open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

10.02.2021

№ 637/57/21

№ 2-н/637/11/21

Шевченківський районний суд Харківської області

С У Д О В И Й Н А К А З

10 лютого 2021 року смт Шевченкове

Суддя Шевченківського районного суду Харківської області Островська Н.І., розглянувши заяву приватного акціонерного товариства «Харківенергозбут» (ПрАТ «Харківенергозбут»), місцезнаходження: вул. Плеханівська, 126, м. Харків, 61037, код ЄДРПОУ: 42206328, в особі юрисконсульта 2-ї категорії сектору з претензійно-позовної роботи юридичного управління ПрАТ «Харківенергозбут» Зорич А.О. про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , заборгованості за спожиту електричну енергію.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПК України судовий наказможе бутивидано,якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг.

Положеннями ст.ст. 626, 629 Цивільного кодексу України визначено, що договором є домовленість двох і більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до абзацу 5 пункту 13 розділу ХVІІ Закону України «Про ринок електричної енергії» (№ 2019-VІІІ від 13.04.2017 р.) фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії. Передача постачальнику універсальних послуг персональних даних побутових та малих не побутових споживачів під час здійснення заходів з відокремленням оператора системи розподілу не потребує отримання згоди та повідомлення споживачів про передачу персональних даних і вважається такою, що здійснена в загальносуспільних інтересах з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачами (пункт 13 Перехідних положень Закону № 2019-VІІІ від 13.04.2017 р.).

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії виключно побутовим та малим не побутовим споживачам постачальником універсальних послуг та укладається сторонами з урахуванням положень ст.ст. 633, 634, 641, 642 ЦК України, згідно яким публічним єдоговір,в якомуодна сторона-підприємець взялана себеобов`язокздійснювати продажтоварів,виконання робітабо наданняпослуг кожному,хто донеї звернеться(роздрібнаторгівля,перевезення транспортомзагального користування,послуги зв`язку,медичне,готельне,банківське обслуговуваннятощо). Договоромприєднання єдоговір,умови якоговстановлені однієюіз сторіну формулярахабо іншихстандартних формах,який можебути укладенийшляхом приєднаннядругої сторонидо запропонованогодоговору вцілому.Друга сторонане можезапропонувати своїумови договору.Пропозицію укластидоговір (оферту)може зробитикожна ізсторін майбутньогодоговору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

Умови договору розробленні відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 312 від 14.03.2018 р., та є однаковими для всіх споживачів.

Типовий договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, комерційна пропозиція, копія ліцензії на провадження відповідної діяльності та копії інших документів ПрАТ «Харківенергозбут» розмішені на офіційному сайті для публічного доступу: zbutenergo.kharkov.ua.

Постановою НКРЕКП № 1268 від 26.10.2018р. «Прозатвердження Методичнихрекомендацій щодопередачі данихпобутових тамалих непобутових споживачівпостачальнику електричноїенергії,на якоговідповідно доЗакону України«Про ринокелектричної енергії»покладається виконанняфункції універсальноїпослуги назакріпленій території,згідно Перелікупостачальників універсальнихпослуг натериторії Харківськоїобласті такимпостачальником визначеноПрАТ «Харківенергозбут».

За адресою реєстрації споживача: АДРЕСА_1 , фактично спожито електричну енергію, договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, вважається украденим на умовах типового договору та комерційної пропозиції, що розміщені на сайті zbutenergo.kharkov.ua з ОСОБА_1 , дані про яку передані від попереднього постачальника АТ «Харківобленерго».

За період з червня 2020 року по грудень 2020 року за вказаною адресою переданих у відповідності до вимог п. 11 Постанови № 312, п. 4.3. ПРРЕЕ, п. 1.1. Розділу ІХ Кодексу комерційного обліку від оператора системи розподілу АТ «Харківобленерго» показань приладу обліку проведено нарахування за електричну енергію у розмірі 1 213, 02 грн.

Проте вказану суму боргу за виставленими рахунками споживач не сплатив, частково з платіжного доручення на 195 грн., від 20.08.2020 було погашено суму 41,34 грн., у зв`язку з чим станом на 01.01.2021 утворилася заборгованість за електричну енергію у розмірі 1 171,68 грн.

Сума грошових коштів, яка підлягає стягненню з боржника ОСОБА_1 на користь стягувача ПрАТ «Харківенергозбут» за спожиту електричну енергію становить 1 171,68 гривень. Сума судових витрат, що сплачена стягувачем і підлягає стягненню на його користь з боржника становить 227,00 гривень.

Під час розгляду вимог у порядку наказного провадження та видачі судового наказу обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті не розглядається.

Керуючись ст.ст. 161, 167, 168 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 626, 629, 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, Законом України «Про ринок електричної енергії» № 2019-VІІІ від 13.04.2017 р., Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018,

н а к а з у ю :

1. Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , на користь приватного акціонерного товариства «Харківенергозбут», місцезнаходження: вул. Плеханівська, 126, м. Харків, 61037, (код ЄДРПОУ: 42206328, п/р: НОМЕР_2 зі спеціальним режимом використання в АТ «Ощадбанк»), заборгованість за електричну енергію у розмірі 1 171,68 гривень.

2. Стягнути з ОСОБА_1 на користь приватного акціонерного товариства «Харківенергозбут» (код ЄДРПОУ: 42206328, п/р: НОМЕР_3 в АТ «Мегабанк») судовий збір у розмірі 227,00 гривень.

3. Судовий наказ після набрання ним законної сили видати стягувачу.

Суддя

Н.І.Островська

Згідно ст. 170 ЦПК України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

У разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому ст. 444 ЦПК України.

Відповідно до ст. 172 ЦПК України у разі ненадходження від боржника заяви про скасування судового наказу протягом п`яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили і суд видає його стягувачеві для пред`явлення до виконання.

Джерело: ЄДРСР 94810239
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку