open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 211/1043/21

Провадження № 2-о/211/29/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2021 року Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Папариги В.А.,

при секретарі - Чернушкіній Г.В.,

у відсутність сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кривий Ріг в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Довгинцівський районний у місті Кривому Розі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України,-

ВСТАНОВИВ:

16 лютого 2021 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, в якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Макіївка, Кіровського району, Донецької області, яка є тимчасово окупованою територією України.

Вимоги заяви обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_2 , який на момент смерті перебував на тимчасово окупованій території України у місті Макіївка, Донецької області. Свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо отримати, оскільки для підтвердження факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , пред`явлено документ, форма якого не відповідає формі визначеній наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 року № 545 « Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження, смерті», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 року за 1150/13024.

У зв`язку із цим їй відмовлено у державній реєстрації смерті ОСОБА_2 та рекомендовано звернутися до суду.

Встановлення факту смерті ОСОБА_2 заявнику необхідне для отримання свідоцтва про смерть.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, про час, дату та місце судового розгляду повідомлена, до суду надала заяву, в якій просить розглядати справу за її відсутності, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Довгинцівського районного у місті Кривому Розі відділі державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро) в судове засідання не з`явився, до суду надали заяву про розгляд справи у їх відсутність, та винести рішення на розсуд суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), у зв`язку з розглядом справи за відсутності сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Як вбачається із копії паспорта громадянина України НОМЕР_1 , виданого Кіровським РВ Макіївського МУ УМВС України в Донецькій області 16.06.2002 року, ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Нехворош Андрушевського району, Житомирської області.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 помер.

Із Відмови у проведенні державної реєстрації смерті № 160/20.26-65 виданої Довгинцівським районним у місті Кривому Розі відділі державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро) 16 лютого 2021, вбачається, що ОСОБА_1 відмовлено у державній реєстрації смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку із тим, що для підтвердження факту смерті заявником пред`явлено документ, а саме, свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 , видане Міським відділом ЗАГС Макіївського міського управління юстиції Міністерства юстиції Донецької Народної Республіки, тобто виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Відповідно до ст. 315, 317 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Статтею 317 ЦПК України передбачені особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України.

Документом, який засвідчує факт смерті ОСОБА_2 та який наданий заявником є свідоцтво про смерть, з якого вбачається, що дата його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 , Донецька Народна Республіка, місто Макіївка, Кіровський район, що видане на тимчасово окупованій території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в Інформаційному листі «Про окремі питання застосування Закону України від 04.02.2016 №990-VIII «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України» виклав рекомендації щодо окремих питань визнання належними та допустимими доказів на підтвердження факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, звернувши увагу, що документи, видані органами та установами на тимчасово окупованій території України, як виняток можуть братися до уваги судом та оцінюватися разом з іншими доказами в їх сукупності та взаємозв`язку.

Отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, що може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до Закону №2398-VI .

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 2 ст. 319 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно до ст. 17 Закону №2398-VI державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Не може вважатись легітимним на території України і свідоцтво про смерть особи, видане органом, який створено на тимчасово окупованій території України в порядку, не передбаченому законом України.

Документи, які видані органом, що створений на тимчасово окупованій території України у порядку, не передбаченому законами України, відповідно до частини 3 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року №1207-VII (далі - Закон №1207-VII) є недійсними і не створюють правових наслідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону №1207-VII громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

Встановлення факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , породжує юридичні наслідки для заявника, при цьому, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту смерті.

Задоволення заяви має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для отримання відповідного документу - свідоцтва про смерть, згідно чинного законодавства України.

Відповідно до ст. 317, п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Керуючись ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01 липня 2010 року за №2398-VI, ч. 1 ст. 3, ч. 3 ст. 9, ч. 1 ст. 18 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року №1207-VII, ст. 12, 81, 293, 294, 315, 317, ч. 2 ст. 319, ст. 354, 355, п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Довгинцівського районний у місті Кривому Розі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро) про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: Україна, Житомирська область, Андрушевський район, село Нехворош, громадянина України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Макіївка, Кіровський район, Донецької області на тимчасово окупованій території України.

Рішення підлягає до негайного виконання.

Копію судового рішення невідкладно надіслати до Довгинцівського районного у місті Кривому Розі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро) для державної реєстрації смерті особи - ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Дніпровського апеляційного суду через Довгинцівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до ч. 4 ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України оскарження рішення у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, не зупиняє його виконання.

Суддя: В. А. Папарига

Джерело: ЄДРСР 94941377
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку