open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"02" лютого 2021 р. м. Ужгород Справа № 907/614/20

Суддя Господарського суду Закарпатської області Андрейчук Л.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Foodex LLC, Азербайджан

до відповідача фізичної особи-підприємця Шевчука Олександра В`ячеславовича, с. Заріччя Іршавського району

про стягнення 300535,02 грн.

секретар судового засідання - Корольчук М.М.

За участю представників сторін:

від позивача - не з`явився;

від відповідача -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, яким просить стягнути з відповідача суму збитків, яка складається з 8044,70 євро вартості втраченого при здійсненні перевезення товару та 1400,00 доларів витрат, понесених в зв`язку з митним переоформленням товару. Позов заявлено з посиланням на статті 22, 314, 525, 526, 611, 909, 924 Цивільного кодексу України, ст. ст. 307, 314 Господарського кодексу України.

Ухвалою суду від 14.09.2020 позовну заяву залишено без руху та встановлено строк для усунення виявлених у ній недоліків. Після усунення в установленому законом і судом порядку недоліків, ухвалою суду від 23 вересня 2020 року відкрито провадження у справі, постановлено розглянути спір за правилами загального позовного провадження, встановлено строки для подання сторонами заяв по суті спору, призначено підготовче засідання.

У підготовчому засіданні 19.11.2020 представником відповідача було подано клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. Присутній у підготовчому засіданні в режимі відеоконференцзв`язку представник позивача заперечив проти задоволення клопотання відповідача. Також, представником позивача заявлено клопотання про оголошення перерви у підготовчому засіданні та продовження строку підготовчого провадження з метою надання можливості позивачу викласти заперечення письмово, долучити докази. Суд протокольною ухвалою задовольнив усне клопотання представника позивача, відповідно до ч. 3 ст. 177 ГПК України, продовжив строк підготовчого провадження на тридцять днів. У підготовчому засіданні за участю представників: від позивача - Нагнибіда В.І., адвокат, ордер ВХ №1004811 від 14.08.2020 ( в режимі ВКЗ ) та від відповідача - Бахтин І.І., адвокат, ордер ЗР №29556 від 24.09.2010 оголошено перерву.

12 січня 2021 року на електронну адресу Господарського суду Закарпатської області від представника позивача надійшло клопотання від 11.01.2021 про долучення до матеріалів справи доказів, яким просить долучити до матеріалів справи копію контракту № 2/2017 від 02.01.2017 з усіма додатками та його переклад. До клопотання долучено докази надіслання його копії з додатками відповідачу.

Також, на електронну адресу суду 12.01.2021 від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності позивача.

В день проведення підготовчого засідання (02.02.2021) від представника позивача на електронну адресу суду надійшло клопотання, яким просить суд проводити підготовче засідання без участі позивача та представника позивача, долучити до матеріалів справи докази надіслані 12.01.2021, закрити підготовче провадження та перейти до розгляду справи по суті.

Розглянувши клопотання представника позивача від 11.01.2021 про долучення до матеріалів справи доказів, суд дійшов висновку про його задоволення та долучення зазначених вище доказів до матеріалів справи.

Представником відповідача подано до суду 02.02.2021 клопотання про долучення до матеріалів справи доказів з доказами його надіслання представнику позивача.

Щодо клопотання поданого представником відповідача 19.11.2020 про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору суд зазначає наступне.

Положеннями ст. 51 ГПК України визначено, що якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

З аналізу наведеної норми випливає обов`язок сторони, яка звертається до суду з заявою про залучення третіх осіб, подати докази про направлення таким особам копії вказаної заяви.

При зверненні до суду відповідач не долучив доказів направлення примірника такої заяви особі, яку просить залучити до участі у справі.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Оскільки процедуру звернення до суду з заявою про залучення третьої особи відповідачем не дотримано, подане ним клопотання належить залишити без розгляду.

Інших заяв, клопотань від сторін до суду не надійшло.

Сторонами подано: відзив та відповідь на відзив, які долучені до матеріалів справи.

За таких обставин, суд констатує, що сторони в повній мірі скористалися наданими їм процесуальним кодексом правами.

Згідно з ч. ч. 2, 3 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду; закриття провадження у справі; закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті. За результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

За таких обставин, з огляду на наявне клопотання сторони, суд констатує, що сторони в повній мірі скористалися наданими їм процесуальним кодексом правами, відтак доходить висновку про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 51, 170, 177, 185, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання відповідача про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору (вх. № 02.3.1-03/3932/20 від 19.11.2020) - повернути без розгляду.

2. Закрити підготовче провадження.

3. Призначити судовий розгляд справи по суті на 03 березня 2021 р. на 11:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, зал судових засідань №3.

4. Позивачу:

- надати суду для огляду оригінали документів, долучених до позовної заяви та клопотання від 11.01.2021.

- забезпечити явку повноваженого представника (явка обов`язкова)

Відповідно до ч. ч. 1, 4 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно з ч. 10 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, у разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в частині повернення клопотання відповідача без розгляду безпосередньо до Західного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч.1 ст.256 Господарського процесуального кодексу України.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Л.В. Андрейчук

Джерело: ЄДРСР 94695018
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку