open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 361/7741/20

провадження № 1-в/361/110/21

04.02.2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2021 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого, судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, не одружений, зі слів має на утриманні малолітню дитину, не працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , судимий 01.10.2018 вироком Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга за п. «а, б» ч. 2 ст. 132, ч. 2 ст. 162, п. «а, г» ч. 2 ст. 161, ч. 3 ст. 69 КК РФ до 8 років позбавлення волі, -

в с т а н о в и в :

До Броварськогоміськрайонного судуКиївської областінадійшло клопотанняпро приведеннявироку Куйбишівського районногосуду м.Санкт-Петербургавід 01.10.2018у відповідністьіз законодавствомУкраїни.Заявник просивсуд:визначити заКК Україниправову кваліфікаціюдіянь,у вчиненніяких ОСОБА_5 визнано виннимвироком Куйбишевськогорайонного судум.Санкт-Петербургувід 01.10.2018з урахуваннямзмін,внесених апеляційноюухвалою Санкт-Петербурзькогоміського судувід 05.11.2019;визначити строкпозбавлення волі,що підлягаєвідбуванню засудженим ОСОБА_5 згідно зКримінальним кодексомУкраїни; вирішити питання про виконання вироку Куйбишевського районного суду м. Санкт-Петербургу від 01.10.2018 в частині стягнення із засудженого ОСОБА_5 коштів.

Заслухавши думку прокурора, захисника, які клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України підтримали та просили його задовольнити, дослідивши додатки до клопотання, виходячи із положень Конституції України, глави 46 КПК України, якими регламентовано визнання та виконання вироків судів іноземних держав та передача засуджених осіб, Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року та норм Кримінального кодексу України, суд приходить до наступного.

Зазначена Європейська конвенція, згідно з положеннями ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори України», є частиною національного законодавства і застосовується у порядку, передбаченому для норм національного законодавства.

Згідно до положень ч. 1 ст. 7 КК України громадяни України, які вчинили злочини за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за цим Кодексом, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною 1 ст. 602 КПК України передбачено, що вирок суду іноземної держави може бути визнаний і виконаний на території України у випадках і в обсязі, передбачених міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно із ст. 605 КПК України підставою для розгляду питання про передачу засудженої особи для відбування покарання є запит уповноваженого (центрального) органу іноземної держави, звернення засудженого, його законного представника або близьких родичів чи членів сім`ї, а також інші обставини, передбачені законом України або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 1 ст. 610 КПК України, клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України розглядає суд першої інстанції за останнім відомим місцем проживання засудженої особи в Україні або за місцем знаходження Міністерства юстиції.

Як слідує із ч. 3 ст.610 КПК України, під час розгляду клопотання Міністерства юстиції України суд визначає статті /частини статей/ закону України про кримінальну відповідальність, якими передбачена відповідальність за кримінальне правопорушення, вчинене засудженим громадянином України, строк позбавлення волі, визначений на підставі вироку суду іноземної держави.

Так,вироком Куйбишівськогорайонного судум.Санкт-Петербургавід 01.10.2018, з урахуваннямзмін,внесених апеляційноюухвалою Санкт-Петербурзького міськогосуду від05.11.2019, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених пунктами «а, г» частини другої статті 161 (грабіж), частиною другою статті 162 (розбій), пунктами «а, б» частини другої статті 132 (вчинення насильницьких дій сексуального характеру із застосуванням насилля до потерпілого, групою осіб за попередньою змовою з особливою жорстокістю) Кримінального кодексу Російської Федерації, та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 8 (років) років з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму.

Відповідно дорозпорядження №1-16/2018від 11.12.2019про виконаннявироку,що набравзаконної сили,вирок Куйбишівськогорайонного судум.Санкт-Петербургавід 01.10.2018відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 набрав законної сили 05.11.2019.

Згідно з довідкою про відбуту та не відбуту частини покарання, виданої т.в.о. начальника ФКУ ІК-5 УФСИН Росії по м. Санкт-Петербургу і Ленінградської області, початок строку відбування ОСОБА_5 покарання 01.10.2018, кінець строку відбування - 26.06.2023 року, станом на 12.05.2020 відбув 3 роки 5 місяців 3 дня, невідбутий строк покарання становить станом на 12.05.2020 становить - 3 роки 1 місяць 14 днів.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області, є громадянином України, остання відома адреса проживання та реєстрації: АДРЕСА_1 . Засуджений висловив бажання бути переданим в Україну, що підтверджується його особистою заявою. Також, як вбачається з характеристики ОСОБА_5 , за період відбування покарання останній допускав порушення встановленого режиму відбування покарання, заохочень не має, має діюче стягнення, не приймає участі в спортивних і культурно масових заходах, які проводяться в колонії, підтримує соціально-корисні зв`язки з родичами, шляхом листування, телефонних розмов. В спілкуванні з представниками адміністрації не завжди ввічливий та коректний. По характеру не завжди ввічливий і коректний, конфліктних ситуацій з іншими засудженими не допускає.

Із медичної довідки від 13.05.2020 виданої т.в.о начальника ФКУ ВК-5, вбачається, що засуджений ОСОБА_5 , відбуваючи покарання в ФКУ ВК-5 УФСІН Росії по м. Санкт-Петербургу і Ленінградської області з 23.12.2019 по теперішній час, консультативно спостерігається у лікаря психіатра-нарколога з діагнозом: F60. Працездатний. На теперішній стан здоров`я задовільний, госпіталізації не потребує та може бути етапований будь-яким видом транспорту.

Враховуючи, що засуджений ОСОБА_5 є громадянином України, вирок суду Російської Федерації, яким він засуджений, набрав законної сили, строк покарання, який має відбувати засуджений більше шести місяців, надано згоду на передачу засудженого в Україну для подальшого відбування покарання, кримінальне правопорушення, внаслідок вчинення якого було ухвалено вирок, є злочином, згідно з законодавством України, суд дійшов до висновку, що є всі достатні та законні підстави для приведення вироку у відповідність з кримінальним законодавством України.

Згідно до ч. 4 ст. 610 КПК України, при визначенні строку покарання у виді позбавлення волі, що підлягає відбуванню на підставі вироку суду іноземної держави, суд дотримується тривалості призначеного таким вироком покарання, крім таких випадків:

1) якщо законом України про кримінальну відповідальність за кримінальне правопорушення максимальний строк позбавлення волі є меншим, ніж призначений вироком суду іноземної держави, суд визначає максимальний строк позбавлення волі, передбачений кримінальним законом України; 2) якщо строк покарання, призначений вироком суду іноземної держави, є меншим, ніж мінімальний строк, передбачений санкцією статті Кримінального кодексу України за відповідне кримінальне правопорушення, суд дотримується строку, визначеного вироком суду іноземної держави.

ОСОБА_5 вироком Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням змін, внесених апеляційною ухвалою Санкт-Петербурзького міського суду від 05.11.2019 визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених пунктами «а, г» частини другої статті 161 (грабіж), частиною другою статті 162 (розбій), пунктами «а, б» частини другої статті 132 (вчинення насильницьких дій сексуального характеру із застосуванням насилля до потерпілого, групою осіб за попередньою змовою з особливою жорстокістю) Кримінального кодексу Російської Федерації та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 8 (вісім) років з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму.

Дії, передбачені пунктами «а, г» частини другої статті 161 Кримінального кодексу Російської Федерації (грабіж) відповідають діям, передбаченим ч. 2 ст. 186 КК України санкція, якої передбачає покарання - у виді позбавлення волі строком від 4 до 6 років; дії, передбачені частиною другою статті 162 Кримінального кодексу Російської Федерації (розбій) відповідають діям, передбаченим ч. 2 ст. 187 КК України санкція, якої передбачає покарання - у виді позбавлення волі строком від 7 до 10 років; дії, передбачені пунктами «а, б» частини другої статті 132 Кримінального кодексу Російської Федерації (вчинення насильницьких дій сексуального характеру із застосуванням насилля до потерпілого, групою осіб за попередньою змовою з особливою жорстокістю) відповідають діям, передбаченим ч. 5 ст. 153 КК України санкція якої передбачає покарання - у виді позбавлення волі строком від 10 до 15 років.

Таким чином, суд приходить до висновку, що дії ОСОБА_5 слід кваліфікувати за ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 187, ч. 5 ст. 153 КК України.

Остаточне покарання ОСОБА_5 у виді позбавлення волі строком на 8 років призначено відповідно до вироку Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням положень ч. 3 ст. 69 КК РФ (за сукупністю злочинів шляхом часткового складення).

Вказаний принцип призначення покарання відповідає ч. 1 ст. 70 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України, при сукупності злочинів суд, призначивши покарання (основне і додаткове) за кожний злочин окремо, визначає остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим або шляхом повного чи часткового складання призначених покарань.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 602 КПК України, вирок суду іноземної держави може бути визнаний і виконаний на території України у випадках і в обсязі, передбачених міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Пунктом «b» частини 1 статті 9 Європейської конвенції «Про передачу засуджених осіб» від 11 березня 1983 року визначено, що компетентні власті держави виконання вироку визнають вирок і таким чином замінюють міру покарання, призначену в державі визначення вироку, мірою покарання, передбаченою законодавством держави виконання вироку за такий самий злочин, згідно з положеннями статті 11.

Пунктом «d» статті 11 Європейської конвенції «Про передачу засуджених осіб» від 11 березня 1983 року встановлено, що у випадку заміни вироку застосовуються процедури, передбачені законодавством держави виконання вироку. Замінюючи вирок, компетентний орган: не повинен посилювати кримінальне покарання засудженої особи.

Згідно ч. 4 ст. 610 КПК України, при визначенні строку покарання у виді позбавлення волі, що підлягає відбуванню на підставі вироку суду іноземної держави, суд дотримується тривалості призначеного таким вироком покарання, крім таких випадків, зокрема:

1) якщо законом України про кримінальну відповідальність за кримінальне правопорушення максимальний строк позбавлення волі є меншим, ніж призначений вироком суду іноземної держави, суд визначає максимальний строк позбавлення волі, передбачений кримінальним законом України;

2) якщо строк покарання, призначений вироком суду іноземної держави, є меншим, ніж мінімальний строк, передбачений санкцією статті Кримінального кодексу України за відповідне кримінальне правопорушення, суд дотримується строку, визначеного вироком суду іноземної держави.

Таким чином, вироком Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням змін, внесених апеляційною ухвалою Санкт-Петербурзького міського суду від 05.11.2019 визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених пунктами «а, г» частини другої статті 161 (грабіж), частиною другою статті 162 (розбій), пунктами «а, б» частини другої статті 132 (вчинення насильницьких дій сексуального характеру із застосуванням насилля до потерпілого, групою осіб за попередньою змовою з особливою жорстокістю) Кримінального кодексу Російської Федерації та призначено покарання: за п.«а, б» ч 2 ст. 132 КК РФ у виді позбавлення волі на строк 6 років; за ч. 2 ст. 162 КК РФ у виді позбавлення волі на строк 4 роки; п. «а, г» ч. 2 ст. 161 КК РФ у виді позбавлення волі на строк 3 роки, на підставі ч. 3 ст. 69 КК РФ за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання покарань, остаточно призначено ОСОБА_5 покарання у виді 8 (вісім) років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму, слід привести у відповідність із законодавством України, дотримуючись вимог пункту «d» статті 11 Європейської конвенції «Про передачу засуджених осіб» від 11 березня 1983 року та ч. 4 ст. 610 КПК України та вважати ОСОБА_5 засудженим до 8 років позбавлення волі.

Визначення режиму відбування покарання не є компетенцією суду України і належить до повноважень регіональних комісій з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі.

Як слідує з вироку суду іноземної держави та з довідки т.в.о. начальника ФКУ ІК-5 УФСИН Росії по м. Санкт-Петербургу і Ленінградської області, початок строку відбування ОСОБА_5 покарання 01.10.2018, кінець строку відбування - 26.06.2023 року, станом на 12.05.2020 відбув 3 роки 5 місяців 3 дня, невідбутий строк покарання становить станом на 12.05.2020 становить - 3 роки 1 місяць 14 днів.

Окрім того, під час ухвалення вироку суду було також розглянуто цивільний позов, заявлений потерпілим по справі, а також вирішено питання стосовно процесуальних витрат.

Як вбачається з довідки т.в.о. начальника ФКУ ІК-5 УФСИН Росії по м. Санкт-Петербургу і Ленінградської області згідно з вироком Куйбишівського районного суду м.Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням змін, внесених апеляційною ухвалою Санкт-Петербурзького міського суду від 05.11.2019, з ОСОБА_5 необхідно стягнути в рахунок матеріальної компенсації моральної шкоди 100000 рублів.

Згідно ч. 1 ст. 606 КПК України засуджену судом України особу може бути передано для відбування покарання в іншу державу, а засудженого іноземним судом громадянина України прийнято для відбування покарання в Україні тільки за умов: 1) якщо ця особа є громадянином держави виконання вироку; 2) якщо вирок набрав законної сили; 3) якщо на час отримання запиту про передачу засуджений має відбувати покарання упродовж якнайменш шести місяців або якщо йому ухвалено вирок до ув`язнення на невизначений строк; 4) якщо на передачу згоден засуджений або з урахуванням його віку або фізичного чи психічного стану на це згоден законний представник засудженого; 5) якщо кримінальне правопорушення, внаслідок вчинення якого було ухвалено вирок, є злочином згідно із законодавством держави виконання вироку або було б злочином у разі вчинення на її території, за вчинення якого може бути призначено покарання у виді позбавлення волі; 6) якщо відшкодовано майнову шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, а в разі наявності - також процесуальні витрати; 7) якщо держава ухвалення вироку і держава виконання вироку згодні на передачу засудженого.

В той же час, Міністерство юстиції України в своєму клопотанні просить суд також вирішити питання про виконання вироку Куйбишевського районного суду м. Санкт-Петербургу від 01.10.2018 в частині стягнення із засудженого ОСОБА_5 коштів, в зв`язку із чим, судом також вирішується питання щодо стягнутих сум відшкодування шкоди та процесуальних витрат.

Під час приведення вироку суду у відповідність до діючого законодавства України судом застосовується офіційний курс рубля РФ до грошової одиниці України станом на 01.10.2018, яку було отримано з офіційного сайту Національного банку України, згідно якого станом на 01 жовтня 2018 року 10 рублів РФ дорівнюють 4,31 гривні України.

Таким чином, під час виконання вироку Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням змін, внесених апеляційною ухвалою Санкт-Петербурзького міського суду від 05.11.2019 року належить до стягнення: на користь ОСОБА_6 , 100 000 рублів РФ, в рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої злочином, що відповідно до курсу НБУ станом на 01.10.2018 еквівалентно 41000грн.

На підставі наведеного, керуючись ст. 9 Конституції України, ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори України», ч. 4 Європейської конвенції про міжнародну дійсність кримінальних вироків від 28.05.1970, ст. 6, 9-11 Конвенції про передачу засуджених осіб від 21.03.1983, ст. 81 Закону України «Про міжнародне приватне право», ст. 7, 305, 307, 309 КК України, ст. 369-372, 376, 602, 603, 606, 609, 610, 614 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання Міністерства юстиції України про приведення вироку суду Російської Федерації у відповідність із законодавством України задовольнити.

Привести увідповідність іззаконодавством Українивирок Куйбишівськогорайонного судум.Санкт-Петербургавід 01.10.2018,з урахуваннямзмін,внесених апеляційноюухвалою Санкт-Петербурзькогоміського судувід 05.11.2019,відносно громадянинаУкраїни ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м.Вишневе Києво-Святошинськогорайону Київськоїобласті, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , якого визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених пунктами «а, г» частини другої статті 161 (грабіж), частиною другою статті 162 (розбій), пунктами «а, б» частини другої статті 132 (вчинення насильницьких дій сексуального характеру із застосуванням насилля до потерпілого, групою осіб за попередньою змовою з особливою жорстокістю) Кримінального кодексу Російської Федерації, та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 8 (років) років з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму.

Визначити, що відповідальність за вчинення кримінальних правопорушень, за яке ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був засуджений вироком Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням змін, внесених апеляційною ухвалою Санкт-Петербурзького міського суду від 05.11.2019, передбачена ч. 2 ст. 186, ч. 2 ст. 187, ч. 5 ст. 153 КК України.

Покарання у виді 8 років позбавлення волі, призначене ОСОБА_5 вироком Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням змін, внесених апеляційною ухвалою Санкт-Петербурзького міського суду від 05.11.2019 визнати таким, що відповідає санкціям ч. 2 ст. 186,

ч. 2 ст. 187, ч. 5 ст. 153 КК України.

Визначити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Вишневе Києво-Святошинського району Київської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , покарання, що підлягає відбуванню на підставі вироку Куйбишівського районного суду м. Санкт-Петербурга від 01.10.2018, з урахуванням змін, внесених апеляційною ухвалою Санкт-Петербурзького міського суду від 05.11.2019, 8 (вісім) років позбавлення волі.

Строк відбування ОСОБА_5 покарання рахувати з 09.12.2016.

На підставівироку Куйбишівськогорайонного судум.Санкт-Петербургавід 01.10.2018,з урахуваннямзмін,внесених апеляційноюухвалою Санкт-Петербурзькогоміського судувід 05.11.2019,стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_6 , 100 000 рублів РФ, в рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої злочином, що відповідно до курсу Національного Банку України станом на 01.10.2018 еквівалентно 41000грн.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення органом, що подав клопотання, особою, щодо якої вирішено питання про приведення вироку суду іноземної держави у відповідність із законодавством України, та прокурором.

Ухвала суду першої інстанції, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу, не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копію ухвали направити до Броварської місцевої прокуратури та у двох екземплярах до Міністерства юстиції України.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 94650221
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку