пов`язаного з виконанням робіт по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, та на момент його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 отримував пенсію відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

В матеріалах справи наявні копії документів на підставі яких ОСОБА_2 було призначено та нараховано пенсію відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема, довідки про заробітну плату, одержану ОСОБА_2 за роботу в зоні відчуження та акт №31 від 07.07.2008 про результати документальної перевірки достовірності видачі довідки про заробітну плату в зоні відчуження для призначення пенсії по інвалідності другої групи, в розмірі фактичних збитків згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за результатами якої підтверджено, зокрема, що заробітна плата ОСОБА_2 за роботу на ЧАЕС за листопад 1986 року становила - 671,33 крб та за грудень 1986 року становила - 597,33 крб, що також відповідає відомостям по особовому рахунку № НОМЕР_4 за 1986 рік ОСОБА_2 (а.с.122, 123, 124).

Окрім того, суд звертає увагу, що розмір заробітної плати та документи на підставі яких ОСОБА_2 призначено пенсію, не оспорюються відповідачем.

Однак, відмова відповідача у перерахунку пенсії ОСОБА_1 по втраті годувальника по заробітній платі, з врахуванням розміру відшкодування фактичних збитків відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", мотивована тим, що надана довідка про заробітну плату №19 від 25.02.2020 за померлого чоловіка - ОСОБА_2 , за період роботи з 18.09.1986 по 16.10.1986 в населених пунктах с.Пєскова Київської області ст."Тетерівка", які не відносяться до зони відчуження згідно з постановою Кабінету Міністрів України УРСР від 23.07.1991 №106, окрім того, у наявній довідці не вказано всі необхідні графи, проте суд критично ставиться до вказаної відповідачем підстави відмови у перерахунку пенсії зважаючи на наступне.

Суд акцентує увагу на тому, що при призначенні (переведенні) на пенсію у зв`язку з втратою годувальника органи Пенсійного фонду України здійснюють розрахунок розміру пенсії на підставі документів, що знаходяться у архівній пенсійній справі померлого (годувальника) та відповідають вимогам законодавства, що діяло на момент призначення йому пенсії.

Зважаючи на вказане, доводи відповідача про неможливість врахування при обрахунку пенсії позивача у зв"язку з втратою годувальника довідок про розмір фактичних збитків (суму заробітку) ОСОБА_2 , які у свою чергу містяться у матеріалах пенсійної справи померлого чоловіка - ОСОБА_2 та видані у 2007 та 2008 роках, з підстав невідповідності їх положенням Порядку №1210 що діє з 01.01.2012, є безпідставними.

Також суд зауважує, що нормами чинного законодавства не передбачено обов`язку особи, яка звертається за призначенням пенсії у разі втрати годувальника, доводити наявність підстав для призначення пенсії померлому (годувальнику).

Окрім того, факт роботи ОСОБА_2 з 18.09.1986 по 16.10.1986 в зоні відчуження в с.Пєсковка Київська область ст."Тетерівка", не оскаржувався під час призначення та виплати (нарахування) пенсії ОСОБА_2 .

Щодо доводів відповідача про неможливість врахування для обрахунку пенсії позивача у зв"зку з втратою годувальника розміру відшкодування фактичних збитків відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" довідки №19 від 25.02.2020, суд зазначає про безпідставність такого твердження, зважаючи на наступне.

Відповідачем не заперечується розрахунок пенсії ОСОБА_2 з урахуванням відомостей про отриману ним заробітну плату, в тому числі за роботу ЧАЕС, які містяться у довідках №73 від 04.06.2008 та №14 від 15.03.2007, що видані на підставі первинних документів, зокрема, особового рахунку № НОМЕР_4 за 1986 рік.

Суд зазначає, що відомості про розмір заробітної плати ОСОБА_2 за роботу на ЧАЕС у листопаді та грудні 1986 року, зазначені у вказаних вище документах (наявних у матеріалах пенсійної справи ОСОБА_2 ), повністю відповідають відомостям та розмір заробітної плати вказаної у довідці №19 від 25.02.202 про заробітну плату (грошове забезпечення), одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986- 1990 роках, виданою Товариством з обмеженою відповідальністю "Бердичівське АТП 11837" (а.с. 15, 122, 123, 124).

З огляду на встановлені обставини справи, право на отримання пенсії ОСОБА_2 відповідно до вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було встановлене відповідачем на момент призначення йому пенсії, у тому числі було встановлено факт роботи померлого годувальника в зоні відчуження та враховано розмір отриманої заробітної плати за роботу на ЧАЕС у відповідності до вимог законодавства, що діяло на момент призначення пенсії.

Підсумовуючи викладене, суд дійшов висновку, що відповідачем неправомірно відмовлено ОСОБА_1 у перерахунку пенсії у зв"язку з втратою годувальника відповідно до ст.54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Згідно з ч.1 ст.9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч.2 ст.9 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для ефективного захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

З метою ефективного захисту прав позивача суд вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог та зобов"язати відповідача перерахувати ОСОБА_1 пенсію у зв"язку з втратою годувальника відповідно до ст.54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з врахуванням заробітної плати отриманої ОСОБА_2 (годувальником) в зоні відчуження у 1986 - 1990 роках, відповідно до довідки №19 від 25.02.202о про заробітну плату (грошове забезпечення), одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986- 1990 роках, виданою Товариством з обмеженою відповідальністю "Бердичівське АТП 11837" та згідно з документами, що знаходяться у архівній пенсійній справі померлого (годувальника) - ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.3 ст.45 Закону України №1058-IV переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

За таких обставин, враховуючи дату звернення позивача до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про перерахунок пенсії з врахуванням заробітної плати - 15.07.2020, позивачу має бути перераховано пенсію у зв"язку з втратою годувальника відповідно до ст.54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з 15.07.2020.

При цьому, суд зазначає, що матеріали справи свідчать, що позивача з 22.11.2019 вже переведено з пенсії по інвалідності на пенсію у зв"язку з втратою годувальника однак, як встановлено під час розгляду даної справи, її розмір визначено без врахування заробітної плати годувальника згідно з положеннями ст.54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

З огляду на викладене, позовні вимоги про переведення позивача на пенсію у зв"язку з втратою годувальника не підлягають задоволенню.

Згідно з ч.1 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Зважаючи на встановлені у справі обставини, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог частково.

Відповідно до ч. 5ст. 139 КАС Українисудові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 6-9, 32, 77, 90, 139, 241-246, 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідн. номер НОМЕР_5 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул.О.Ольжича, 7, Житомир, 10003, код ЄДРПОУ 13559341) про визнання протиправними дій, зобов`язання вчинити дії, - задовольнити частково.

Визнати протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області у перерахунку ОСОБА_1 пенсії у зв"язку з втратою годувальника відповідно до ст.54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Зобов"язати Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області перерахувати та виплатити ОСОБА_1 з 15.07.2020 пенсію у зв"язку з втратою годувальника відповідно до ст.54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", з врахуванням заробітної плати отриманої ОСОБА_2 (годувальником) в зоні відчуження у 1986-1990 роках, відповідно до довідки №19 від 25.02.2020 про заробітну плату (грошове забезпечення), одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986-1990 роках, виданою Товариством з обмеженою відповідальністю "Бердичівське АТП 11837", та згідно з документами, що знаходяться у архівній пенсійній справі померлого (годувальника) - ОСОБА_2 .

У задоволенні решти позовних вимог, - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення повного судового рішення.

Рішення складено в повному обсязі 05 березня 2021 року.

Суддя А.В. Горовенко

Джерело: ЄДРСР 95360190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку