open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/7395/20

провадження № 2/753/3133/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" лютого 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

головуючого судді Колесника О.М.

при секретарі Литвин Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Дарницького районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визначення прізвища, ім`я та по-батькові народженій дитині,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідачів про визначення прізвища, ім`я та по-батькові народженій дитині.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити, пояснивши, що 28.08.2019 року ОСОБА_4 та ОСОБА_5 зареєстрували між собою шлюб, при цьому дружина залишила собі дівоче прізвище „ ОСОБА_6 ". Новоутворена сім'я почала проживати в АДРЕСА_1 . Після укладення шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_1 у сторін народилась донька. Під час перебування ОСОБА_5 в пологовому будинку батько дитини ОСОБА_4 запропонував матері дитини присвоїти ім`я доньці „ ОСОБА_7 ", оскільки мати та баба позивача мають таке саме ім`я, а також відповідач та її мати мають ім`я „ ОСОБА_7 ". Прізвище та по-батькові просив присвоїти „ ОСОБА_7 " та „ ОСОБА_7 " відповідно. Однак ОСОБА_5 категорично відмовилась називати новонароджену дитину „ ОСОБА_7 ". Позивач ОСОБА_4 зібрав всі необхідні документи і звернувся з заявою до Дарницького районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) щодо реєстрації новонародженої дитини з присвоєнням їй прізвища „ ОСОБА_7 ", імені „ ОСОБА_7 ", по-батькові „ ОСОБА_7 ", однак державна реєстрація не була проведена. На день розгляду справи дитина також залишається незареєстрованою, оскільки між батьками існує спір, який просить вирішити в судовому порядку.

Відповідач ОСОБА_5 та її представник ОСОБА_10 в судовому засіданні позов не визнали, пояснивши, що після народження дитини сторони проживають окремо один від одного. Відповідач ОСОБА_5 не бажає називати свою доньку „ ОСОБА_7 " та присвоювати їй прізвище „ ОСОБА_7 ". В свою чергу вона хоче назвати дівчинку „ ОСОБА_11 ", присвоїти їй прізвище „ ОСОБА_6 ", а по-батькові залишити „ ОСОБА_7 ".

Представник відповідача Дарницького районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання не з`явився, але у направленому листі до суду відповідач просив розглянути справу у відсутність свого представника (а.с.26).

Заслухавши відповідача та представників сторін, дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.18 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, схваленої резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 1995 року, ратифікованої Постановою Верховної Ради України №789-XII від 27.02.1991 року батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Як передбачає ч.1, ст.141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

За змістом положень ч.3, ст.11 Закону України „Про охорону дитинства" батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Суд в межах заявлених позовних вимог та наданих сторонами доказів по справі встановив наступні обставини та правовідносини.

Як встановлено у судовому засіданні, 28.08.2019 року ОСОБА_4 та ОСОБА_5 зареєстрували між собою шлюб, при цьому дружина залишила собі дівоче прізвище „ ОСОБА_6 " (а.с.9). Новоутворена сім`я почала проживати в АДРЕСА_1 . Після укладення шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_1 у сторін народилась донька, що підтверджується медичним свідоцтвом про народження №295 від 16.02.2020 року (а.с.10).

За приписами ч.1, ст.7 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованою Верховною Радою Української РСР від 27.02.1991 року №789-ХІІ, дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування.

У відповідності до ч.1, 3, ст.28 ЦК України фізична особа набуває прав та обов`язків і здійснює їх під своїм ім`ям. Ім`я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить. Ім`я фізичній особі надається відповідно до закону.

Як наголошує ч.1, 3; ст.144 СК України батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Невиконання цього обов`язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом. Реєстрація народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Згідно ч.1, 3; ст.145 СК України прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Як регламентує ч.1, 3, ст.146 СК України ім`я дитини визначається за згодою батьків. Спір між батьками щодо імені дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Відповідно до ч.1, ст.147 СК України по батькові дитини визначається за іменем батька.

Під час перебування ОСОБА_5 в пологовому будинку батько дитини ОСОБА_4 запропонував матері дитини присвоїти ім`я доньці „ ОСОБА_7 ", оскільки мати та баба позивача мають таке саме ім`я, а також відповідач та її мати мають ім`я „ ОСОБА_7 ". Прізвище та по-батькові просив присвоїти „ ОСОБА_7 " та „ ОСОБА_7 " відповідно. Однак ОСОБА_5 категорично відмовилась називати новонароджену дитину „ ОСОБА_7 ". В свою чергу відповідач хоче назвати дівчинку „ ОСОБА_11 ", присвоїти їй прізвище „ ОСОБА_6 ", а по-батькові залишити „ ОСОБА_7 ". Таким чином, між сторонами по справі існує спір щодо присвоєння новонародженій дитині прізвища та імені, який може вирішитись в судовому порядку.

Як зазначає ч.2, ст.13 Закону України „Про державну реєстрацію цивільного стану" державна реєстрація народженої дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

Позивач ОСОБА_4 зібрав всі необхідні документи і звернувся з заявою до Дарницького районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) щодо реєстрації новонародженої дитини з присвоєнням їй прізвища „ ОСОБА_7 ", імені „ ОСОБА_7 ", по-батькові „ ОСОБА_7 ", однак державна реєстрація не була проведена, що вбачається із відповіді вказаного державного органу (а.с.13).

Аналізуючи докази, зібрані у судовому засіданні, суд приходить до висновку, що оскільки батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження своєї дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану, що не було здійснено сторонами по справі більше року у зв`язку з розбіжностями у поглядах на присвоєння прізвища та імені, тому, приймаючи до уваги українські національні звичаї, з урахуванням аналогічного імені, яке носить мати та баба позивача, а також відповідач та її мати присвоїти ім`я новонародженій дитині жіночої статі ІНФОРМАЦІЯ_2 „ ОСОБА_7 ", прізвище „ ОСОБА_7 ", так як сторони не заперечували походження дитини від позивача, а по-батькові „ ОСОБА_7 ", з чим погоджувались сторони по справі.

Позицію відповідача ОСОБА_5 про те, що дівчинці необхідно присвоїти ім`я „ ОСОБА_11 ", прізвище „ ОСОБА_6 ", суд не може покласти в основу рішення, оскільки відповідач в даному цивільному провадженні з зустрічним позовом до суду не зверталась і не заявляла клопотання про об`єднання даної цивільної справи з іншою цивільною справою, яка б могла знаходиться з провадженні іншого судді за її позовом до ОСОБА_4 , тому суд розглядає такий спір виключно не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи в порядку ч.1, ст.13 ЦПК України.

Згідно ст.133; 141 ЦПК України оскільки суд задовольняє позов про визначення прізвища, ім`я та по-батькові народженій дитині, тому з відповідача на користь держави необхідно стягнути 908 грн. судового збору, від якого був звільнений позивач при зверненні до суду.

На підставі п.1, ч.1, ст.7 Закону України „Про судовий збір" позивач при зверненні до суду з позовом про визначення прізвища, ім`я та по-батькові народженій дитині звільняється від сплати судового збору, оскільки він звертається за захистом інтересів своєї дитини. Однак позивач сплатив 840 грн. 80 коп. судового збору, який необхідно повернути як помилково сплачений.

Керуючись ст.4; 10; 12-13; 76-80; 81; 133; 141; 258-259; 263-265 ЦПК України, на підставі ст.7; 18 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, схваленої резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 1995 року, ратифікованої Постановою Верховної Ради України №789-XII від 27.02.1991 року, ст.13; 141; 144-147 СК України, ч.3, ст.12 та ч.1, ст.81 ЦПК України, ст.11 Закону України „Про охорону дитинства", ч.2, ст.13 Закону України „Про державну реєстрацію цивільного стану", ст.28 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визначити прізвище „ ОСОБА_7 ", ім`я „ ОСОБА_7 " та по-батькові „ ОСОБА_7 " народженій дитині жіночої статі ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Києві на підставі медичного свідоцтва про народження №295 від 16.02.2020 року, батьками якої є ОСОБА_15 та ОСОБА_16 .

Зобов`язати Дарницький районний у місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) провести державну реєстрацію народженої дитини жіночої статі ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Києві на підставі медичного свідоцтва про народження №295 від 16.02.2020 року, зазначивши прізвище „ ОСОБА_7 ", ім`я „ ОСОБА_7 " та по-батькові „ ОСОБА_7 ", в графі батько - „ ОСОБА_15 ", в графі мати - „ ОСОБА_16 ".

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 908 грн. судового збору.

Повернути ОСОБА_17 840 грн. 80 коп. судового збору як помилково сплаченої суми за платіжним документом Ощадбанку від 6.05.2020 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини рішення через Дарницький районний суд м. Києва.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 94855688
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку