open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 205/8879/19
Моніторити
emblem
Справа № 205/8879/19

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/1165/21 Справа № 205/8879/19 Суддя у 1-й інстанції - Остапенко Н. Г. Суддя у 2-й інстанції - Пищида М. М.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2021 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого Пищиди М.М.

суддів Ткаченко І.Ю., Деркач Н.М.

розглянувши у спрощеному позовному провадженні в м. Дніпро апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 09 вересня 2020 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради про визнання незаконним та скасування наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності,-

В С Т А Н О В И Л А:

У жовтні 2019 року позивач звернувся до суду з позовом до Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради про визнання незаконним та скасування наказу про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Позивач просить визнати незаконним та скасувати наказ № 212-кт від 13.09.2019 року «Про дисциплінарне стягнення»; стягнути середній заробіток за час проходження позачергового медичного огляду 16 та 17 вересня 2019 року у розмірі 595,02 грн.

Рішенням Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 09 вересня 2020 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпропетровської міської ради про визнання незаконним та скасування наказу № 212-кт від 13.09.2019 року «Про дисциплінарне стягнення» та стягнення середнього заробітку за час проходження позачергового медичного огляду 16 та 17 вересня 2019 року у розмірі 595,02 грн. відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду, ОСОБА_1 звернулася до суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду скасувати, позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

В обґрунтування апеляційної скарги посилається на те, що судом першої інстанції було неповно та неправильно встановлено деякі обставини, що мають значення для справи, внаслідок неправильного дослідження і оцінки наданих суду доказів.

Відповідно до ч. 13 ст. 7 ЦПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 1 ст. 368 ЦПК України справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного провадження, з особливостями, встановленими цією главою.

Перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає запотрібне апеляційну скаргу залишити без задоволення, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено, що 20 серпня 2019 року директором Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради Палєєвою І.О. затверджено Положення про медичний огляд працівників КЗО «НВК № 106» ДМР та Графік проходження медичної комісії працівниками закладу на 2019-2020 навчальний рік (а.с. 111-113, 114-117).

Згідно з Графіком проходження медичної комісії працівниками закладу на 2019-2020 навчальний рік ОСОБА_1 була зобов`язана пройти медичне обстеження 1 раз на рік до 01 вересня 2019 року.

23 серпня 2019 року Наказом № 106-1 Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради затверджено посадові інструкції та інструкції з охорони праці (а.с. 118-119).

23 серпня 2019 року Комунальним закладом освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради винесено Наказ № 135 «Про медичне обстеження працівників НВК» (а.с. 120).

Пунктом 1 Наказу № 135 «Про медичне обстеження працівників НВК» зобов`язано усіх працівників навчального-виховного комплексу до 31 серпня 2019 року пройти повне медичне обстеження.

З Наказом № 135 «Про медичне обстеження працівників НВК» та Графіком ОСОБА_1 була ознайомлена, про що свідчить її підпис (а.с. 121).

13 вересня 2020 року Наказом директора Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради Палєєвої І.О. № 212-кт «Про дисциплінарне стягнення» ОСОБА_1 звільнено від посади на час проходження медичної комісії (за рахунок відпустки за свій рахунок); за порушення дисципліни винесено догану (а.с. 11).

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з відсутності підстав для їх задоволення, оскільки наказ № 212-кт від 13.09.2019 року «Про дисциплінарне стягнення», винесений Комунальним закладом освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради з дотриманням вищенаведених норм трудового законодавства.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції.

Статтею 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 43 Конституції України визначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

За змістом статті 2-1 КЗпП України забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров`я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов`язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об`єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов`язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Відповідно до положень статті 139 КЗпП України працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержуватися трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Відповідно до вимог трудового законодавства порушення трудової дисципліни визначається як невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов`язків. Наявність вини є обов`язковою умовою для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності.

Статтею 147 КЗпП України передбачено, що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один із заходів стягнення, якими є догана і звільнення. Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

Згідно з п. 2.23 Посадової інструкції вчителя Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпропетровської міської ради вчитель проходить періодичні медичні обстеження (на початок навчального року) (а.с. 123-128).

Пунктом 4.3 Посадової інструкції вчителя Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпропетровської міської ради передбачено, що за невиконання чи неналежне виконання без поважних причин Статуту і Правил внутрішнього трудового розпорядку НВК, законних розпоряджень директора НВК, інших нормативних актів, посадових обов`язків, визначених даною інструкцією, учитель несе дисциплінарну відповідальність у порядку, визначеному трудовим законодавством.

Встановлено,що 13 вересня 2020 року Наказом директора Комунального закладу освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради Палєєвої І.О. № 212-кт «Про дисциплінарне стягнення» ОСОБА_1 звільнено від посади на час проходження медичної комісії (за рахунок відпустки за свій рахунок); за порушення дисципліни винесено догану (а.с. 11).

Відповідно до ч. 1 ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-ІІІ та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов`язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, проводяться за рахунок роботодавців у порядку, встановленому законодавством.

Дані про результати обов`язкових профілактичних медичних оглядів працівників, зазначених у частині першій цієї статті, заносяться до їх особистих медичних книжок та інших медичних документів і підлягають обліку у відповідних органах державної санітарно-епідеміологічної служби (ч. 5 ст. 21 Закону № 1645-ІІІ).

Частиною 6 ст. 21 Закону № 1645-ІІІ визначено, що перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам, порядок проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. № 559 (надалі - «Порядок № 559»).

Згідно з розділом 6 Порядку № 559 «Навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації» педагогічні працівники підлягають обов`язковим профілактичним медичним оглядам.

Частиною 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-ХІІ встановлено, що роботодавець зобов`язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов`язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Порядок проведення медичних оглядів визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Відповідно до п. 1.3. Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 21.05.2007 р. № 246 (надалі - «Наказ № 246») обов`язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року.

Працівники, для яких є обов`язковими попередній та періодичні психіатричні огляди, повинні надати Комісії, що проводить медичний огляд, довідку про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду відповідно до Порядку проведення обов`язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2000 № 1465.

Пунктом 2 Порядку № 1465 передбачено, що обов`язковий попередній психіатричний огляд проводиться перед початком діяльності (влаштуванням на роботу), а обов`язковий періодичний - у процесі діяльності. Періодичність проведення психіатричних оглядів визначається переліком медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих.

Згідно з Переліком медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих працівники навчальних закладів всіх типів та форм власності мають проходити обов`язковий періодичний психіатричний огляд у процесі діяльності.

Педагогічні працівники навчальних закладів всіх типів та форм власності зобов`язані проходити:

обов`язкові періодичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов`язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб;

обов`язкові періодичні профілактичні медичні огляди, для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;

обов`язковий періодичний психіатричний огляд для робіт, професій, службі що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих працівники.

Статтею 46 Кодексу законів про працю України відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп`яніння; відмови або ухилення від обов`язкових медичних оглядів, навчання/інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

Особи, які відмовляються або ухиляються від проходження обов`язкових профілактичних медичних оглядів, відсторонюються від роботи, а неповнолітні, учні та студенти - від відвідування відповідних закладів (ч. 7 ст. 21 Закону № 1645-ІІІ).

Роботодавець має право в установленому законом порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов`язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов`язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати (ч. 2 ст. 17 Закону № 1645-ІІІ).

Встановивши фактичні обставини справи на підставі доказів, яким надано належну оцінку, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що наказ № 212-кт від 13.09.2019 року «Про дисциплінарне стягнення», винесений Комунальним закладом освіти «Навчально-виховний комплекс № 106 «Середня загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» Дніпровської міської ради з дотриманням вищенаведених норм трудового законодавства.

Колегія суддів критично ставиться до посилання позивача на довідку КНП «Міська клінічна лікарня № 2» ДМР від 02 грудня 2019 року, відповідно до якої терміни дії профілактичного медичного огляду з 10 жовтня 2018 року по 10 жовтня 2019 року (а.с. 39), та станом на 01 вересня 2019 року стан здоров`я ОСОБА_1 був підтверджений особистою медичною книжкою і не потребувала позачергового медичного огляду, суд до уваги не приймає.

Специфіка працевлаштування в закладах освіти передбачає початок навчального року з 01 вересня, порядок проходження медичного огляду працівниками затверджено низкою нормативних актів, а також внутрішніми документами навчального закладу,

ОСОБА_1 була зобов`язана до початку навчального року, а саме до 01 вересня 2019 року пройти повне медичне обстеження та надати адміністрації КЗО «НВК № 106 «Середня загальноосвітня школа дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)» ДМР документи, що підтверджують проходження медичного обстеження.

ОСОБА_1 , порушуючи вимоги чинного законодавства та внутрішні акти, посадову інструкцію, у встановлений строк медичне обстеження не пройшла, чим допустила порушення трудової дисципліни.

Враховуючи зазначене, суд першої інстанції правомірно дійшов до висновку про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 375 ЦКП України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Виходячи з вищевикладеного, колегія суддів вважає, що наведені в апеляційній скарзі доводи не спростовують висновків суду та не дають підстав вважати, що судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуального права, тому апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а рішення суду має бути залишено без змін.

На підставі викладеного, керуючись ст. 367, 368, 374, 375, 381- 384 ЦПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 09 вересня 2020 року залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена відповідно до чинного законодавства.

Судді:

Джерело: ЄДРСР 94982873
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку