open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 185/7493/20

Провадження № 2/185/733/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22 лютого 2021 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Болдирєвої У.М.

з участю секретаря судового засідання Трубіциної А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Павлограді цивільну справу за позовом Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) до ОСОБА_1 , третя особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) про анулювання актового запису цивільного стану,

В С Т А Н О В И В:

26 жовтня 2020 року Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Харків) звернулося з позовом до ОСОБА_1 про анулювання актового запису про народження ОСОБА_2 № 554 від 06 жовтня 2016 року, складеного Фрунзенським районним у місті Харкові відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Позивач посилається на те, що на виконання доручення Міністерства юстиції України ним було проведено перевірку наявності судових рішень про встановлення факту народження на тимчасово окупованій території, що були виконані відділами державної реєстрації актів цивільного стану Харківської області.

Під час здійснення перевірки було виявлено, що актовий запис про народження ОСОБА_2 № 554 від 06 жовтня 2016 року було здійснено на підставі рішення суду, яке фактично судом не приймалось. Тобто підстави для формування актового запису про народження на час його складення були відсутні.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, за змістом позовної заяви просить розглянути справу у його відсутність за наявними доказами.

Відповідач ОСОБА_1 , остання відома адреса місця проживання якої знаходиться на тимчасово окупованій території, у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце судового засідання повідомлена в порядку, визначеному ст.12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» - через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Згідно з інформацією Міністерства соціальної політики України, станом на 29 січня 2021 року у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб відсутні дані про ОСОБА_1 .

Таким чином відповідач вважається такою, що повідомлена належним чином про дату, час та місце розгляду справи.

Причину неявки відповідач не повідомила, відзиву на позов не надійшло.

Позовна заява не містить заперечень проти заочного розгляду справи.

Тому суд проводить заочний розгляд справи відповідно до положень ст.280 ЦПК України.

Представник третьої особи - Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) у судове засідання не з`явився, письмових пояснень щодо позову не надійшло.

З доданих до позовної заяви документів видно, що 06 жовтня 2016 року Фрунзенським районним у місті Харкові відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області складено актовий запис № 554 про народження ОСОБА_2 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: місто Донецьк, батьки: ОСОБА_3 , ОСОБА_1 . Відомості про батька записані на підставі заяви матері. Видано свідоцтво серії НОМЕР_1 . Документ, що підтверджує факт народження дитини - рішення Фрунзенського районного суду м.Харкова № 645/883/16-ц від 06.10.2016 року (а.с.8).

Згідно з відповіддю Фрунзенського районного суду міста Харкова на запит Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) у провадженні суду не зареєстровано цивільної справи про встановлення факту народження ОСОБА_2 (а.с.10-11).

Відповідно до положень статті 144 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Реєстрація народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Реєстрація народження дитини засвідчується Свідоцтвом про народження, зразок якого затверджує Кабінет Міністрів України.

Відносини, пов`язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням врегульовані Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Відповідно до частини 1 статті 6 цього Закону, відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

За змістом статей 7-9 зазначеного Закону, органи державної реєстрації актів цивільного стану мають право безкоштовно одержувати у встановленому порядку від державних органів, підприємств, установ та організацій необхідні документи і відомості, пов`язані з державною реєстрацією актів цивільного стану.

Діяльність органів державної реєстрації актів цивільного стану ґрунтується на принципах додержання законності, захисту прав і законних інтересів громадян та держави, додержання таємниці державної реєстрації актів цивільного стану, належного документального оформлення проведеної державної реєстрації.

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану.

Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Актовий запис цивільного стану складається у двох примірниках.

Інформація про персональні дані фізичної особи, що містяться в актовому записі цивільного стану, є конфіденційною і не підлягає розголошенню.

Актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження.

Згідно статті 13 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», у разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров`я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Порядок утворення медичної консультаційної комісії та положення про неї затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я. Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини.

За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Як передбачено статтею 24 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», актовий запис цивільного стану анулюється на підставі:

- рішення суду;

- висновку відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану у випадках, передбачених законом.

Анулювання актового запису цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його зберігання.

Підстави для анулювання актових записів цивільного стану визначені Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12 січня 2011 року.

Відповідно до пункту 2.14 зазначених Правил, підставою для внесення відповідних відміток в актові записи цивільного стану, у тому числі про анулювання та поновлення, є:

-рішення суду про усиновлення (удочеріння), про позбавлення або поновлення батьківських прав, про розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним, поновлення шлюбу після його розірвання у випадку, передбаченому статтею 118 Сімейного кодексу України, анулювання актових записів цивільного стану, у яких зазначено про необхідність проставлення відмітки у відповідному актовому записі цивільного стану, визнання розірвання шлюбу фіктивним;

-висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про визнання шлюбу недійсним та анулювання актового запису про шлюб;

-висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису цивільного стану;

-актовий запис про розірвання шлюбу.

Відповідно до пункту 2.15 зазначених Правил, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану складається зокрема у випадку, якщо під час державної реєстрації акту цивільного стану були допущені помилки (перекручення, пропуск відомостей, окремих слів або граматичні помилки чи вказані неправильні відомості) та в інших окремих випадках, що не суперечать вимогам чинного законодавства.

Аналізуючи наведені норми діючого законодавства, суд приходить до висновку, що анулювання актового запису цивільного стану за рішенням суду можливо лише при наявності спору про право цивільне, за заявою особи, яка звернулася до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Позивачем - Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м.Харків) не обґрунтовано, яким чином порушені його права внаслідок складення актового запису про народження ОСОБА_2 Фрунзенським районним у місті Харкові відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Також позивачем не надано доказів того, що він має право звернення до суду з заявами про захист прав, свобод чи інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів у даних правовідносинах відповідно до статті 56 ЦПК України.

Положенням про міжрегіональні управління Міністерства юстиції України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 року 1707/5 визначено, у яких випадках міжрегіональне управління Міністерства юстиції України здійснює представництво інтересів інших осіб у суді:

Підпункт 4.47 Положення: здійснює представництво інтересів осіб у судах України у рамках виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, інших міжнародних договорів України про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах у порядку, визначеному законодавством України; подає клопотання про приведення покарання, призначеного вироком іноземного суду засудженій особі, у відповідність до законодавства України та забезпечує представництво у судах України у межах поданих клопотань;

Підпункт 4.48 Положення: здійснює представництво інтересів осіб у судах України у рамках виконання Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, інших міжнародних договорів України про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах у порядку, визначеному законодавством України;

Підпункт 4.51 Положення: за дорученням Мін`юсту представляє інтереси Кабінету Міністрів України, Мін`юсту під час розгляду справ у судах Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, готує матеріали до розгляду цих справ;

Підпункт 4.65 Положення: у випадках, передбачених законом, звертається до суду із заявою про припинення діяльності постійно діючого третейського суду.

Таким чином Положенням про міжрегіональні управління Міністерства юстиції України не передбачено представництво позивачем інтересів осіб в судах України у справах про анулювання актових записів цивільного стану.

Керуючись ст. 264-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволенні позову Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) до ОСОБА_1 , третя особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) про анулювання актового запису цивільного стану.

Судові витрати по справі покласти на позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Учасники справи:

- Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Харків), 61002 місто Харків, вулиця Ярослава Мудрого, будинок 16, ЄДРПОУ 43315445,

- ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП невідомий,

- Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), 61007 місто Харків, провулок Миру, будинок 3, ЄДРПОУ 41403995.

Суддя У.М. Болдирєва

Джерело: ЄДРСР 95043235
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку