open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 127/25334/20

Провадження № 2/127/4292/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.02.2021 м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Романюк Л.Ф.,

при секретарі Курутіній О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовом Головного управління Національної поліції у Вінницькій області (21050 м. Вінниця, вул. Театральна, 10) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про відшкодування вартості предметів однострою особистого користування, строк експлуатації яких не закінчився,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування вартості предметів однострою особистого користування, строк експлуатації, яких не закінчився.

Позов мотивований тим, що з 11.12.2005 року по 25.08.2020 року ОСОБА_1 проходив службу у ГУНП у Вінницькій області.

25.08.2020 року наказом ГУНП у Вінницькій області № 149о/с інспектора сектора дізнання Лівобережного відділення поліції ГУНП лейтенанта поліції ОСОБА_1 звільнено зі служби в поліції за п. 7 (за власним бажанням) частини 1 ст. 77 ЗУ «Про Національну поліцію».

Згідно виданої УЛМТЗ ГУНП у Вінницькій області довідки №48 «Про отримані предмети однострою особистого користування, строк носіння (експлуатації), яких не закінчився (арматурна картка № 675)» на дату звільнення за ОСОБА_1 закріплено вісім предметів однострою особистого призначення, строк носіння (експлуатації) яких не закінчився вартість яких складає 3528 грн.

25.08.2020 року під час розрахунку та звільнення ОСОБА_1 дав розписку, що отримав в УКЗ ГУНП Вінницькій області відповідні документи, в тому числі: довідку в УФЗБО (для розрахунку. Крім того, 25.08.2020 року ОСОБА_1 написав рапорт про те, що відповідно до наказу № 1058 від 05.08.2020 року суму вартості предметів однострою, які йому видавались в поліції добровільно відшкодовувати не бажає у зв`язку із власним переконанням.

Згідно довідки № 1454/29/01-2020 від 25.09.2020 року УФЗБО ГУНП у Вінницькій області, на час подання позову кошти на рахунок ГУНП у Вінницькій області на погашення заборгованості за предмети однострою особистого користування від ОСОБА_1 не надходили.

У зв`язку з вищенаведеним позивач звернувся до суду та просив стягнути з відповідача на користь ГУНП у Вінницькій області відшкодування вартості предметів однострою, строк експлуатації яких не закінчився на суму 3528,00 грн.

Представник позивача згідно заяви просив справу слухати у його відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявляти клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 повторно в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи. Про причини неявки суду не повідомлено.

З урахуванням приписів статті 280 ЦПК України суд дійшов висновку про розгляд справи у відсутність відповідача в порядку заочного провадження, оскільки в справі достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін і представник позивача не заперечував проти такого порядку розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, дійшов висновку про задоволення позову з наступних підстав.

На підставі п.10 розділу V Порядку забезпечення поліцейських одностроєм (у мирний час), затвердженого наказом МВС України від 12.09.2017 №772 (у редакції наказу МВС України від 24.12.2019 №1100) винесено наказ ГУНП у Вінницькій області №1058 від 05.08.2020 «Про відшкодування вартості предметів однострою особистого користування, строк експлуатації яких не закінчився» та затверджено суму вартості предметів однострою особистого користування, строк носіння (експлуатації) яких не закінчився, що підлягає відшкодуванню у зв`язку із звільненням ОСОБА_1 становить 3528.

21.08.2020 року наказом ГУНП у Вінницькій області № 149о/с інспектора сектора дізнання Лівобережного відділення поліції ГУНП лейтенанта поліції ОСОБА_1 звільнено зі служби в поліції за п. 7 (за власним бажанням) частини 1 ст. 77 ЗУ «Про Національну поліцію» (а.с.7-8).

Згідно виданої УЛМТЗ ГУНП у Вінницькій області довідки №48 «Про отримані предмети однострою особистого користування, строк носіння (експлуатації), яких не закінчився (арматурна картка № 675)» на дату звільнення за ОСОБА_1 закріплено вісім предметів однострою особистого призначення, строк носіння (експлуатації) яких не закінчився вартість яких складає 3528 грн. (а.с.11).

25.08.2020 року під час розрахунку та звільнення ОСОБА_1 дав розписку, що отримав в УКЗ ГУНП Вінницькій області відповідні документи, в тому числі: довідку в УФЗБО (для розрахунку. Крім того, 25.08.2020 року ОСОБА_1 написав рапорт про те, що відповідно до наказу № 1058 від 05.08.2020 року суму вартості предметів однострою, які йому видавались в поліції добровільно відшкодовувати не бажає у зв`язку із власним переконанням (а.с.9).

Частиною першої статті 1 Закону України "Про Національну поліцію встановлено, що Національна поліція України - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

Відповідно до частини першої та другої статті 20 Закону № 580-VIII поліцейські мають єдиний однострій. Поліцейський отримує однострій безоплатно. Зразки предметів однострою поліцейських затверджує Кабінет Міністрів України.

На поліцейських поширюються обмеження, визначені Законом України "Про запобігання корупції", цим та іншими законами України (частини перша статті 60 Закону № 580- VIII).

Згідно з пунктом 59 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877 організовує і здійснює в установленому порядку матеріально-технічне та ресурсне забезпечення діяльності органів Національної поліції, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери її управління, зокрема приміщеннями, полігонами, засобами зв`язку, транспортними засобами, озброєнням, спеціальними засобами, пально-мастильними матеріалами, одностроєм, іншими видами матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виконання покладених на них завдань.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 823 «Про однострій поліцейських» затверджено опис і зразки предметів однострою поліцейських.

Відповідно до пункту 1 розділу І Порядку забезпечення поліцейських одностроєм (у мирний час), затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України 12 вересня 2017 року № 772(у редакції наказу Міністерства внутрішніх справ України від 24 грудня 2019 року № 1100) цей Порядок визначає механізм забезпечення поліцейських одностроєм згідно з нормами належності однострою поліцейських (у мирний час), організацію його використання та обліку.

Пунктом 2 розділу І Порядку встановлено, що у цьому Порядку терміни вжито в таких значеннях:

однострій - загальна назва форменого одягу поліцейського, що складається з предметів, які видаються в тимчасове користування для виконання службових завдань, тренувань, навчань, занять тощо (інвентарне майно), та предметів особистого користування, які видаються в постійне користування і не використовуються як інвентарне майно;

строк носіння (експлуатації) предметів однострою - час, установлений нормами належності, протягом якого предмет має носитися або перебувати в експлуатації.

Згідно з пунктом 3 розділу І Порядку одностроєм згідно із цим Порядком забезпечуються поліцейські, які:

проходять службу на відповідних посадах у Національній поліції України;

перебувають у розпорядженні органів поліції без зайняття відповідних посад із залишенням на службі в поліції;

прикомандировані до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, інших органів державної влади (закладів, установ) або органів місцевого самоврядування на час виконання відповідних повноважень на постійній основі із залишенням їх на службі в поліції;

здобувають освіту на денній формі навчання за державним замовленням у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських;

відряджені відповідно до статті 71 Закону України «Про Національну поліцію до органів державної влади, установ та організацій із залишенням на службі в поліції, з подальшим призначенням на посади відповідно до переліку посад, які можуть бути заміщені поліцейськими в державних органах, установах та організаціях, що затверджується Президентом України.

Пунктами 1,2 та 3 розділу IV Порядку встановлено, що строк носіння (експлуатації) предметів однострою починає обчислюватися з дня фактичної видачі їх у користування (експлуатацію).

Час зберігання предметів однострою на складі не зараховується до строку їх носіння (експлуатації).

На кожного поліцейського для здійснення контролю за станом використання ним предметів однострою згідно з нормами належності та за строками їх носіння (експлуатації) оформлюється арматурна картка. Облік предметів однострою в арматурній картці ведеться з дати призначення поліцейського на відповідну посаду або зарахування на навчання до ЗВО згідно з наказом по особовому складу.

Згідно з пунктом 1, та 3 розділу V Порядку предмети однострою особистого користування передаються поліцейським безоплатно.

Предметами однострою особистого користування забезпечуються поліцейські, визначені в пункті 3 розділу I цього Порядку, із дня призначення на посаду або зарахування на навчання до ЗВО.

Предмети однострою особистого користування видаються поліцейським на майбутній термін служби або з урахуванням навчання у ЗВО та на строк, що передбачений нормами належності.

За приписами пункту 10 розділу V Порядку відшкодування вартості предметів однострою особистого користування, строк експлуатації яких не закінчився, здійснюється з урахуванням термінів його експлуатації та у випадку втрати, пошкодження та/або звільнення поліцейського зі служби з таких підстав: за власним бажанням.

Керівник відповідного органу поліції не пізніше ніж за 5 робочих днів до звільнення поліцейського зі служби видає наказ про відшкодування особою вартості предметів однострою особистого користування, строк експлуатації яких не закінчився.

Поліцейському видається під розписку належно завірена копія наказу про відшкодування вартості предметів однострою особистого користування.

Відрахування з грошового забезпечення поліцейського здійснюються виключно за його письмової згоди або в судовому порядку.

Наказом Міністерства внутрішніх справ України 22 червня 2016 року № 530 затверджено (у редакції наказу Міністерства внутрішніх справ України від 15 травня 2019 року № 377 чинного на момент видачі предметів однострою, втратив чинність 10 липня 2020 року) Норму № 7 належності однострою поліцейських підрозділів поліції особливого призначення (далі - Норма № 7) та Норму № 11 належності однострою поліцейських, які залучені до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, проведення антитерористичної операції або безпосередньо виконують завдання із забезпечення публічної безпеки і порядку, боротьби із злочинністю, забезпечення безпеки дорожнього руху в районі її проведення, відповідно до яких встановлено перелік предметів однострою та його строк носіння (експлуатації) (далі - Норма № 11).

Відповідно до зазначених Норм судом встановлено, що строк експлуатації предметів однострою складає: кепі типу А - 1 рік; кашкет типу А - 6 років; куртка типу В - 6 років; костюм (кіт. брюки) - 6 років; черевики типу А - 2 роки; черевики типу Б - 2 роки; сорочка трикотажна - 1 рік; костюм (сор. бр.) типу А - 2 роки.

Матеріалами справи підтверджено факт отримання відповідачем зазначених предметів однострою.

Доказів відшкодування вказаних витрат відповідачем до суду не надано.

Згідно з ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно статей 526, 527, 530 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

Враховуючи, що відповідачем добровільно не відшкодовано вартість предметів однострою особистого користування, строк експлуатації яких не закінчився, суд вважає достатніми підстави для їх стягнення з відповідача в судовому порядку.

У зв`язку з цим, суд доходить висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог шляхом стягнення з відповідача на користь Головного управління Національної поліції у Вінницькій області вартості предметів однострою особистого користування, строк експлуатації яких не закінчився.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 265, 280-282, 289, 354 ЦПК України, ст. ст. 509,529,530 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Головного управління Національної поліції у Вінницькій області (21050 м. Вінниця, вул. Театральна, 10) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про відшкодування вартості предметів однострою особистого користування, строк експлуатації яких не закінчився - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 на користь Головного управління Національної поліції у Вінницькій області відшкодування вартості предметів однострою, строк експлуатації яких не закінчився на суму 3528 (три тисячі п`ятсот двадцять вісім грн.).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 на користь Головного управління Національної поліції у Вінницькій області судовий збір у сумі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено позивачем до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення складено 26.02.2021 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 95218650
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку