open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 2-о/733/6/21

Єдиний унікальний №733/1305/20

Рішення

Іменем України

02 лютого 2021 року м.Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області

в складі: головуючого судді Вовченка А.В.

за участю секретаря Мошенець Л.М.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вприміщенні Ічнянськогорайонного суду Чернігівськоїобласті впорядку окремогопровадження цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ічнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) про встановлення факту смерті,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт смерті його матері - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою : АДРЕСА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Джанкой Автономної Республіки Крим.

В обґрунтуваннязаяви заявникзазначив,що він єсином померлої ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Джанкой ,Автономної РеспублікиКрим.Отримати свідоцтвопро їїсмерть у Ічнянському відділідержавної реєстраціїактів цивільногостану Північно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Суми)не має можливості , оскільки свідоцтво про смерть видане на тимчасово окупованій території України, пред`явлений документ не має юридичної сили на території України. Встановлення даного факту необхідно заявнику для проведення державної реєстрації факту смерті матері державним органом України.

В судове засідання заявник не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, заяву підтримав, просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи: Ічнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану не заперечує проти заявлених вимог та просить розглянути справу без участі представника Відділу та прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства.

Частиною 2 статті 317 ЦПК України встановлено, що справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, приходить до висновку про задоволення заяви з огляду на наступне.

За змістом ч. 1 ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Судом встановлено, що заявник є сином померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , яка померла у м. Джанкой Автономної Республіки Крим, що підтверджується свідоцтвом про народження(а.с.7).

На підтвердження факту смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла в м.Джанкой , Автономної Республіки Крим, суду надана копія медичного свідоцтва про смерть останньої серії 35 №073283 від 24.07.2020 року ,довідка про смерть №С-00851 від 28 липня 2020 року та копія свідоцтва про смерть ОСОБА_2 від 28 липня 2020 року , зареєстрованого Красноперекопським районним відділом запису актів цивільного стану Міністерства юстиції

Республіки Крим , актовий запис №170209910002700393008 (а.с.9-11).

У відповідності до п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" , заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті.

Судом встановлено,що Ічнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми)

заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , оскільки свідоцтво про смерть видане на тимчасово окупованій території України та зазначений документ не має юридичної сили на території України (а.с.22).

Згідно ст. 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов`язковою.

Відомості про смерть особи підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Згідно ч. ч. 2, 3 ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення № 1085-р від 07 листопада 2014 року, м. Джанкой , Автономної Республіки Крим є населеним пунктом, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Таким чином, свідоцтво про смерть , серії НОМЕР_1 , яке видане 99100027 Красноперекопським районним відділом запису актів громадянського стану Департаменту записів актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим від 28.07.2020 року є недійсним і не створює правових наслідків.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Факти, які підлягають встановленню, повинні мати юридичний характер, тобто відповідно до закону викликати юридичні наслідки: виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав громадян або організацій. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету, для якої необхідне його встановлення.

Підставою для встановлення факту смерті є підтверджені доказами обставини, які достовірно свідчать про смерть громадянина в певний час і за певних обставин.

Для встановлення смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті необхідні обставини, які свідчать про реєстрацію цієї події.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Судом встановлено, що факт смерті ОСОБА_2 , у встановленому законом порядку

зареєстрований не був, оскільки в м.Джанкой Автономної Республіки Крим, органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження судом розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових абомайнових прав, підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, зокрема про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у відповідності до ст. 308 ЦПК України.

Встановлення факту смерті ОСОБА_2 необхідно заявнику для проведення державної реєстрації його смерті та в подальшому оформлення спадщини.

Враховуючи вищевикладені обставини та письмові докази, судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла у м. Джанкой , Автономної Республіки Крим. При цьому органи державної реєстрації актів цивільного стану на території України, яка підконтрольна органам влади України, не можуть зареєструвати факт її смерті, адже лікарське свідоцтво про смерть видано установою Республіки Крим Російської Федерації .

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що обставини, викладені заявником у заяві в обґрунтування своїх вимог є достовірними, підтверджені письмовими доказами, сумніву у суду не викликають і вважаються судом доведеними, у зв`язку із чим заява ОСОБА_1 про встановлення факту смерті підлягає задоволенню.

У відповідності до ч. 4 ст. 317, ст. п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд вважає за необхідне допустити негайне виконання цього рішення.

Керуючись ст. 10, 12, 13, 76, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 294, 317, 319, 354, 430 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Ічнянський районнийвідділ державноїреєстрації актівцивільного стануПівнічно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Суми)про встановленняфакту смерті,- задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с. Шиловичі Ічнянського району Чернігівської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Джанкой , Автономної Республіки Крим, Україна.

Відповідно до ч. 4 ст. 317, ст. п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання цього рішення. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду через Ічнянський районний суд Чернігівської області шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або підписання рішення суду без його проголошення у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання , яким завершується розгляд справи.

Оскарження рішенняне зупиняєйого виконання.

Суддя А. В. Вовченко

Джерело: ЄДРСР 94754068
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку