open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 686/1067/21

Провадження № 3/686/815/21

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2021 року м. Хмельницький

Суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області Палінчак О.М., при секретарі Антосєві В.П., за участю прокурора Деренівського М.Ю. та особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , розглянувши справу про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 , колишнього головного лікаря комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Чорноострівської селищної ради»,

за ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

встановив:

04 січня 2021 року Управлінням стратегічних розслідувань в Хмельницькій області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України складено протокол № 2 про вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, відповідальність за вчинення якого передбачена ч. 1ст. 172-6 КУпАП, відносно ОСОБА_1 , яка будучи відповіднодо підпункту«а» пункту2частини 1статті 3Закону України«Про запобіганнякорупції» суб`єктомна якогопоширюється діяцього Закону,в порушеннявимог ч.2ст.45Закону України«Про запобіганнякорупції»,несвоєчасно,без поважнихпричин 20.08.2020року о15год.53хв.подала деклараціюособи,уповноваженої навиконання функційдержави абомісцевого самоврядуванняза періодне охопленийраніше поданимидеклараціями,чим вчинилаадміністративне правопорушення,пов`язане зкорупцією,передбачене частиною1статті 172-6КУпАП.

Разом з тим, ОСОБА_1 , яка будучи відповіднодо підпункту«а» пункту2частини 1статті 3Закону України«Про запобіганнякорупції» суб`єктомна якогопоширюється діяцього Закону,в порушеннявимог ч.1ст.45Закону України«Про запобіганнякорупції»,несвоєчасно,без поважнихпричин 20.08.2020року о15год.53хв.подала наофіційний веб-сайтНаціонального агентстваз питаньзапобігання корупціїдекларацію особи,уповноваженої навиконання функційдержави абомісцевого самоврядуванняза 2019рік,чим вчинилаадміністративне правопорушення,пов`язане зкорупцією,передбачене частиною1статті 172-6КУпАП.

В судовому засіданні ОСОБА_1 вину у вчиненні адміністративного правопорушення визнала, щиро розкаялася, пояснила, що у зв`язку з тим, що 23.03.2020 року її було звільнено з посади головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Чорноострівської селищної ради», вона вважала, що перестала бути посадовою особою, яка зобов`язана подавати декларації; просила суд обмежитись усним зауваженням.

Прокурор у судовому засіданні зазначив, що в діях ОСОБА_1 є склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, тому просив суд накласти на неї адміністративне стягнення у виді штрафу.

Заслухавши учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи, суд приходить наступного.

Згідно з вимогами ст. 7 КУпАП України, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу проводиться в межах їх компетенції, у точній відповідності із законом.

Відповідно до ст. 251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

ОСОБА_1 згідно рішення 29 сесії Чорноострівської селищної ради № 12 від 26.06.2018 року призначена на посаду головного лікаря комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Чорноострівської селищної ради» (з 01.07.2018 року), а розпорядженням Чорноострівської селищної ради № 44/2020-к від 23.03.2020 ОСОБА_2 було звільнено з посади головного лікаря комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Чорноострівської селищної ради».

У відповідності до підпункту «а» пункту 2 частини 1статті 3 Закону «Про запобігання корупції», посадова особа юридичних осіб публічного права віднесена до суб`єктів, на яких поширюється дія цьогоЗакону.

Відповідно до абзацу 15 частини 1статті 1 Закону «Про запобігання корупції», суб`єкти декларуванняособи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пунктах 4 частини 1статті 3 цього Закону, інші особи зобов`язані подавати декларацію відповідно до цього Закону.

Відповідно до статті 1 статті 1 Закону «Про запобігання корупції» правопорушення, пов`язане з корупцією - це діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у частині першій статті 3 цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

У відповідності до частини 1статті 65 Закону «Про запобігання корупції»,за вчинення корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень особи, зазначені в частині першійстатті 3 цього Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

Згідно підпункту «а» пункту 2 частини 1статті 3 Закону «Про запобігання корупції», посадових осіб юридичних осіб публічного права віднесено до суб`єктів на яких поширюється дія цього Закону.

Диспозицією ч. 1 ст.172-6КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Зазначена диспозиція за своїм змістом є бланкетною нормою, тобто нормою, яка лише називає або описує правопорушення, а для повного визначення його ознак відсилає до інших норм. Так, примітка до ст. 172-6 КУпАП, вміщує вказівку на суб`єкт цього правопорушення, відсилає до норм спеціального антикорупційного закону, зокрема частин 1 і 2 ст. 45 Закону, в яких, крім іншого, передбачено певну деталізацію відповідних положень нормативно - правових актів, що наповнює норму ч. 1 ст.172-6КУпАП більш конкретним змістом для встановлення саме тих ознак, які мають значення для правової кваліфікації зазначеного діяння.

Для кваліфікації діяння за ч. 1 ст.172-6КУпАП необхідним є встановлення несвоєчасності подання декларації, тобто подання поза строком, визначеним законом.

Об`єктивною стороною вищевказаного адміністративного правопорушення, яка має активну форму прояву, є несвоєчасне подання без поважних причин декларації.

Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) від 13.02.2020 року №1 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю» передбачено один із типів декларацій суб`єкта декларування:

1)щорічна декларація - декларація, яка подається відповідно до частини першої статті 45 Закону у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня року, наступного за звітним роком. Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація;

2)декларація суб`єкта декларування, який припиняє відповідну діяльність (декларація перед звільненням) декларація, яка подається відповідно до абзацу першого частини другої статті 45 Закону не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов`язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у підпунктах «а» та «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону. Декларація «перед звільненням» охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими таким суб`єктом декларування.

Відповідно до п. 2-1 р. ХІІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про запобігання корупції» встановлено, що декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які відповідно до ст. 45 цього Закону подаються за минулий рік до 1 квітня, у 2020 році суб`єкти декларування подають до 1 червня.

Таким чином, ОСОБА_1 зобов`язана була подати щорічну декларацію особи до 00:00 01.06.2020 року, а декларацію, що охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими таким суб`єктом декларування до 23.03.2020 року.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру декларацій ОСОБА_1 подала обидві декларації 20.08.2020 року о 15 год. 53 хв., чим вчинила адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 1ст. 172-6 КУпАП.

Таким чином, дії ОСОБА_1 вірно кваліфіковані за ч. 1ст. 172-6 КУпАП, як несвоєчасне подання без поважної причини декларації особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Разом з тим, згідно ст.22 КУпАП, при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності й обмежитися усним зауваженням.

При цьому зазначена норма закону не містить будь-якого переліку умов або обставин, наявність яких вказувала б на малозначність правопорушення, а також застережень щодо неможливості її застосування до окремих складів адміністративних правопорушень.

Беручи до уваги встановлені у справі обставини, враховуючи відомості про особу ОСОБА_1 , яка вперше притягується до адміністративної відповідальності, від її дій не завдано шкоди громадським чи державним інтересам, будь-які негативні наслідки не настали, з урахуванням характеру правопорушення, складу даного правопорушення, який є формальним, суд вважає можливим застосувати до ОСОБА_1 положення ст.22КУпАП та звільнити її від адміністративної відповідальності, у зв`язку з малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення, обмежившись усним зауваженням, якого буде достатньо для виховання останньої та запобігання вчинення нею нових правопорушень.

Керуючись Законом України «Про запобігання корупції», Законом України «Про державну службу», ст.ст.22,172-6, 247, 278, 283,284,285 КУпАП, -

постановив:

Звільнити ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на підставі ст.22 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв`язку з малозначністю скоєного правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

На підставі ч. 2 ст.284 Кодексу України про адміністративні правопорушення закрити провадження по справі про адміністративне правопорушення стосовно ОСОБА_1 за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Постанова можебути оскарженадо Хмельницькогоапеляційного судупротягом десятиднів здня їївинесення.Апеляційна скаргаподається черезХмельницький міськрайоннийсуд Хмельницькоїобласті.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 94718453
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку