open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 161/19853/20

Провадження № 2/161/1019/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

01 лютого 2021 року

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Присяжнюк Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Борсук К.П.,

розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження (без виклику сторін за наявними матеріалами справи) в залі суду в місті Луцьку цивільну справу №161/19853/20 за позовом Департаменту соціальної політики Луцької міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів державної соціальної допомоги,

ВСТАНОВИВ:

Департамент соціальної політики Луцької міської ради звернувся до суду із цивільним позовом до ОСОБА_1 про повернення надміру виплачених коштів.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що за заявою відповідача від 09.09.2016 року щодо призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг на підставі поданих документів ОСОБА_1 користувалася державною соціальною допомогою малозабезпеченій сім`ї з вересня місяця 2016 року по 28 лютого 2017 року. При проведенні перевірки державними соціальними інспекторами департаменту встановлено, що відповідачем приховано чи навмисно подано недостовірні дона про її доходи. Рішенням Департаменту було припинено виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям припинено, визначено розмір надмірно виплачених коштів 9764,56 грн. зі строком повернення до 25.04.2017р. відповідачкою неодноразово подавалися заяви про відтермінування сплати коштів у зв`язку із тяжким матеріальних становищем, однак на момент звернення до суду залишилося несплаченими 6692,73грн.

28.09.2020 року було відкрито провадження у справі та призначено розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідно ч.8 ст.128, п.5 ч.6 ст.272 ЦПК Українивідповідачу будо направлено ухвалу про відкриття провадження у справі та позовну заяву з додатками до неї та роз`яснено його право подати відзив на позовну заяву і всі наявні докази, що підтверджують заперечення проти позову протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Відповідач у встановлений строк відзив на позов не подала.

Також, до суду не надходилоклопотань від жодної із сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін, а тому відповідно до ч. 5ст. 279 ЦПК Українисуд розглядає справу за наявними у справі матеріалами.

Згідно електронного сайту Луцького міськрайонного суду Волинської області користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин, інформацію про призначені судові засідання.

Розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст.247 ЦПК України.

За погодженням представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши письмові матеріали справи та докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги слід задовольнити, з таких підстав.

Встановлено, що відповідачка ОСОБА_1 перебуває на обліку в Департаменті соціальної політики Луцької міської ради та є отримувачем державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

09.09.2016 року ОСОБА_1 звернулась до Департаменту із заявою про призначення допомоги і декларацією про доходи та майновий стан сім`ї, до заяви та декларації відповідачкою додана довідка про отримання допомоги по безробіттю. В декларації відповідачка зазначила, що інших доходів не має. (а.с. 13-15).

Рішенням від 13.10.2016 року на підставі наданих документів позивачем було призначено відповідачці допомогу на період з 01.09.2016 по 28.02.2017 в розмірі 3642,27 грн. (а.с. 7 на звороті).

У відповідності до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» та пункту 2 Порядку «Умови надання допомоги» визначаються Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250 допомога призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім`ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Особливістю допомоги є визначення її розміру з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім`ї, тобто обчисленого у середньому за місяць доходу усіх членів сім`ї з усіх джерел надходжень протягом шести місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги, крім допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

Враховуючи, що середньомісячний сукупний дохід сім`ї є вирішальним при визначенні розміру допомоги, особи, які звертаються за отриманням допомоги, мають вкрай відповідально ставитись до достовірності даних про доходи, що декларуються для отримання допомоги.

Відповідно до ст. 5 Закону та п. 15 Порядку до стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України і затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

При заповненні заяви відповідачка власноруч ставила підпис про те, що: вона усвідомлює, що наведені нею відомості про доходи та майно, що вплинули або могли би вплинути на прийняття рішення щодо надання соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, будуть перевірені згідно з чинним законодавством України; її попереджено про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної соціальної допомоги та/або поверненні надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї.

Пунктом 25Порядку визначено,що якщомалозабезпеченою сім`єюприховано абоподано недостовірнідані продоходи тамайновий станабо органомсоціального захистунаселення отриманоінформацію прообставини,що вплинулина встановленняправа напризначення державноїсоціальної допомогита визначенняїї розміру,внаслідок чогонадміру виплаченокошти,органи соціальногозахисту населення: визначаютьобсяг надмірувиплачених коштівз місяцяпризначення державноїсоціальної допомогита встановлюютьстроки їхповернення залежновід матеріальногостану малозабезпеченоїсім`ї; повідомляють уповноваженому представнику малозабезпеченої сім`ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення.

Встановлено, що при проведені перевірки правильності та повноти інформації, що надається заявником для призначення державних соціальних допомог, було виявлено у ОСОБА_1 незадекларовані доходи від здачі житла в найм, про що складено акт №23 від 26.01.2017 р. (а.с. 8).

За виявленими обставинами спеціалістами управління було проведено перерахунок допомоги на період з 01.09.2016р. по 28.02.2017р., визначено обсяг надміру виплачених коштів у розмірі 9764,56 грн., що підтверджується рішенням про визначення обсягу надміру виплачених коштів від 13.02.2017р. (а.с. 7).

Рішенням Департаменту соціальної політики №о/р 613555 ОСОБА_1 припинено виплату державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям (а.с. 7 на звороті).

Спеціалістами управління гр. ОСОБА_1 було направлено повідомлення від 17.04.2020р. №11.5-7/1134/2020 та від 15.05.2020р. №11.5-7/1392/2020 про повернення надміру виплачених коштів відповідно у розмірі 9764,56 грн. та 6 692,73грн. (у зв`язку з частковою сплатою).

ОСОБА_1 неодноразово подавала заяви про відтермінування сплати коштів у зв`язку із тяжким матеріальних становищем, однак на момент звернення до суду залишилося несплаченими 6692,73грн. (а.с. 5).

Надаючи правову оцінку фактичним обставинам справи, суд виходить з таких норм законодавства.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Згідно з положеннями ч.ч. 1, 2 ст. 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Частиною 1 ст. 1213 ЦК України визначено, що особа, набувач зобов`язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі.

З боку ОСОБА_1 не надано до суду жодних пояснень, заперечень та відзиву щодо позовних вимог позивача, а також у відповідності до вимог ст. 81 ЦПК України жодного належного та допустимого доказу в спростування доводів позивача щодо суми стягнення.

Отже, оскільки відповідачка уникає повернення надміру виплачених сум допомоги наданих позивачем та отриманих останньою, то суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача про стягнення надміру виплачених сум допомоги є цілком обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України на відповідача покладаються судові витрати по сплаті судового збору.

На підставі ст.ст. 1212-1215 Цивільного кодексу України, керуючись статтями 10, 12, 77, 78, 141, 263, 265, 268, 282 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Департаменту соціальної політики Луцької міської ради 6 692 (шість тисяч шістсот дев`яносто дві) грн. 73 коп. надміру виплачених коштів державної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Департаменту соціальної політики Луцької міської ради 2 102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Присяжнюк Л.М.

Джерело: ЄДРСР 94547581
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку