open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 344/2703/20

Провадження № 2/344/747/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2021 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого-судді Татарінової О.А.

секретаря Кондратів Х.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки Експрес кредит юніон про стягнення заборгованості за договором строкового внеску (вкладу), -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Кредитної спілки Експрес кредит юніон про стягнення заборгованості за договором строкового внеску (вкладу).

Ухвалою Івано-Франківський міського суду Івано-Франківської області від 20.02.2020 року відкрито провадження по даній справі та призначено судове засідання.

06.03.2020 року до суду надійшло клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі, так як позов ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Експрес Кредит Юніон» не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства, оскільки між сторонами виникли правовідносини, які мають характер корпоративних відносин, що підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

В судовому засіданні представник позивача просив відмовити в задоволенні поданого клопотання та позов підтримав.

В судовому засіданні представник відповідача подане клопотання підтримав, просив провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки Експрес кредит юніон про стягнення заборгованості за договором строкового внеску (вкладу) закрити.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає наступне.

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Кредитної спілки Експрес кредит юніон про стягнення заборгованості за договором строкового внеску (вкладу).

Ухвалою Івано-Франківський міського суду Івано-Франківської області від 20.02.2020 року відкрито провадження по даній справі та призначено судове засідання.

Предметом заявленого ОСОБА_1 позову є вимоги про стягнення з КС «Експрес Кредит Юніон» коштів за договорами про залучення строкового внеску ( вкладу) члена кредитної спілки на депозитний рахунок з доповненнями після припинення її членства в кредитній спілці.

Відповідно до ч. 1ст. 19 ЦПК Українисуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Пунктами 3, 4 частини 1статті 20 ГПК Українипередбачено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів; справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність спору щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у будь-яких правовідносинах, крім випадків, коли такий спір вирішується за правилами іншого судочинства, а, по-друге, спеціальний суб`єктний склад цього спору, в якому однією зі сторін є, як правило, фізична особа. Отже, у порядку цивільного судочинства за загальним правилом можуть розглядатися будь-які справи, в яких хоча б одна зі сторін, як правило, є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку (частина першастатті 80 Цивільного кодексу України). Юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом. Товариством є організація, створена шляхом об`єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариства поділяються на підприємницькі та непідприємницькі (частина перша, речення перше та третє частини другоїстатті 83 ЦК України). Непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Особливості правового статусу окремих видів непідприємницьких товариств встановлюються законом (стаття 85 ЦК України).

Кредитна спілка - це неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об`єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об`єднаних грошових внесків членів кредитної спілки (частина першастатті 1 Закону України «Про кредитні спілки»(далі - Закон); близький за змістом припис закріплений у частині другійстатті 130 ГК України).

Кредитна спілка є юридичною особою (частина перша статті 3 Закону), що відповідно до наведеної класифікації належить до непідприємницьких товариств, і функціонує, зокрема, на засадах добровільності вступу та свободи виходу з кредитної спілки (абзац другий частини першої статті 2 Закону).Членство у кредитній спілці настає з дня сплати особою вступного та обов`язкового пайового внесків у порядку, передбаченому статутом кредитної спілки (абзац перший частини п`ятої статті 10 Закону). А днем припинення членства у кредитній спілці вважається день прийняття загальними зборами членів кредитної спілки або спостережною радою кредитної спілки відповідного рішення (частина шоста вказаної статті).

Визначаючи наявність юрисдикції господарського суду на підставі пункту 3 частини першоїстатті 20 ГПК України, слід враховувати, чи пов`язаний цей спір із виникненням, здійсненням або припиненням корпоративних прав, зокрема права на участь в управлінні юридичною особою та в її діяльності. Корпоративні права характеризуються, зокрема, тим, що особа, яка є учасником (засновником, акціонером, членом) юридичної особи має право на участь в управлінні останньою й інші правоможності, передбачені законом і статутом (див. постанови Великої Палати Верховного Суду від 24 квітня 2019 року у справі № 509/577/18, від 1 жовтня 2019 року у справі № 910/7554/18 (пункт 5.31), від 13 листопада 2019 року у справі № 146/616/15-ц (пункт 33)).

За змістом абзацу четвертого частини першоїстатті 21 Закону«Про кредитні спілки» кредитна спілка відповідно до свого статуту залучає на договірних умовах внески (вклади) своїх членів на депозитні рахунки як у готівковій, так і в безготівковій формі.

Тобто, залучення на договірних умовах внесків (вкладів) своїх членів на депозитні рахунки відноситься до господарської діяльності кредитної спілки, а тому і повернення внесків (вкладів) членів спілки з депозитних рахунків є частиною господарської діяльності кредитної спілки, у зв`язку з чим суд вважає, що даний спір згідно з пунктом 3 частини першоїстатті 20 ГПК Українислід розглядати за правилами господарського судочинства.

Згідно з пунктом 1 частини першоїстатті 255 ЦПК Українисуд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки Експрес кредит юніон про стягнення заборгованості за договором строкового внеску (вкладу) слід закрити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Керуючись п. 1 ч.1 ст.255 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки Експрес кредит юніон про стягнення заборгованості за договором строкового внеску (вкладу) закрити.

Роз`яснити позивачу право на звернення з таким позовом в порядку господарського судочинства.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського Апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

СуддяО.А.Татарінова

Джерело: ЄДРСР 94538374
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку