open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №265/1386/21

Провадження №2-о/265/258/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2021 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Костромітіної О. О.,

за участю секретаря судового засідання Вакуленко В.Р.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув містіМаріуполі цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник адвокат Білозьоров Олексій Борисович, про встановлення факту смерті, заінтересована особа: Лівобережний районний у місті Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків),

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області з даною заявою, якою просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.В.Дніпровськ Дніпропетровської області, померлої у м.Донецьк Донецької області, ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 , від атеросклеротичної хвороби серця.

В обґрунтування заявлених вимог зазначено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала за адресою: АДРЕСА_1 ,померла у АДРЕСА_1 ,18.12.2020року.Заявник єсином померлої ОСОБА_2 .Встановлення факту смерті особи необхідно заявнику для оформлення спадщини та отримання допомоги на поховання. У лютому 2021 року заявник звернувся до Лівобережного районного у місті Маріуполі відділу ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) з метою отримання свідоцтва про смерть, на що отримала письмову відмову у зв`язку тим, що для підтвердження факту смерті пред`явлено документ, який є недійсним і не створює правових наслідків. Документами, що підтверджують факт смерті є копія довідки про причину смерті та свідоцтво про смерть. Оскільки встановлення факту смерті матері заявнику необхідне для отримання свідоцтва про смерть, оформлення спадщини, а іншим шляхом встановити цей факт неможливо, з метою захисту своїх прав вона змушена звернутись до суду.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_3 до судового засідання не з`явились, надали суду заяви з проханням розглянути заяву за їх відсутності.

Представник заінтересованої особи Лівобережного районного у місті Маріуполі відділу ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) також до суду не прибув, надавши заяву про розгляд справи у його відсутність, якою вирішення справи покладав на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до довідки про причину смерті № 375 від 18.12.2020 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , причина смерті: атеросклеротична хвороба серця.

Згідно свідоцтва про смерть № НОМЕР_1 від 18.12.2020 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 82 років, місце смерті: м.Донецьк, Київський район.

Згідно відомостей, що маються в паспорті громадянина України серії НОМЕР_2 , виданому Петровським РВ ДМУ УМВС України вДонецькій області15листопада 2000року наім`яОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.В.ДніпровськДніпропетровської області, місце проживання останньої було зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 .

Померла ОСОБА_2 доводиться заявнику матір`ю, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 07.10.1964 року.

Листом Лівобережного районного у місті Маріуполі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) №20.4-23-59/582 від 25.02.2021 року заявнику відмовлено у реєстрації смерті матері у зв`язку з тим, що копія довідки про причину смерті №375 від 18.12.2020 року не відповідає формі, визначеній Наказом МОЗ України від 08.08.2006 року № 545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження та смерті».

Приписами п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України визначені ст. 317 цього Кодексу.

За змістом ч. ч. 1, 2статті 317 цього Кодексу заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 №1085-р м. Донецьк входить до Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

За змістом наказу Міністерства юстиції України від 17.06.2014 №953/5 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції» тимчасово призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану,внесення змін до актових записів цивільного стану,їх поновлення та анулювання деякими відділами державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходяться на території Донецької області. Проведення зазначених дій здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами вказаної території.

Згідно з ч. 2 ст. 219 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Як роз`яснено у п. п. 13, 18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин. Рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» на тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина. Правовий режим тимчасово окупованої території передбачає особливий порядок забезпечення прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території.

За положеннями ч. ч. 2, 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Частиною першою статті 17 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачено, що у разі порушення положень цього Закону державні органи України застосовують механізми, передбачені законами України та нормами міжнародного права, з метою захисту миру, безпеки, прав, свобод і законних інтересів громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території, а також законних інтересів держави Україна.

Оцінюючи надані заявницею та її представником докази суд виходить з того, що смерть фізичної особи громадянина України на окупованій території є юридичним фактом, що має наслідком виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав такої фізичної особи громадянина України.

З оглядуна викладеніобставини танорми матеріальногоправа,суд дійшоввисновку,що зібраніу справідокази вїх сукупностівказують наможливість задоволеннязаяви ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник адвокат Білозьоров Олексій Борисович, про встановлення факту смерті матері заявника, оскільки законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість заявнику реалізувати питання виникнення, зміни або припинення майнових чи немайнових прав як його, так і померлої фізичної особи громадянина України, які за своєю суттю є подіями та діями, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 258, 315, 317 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник адвокат Білозьоров Олексій Борисович, про встановлення факту смерті, заінтересована особа: Лівобережний районний у місті Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.В.Дніпровськ Дніпропетровської області, громадянки України, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 82 років у м.Донецьк Київський район, яка була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , причина смерті: атеросклеротична хвороба серця.

Рішення підлягає негайному виконанню,оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Із повним текстом рішення суду можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повне рішення складено 04.03.2021 року.

Суддя О.О.Костромітіна

Джерело: ЄДРСР 95351244
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку