open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 826/6/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2021 року

м. Київ

справа №826/6/17

провадження №К/9901/52238/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Коваленко Н.В., суддів: Бучик А.Ю., Мороз Л.Л., розглянувши у порядку письмового провадження справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Роберт Бош Лтд» до Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві про визнання протиправними та скасування рішень, за касаційною скаргою Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві на постанову Київського апеляційного адміністративного суду у складі колегії суддів: Безименної Н.В., Аліменка В.О., Кучми А.Ю. від 3 квітня 2018 року,

УСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. ТОВ «Роберт Бош Лтд» звернулось до суду з позовом до Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві про визнання протиправними та скасування рішень, у якому просило:

- скасувати рішення Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів від 24 листопада 2016 року № 13 та № 14 відносно ТОВ «Роберт Бош Лтд»;

- скасувати постанову Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві про накладення адміністративних санкцій на ТОВ «Роберт Бош Лтд» від 24 листопада 2016 року № 2.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 17 січня 2018 року у задоволенні позовних вимог ТОВ «Роберт Бош Лтд» було відмовлено.

3. Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції, виходив із того, що прилади, що працюють на газоподібному паливі повинні містити табличку з технічними даними на якій має бути зазначено, зокрема, місяць і рік випуску. При цьому відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, яка має бути йому надана до придбання товару у доступній наочній формі.

4. Універсальне цифрове кодування, за допомогою якого зазначено місяць та рік випуску продукції є складовою серійного номера продукції, при цьому ні на табличці з технічними даними, ні на іншому маркуванні, яке міститься на приладах чи їх пакуванні, не наведено інформації щодо порядку зазначення місяця і року випуску продукції.

5. Зазначення в табличках з технічними даними місяця та року випуску продукції у вигляді універсального цифрового кодування не відповідає вимогам доступності, своєчасності та наочної форми надання споживачу інформації, які встановлені статтею 15 Закону України «Про захист прав споживачів», а отже не може вважатись належним виконання вимог пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 856.

6. Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 3 квітня 2018 року рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 17 січня 2018 року скасовано та ухвалено нову постанову, якою позовні вимоги ТОВ «Роберт Бош Лтд» задоволено.

Скасовано рішення Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів від 24 листопада 2016 року № 13 та №14 відносно ТОВ «Роберт Бош Лтд».

Скасовано постанову Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві про накладення адміністративних санкцій на ТОВ «Роберт Бош Лтд» від 24 листопада 2016 року № 2.

7. Задовольняючи позовні вимоги, суд апеляційної інстанції виходив із того, що посилання відповідача на те, що інформація про місяць і рік продукції повинна бути доступною для сприйняття споживачами, а кодування інформації про місяць і рік випуску продукції створює перешкоди для сприйняття її споживачами та призводить до додаткових зусиль для її розкодування не спростовує факту зазначення позивачем на табличках з технічними даними місяця і року випуску продукції, які наведені у серійному номері шляхом універсального кодування, що свідчить про дотримання позивачем вимог пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі в частині зазначення на табличці з технічними даними місяць і рік випуску продукції.

8. З огляду на встановлену судом відповідність продукції позивача (газовий проточний водонагрівач ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795, виробник Португалія, газовий настінний котел ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100, виробник Туреччина) вимогам пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі, у частині зазначення на табличках з технічними даними місяця і року випуску продукції, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо відсутності підстав для застосування до ТОВ «Роберт Бош Лтд» частини першої статті 29, частини п`ятої статті 30 та пункту 2 частини другої статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», а винесені на підставі вказаних норм та висновків акту перевірки від 13 вересня 2016 року № 14 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів від 24 листопада 2016 року № 13 та № 14 та постанова про накладення адміністративних санкцій від 24 листопада 2016 року № 2 підлягають скасуванню, оскільки прийняті відповідачем необґрунтовано, без урахування усіх обставин, що мають значення для їх прийняття та без дотримання необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямовані ці рішення.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

9. Не погоджуючись із рішенням суду апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, ТОВ «Роберт Бош Лтд» звернулось із касаційною скаргою, у якій просить скасувати постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 3 квітня 2018 року та залишити в силі рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 17 січня 2018 року.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, УСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

10. Судами попередніх інстанцій установлено, що Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві на підставі наказу від 31 серпня 2016 року № 710 та направлення від 31 серпня 2016 року № 671 проведено позапланову перевірку характеристик продукції ТОВ «Роберт Бош Лтд», а саме, приладів, що працюють на газоподібному паливі, водогрійних котлів, що працюють на рідкому чи газоподібному паливі: газовий проточний водонагрівач ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795 виробник Португалія; газовий настінний котел ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100, виробник Туреччина.

11. За результатами перевірки Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві складено акт від 13 вересня 2016 року № 14.

12. Актом перевірки характеристик продукції від 13 вересня 2016 року № 14 установлено порушення пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 856, а саме: «Суб`єкт господарювання ТОВ «Роберт Бош Лтд» не надав підтвердження того, що він не вводив продукцію: пункт 1 газовий проточний водонагрівач ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795 виробник Португалія та пункт 2 газовий настінний котел ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100, виробник Туреччина. Таким чином, установлено введення в обіг продукції яка не відповідає встановленим вимогам, а саме: на продукції відсутні на табличці з технічними даними місяць і рік випуску, що підтверджується матеріалами перевірки характеристик продукції у розповсюджувача (акт перевірки характеристик продукції від 21 липня 2016 року № 000001 складений Держпродспоживслужбою в Миколаївській обл.)».

13. Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві складено протокол № 14 про виявлене(і) порушення вимог статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та статті 15 Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» яким зафіксовано факт виявлення допущення ТОВ «Роберт Бош Лтд» порушення, яке полягає у введенні в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, чим порушено пункту 2 частини другої статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

14. 24 листопада 2016 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві на підставі акта від 13 вересня 2016 року № 14 прийнято рішення про вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів № 13, в якому відповідно до частини першої статті 29 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» викладено вимогу привести продукцію зазначену в пунктах 1- 2 таблиці акта перевірки від 13 вересня 2016 року № 14 у відповідність із встановленими вимогами.

15. Також, 24 листопада 2016 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві на підставі акта від 13 вересня 2016 року № 14 ухвалено рішення про вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів, № 14, яким відповідно до частини п`ятої статті 30 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» тимчасово заборонено надання на ринку продукції зазначеної в пунктах 1 - 2 таблиці акта перевірки від 13 вересня 2016 року № 14 до приведення зазначеної продукції у відповідність із встановленими вимогами.

16. Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві 24 листопада 2016 року винесено постанову про накладення штрафних санкцій № 2, якою за порушення пункту 2 частини другої статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» на ТОВ «Роберт Бош Лтд» накладено штраф у розмірі 8500,00 грн.

17. Не погоджуючись із рішеннями Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів від 24 листопада 2016 року № 13, № 14 та постановою про накладення штрафних санкцій від 24 листопада 2016 року № 2 ТОВ «Роберт Бош Лтд» звернулось до суду із позовом.

ДОВОДИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

18. Касаційна скарга обґрунтована тим, що інформація про місяць і рік випуску продукції повинна бути доступною для сприйняття споживачами, а у випадку коли відповідна інформація є кодованою, споживач для отримання відповідної інформації має володіти достатніми знаннями та навичками для її пошуку, та у даному випадку також мати доступ до мережі Інтернет.

19. Скаржник вважає, що зазначення у табличках з технічними даними місяця та року випуску продукції у вигляді універсального цифрового кодування не відповідає вимогам доступності, своєчасності та наочної форми надання споживачу інформації, які установлені статтею 15 Закону України «Про захист прав споживачів», а отже не може вважатись належним виконання вимог пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 856.

20. ТОВ «Роберт Бош Лтд» подано відзив на касаційну скаргу Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 3 квітня 2018 року, у якому воно просить залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржуване рішення - без змін.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

21. Відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності врегульовано Законом України «Про захист прав споживачів».

22. Статтею 15 Закону України «Про захист прав споживачів» установлено, що споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація про продукцію не вважається рекламою.

Інформація про продукцію повинна містити:

назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;

дані про основні властивості продукції, номінальну кількість (масу, об`єм тощо), умови використання;

відомості про вміст шкідливих для здоров`я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

позначку про наявність у складі продукції генетично модифікованих організмів;

дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;

дату виготовлення;

відомості про умови зберігання;

гарантійні зобов`язання виробника (виконавця);

правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;

строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після їх закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;

найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

Інформація споживачеві повинна надаватися згідно із законодавством про мови.

Інформація, передбачена частиною першою цієї статті, доводиться до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем) у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування.

Інформація про продукцію може бути розміщена у місцях, де вона реалізується, а також за згодою споживача доводитися до нього за допомогою засобів дистанційного зв`язку.

23. Згідно із частиною першою статті 11 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» відповідність введеної в обіг, наданої на ринку або введеної в експлуатацію в Україні продукції вимогам усіх чинних технічних регламентів, які застосовуються до такої продукції, є обов`язковою, за винятком випадків, визначених у зазначених технічних регламентах та статті 12 цього Закону.

24. Вимоги щодо маркування і введення в обіг приладів, що працюють на газоподібному паливі, їх безпеки, процедури підтвердження відповідності таким вимогам, визначено Технічним регламентом приладів, що працюють на газоподібному паливі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 856.

25. Відповідно до пункту 6 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі у процесі підготовки приладу до введення в обіг необхідно: розмістити на ньому табличку з технічними даними; нанести текст застережливих вимог безпосередньо на прилад та на його пакуванні.

26. Пунктом 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі визначено, що на табличці з технічними даними зазначається:

товарний знак чи найменування виробника;

умовне позначення приладу;

вид газоподібного палива;

номінальний тиск газоподібного палива;

номінальна теплова потужність приладу;

порядковий номер за системою нумерації виробника;

місяць і рік випуску;

національний знак відповідності, ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності.

27. Відповідно до частини першої статті 29 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» у разі якщо органом ринкового нагляду встановлено, що продукція не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 цього Закону, та формальної невідповідності), орган ринкового нагляду невідкладно вимагає від відповідного суб`єкта господарювання вжити протягом визначеного строку заходів щодо приведення такої продукції у відповідність із встановленими вимогами.

28. Згідно приписів статті 30 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» обмеження надання продукції на ринку здійснюються шляхом: 1) приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами (згідно з частинами першою і четвертою статті 29 цього Закону); 2) усунення формальної невідповідності (згідно з частиною третьою статті 29 цього Закону); 3) тимчасової заборони надання продукції на ринку.

Обмеження надання продукції на ринку, визначені у пункті 1 частини першої цієї статті, застосовуються органами ринкового нагляду у випадках, передбачених цим Законом, якщо існує можливість приведення такої продукції у відповідність із встановленими вимогами. Зазначені обмеження можуть застосовуватися до продукції, що надається на ринку, у тому числі тієї, що зберігається на складах виробників (імпортерів), та/або продукції, що перебуває у споживачів (користувачів).

Приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами здійснюється за місцем проживання (місцезнаходженням) споживачів (користувачів) або за місцезнаходженням розповсюджувачів, виробників (імпортерів) чи підприємств, що здійснюють технічне обслуговування та ремонт продукції, а також в інших місцях, у яких можливо здійснити таке приведення. Суб`єкти господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції зобов`язані співпрацювати між собою з метою приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами.

Тимчасова заборона надання продукції на ринку застосовується органами ринкового нагляду у разі прийняття ними рішення про: відбір зразків продукції для проведення їх експертизи (випробування) - на строк проведення експертизи (випробування); приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами - на строк дії відповідного обмеження. Тимчасова заборона надання продукції на ринку запроваджується одночасно з прийняттям рішень, зазначених у цій частині.

29. Частиною першою та пунктом 1 частини другої статті 33 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» установлено, що обмежувальні (корегувальні) заходи запроваджуються відповідними рішеннями органів ринкового нагляду.

Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів можуть бути прийняті за результатами проведених органами ринкового нагляду перевірок характеристик продукції (крім перевірок, що проводяться відповідно до статті 26 цього Закону), у тому числі перевірок, що проводяться на підставі повідомлень органів доходів і зборів про призупинення митного оформлення продукції відповідно до частини шостої статті 38 цього Закону.

30. Відповідно до пункту 2 частини другої статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції до особи, яка ввела продукцію в обіг або відповідно до цього Закону вважається такою, що ввела продукцію в обіг, застосовуються штрафні санкції у разі введення в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 цього Закону), у тому числі нанесення знака відповідності технічним регламентам на продукцію, що не відповідає вимогам технічних регламентів, - у розмірі від п`ятисот до тисячі п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на особу вже було накладено штраф, - у розмірі від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Оцінка доводів учасників справи і висновків судів першої та апеляційної інстанцій

31. Споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація про продукцію повинна містити, зокрема, дату виготовлення продукції. Зазначена інформація доводиться до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем) у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування. Інформація про продукцію може бути розміщена у місцях, де вона реалізується, а також за згодою споживача доводитися до нього за допомогою засобів дистанційного зв`язку.

32. Відповідність введеної в обіг, наданої на ринку або введеної в експлуатацію в Україні продукції вимогам усіх чинних технічних регламентів, які застосовуються до такої продукції, є обов`язковою.

33. Згідно із Технічним регламентом приладів, що працюють на газоподібному паливі на табличці з технічними даними зазначається, зокрема, місяць і рік випуску.

34. У разі якщо органом ринкового нагляду встановлено, що продукція не відповідає встановленим вимогам, орган ринкового нагляду невідкладно вимагає від відповідного суб`єкта господарювання вжити протягом визначеного строку заходів щодо приведення такої продукції у відповідність із встановленими вимогами.

35. Якщо існує можливість приведення продукції, яка не відповідає встановленим вимогам, у відповідність із встановленими вимогами, органом ринкового нагляду застосовується обмеження надання продукції на ринку у вигляді приведення продукції у відповідність.

36. У разі прийняття органами ринкового нагляду рішення про: відбір зразків продукції для проведення їх експертизи (випробування); приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, органом ринкового нагляду застосовується обмеження надання продукції на ринку шляхом тимчасової заборони надання продукції на ринку.

37. Як установлено судом, у ході перевірки ТОВ «Роберт Бош Лтд» було виявлено порушення пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі, а саме: на табличках з технічними даними на продукції - газовий проточний водонагрівач ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795 виробник Португалія та настінний котел ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100, виробник Туреччина, відсутні місяць і рік випуску.

38. Судами установлено, що з фотоматеріалів (а.с.30 - 37) убачається, що на газовому проточному водонагрівачі ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795 наявна табличка з технічними даними на якій зазначено серійний номер 8370-656--7701331010, а на газовому настінному котлі ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100 наявна табличка з технічними даними на якій зазначено серійний номер 8290-620-005258-7736900168.

39. Приписами статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що інформація про продукцію може бути розміщена як на етикетці, у маркуванні так і у місцях де вона реалізується, або доводитись до споживача за допомогою засобів дистанційного зв`язку, за його згодою.

40. Позивачем надано розшифровку дати виробництва на маркувальній таблиці приладу (а.с. 38), згідно якої газовий проточний водонагрівач ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795 з серійним номером 8370-656-7701331010, де розділ серійного номеру « 656» означає, що зазначений товар виготовлений у серпні 2015 року, а газовий настінний котел ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100 з серійним номером 8290-620-005258-7736900168, де розділ серійного номеру « 620» означає, що зазначений товар виготовлений у квітні 2015 року.

41. Відповідно до частини другої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

42. Доводів ТОВ «Роберт Бош Лтд» про те, що табличка з розшифруванням дати виробництва на маркувальній табличці приладів міститься у вільному доступі в мережі інтернет на офіційному веб-порталі ТОВ «Роберт Бош Лтд», а також наявна у місцях реалізації такої продукції Головним управлінням Держпродспоживслужби у м. Києві не спростовано.

43. Колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції, що посилання відповідача на те, що інформація про місяць і рік продукції повинна бути доступною для сприйняття споживачами, а кодування інформації про місяць і рік випуску продукції створює перешкоди для сприйняття її споживачами та призводить до додаткових зусиль для її розкодування не спростовує факту зазначення позивачем на табличках з технічними даними місяця і року випуску продукції, які наведені у серійному номері шляхом універсального кодування.

44. З огляду на те, що на табличках з технічними даними на газовому проточному водонагрівачі ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795, серійний номер 8370-656--7701331010, та на газовому настінному котлі ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100, серійний номер 8290-620-005258-7736900168 наявна інформація про місяць і рік випуску у вигляді універсального кодування, суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку про необґрунтованість висновків Головного управління Держспоживслужби в м. Києві, викладених в акті перевірки від 13 вересня 2016 року № 14 щодо порушення ТОВ «Роберт Бош Лтд» пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі.

45. Ураховуючи відповідність продукції позивача (газовий проточний водонагрівач ТМ BOSCH, модель W10-2Р23S5795, виробник Португалія, газовий настінний котел ТМ BOSCH, модель WBN 6000-24СRNS7100, виробник Туреччина) вимогам пункту 9 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі, в частині зазначення на табличках з технічними даними місяця і року випуску продукції, колегія суддів погоджується з висновками суду апеляційної інстанції про щодо відсутності підстав для застосування до ТОВ «Роберт Бош Лтд» частини першої статті 29, частини п`ятої статті 30 та пункту 2 частини другої статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», а винесені на підставі вказаних норм та висновків акту перевірки від 13 вересня 2016 року № 14 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів від 24 листопада 2016 року № 13 та № 14 та постанова про накладення адміністративних санкцій від 24 листопада 2016 року № 2 підлягають скасуванню.

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

46. . За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що рішення суду апеляційної інстанції є законним і не підлягає скасуванню, оскільки суд, всебічно перевіривши обставини справи, вирішив спір відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин; у ньому повно відображені обставини, що мають значення для справи, висновки суду щодо встановлених обставин і правові наслідки є правильними, а доводи касаційної скарги їх не спростовують.

Керуючись статтями 341, 345, 349, 350, 355, 356 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 3 квітня 2018 року - без змін.

Постанова суду касаційної інстанції є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н.В. Коваленко

Судді А.Ю. Бучик

Л.Л. Мороз

Джерело: ЄДРСР 95009816
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку