open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

08 лютого 2021 року

Справа №451/151/21 Провадження № 2/451/479/21

Суддя Радехівського районного суду Львівської області Патинок О.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Радехівської міської об`єднаної територіальної громади про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадщину в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в:

03.02.2021 року ОСОБА_2 - представник позивача ОСОБА_1 , звернулася до Радехівського районного суду Львівської області із позовною заявою до Радехівської міської об`єднаної територіальної громади про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадщину, в порядку спадкування за законом, де просить встановити факт родинних відносин визнати ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , донькою ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала за адресою АДРЕСА_1 та померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Визнати право власності на спадщину в порядку спадкування за законом на спадкове майно у виді земельної ділянки загальною площею 2,2664 га у межах згідно з планом, яка розташована на території Яструбичівської сільської ради Радехівського району Львівської області, цільове призначення: ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка складається з двох земельних ділянок: ділянка № НОМЕР_1 розміром 0,4255 га та ділянка № НОМЕР_2 1,8409 га за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке залишилось після смерті її матері ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.02.2021 р. вищезазначену справу передано до розгляду судді Патинок О.П.

При вирішенні питання щодо можливості прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд, передусім, виходить з того, що позовна заява повинна бути подана з додержанням вимог, визначених ст. ст. 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України.

У відповідності до вимог статті 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обгрунтування.

Згідно п. 3, 4, 5, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав. Вищезазначені вимоги позивачем при подачі позову не виконані.

Згідно п.9,10 ч.1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається: 9) у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості; 10) у позовах, що складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Відповідно ст. 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність», документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору є звіт про оцінку майна. Вимоги до змісту звіту про оцінку майна, порядку його оформлення та рецензування встановлюються положеннями (національними стандартами) оцінки майна. Зміст звіту про оцінку майна повинен містити розділи, що розкривають зміст проведених процедур та використаної нормативно-правової бази з оцінки майна.

Згідно ст. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 20 від 22 грудня 1995 року «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності», вартість спірного майна визначається за погодженням сторін, а за його відсутності - за дійсною вартістю майна на час розгляду спору. Під дійсною вартістю розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

Позивачу слід визначити ціну позову, на час звернення до суду, шляхом встановлення оцінки вартості спірної земельної ділянки.

Відповідно до п. 3,4 «Порядку передачі земельних ділянок у приватну власність громадянам України», затвердженого Наказом державного комітету України по земельних ресурсах №10 від 15.02.1993 року (на час виникнення спірних правовідносин) передача у приватну власність земельних ділянок, що були раніше надані громадянам, провадиться відповідними Радами народних депутатів за місцем розташування цих ділянок. Зазначені земельні ділянки передаються безплатно у приватну власність на підставі матеріалів, що підтверджують їх розмір (земельно-кадастрова документація, дані бюро технічної інвентаризації, правлінь товариств і кооперативів тощо), і заяв громадян. Відповідні Ради народних депутатів перевіряють приймають відповідне рішення. Право приватної власності громадян на земельні ділянки, передані їм для вищезазначених цілей, посвідчується відповідною Радою народних депутатів, про що робиться запис у земельно-обліковому документі - Книзі реєстрації громадян, яким безплатно передано земельні ділянки у приватну власність.

Позивачу на підтвердження виникнення за життя права на земельні ділянки у спадкодавця, на підставі рішення та держаного акта, який виданий після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , слід надати суду наступні докази:

виписку з рішення Х сесії ІІІ го демократичного скликання Яструбичівської сільської ради, де вказана також ОСОБА_3 ;

заяву ОСОБА_3 про передачу їй спірної земельної ділянки;

виписку з Книги реєстрації громадян, яким безплатно передано земельні ділянки у приватну власність, де вказана спадкодавець ОСОБА_3 ;

докази користування спадкодавцем спірними земельними ділянками.

ОСОБА_1 в позові зазначає дві вимоги, зокрема, немайнового характеру встановлення факту родинних відносин та визнання права власності, проте не обгрунтовує необхідності встановлення факту родинних відносин ОСОБА_3 та ОСОБА_1 для оформлення спадкових прав в судовому порядку.

ОСОБА_1 слід додати до матеріалів позовної заяви копію свідоцтва про одруження, з якої вбачався би факт зміни прізвища.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивачем ОСОБА_1 долучено до матеріалів позовної заяви квитанцію про сплату судового збору в розмірі 908 грн, проте такий сплачений тільки за одну позовну вимогу, у разі звернення до суду з двома позовними вимогами немайнового та майнового характеру, останній слід доплатити суму судового збору відповідно до оцінки позову.

Судовий збір за подання позовних заяв до Радехівського районного суду Львівської області сплачується за такими платіжними реквізитами: ГУК Львiв/Радехівська тг/22030101 Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38008294 Банк отримувача України (ел. адм. подат.) Код банку отримувача (МФО) 899998 Рахунок отримувача UA028999980313121206000013847 код класифікації доходів бюджету 22030101, Призначення платежу 101.

ОСОБА_1 в порушення п. 10 ч.3 ст. 175 ЦПК України не підтвердила те, що нею не подано іншого позову (позовів) до цього відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З огляду на те, що позовну заяву подано без додержання вимоги, закріпленої у пункті 3, 4, 5, 10 ч.3 ст. 175 ЦПК України, то таку заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк для усунення вищезазначених недоліків.

Керуючись статтями 175, 185, 260 ЦПК України, суддя,

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Радехівської міської об`єднаної територіальної громади про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадщину в порядку спадкування за законом залишити без руху.

Надати позивачу строк п`ять днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) встановлений строк може бути продовжено судом за заявою позивача, поданою до його закінчення, якщо неможливість усунення недоліку у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://rh.lv.court.gov.ua/sud1317/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяПатинок О. П.

Джерело: ЄДРСР 94715534
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку