open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 524/5270/20

Провадження №2/524/346/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.03.2021 року Автозаводський районний суд м. Кременчука в складі: головуючого судді Нестеренка С.Г., за участі: секретаря судового засідання Бельченко Н.Л., розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кременчук Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення коштівна утриманняповнолітньої дитинина час навчання,

В С Т А Н О В И В:

У серпні 2020 року до суду звернулася ОСОБА_1 з вказаним позовом до ОСОБА_2 , в якому просила стягнути з відповідача кошти на утримання сина ОСОБА_3 у розмірі 1/4 частини заробітку/доходу щомісячно на період його навчання з моменту подачі позову до закінчення навчання - 30 .06.2023 р.

Зазначала, що з відповідачем у справі перебувала у шлюбі з 11 вересня 1999 року по 25 липня 2019 року. Від шлюбу сторони мають двох дітей - сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на яких відповідачем за рішенням аліменти до досягнення ними повноліття. На даний час ОСОБА_3 досяг повноліття та навчається на денному відділенні Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського з терміном навчання до 30 червня 2023 року.

Діти проживають з позивачем та перебувають на її утриманні.

Ухвалою судді від 28 вересня 2020 року було відкрито провадження у справі, залучено учасників справи та визначено розглядати справу у порядку спрощеного позовного провадження. (а.с. 16).

26 жовтня 2012 року від відповідача надійшов відзив на позовну заяву. Відповідач не погодився з заявленим розміром аліментів, вказав на погіршення свого матеріального стану, що наразі сплачує аліменти на неповнолітню дитину у розмірі однієї шостої частки доходу, крім того має погіршення стану здоров`я, а також, що на утриманні перебуває матір похилого віку. Просив позовну заяву ОСОБА_1 про стягнення аліментів на утримання дитини на період навчання задовольнити частково та стягнути аліменти у розмірі однієї восьмої частки його заробітку до закінчення сином навчання, тобто до 30 червня 2023 року.

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_5 у судове засідання не прибули, просили розглянути справу за їх відсутності, про що надали письмові заяви, позов підтримали. Позивач не заперечувала щодо стягнення на її користь аліментів на утримання сина на період навчання у розмірі однієї шостої частини всіх видів доходів щомісячно до закінчення сином навчання.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не прибув, позов визнав частково, не заперечував проти стягнення коштів аліментів на утримання сина на період його навчання у розмірі однієї шостої частини від всіх видів доходів щомісячно до закінчення ним навчання, просив розглянути справу без його участі, про що надав письмову заяву.

Третя особа ОСОБА_3 позов підтримав, просив задовольнити, вказав що перебуває на утриманні матері, про що надав письмову заяву.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступне.

Згідно ст. 182 Сімейного Кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів наодну дитинуне можебути меншим,ніж 50відсотків

прожитковогомінімуму длядитинивідповідноговіку.

Відповідно ч. 1 ст. 199 цього Кодексу якщо повнолітнідочка,синпродовжуютьнавчання іузв`язкузцимпотребують матеріальноїдопомоги,батькизобов`язаніутримуватиїхдо досягненнядвадцятитрьохроків заумови,щовониможуть надаватиматеріальнудопомогу.

Згідно ч.2ст.199СКУкраїни право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

У ч. 2 ст. 200 СК України зазначено, що при визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Судом достовірно встановлено, рішенням Автозаводського районного суду міста Кременчука від 25 липня 2019 року шлюб між сторонами було розірвано.

З вказаного рішення постає, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі у період з 11 вересня 1999 року по 25 липня 2019 року. Від шлюбних відносин сторони мають двох синів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З довідки № 244 від 19 серпня 2012 року виданої Кременчуцьким національним університетом імені Михайла Остроградського за підписом декана факультету «Права, гуманітарних та соціальних наук» ОСОБА_6 , постає що ОСОБА_3 є студентом другого курсу факультету «Права, гуманітарних та соціальних наук», навчається за спеціальністю 022 «Дизайн», відповідно до Наказу про зарахування навчання №08-4 від 07.08.2019 року, навчається за контрактом на денному відділенні, термін навчання з 01 вересня 2019 року по 30 червня 2023 року. Стипендію за рахунок стипендіального фонду університету не отримує.

Повнолітній син сторін не працює, перебуває на утриманні у матері, яка працює та отримує мінімальну заробітну плату. Вказані обставини постають з позовної заяви.

Відповідач не подав до суду належних, допустимих, безспірних і достовірних доказів про необхідність його звільнення від сплати аліментів та про те, що дохід його повнолітньої дитини перевищує дохід кожної із сторін по справі. Позов визнав частково, дійшов згоди з позивачем щодо стягнення з нього аліментів на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання, у розмірі однієї шостої його доходу щомісячно до закінчення дитиною навчання.

Суд, на підставі встановлених фактів, а також враховуючи матеріальне становище позивача, третьої особи ОСОБА_3 , який навчається на денному відділенні, відповідача, який має можливість надання належної і достатньої матеріальної допомоги позивачеві на утримання дитини, яка навчається, що мають істотне значення, а також, те що відповідач позов визнав та погодився на встановлення аліментів в розмірі 1/6 частини заробітку/доходу щомісячно на період навчання дитини, дійшов висновку про необхідність задоволення позову.

Необхідно стягнути з відповідача на користь позивача кошти на утримання повнолітнього сина ОСОБА_3 , який на даний час навчається, в розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходів), щомісячно, починаючи з 26 серпня 2020 року до закінчення ОСОБА_3 навчання 30 червня 2023 року і на користь держави судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп. за ставкою згідно п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» на день подання позову.

Відповідно ст. 430 ЦПК України суд вважає за необхідне допустити рішення до негайного виконання в частині стягнення сум платежу за один місяць з метою забезпечення інтересів дитини та позивача.

Керуючись ст.ст.180, 182, 183, 184, 199, 200 Сімейного Кодексу України, ст. ст. ст. 4, 5, 10-13, 18, 76-81, 83, 141, 142, 258, 259, 263-265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 кошти на

утримання повнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який навчається, в розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходів), щомісячно, починаючи з 26 серпня 2020 року до закінчення ОСОБА_3 навчання ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп.

Рішення в частині стягнення сум платежу за один місяць виконати негайно.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Третя особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука протягом тридцяти днів з дня проголошення.

Рішення набирає законної сили у випадку неподання апеляційної скарги або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 95338083
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку