open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2021 року справа № 17-14-01/1494(925/1198/20)

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Боровика С.С., з секретарем судового засідання Вініченко О.Б., за участі представників сторін:

від позивача: Головчак О.В. (по довіреності),

від відповідача: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу №17-14-01/1494 (925/1198/20)

за позовом публічного акціонерного товариства «Черкасиобленерго»

до державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго»

про стягнення 672 468,77 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство «Черкасиобленерго» звернулось до господарського суду Черкаської області із позовною заявою до державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» про стягнення 600077 грн. 99 коп. основного боргу, 21563 грн. 25 коп. пені, 3% річних в сумі 5458 грн. 16 коп., 7% штрафу в сумі 42005 грн. 46 коп., 3363 грн. 91 коп. інфляційних втрат.

Ухвалою суду від 16.09.2020 року прийнято позов до розгляду за правилами загального позовного провадження.

В судове засідання 16.02.2021 року учасники судового процесу не з`явилися.

Відповідач був повідомлений належним чином про дату і час проведення судового засідання.

Неявка представників сторін не є перешкодою для розгляду справи по суті. Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 19.12.2018 року ДПЗД «Укрінтеренерго» приєдналося до публічного договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії шляхом надання підписаної заяви-приєднання ПАТ «Черкасиобленерго», однак всупереч умовам договору не здійснило оплату за отримані послуги за період січень-березень 2020 року та за травень 2020 року.

12.10.2020 року до Господарського суду Черкаської області надійшов відзив від 05.10.2020 року відповідача із запереченнями проти позову.

У відзиві у задоволенні позовних вимог відповідач просив відмовити з наступних підстав.

Розпорядженням КМУ від 12.12.2019 року №2533/09-03 Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» визначено постачальником на період з 01 січня 2019 року по 01 січня 2021 року.

ДПЗД «Укрінтеренерего» є єдиним постачальником електричної енергії на території України, на якого покладені функції постачальника «останньої надії».

Статтею 1 Закону України від 13 квітня 2017 року №2019-VIII «Про ринок електричної енергії» визначено, що постачальник «останньої надії» - це електропостачальник, який за обставин, встановлених Законом, не має права відмовити споживачу в укладенні договору постачання електричної енергії на обмежений період часу. В зв`язку з чим ДПЗД «Укрінтеренерго» зобов`язане буде забезпечити постачання електричної енергії у тому числі і тій категорії споживачів з якими відмовляються укладати договори інші постачальники електричної енергії, а саме із неплатоспроможними споживачами.

Згідно пункту 5 статті 64 Закону України «Про ринок електричної енергії» постачальник «останньої надії» зобов`язаний постачати електричну енергію споживачам за ціною, що формується ним відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, та включає, зокрема, ціну купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, ціну (тариф) на послуги постачальника «останньої надії», ціни (тарифи) на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу відповідно до укладених договорів про надання відповідних послуг.

Таким чином Законом встановлено, що послуги з розподілу електричної енергії оплачуються постачальником «останньої надії», а не споживачем.

У зв`язку з незадовільними розрахунками споживачів постачальника «останньої надії» за електричну енергію у ДПЗД «Укрінтеренерго» виникла заборгованість перед ПрАТ «НЕК «Укренерго» з оплати вартості електричної енергії для врегулювання небалансів електричної енергії.

Згідно Постанови НКРЕКП №1041 від 18.06.2019 року у разі прострочення електропостачальником у строки та порядку, що визначені Правилами ринку, оплати вартості його небалансів електричної енергії кошти, що надійшли від Покупців на поточний рахунок із спеціальним режимом використання електропостачальника, уповноважені банки перераховують на поточний рахунок із спеціальним режимом використання оператора системи передачі до повного погашення заборгованості за куплений електропостачальником небаланс електричної енергії.

Так, у зв`язку з вищевикладеним, у ДПЗД «Укрінтеренерго» виникла заборгованість з оплати послуги з розподілу електричної енергії перед оператором системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго» за січень-березень, травень 2020 року у сумі 600 077,99 грн.

Пункт 3 частина 1 статті 57 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначає, що електропостачальник має право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Пунктом 1 частини 3 статті 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Частиною 2 статті 75 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що покупці електричної енергії, які купують електричну енергію в електропостачальників, вносять плату за отриману електричну енергію виключно на поточний рахунок із спеціальним режимом використання електропостачальника в одному з уповноважених банків.

Відповідно до частини 5 статті 75 Закону України «Про ринок електричної енергії» кошти з поточних рахунків із спеціальним режимом використання електропостачальника перераховуються згідно з алгоритмом, який встановлюється Регулятором.

Усі кошти, що сплачують споживачі за користування електроенергії, наданої постачальником «останньої надії», надходять на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання в повному обсязі.

НКРЕКП затвердила Порядок розподілу коштів з поточних рахунків із спеціальним режимом використання електропостачальників та внесення зміни до постанови НКРЕКП від 18 січня 2019 року №26 від 18.06.2019 року №1041. Цей Порядок визначає алгоритм розподілу коштів з поточних рахунків із спеціальним режимом використання електропостачальників, що у разі прострочення електропостачальником у строки та порядку, що визначені Правилами ринку, оплати вартості його небалансів електричної енергії оператор системи передачі того ж банківського дня до 12:00 направляє до уповноважених банків довідку, що містить інформацію щодо повного та скороченого найменування такого учасника ринку та ЄДРПОУ або ПІБ та РНОКПП (якщо цим учасником ринку є фізична особа-підприємець), розміру простроченої електропостачальником оплати вартості його небалансів електричної енергії, та повідомляє щодо такої заборгованості електропостачальника та НКРЕКП. Оператор системи передачі кожного банківського дня до 12:00 продовжує надавати таку довідку уповноваженим банкам щодо суми заборгованості, що підлягає сплаті електропостачальником до повного погашення ним заборгованості з оплати вартості небалансів електричної енергії, та інформує електропостачальника та НКРЕКП про розмір такої заборгованості. У разі повного погашення електропостачальником заборгованості з оплати вартості небалансів електричної енергії оператор системи передачі того ж дня направляє до уповноважених банків уточнення до довідки та повідомляє про це НКРЕКП та електропостачальника. Уповноважені банки кожного банківського дня о 16:00 здійснюють перерахування всіх коштів з поточних рахунків із спеціальним режимом використання електропостачальників з урахуванням пунктів 2.5 - 2.6 цієї глави та відповідно до встановленого НКРЕКП алгоритму розподілу коштів. У разі відсутності в електропостачальника заборгованості з оплати вартості небалансів електричної енергії перед оператором системи передачі кошти, що надійшли від Покупців на поточний рахунок із спеціальним режимом використання електропостачальника, уповноважені банки у повному обсязі перераховують на поточний рахунок електропостачальника. У разі отримання від оператора системи передачі довідки щодо прострочення електропостачальником оплата вартості його небалансів електричної енергії кошти, що надійшли від Покупців на поточний рахунок із спеціальним режимом використання електропостачальника, уповноважені банки перераховують на поточний рахунок із спеціальним режимом використання оператора системи передачі до повного погашення заборгованості за куплений електропостачальником небаланс електричної енергії, зазначеної в довідці.

Після повного погашення заборгованості електропостачальника перед оператором системи передачі кошти, що надійшли від Покупців на поточний рахунок із спеціальним режимом використання електропостачальника, уповноважені банки перераховують на поточний рахунок електропостачальника.

У зв`язку з невиконанням умов Договору, укладеного між ДПЗД «Укрінтеренерго» та ДП «Енергоринок», в частині оплати за куповану електричну енергію з метою виконання своєї функції постачальника «останньої надії», з 12 лютого 2019 року всі кошти, отримані від споживачів постачальника «останньої надії», перераховуються в рахунок погашення заборгованості перед Оптовим постачальником електроенергії. Сума заборгованості складає приблизно 632 млн. грн. Таким чином, з лютого 2019 року ДПЗД «Укрінтеренерго» позбавлено можливості розрахуватись за отримані послуги з розподілу електричної енергії.

У зв`язку з покладання функцій постачальника «останньої надії» на ДПЗД «Укрінтеренерго», підприємство було змушене приєднатись до умов договору електропостачальника про надання послуг з розподілу 19.12.2018 року згідно з заявою-приєднання. Договір має дискримінаційний характер та явно обтяжливі умови для ДПЗД «Укрінтеренерго». ДПЗД «Укрінтеренерго» вважає договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії

таким, що не відповідає вимогам законодавства, адже відповідно до частини 1 статті 203 Цивільного кодексу України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Споживач, і яким здійснюється

постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» сплачують

за електричну енергію по факту наданих послуг, а підприємство змушене платити за - розподіл електричної енергії у формі попередньої оплати, тому для ДПЗД «Укрінтеренерго» склались нерівні умови як учасника ринку електричної енергії. Відповідно до 2.1.15. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених

постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року №312, договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання, розробляється оператором системи на основі додатка 4 ПРРЕЕ, та передбачає здійснення оплати послуг з розподілу (передачі) Постачальником плановими авансовими платежами. Отже норми пунктів 2, 2.1, 2.2 додатку №1 до Договору ПАТ «Черкасиобленерго» в частині оплати послуг з розподілу електричної енергії здійснюється постачальником у формі повної попередньої оплати в розмірі вартості прогнозованого (замовленого) обсягу послуг з розподілу електричної енергії на розрахунковий період в термін до 25 числа місяця, що передує цьому розрахунковому періоду, не відповідає вимогам додатка 4 до ПРРЕЕ.

Крім того, відповідач вважає, ПАТ «Черкасиобленерго», на якого покладено функції адміністратора комерційного обліку відповідно до положень пункту 10 постанови НКРЕКП від 14.03.2018 року 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії, з 01.01.2020 року віднесло до категорії споживачів, постачання електричної енергії яким здійснює постачальник «останньої надії» споживачів ФОП Ноженко A.A. та СФГ «Форсінг», які за період постачання, який включає 90 днів, не здійснювали споживання електричної енергії, що підтверджується звітами щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії за точками комерційного обліку (площадками вимірювання) споживачів постачальника «останньої надії» за січень-березень 2020 року.

Також ПАТ «Черкасиобленерго» з 28.08.2020 року віднесло до категорії споживачів, постачання електричної енергії яким здійснює постачальник «останньої надії» споживача СКП «НАШ ДІМ», у якого за серпень 2020 року відсутній факт споживання електричної енергії.

Тому, ДПЗД «Укрінтеренерго» вважає, що вказані дії оператора системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго» призвели до не значних витрат постачальника «останньої надії» на здійснення кореспонденції зі споживачами та оператором системи.

Також, відповідач звертає увагу, що відповідно до вимог статті 27 Господарського процесуального кодексу України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням відповідача. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Даний спір не відноситься до вимог виключної підсудності, тому підлягає розгляду за місцем знаходження відповідача ДПЗД «Укрінтеренерго», у Господарському суді м. Києва.

17.11.2020 року від ПАТ «Черкасиобленерго» до Господарського суду Черкаської області надійшла відповідь на відзив від 16.11.2020 року.

У відповідності до пункту 4.30 розділу IV ПРРЕЕ оплата послуг оператора системи згідно з укладеним договором про надання послуг з розподілу електричної енергії між електропостачальником та оператором системи здійснюється у формі попередньої оплати.

19.12.2018 року ДПЗД «Укрінтеренерго» приєдналося до публічного договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії шляхом надання підписаної заяви-приєднання ПАТ «Черкасиобленерго».

За умовами даної заяви-приєднання, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312, умов типового договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 та розміщеного на сайті Оператора системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго», електропостачальник ДПЗД «Укрінтеренерго» приєднався до умов Договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії (далі Договір в редакції чинній на момент підписання заяви-приєднання).

У відповідності до пункту 2.2. Додатку №1 (Порядок розрахунків) умов публічного Договору оплата послуг Оператора системи з розподілу електричної енергії здійснюється Постачальником у формі попередньої оплати.

Отже, підписавши заву-приєднанням 19.12.2018 року Відповідач засвідчив вільне волевиявлення щодо приєднання до умов Договору в повному обсязі, в тому числі і до умов щодо здійснення оплати за послуги з розподілу електричної енергії у формі попередньої оплати.

ПАТ «Черкасиобленерго» неодноразово направляв на адресу ДПЗД «Укрінтеренерго» примірники договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії. Однак, жодних зауважень до договірних умов, а також підписаного примірника договору від Відповідача не поверталося.

Також, в обґрунтування позову позивач вказав, що листом ПАТ «Черкасиобленерго» від 17.03.2020 року №1975/03-01-01 Відповідача було повідомлено про заборгованість за надані послуги з розподілу електричної енергії в сумі 162 023,23 грн. за період січень-лютий 2020 року. У відповідь на вказаний лист ДПЗД «Укрінтерненерго» листом від 26.03.2020 року №44/12-690/пон просило розглянути можливість розстрочення заборгованості за послуги розподілу.

З метою мирного врегулювання питання щодо погашення заборгованості за надані послуги з розподілу електричної енергії ПАТ «Черкасиобленерго» було надіслано ДПЗД «Укрінтеренерго» два примірника договору про реструктуризацію заборгованості, що виникла за період січень-березень 2020 року в сумі 165 513,06 грн. (супровідний лист ПАТ «Черкасиобленерго» від 14.05.2020 року №3211/03-01-01). Однак, Відповідачем не було підписано вищезазначені договори реструктуризації.

Враховуючи ту обставину, що Позивач врахував прохання Відповідача щодо реструктуризації боргу та передбачив розстрочення заборгованості на 12 платежів, ДПЗД «Укрінтеренерго» в свою чергу, знову ж таки безвідповідально віднісся до виконання договірних відносин. Тобто, ДПЗД «Укрінтеренерго» не є добросовісною стороною договірних відносин, які виникли на підставі Договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Відтак, враховуючи, що зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та актів цивільного законодавства, позивач позовні вимоги просить задовольнити в повному обсязі.

Відповідно до статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Дослідивши наявні у справі матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Пунктом 2.1.15 Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 встановлено, що Договір електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання, розробляється оператором системи на основі додатка 4 до цих Правил, оприлюднюється на офіційному веб-сайті оператора системи та укладається шляхом надання електропостачальником заяви-приєднання. Датою початку дії зазначеного договору є наступний робочий день від дня отримання оператором системи заяви-приєднання електропостачальника щодо укладення такого договору.

Згідно з пунктом 2.1.14. ПРРЕЕ оператор системи не має права відмовити електропостачальнику, який звертається щодо укладення договору електропостачальника про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території здійснення діяльності відповідного оператора системи.

Розпорядженням КМУ від 12.12.2019 року №2533/09-03 Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» визначено постачальником «останньої надії» на період з 01 січня 2019 року по 01 січня 2021 року.

19.12.2018 року ДПЗД «Укрінтеренерго» приєдналося до публічного договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії шляхом надання підписаної заяви-приєднання ПАТ «Черкасиобленерго».

За умовами даної заяви-приєднання, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, Правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312, умов типового договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 та розміщеного на сайті Оператора системи розподілу ПАТ «Черкасиобленерго», електропостачальник ДПЗД «Укрінтеренерго» приєднався до умов Договору електропостачальника про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Відповідно до статті 633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).

Згідно з частиною 2 статті 641 Цивільного кодексу України реклама або інші пропозиції, адресовані невизначеному колу осіб, є запрошенням робити пропозиції укласти договір, якщо інше не вказано у рекламі або інших пропозиціях.

Частиною 2 статті 644 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо пропозицію укласти договір, в якій не вказаний строк для відповіді, зроблено у письмовій формі, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь протягом строку, встановленого актом цивільного законодавства, а якщо цей строк не встановлений, - протягом нормально необхідного для цього часу.

Таким чином, погодившись з завою-приєднанням (акцептувавши її), електропостачальник засвідчив вільне волевиявлення щодо приєднання до умов Договору в повному обсязі.

З моменту акцептування зави-приєднання, тобто з 19.12.2018 року, ДПЗД «Укрінтеренерго», що діє на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у відповідності до постанови від 06 листопада 2018 року №1344, та ПАТ «Черкасиобленерго» (Оператор системи розподілу), що діє на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії на території Черкаської області, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у відповідності до постанови від 16 листопада 2018 року №1447, набули всіх прав та обов`язків за Договором і несуть відповідальність за їх невиконання згідно з умовами Договору та чинним законодавством України.

Пунктом 1.2. Договору передбачено, що умови Договору є однаковими для всіх електропостачальників та розроблені відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» та ПРРЕЕ.

Предметом Договору у відповідності до пункту 2.1. Договору є забезпечення Оператором системи недискримінаційного доступу Постачальника до мереж Оператора системи з метою реалізації Постачальником як суб`єктом роздрібного ринку своїх прав та виконання обов`язків та функцій постачальника електричної енергії по відношенню до споживачів, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території здійснення ліцензованої діяльності Оператора системи. Оператор системи надає послуги з розподілу електричної енергії споживачам Постачальника, які входять в балансуючу групу Постачальника згідно з реєстром за ЕІС кодами споживачів та їх точок вимірювання, що надається Постачальником згідно Додатку 5 даного Договору. Реєстр ведеться Оператором системи в електронному вигляді.

Постачальник здійснює оплату послуг та інші послуги Оператора системи згідно з умовами глави 3 цього та з порядком розрахунків, який є Додатком 1 до цього Договору (пункт 2.2. Договору).

Відповідно до п.п. 3.1. 3.4. Договору ціна договору складає вартість послуг з розподілу за сукупністю споживачів балансуючої групи Постачальника.

Постачальником здійснюється оплата послуг з розподілу за сукупністю споживачів, яким згідно з договорами про постачання електричної енергії, розподіл забезпечує Постачальник.

Відповідно до пункту 3.3. Договору розрахунковим періодом для цілей цього Договору є календарний місяць.

Пунктом 4.2. Договору встановлено, що Постачальник зобов`язується: виконувати умови цього Договору; здійснювати оплату послуг з розподілу електричної енергії у повному обсязі згідно з умовами глави 3 цього Договору та інших платежів, необхідність яких випливає з умов цього Договору.

Пунктом 2.1. Додатку №1 (Порядок розрахунків) до Договору встановлено, що оплата послуг з розподілу електроенергії здійснюється Постачальником на підставі рахунку, самостійно отриманого у Оператора системи. Постачальник може здійснювати оплату самостійно (без рахунку), виходячи з вартості обсягів електроенергії, яка розподілена або буде розподілятися споживачам.

За умовами пункту 2.2. Додатку №1 (Порядок розрахунків) до Договору оплата послуг Оператора системи з розподілу електричної енергії здійснюється Постачальником у формі попередньої оплати.

Постачальник здійснює повну попередню оплату в розмірі вартості прогнозованого (замовленого) обсягу послуги з розподілу електричної енергії на розрахунковий період в термін до 25 числа місяця, що передує цьому розрахунковому періоду.

Пунктом 2.5. Додатку №1 (Порядок розрахунків) до Договору передбачено, що до 9 числа місяця наступного за розрахунковим, Оператор системи визначає фактичний обсяг і вартість послуги з розподілу та надає Постачальнику обсяги згідно Додатку 9 до Договору, рахунок та акти прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії згідно Додатку 7 до Договору.

Пунктом 2.6. Додатку №1 (Порядок розрахунків) до Договору передбачено, що Постачальник протягом 5 (п`яти) банківських днів з моменту отримання рахунку здійснює остаточний розрахунок з Оператором системи за фактично надану послугу з розподілу та узгоджує обсяги (Додаток 9 до Договору) шляхом його підписання, а також підписує акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії (Додаток 7 до Договору), який Оператор системи надає Постачальнику у порядку і терміни згідно Додатку 3 до Договору.

Оператор системи розподілу у відповідності до умов Договору своєчасно надав ДПЗД «Укрінтеренерго»:

1.Рахунок остаточного розрахунку №40/01 від 10.02.2020 року на суму 154 895,10 грн. з ПДВ за січень 2020 року;

2.Рахунок остаточного розрахунку №39/02 від 10.03.2020 року на суму 7 128,13 грн. з ПДВ. за лютий 2020 року;

3.Рахунок остаточного розрахунку №48/03 від 07.04.2020 року на суму 3 489,83 грн. з ПДВ за березень 2020 року;

4.Рахунок остаточного розрахунку №40/05 від 09.06.2020 року на суму 434 564,93 грн. за травень 2020 року.

Між ПАТ «Черкасиобленерго» та ДПЗД «Укрінтеренерго» підписано:

1.Акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за січень 2020 року на суму 154 895,10 грн. з ПДВ;

2.Акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за лютий 2020 року на суму 7 128,13 грн. з ПДВ;

3.Акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за березень 2020 року на суму 3 489,83 грн. з ПДВ;

4.Акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за травень 2020 року на суму 434 564,93 грн. з ПДВ.

Однак, ДПЗД «Укрінтеренерго» не сплачено кошти на підставі наданих рахунків та актів прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за період січень-березень 2020 року та за травень 2020 року у сумі 600077,99 грн.

08 липня 2020 року відповідачу направлено досудову вимогу про сплату заборгованості №4768/03-03, однак відповідач борг не сплатив.

Згідно зі статтею 174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення господарських зобов`язань, які згідно зі статтями 193, 202 ГК України повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства.

Відповідно до частини 2 статті 57 Закону України «Про ринок електричної енергії» електропостачальник зобов`язаний укладати договори, обов`язкові для здійснення діяльності на ринку електричної енергії, та виконувати умови таких договорів.

Частиною 2 статті 46 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що оператор системи розподілу має право своєчасно та в повному обсязі отримувати плату за надані послуги з розподілу електричної енергії та інші послуги, надані на ринку електричної енергії.

Як вбачається із матеріалів справи, ОСР - ПАТ «Черкасиобленерго» надавав послугу з розподілу електричної енергії Постачальнику - ДПЗД «Укрінтеренерго», а той фактично прийняв на суму 600077,99 грн.

Враховуючи вищенаведені умови договору остаточною датою розрахунку з ОСР є 5 (п`ять) банківських днів з моменту отримання рахунку за фактично надану послугу з розподілу.

Таким чином, строк оплати послуги на день розгляду справи в суді настав, у зв`язку з несплатою відповідачем за послугу за період січень-березень 2020 року та за травень 2020 року за ним рахується заборгованість 600077,99 грн., розмір якої підтверджено належними доказами.

Відтак суд прийшов до висновку, що вимога позивача в частині стягнення з відповідача заборгованості у сумі 600 077,99 грн. є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Відповідач в установленому законом порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував, розміру позовних вимог не оспорив та не довів суду належними і допустимими доказами належного виконання ним своїх зобов`язань за Договором, доказів здійснення розрахунків з позивачем за послуги або заперечень проти надання послуг чи їх неналежної якості не подав.

Суд не приймає заперечення відповідача про недостатність коштів на рахунку з спеціальним режимом використання для відрахування ОСР як такі, що не підтверджуються матеріалами справи та не ґрунтуються на вимогах законодавства.

Щодо понесення ДПЗД «Укрінтеренерего» не значних витрат на здійснення кореспонденції зі споживачами та оператором системи, оскільки ПАТ «Черкасиобленерго» віднесло ФОП Ноженко A.A. та СФГ «Форсінг» до категорії споживачів постачальника «останньої надії», які за період постачання, який включає 90 днів, не здійснювали споживання електричної енергії та споживача СКП «НАШ ДІМ», у якого за серпень 2020 року відсутній факт споживання електричної енергії, суд вказує наступне.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 17 листопада 2020 року зобов`язано ДП зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» надати суду докази не отримання споживачами: СФГ «Форсінг», ФОП Ноженко А.А., СКП «НАШ ДІМ» електричної енергії. Однак Відповідачем не було надано до суду обґрунтування яким чином дії ПАТ «Черкасиобленерго, щодо віднесення ФОП Ноженко A.A., СФГ «Форсінг» та СКП «НАШ ДІМ» до категорії споживачів постачальника «останньої надії», вплинули на суму заборгованості, яка виникла у зв`язку з невиконанням ДПЗД «Укрінтеренерго» умов Договору.

Щодо підсудності даної справи Господарському суду Черкаської області, суд погоджується з правом вибору позивача.

Так, частиною 1 статті 29 ГПК України встановлено, що право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Відповідно до постанови НКРЕКП від 16.11.2018 року №1447 ПАТ «Черкасиобленерго» видано ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території Черкаської області в межах розташування системи розподілу електричної енергії, що перебуває у власності або господарському віданні (щодо державного або комунального майна) ПАТ «Черкасиобленерго».

Враховуючи, що розподіл електроенергії в силу самого Договору та умов ліцензії на розподіл електричної енергії здійснюється Позивачем виключно на території Черкаської області, місце виконання Договору не може бути інше як Черкаська область.

Частиною 5 статті 29 ГПК України встановлено, що позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Стаття 625 Цивільного кодексу України зазначає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з пунктом 1.6. Додатку №1 (Порядок розрахунків) до Договору за внесення платежів, передбачених цим Договором, з порушенням термінів, які зазначені в цьому додатку, Постачальник несе відповідальність згідно пункту 6.6 Договору.

У разі порушення Постачальником термінів остаточних розрахунків, які зазначені в цьому додатку, Оператор системи має право провести нарахування інших штрафних санкцій, які передбачені діючим законодавством України.

Оплата штрафних санкцій здійснюється протягом 5 (п`яти банківських днів з моменту отримання Постачальником відповідних рахунків.

Пунктом 6.6. Договору передбачено, що за внесення платежів, передбачених цим Договором, з порушенням термінів, визначених порядком розрахунків, Постачальник сплачує Оператору системи пеню у розмірі 0,5 відсотка від суми простроченого платежу, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період за який сплачується пеня, за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком. Додатково Постачальник сплачує Оператору системи штраф у розмірі 7 (семи) відсотків від суми простроченої понад 30 (тридцять) днів заборгованості.

Суд бере до уваги наступні факти для визначення періодів, за які необхідно проводити нарахування пені, трьох процентів річних та інфляційних втрат за наслідками порушення виконання Відповідачем грошових зобов`язань: акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за січень 2020 року Відповідач отримав 17.02.2020 року (та в подальшому представник Відповідача підписав, тобто погодив обсяг та вартість наданих Позивачем послуг) та враховуючи 5 банківських днів для проведення остаточного розрахунку з оператором системи за фактично надану послугу, штрафні санкції за січень 2020 року слід розраховувати з 25.02.2020 року; акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії Відповідач підписав 17.03.2020 року, та, враховуючи 5 банківських днів для проведення остаточного розрахунку з оператором системи за фактично надану послугу, штрафні санкції за лютий 2020 року слід розраховувати з 25.03.2020 року; рахунок остаточного розрахунку від 07.04.2020 року №48/03 за березень 2020 року та акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за березень 2020 року Відповідач отримав 15.04.2020 року, та, враховуючи 5 банківських днів для проведення остаточного розрахунку з оператором системи за фактично надану послугу, штрафні санкції за березень 2020 року слід розраховувати з 23.04.2020 року; рахунок остаточного розрахунку від 09.06.2020 року №40/5 за травень 2020 року та акт прийому-передачі наданих послуг з розподілу електричної енергії за травень 2020 року Відповідач отримав 18.06.2020 року, та, враховуючи 5 банківських днів для проведення остаточного розрахунку з оператором системи за фактично надану послугу, штрафні санкції за травень 2020 року слід розраховувати з 26.06.2020 року.

В зв`язку з вищенаведеним, з відповідача підлягає стягненню 21563 грн. 25 коп. пені, 3363 грн. 91 коп. інфляційних втрат, 5458 грн. 16 коп. 3% річних.

Виконання зобов`язання, згідно з частиною 1 статті 546 Цивільного кодексу України може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Статтею 549 Цивільного кодексу України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Відповідно до частини 3 статті 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами (частина 6 статті 231 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 1 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань» платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, що передбачено ст. 3 зазначеного Закону.

При цьому, частиною другою статті 231 Господарського кодексу України передбачена можливість одночасного стягнення пені та штрафу за порушення зобов`язання.

Одночасне стягнення з учасника господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання за договором, штрафу та пені не суперечить статті 61 Конституції України, оскільки згідно зі статтею 549 ЦК України пеня та штраф є формами неустойки, а відповідно до статті 230 ГК України - видами штрафних санкцій, тобто не є окремими та самостійними видами юридичної відповідальності. У межах одного виду відповідальності може застосовуватися різний набір санкцій.

Враховуючи положення пункту 6.6. Договору суд задовольняє розмір заявленого позивачем до стягнення 7% штрафу, який становить 42005 грн. 46 коп.

Відповідно до статті 129 ГПК України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За подання позовної заяви до суду позивачем сплачено 10087 грн.03 коп. судового збору, що підтверджується платіжним дорученням №10760 від 11.09.2020 року, яке міститься в матеріалах справи.

У зв`язку із задоволенням позовних вимог в повному обсязі, з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір в розмірі 10087 грн.03 коп.

Керуючись ст.ст. 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 85, код ЄДРПОУ 19480600) на користь Публічного акціонерного товариства «Черкасиобленерго» (18002, м. Черкаси, вул. Гоголя, 285, код ЄДРПОУ 22800735) 600077 грн. 99 коп. основного боргу, 21563 грн. 25 коп. пені, 5458 грн. 16 коп. 3% річних, 42005 грн. 46 коп. 7% штрафу, 3363 грн. 91 коп. інфляційних втрат, 10087 грн. 03 коп. судового збору на поточний рахунок Позивача ІПН НОМЕР_1 ІВАN НОМЕР_2 в Філії АТ «Ощадбанк», МФО 354507, код ЄДРПОУ 22800735.

Видати наказ.

Це рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги це рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Це рішення протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складене та підписане 16.02.2021 року.

Суддя С.С.Боровик

Джерело: ЄДРСР 94904318
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку